Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

tímeácska

Őstag
Diéta hibát nem az óvónő véti.

Még abban az esetben sem, ha elvileg, papíron Máténak tökfőzelék volt írva?! Ha az óvónő elővette volna azt a papírt, amire az aznapi kaja mennyiségét, és a hozzá adandó inzulin mennyiségét írtam, talán észre vette volna, hogy azon a papíron, dátum alapján tökfőzeléket kellett volna adnia Máténak... Nem darás tésztát, cukorral, lekvárral... Most lenne egy indiszkrét kérdésem: biztos, hogy elővette az óvónéni azt a papírt?! Nem csak rakott egy tányér kaját a gyerekem elé, oszt jóvan?! Ugyanis, ha feltűnt volna Neki, hogy az ott a gyerek tányérján nem tökfőzelék (meg merem kockáztatni, hogy felismeri...), szerintem, egészen nyugodtan felhívhatott volna... Vagy kicserélhette volna a tányérja tartalmát a megfelelő élelemre... Asszem... Na, ezzel van nekem problémám!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Napocska! :p
A bólus beadást mi így oldjuk meg:
Mindig megkapjuk 1 hónapra előre az étlapot, átnézem, és jelzem, ha nem megfelelő valamelyik nap a kaja. Így történt ez az ominózus darás tészta esetében is :cool:... Ekkor felajánlanak valami más lehetőséget, jelen esetben tökfőzeléket... Én pedig elfogadtam...:cool:
Minden nap, a kaja mellé odaírom, hogy hány garammot ehet (és csakis annyit, nem többet!) (a kenyeret/kiflit/zsömit is grammban adom meg, nem szeletben...). Természetesen, vittünk be egy digitális grammos mérleget...:) És amikor már odaírtam, mennyit ehet, a kaja GI-s indexét is figyelembe véve adom meg a bólus fajtáját, és mennyiségét. Ide még be szoktam írni, hogy milyen vércukor-határokon belülre értendő a megadott mennyiség, ha alatta, vagy fölötte van x mmol/l-rel, arra is írok tervezetet. Persze, ezen adatokat az óvónénikkel személyesen is megbeszélem, átbeszéljük a mikor/hogyan/miért/mennyi kérdéseket az oviban aznap reggel is, amikor az adott kaját eszi! Ha bármi kérdésük van, vagy valami nem világos ebéd előtt, nyugodtan felhívhatnak...
Nem tudom, ezeken felül még mit kéne tennem...
(Főtt ételt nem engednek bevinni... Meg nem melegíthetik, hidegen meg mégsem jó egy zöldborsófőzelék sem...)

Csigu, én már attól elfáradtam, hogy ezt így elolvastam, nem hogy ezt megcsinálni, kiokoskodni, leírni, alternatív megoldásokat javasolni, stb.
Remélem csiszolódik a téma, és nem kell minden A, B, C variációt leírnod előre egy hónappal. Ezek mellett meg ott van Máté, és ha azt mondja, hogy nem, akkor azt nem belenyomni a bendőjébe.

Én még mindig elmennék hozzád gyereknek.

Szepy

Új tag
Tímeácska!

Ezeket a részleteket nem írtad meg eddig, vagy legalábbis az én figyelmemet elkerülte.Teljes mértékben megértem a felháborodásodat és igazat adok az óvónő figyelmetlen és felelőtlen magatartást tanúsított a ti esetetekben,de mivel ezek a részek lemaradtak az írásodból így egy általánosítás vette kezdetét ami azért nem valós.Tapasztalom és gondolóm sok óvónő, tanító nagyobb odafigyelést és rugalmasabb problémamegoldást tanúsít ilyen helyzetekben.Remélem sikerül azért megoldanotok a félreértéseteket és egy megbízható jó kapcsolatot tudtok kialakítani, egyértelműen az óvónőnek változtatni kell a hozzáállásán.Neked kitartást kívánok.

Gabi

tímeácska

Őstag
A szülő nem háríthatja át a felelőséget soha senki másra.Mindenki a saját gyermekéért felelős.Az óvónő odafigyel a gyermek étkeztetésére de azért mert most hibázott miért kell így értékelni egy nagy nyílvánosság előtt? Nem azt írta az anyuka hogy odaált az óvónő elé és igy meg úgy megmondta neki ahogy a fórumba kifejtette véleményét.Erre mondják mifelénk hogy háta mögött jól kibeszélik az embert.Félfeértések elkerülése végett nem az óvónőt védem hanem a szülő részéről úgy gondolom nem bizos hogy a legdiplomatikusabb megoldás volt részéről hogy odamondta mennyi lett a fia cukra.Ez nekem olyan megvetéssel volt teli,és én úgy vélem ahoz hogy egy bizalmi és szinte baráti kapcsolatot tudjunk kialakítani a gondózóval akire gyermekünket bizzuk nem ez a stílus a megfelelő.
Gabi

"A szülő nem háríthatja át a felelőséget soha senki másra.Mindenki a saját gyermekéért felelős."

Ezt most hogy is értelmezzem?! Az én hibám, az én felelősségem a gyermekem kajája körüli bonyodalmak miatt kialakult 17-es cukra?! Nem is gondoltam volna magamról, hogy ilyen felelőtlen lennék...:rolleyes:

"Az óvónő odafigyel a gyermek étkeztetésére de azért mert most hibázott miért kell így értékelni egy nagy nyílvánosság előtt?"

Hát, odafigyel, de most nem kellőképpen... Tudod, én az egészségügyben dolgozom... Amit ott teszek, az is kihat az emberek egészségi állapotára, ugyan úgy, ahogy az óvónő "téves kaja-megítélése"... Ha én egyszer hibázok, azt igencsak értékelni fogják, nagyon is, csak nem jó értelemben véve, és lehet, hogy a nagy nyilvánosság előtt...
Apropó! Nagy nyilvánosság... Említettem én nevet?! Hol?!:shock: Kérlek, ha igen, ezt jelezd nekem!

"Nem azt írta az anyuka hogy odaált az óvónő elé és igy meg úgy megmondta neki ahogy a fórumba kifejtette véleményét.Erre mondják mifelénk hogy háta mögött jól kibeszélik az embert."

Igazad van, nem azt írtam... De megtettem személyesen is! Na, én egy ilyen dolgot nem bírnék szó nélkül megállni, ahogy gondolom Te, és más sem...
Nem érdekel, hogy Ti felétek ezt hogy mondják! Felénk ezt a vélemény/tapasztalat megírásának mondják... De mi is ez ellen a kifogás?! Úgy érzem, személyiségi jogokat nem sértettem ezzel, rágalmazás minősített esete sem forgott fennt, bunkó, ordenáré szavakat sem használtam, csak leírtam, mi történt... Ez lenne az én nagy bűnöm?! Ha igen, nos, akkor elismerem, BŰNÖS VAGYOK!!! :rolleyes:

"Félfeértések elkerülése végett nem az óvónőt védem hanem a szülő részéről úgy gondolom nem bizos hogy a legdiplomatikusabb megoldás volt részéről hogy odamondta mennyi lett a fia cukra."

Miért?! Ott voltál?! Hallottad amit mondtam?! Ha igen, akkor hallanod kellett azt is, hogy hogyan mondtam...:rolleyes:
Nem, igazad van, én valóban nem vagyok egy dipolomatikus megoldásokat alkalmazó ember (egyáltalán ember vagyok? "Megérdemlem" én egyáltalán ezek után az "ember" jelzőt?!:cool: Csak azért, mert nem tetszett az óvónő nem megfelelő odafigyelése, azért, mert FÉLTEM a gyerekemet... Igen, bűnös vagyok!)

"Ez nekem olyan megvetéssel volt teli,és én úgy vélem ahoz hogy egy bizalmi és szinte baráti kapcsolatot tudjunk kialakítani a gondózóval akire gyermekünket bizzuk nem ez a stílus a megfelelő."

Mert, mit is, és hogyan m,ondtam az óvónőnek?! Vagy írtam én itt a fórumon olyat, hogy "ez a bunkó nőszemély", avagy "állat", esetleg "idióta b@rom", stb. ???:?::?::?: Akkor miféle stílusról is van szó???

tímeácska

Őstag
Tímeácska!

Ezeket a részleteket nem írtad meg eddig, vagy legalábbis az én figyelmemet elkerülte.Teljes mértékben megértem a felháborodásodat és igazat adok az óvónő figyelmetlen és felelőtlen magatartást tanúsított a ti esetetekben,de mivel ezek a részek lemaradtak az írásodból így egy általánosítás vette kezdetét ami azért nem valós.Tapasztalom és gondolóm sok óvónő, tanító nagyobb odafigyelést és rugalmasabb problémamegoldást tanúsít ilyen helyzetekben.Remélem sikerül azért megoldanotok a félreértéseteket és egy megbízható jó kapcsolatot tudtok kialakítani, egyértelműen az óvónőnek változtatni kell a hozzáállásán.Neked kitartást kívánok.

Gabi

Késő bánat! Előbb TESSÉK KÉRDEZNI, aztán ÍTÉLKEZNI!!! Köszönöm!

borka

Őstag
Azt gondolom teljesen körüljártuk a témát, részemről lezártnak tekintem.

Gabi

Kedves Szepy, vagy ha jobban tetszik Gabi. Légyszi többet itt lenni a fórumon és elkerűlheted ezeket a félreértéseket.
Mielőtt az első hozzászólásomat meg írtam volna,heteken keresztűl csak az oldalakat olvastam,hogy képbe legyek. Nagyon gyorsan peregnek az oldalak,és ha valaki kihagy egy-néhány napot az sajnos lemarad a témába.Ha utánna nézel a hozzászólásod óta 4-5 oldal futott le.
Maradj köztünk,hiszen a te véleményed is számít,mégha nem is sikerűl a leg jobban,majd ki leszel javítva.(Magyarúl ,helyreteszünk):p amiért nem jár sértődés.

Zsu77

Új tag
Már elnézést kérek, de nem a darás tészta lett volna Mátém ebédje! Neki (elvileg) tökfőzelék lett volna, legalábbis, ez szerepelt az 1 hónappal előtte kiadott étlapon... Valami oknál fogva mégsem azt kapta meg (pedig a főzelék meg volt!)... Nos, így már világos?! Ezen információ alapján most már lehetek felháborodott? Etikailag még így sem kérhető számon a felelősség?...

Hú ez nagyon durva!Bocs,ez is...Igen,a következő mondatok találhatóak(csak kb.emlékszem) a nálunk kirakott heti étlap alján:
"A menü változtatás jogát fenntartjuk."
"A diétás ételek ugyanezek,csak a megfelelő alapanyagokból."-na ezutóbbin szoktam jókat "röhögni",mert mi is van darázstésztakor,meg a putnoki tekercskor,meg a tejbegrízkor,meg úgy egyáltalán...Sebaj,azért az aláírójának titulusa: dietetikus...
:confused::confused::confused:

Mindent egybevetve,a probléma szerintem igen sokrétű.Valahogy mindenkinek igaza van...Egyébként mi anno,mikor elegünk volt úgy kb.1 éve,az itthoni gazdasági helyzetből,elgondolkodtunk,hogy ki megyünk angliába dolgozni,végülis az iroda tudott volna családostul is kivinni.Egy valami tartott vissza minket,de az nagyon: odakint az ovoda havi költsége annyiba kerül,hogy a két szülőből az egyik CSAK az ovodára keres(átlag kereset: HETI 200 font)...És amit odakint egy fizetés nyújt...hát úgy már idehaza is el tudunk éldegélni köszönjük...:p

Zsu77

Új tag
Mindig megkapjuk 1 hónapra előre az étlapot, átnézem, és jelzem, ha nem megfelelő valamelyik nap a kaja. Így történt ez az ominózus darás tészta esetében is :cool:... Ekkor felajánlanak valami más lehetőséget, jelen esetben tökfőzeléket... Én pedig elfogadtam...:cool:
Minden nap, a kaja mellé odaírom, hogy hány garammot ehet (és csakis annyit, nem többet!) (a kenyeret/kiflit/zsömit is grammban adom meg, nem szeletben...). Természetesen, vittünk be egy digitális grammos mérleget...:) És amikor már odaírtam, mennyit ehet, a kaja GI-s indexét is figyelembe véve adom meg a bólus fajtáját, és mennyiségét. Ide még be szoktam írni, hogy milyen vércukor-határokon belülre értendő a megadott mennyiség, ha alatta, vagy fölötte van x mmol/l-rel, arra is írok tervezetet. Persze, ezen adatokat az óvónénikkel személyesen is megbeszélem, átbeszéljük a mikor/hogyan/miért/mennyi kérdéseket az oviban aznap reggel is, amikor az adott kaját eszi! Ha bármi kérdésük van, vagy valami nem világos ebéd előtt, nyugodtan felhívhatnak...
Nem tudom, ezeken felül még mit kéne tennem...
(Főtt ételt nem engednek bevinni... Meg nem melegíthetik, hidegen meg mégsem jó egy zöldborsófőzelék sem...)

Szerintem ez szakmailag is nagyon klassz az ovónőkre nézve!Mert egyszer fix,hogy lejön nekik a dolog és mire Máté végez az ovival,tök profik lesznek,nem?Tanulják csak,szakmailag javukra lesz-szerintem!Ti pedig Tímeácska épp úttörő munkát végeztek!!!:DValakiért,aki csak eztán lesz diabos és csak eztán ovis.De innen legalább nem küldik el és nem csinálnak neki majd' 20-as cukrot,mert képzett-gyakorlott ovónők várják majd,hála nektek!!!;)

tímeácska

Őstag
Szerintem ez szakmailag is nagyon klassz az ovónőkre nézve!Mert egyszer fix,hogy lejön nekik a dolog és mire Máté végez az ovival,tök profik lesznek,nem?Tanulják csak,szakmailag javukra lesz-szerintem!Ti pedig Tímeácska épp úttörő munkát végeztek!!!:DValakiért,aki csak eztán lesz diabos és csak eztán ovis.De innen legalább nem küldik el és nem csinálnak neki majd' 20-as cukrot,mert képzett-gyakorlott ovónők várják majd,hála nektek!!!;)

Úgy legyen! :rolleyes:;)

napocska

Őstag

Kérem szépen, ez aztán a profizmus :p

vighkata

Gyere! Már nagyon várlak! :twisted: Pardon! :D<- ezt a szmájlit akartam-tam-tam... :rolleyes::cool::mrgreen:
Megyek már, csak még be kell pakolnom 3 nagyszekrényt. Nőből vagyok. Van új szemöldökcsipeszem, a tied már biztos elkopott a zsebedben.:twisted::twisted::twisted: Ez a szmájlitot akartam ide.:cool::cool::cool:

zsuzsa

Új tag
Nálunk ezt így nem tudom bevállalták volna e amit te leírtál Tímeácska. Bár egy esetben előttünk inzulinoztak pennel de nem is működött. Örültek hogy nálunk ezt nem kellett. Én az elején az ilyen félreértések miatt nem akartam az étlappal szórakozni. Nem kértem semmit, minden nap főzök, viszem csomagolom az egész napi kaját, éthordóval dobozokkal járunk, de ez így megnyugtató. Az elején írtam egy levelet az ÁNTSZ nek az engedélyezés miatt és hogy levédjem az ovit, de a vitt kajából csak az én gyerekem kap, így ez nem gond. Abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy az ovi mellett dolgozom, de a tapasztalat az hogy nem is menne másképp. Délben megyek át, indítok leellenőrzöm a pumpát, szereléket, és ez így megnyugtató, másképp az ovi nem is vállalta volna, csak ha elérhető távolságban maradok. Van olyan ismerősünk, ahol az anyuka pont ezen körülmények hiánya miatt nem is dolgozik, csak oviba hordja a lányát. Ez nagyon szomorú, mert mi is pénzből élünk, és sajnos én sem azért dolgozom mert nem tudok magammal mit kezdeni, de ha a körülmények nem így alakulnak valószínű nekem is más megoldást kellett volna találni. A lényeg hogy működjön a dolog, és a gyerekeink biztonságban legyenek, akkor tudunk mi is működni akár munkahelyen akár családban.

tímeácska

Őstag
Nálunk nem engedik a "saját készítésű étel" oviba bevitelét... Konkrét választ az ÁNTSZ-től nem kaptunk, csak annyit, hogy: "a bizonytalan eredetű élelmiszer bevitele óvodai intézménybe nem megengedett, még a konyhán való megmelegítése sem"... Igazán kedves, és sok emberiséget árasztanak magukból ezek a szavak...:roll: Már azon gondolkodtunk itthon, mi lenne, ha vinnénk be egy mikrót, amit nem is tudom, talán a folyosón helyeznénk el, így máris nem a konyhán lenne megmelegítve, ergó, a mi "bizonytalan eredetű élelmiszereink" nem kerülnének be a konyhába-be... :mrgreen::rolleyes:

vighkata

Nálunk nem engedik a "saját készítésű étel" oviba bevitelét... Konkrét választ az ÁNTSZ-től nem kaptunk, csak annyit, hogy: "a bizonytalan eredetű élelmiszer bevitele óvodai intézménybe nem megengedett, még a konyhán való megmelegítése sem"... Igazán kedves, és sok emberiséget árasztanak magukból ezek a szavak...:roll: Már azon gondolkodtunk itthon, mi lenne, ha vinnénk be egy mikrót, amit nem is tudom, talán a folyosón helyeznénk el, így máris nem a konyhán lenne megmelegítve, ergó, a mi "bizonytalan eredetű élelmiszereink" nem kerülnének be a konyhába-be... :mrgreen::rolleyes:
Csiguka, én már azon agyalok, hogy lassan annyi mindent bevisztek, Mátét, ill az óvónéniket segítendő, hogy lassan egyszerűbb lenne egy óvónénit haza vinni. :roll:
Egy kis rugalmassággal mindent meg tudnának oldani az oviban. (Ami működik az egyikben, az működik a másikban is, csak nem tudnak róla.) Reménykedj, hogy egyelőre csak az újtól való félelem, vagy bizonytalanság a merevségük oka, az idővel oldódni fog. Ahogy téged ismerlek, a rugalmasító oldásban profi vagy, ráadásul nagyszerű segéded van. Úgy hívják Máté.

zsuzsa

Új tag
Na ez a rejtély, miért lehet egy Pest megyei ÁNTSz nél azt amit nem engedélyez egy x megyei ÁNTSZ, hát könyörgöm Magyar országon, magyar szíbályok szerint járunk el, egységesen, de az a baj, hogy nincsenek is szabályok, ezek a dolgok nincsenek lefektetve, ezért nincs egységesség, miért ne lehetne élelmiszert bevinni, jó nálunk is úgy van, hogy nem lehet névnap szülinapnál, csak csomagolt bolti sütit vinni, otthon sütött nem lehet, de abból minden gyerek kap, ebből meg csak az én gyerekemnek adnak, abba tuti belemennének, hogy ne egyen egész nap az a gyerek. Nálunk elején akartunk mikrót vinni az ő csoportjának a konyha helyiségébe, mert az külön van, az ovi udvarának a másik felében, mármint a csoportjuk, külön bejáratú, ezért van külön konyha helyisége, de mire megkérdeztük volna, az egyik dadus néni, bevitte a régi sajátját, mondván ez természetes az ő munkájukat könnyiti meg hogy nem kell a fő épület konyhájába átvinni, és ők is használják, kávénak teának, nem gondolom hogy ezt tőlem fogják kérni. Szóval tényleg minden hozzáállás és, fej kérdése. Ezt a vezetőnek kellenne észrevenni, és segítőkészen hozzáállni, csak kényelmesebb nem foglalkozni vele.

Oldal tetejére