Óvoda- iskolakezdés / Óvónők, tanárok edukálása

napocska

Őstag
:( Képzeljétek, ma ebédkor is, meg uzsikor is elfelejtődött az inzulin a suliban. Ennek ellenére délután négykor 12 volt a cukor. Az ebéd 40 g CH, az uzsi 25.
Hozzátartozik a történethez, hogy a múltkori hányós betegség alatt le kellett venni a bázist 50%-ra, majd a betegség múltával fokozatosan emelgettük, 70-80-100%-ra, majd 120%-ra és végül 130-ra, mivel úgy tűnt, ennyire van igény. (Abólust is ennek arányában változtatgattuk kb.) Ma reggel visszavettem 120%-ra, mert tegnap már alacsony kezdett lenni, 4 körül voltak az értékek, és reggel is 3,7-tel ébredt. Hát, akkor ez azt jelenti, hogy holnapra már megint 100%-on mehet? És ha nem felejtődik el az inzulinbeadás, akkor hipózott volna egy nagyot?
:?::o:confused:

poe

Őstag
Ma reggel visszavettem 120%-ra, mert tegnap már alacsony kezdett lenni, 4 körül voltak az értékek, és reggel is 3,7-tel ébredt. Hát, akkor ez azt jelenti, hogy holnapra már megint 100%-on mehet? És ha nem felejtődik el az inzulinbeadás, akkor hipózott volna egy nagyot?
:?::o:confused:
Lehet. Ma nagyon meleg volt. :p

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Most két napja nekem is hipo-somogyi váltogatja egymást, pedig csökkentettem a bolust, éjszaka pedig 90%-on megyek.

tímeácska

Őstag
Igen, melegebb van pár napja (bár, először azt gondoltam, azért van melegem, mert végignyaltam az egész lakást 2 nap alatt -mind a 190 négyzetméterét...-)... Magamnál nem vettem észre inzulin-igény változást, Máté pedig alapból kissé többet evett, de szépen kordában tudtuk tartani.

És ismételten kezdődik az ovi körüli hajcihő... Éppen ezért, tegnap meg ma sem vittem oviba, hagyok mindenkit lenyugodni - bár, előtte meg 2 hétig nem vittemn inkább, mert rengeteg köhögős, taknyos, hasmenős gyerek volt, jobbnak véltem itthon tartani, minthogy benyaljon valamit, így cukrosan, és ezáltal hazahurcolja a bacikat...
A történet lényege: szerdán kb. 11-kor telefonáltak az oviból, amit csak 5 perc után vettem észre... Azonnal hívtam is az óvodát, hogy mi a baj. Nem vette fel senki a telefont... Rohantam át az oviba, még szerencse, hogy csak 1 utcával arrébb van!Közölték, hogy van egy kb. 1 mm (MM!!!) nagyságú légbuborék a Máté szerelékének pumpa felöli részén, és nagyon félnek, nehogy valami baj legyen... Egyébként meg, nem lesz ez így jó, hogy én nem vagyok elérhető! Ez azért így nem mehet tovább! -Még egyszer hansúlyozom, 5 perc múlva próbáltam Őket visszahívni, de sikertelenül, mert nem vette fel a telefont senki... (Persze, én nem vagyok elérhető... Mindegy...)- Nem szóltam semmit. Megkérdeztem, miért nem légtelenítették a szereléket, hiszen, nem egyszer megmutattam már, sőt, szemük láttára megkértem Mátét, csinálja meg Ő is, hogy lássák, meg tudja egyedül is csinálni, de kértem, csak felügyelet mellett csinálja. Erre a válasz az volt, Ők nem merték megengedni a gyereknek, hogy belenyúljon, és Ők sem mertek, mert féltek, hogy valamit elrontanak -itt majdnem mondtam, hogy legfejjebb "csak" a gyereket, meg a cukrát tudják elrontani...:-D-. Miközben kinyomattam azt az 1 mm bubit, mondtam, hogy ettől igazán nem lett volna semmi baja a gyereknek, és este lett volna (talán...), mire a 60 centis szerelékben a kanülig eljutott volna az a bubicska... Csak pofavágások voltak a válaszok, én meg azokra nem reagáltam... Közben azért még "érdekes" hangon megkérdezték, hogy ugyan, mitől lehetett az a buborék, talán elromlott a készülék?! Mert Ők nem is tudják, mit kellene csinálni abban a vészhelyzetben, ha elromolna a készülék. Erre kedvesen csak annyit feleltem, hogy egyszerűen csak minket kell hívni. Erre azonnal kontráztak, hogy dehát, most sem voltam elérhető! Erre is csak annyit válaszoltam, hogy ugyanakkor 7 perc múlva, ahogy telefonáltak, itt voltam az óvodában, annak ellenére, hogy próbáltam Őket visszahívni, de nem vették fel... És a buborékok valószínűleg a fizika törvénye miatt keletkeznek, konkrétan a hőtágulás miatt, melegből hidegbe, majd hidegből melegbe... Ez néha elkerülhetetlen... De a Máté egyedül, illetve felügyelet mellett ügyesen megoldja a bubik kitessékelését... Na, a lényeg, hogy megkérdeztem, hazavigyem-e inkább Mátét, vagy maradhat?! Máté nagyon szeretett volna maradni, így azt mondták, maradhat. Hazajöttem. Kb. 10 perc (!) múlva telefonáltak, hogy inkább mégiscsak vigyem haza a gyereket, ha nem gond, mert mi lesz, ha újból buborékosodik a szerelék... És újból visszamentem, és hazahoztam a gyereket. Úgy döntöttem, tegnap és ma itthon marad, csak, hogy egy kicsit lenyugodjanak... Azért, jó így egy óvodaköteles gyermeket rájukbízni... Nyelek én, mert nagyon más választásom nincsen, na, de meddig bírok nyelni?! Hát, ezt még én sem tudom... Azért, az nagy kár, hogy a hangsúlyokat és a mimikákat nem lehet internetes fórumon érzékeltetni... Pedig, nem volt semmi!

dg

Őstag
Timi!

Borzalom ezzel naponta küzdeni: mármint a sok, hozzáállásból eredő, elutasító megnyilvánulással. Én abszolút megértem, hogy az óvónéni kezdetben görcsöl, az volna a furcsa, ha nem így lenne. Azt viszont felháborodva fogadom, hogy személyközi konfliktusokkal tarkítják azt a folyamatot, amit tapasztalatszerzéssel, tanulással lehetne tölteni a civakodás helyett! Az nem volna baj, ha ezerszer csörög a telefon, kérik a szülőt, hogy segítsen, magyarázzon, szemléltessen, akár ugyanazt sokszor, s így látszana a koprodukcióra való hajlam legalább halovány jele. Nálatok viszont az elutasítás párosul a színtiszta tahósággal, mert ugye, az, hogy a történteket megkoronázzák azzal, hogy "na jó, maradjon Máté az oviban", majd visszacitálnak, hogy "bocs, de inkább ne", s erre az az indok, "hogy mi lesz, ha?" --- hát ez mindennek a teteje! Itt már nem is annyira a diabról van szó, sokkal inkább arról, hogy az ilyen pedagógus, úgy általában, mit ad át a gyerekeknek??? Azt sem hiszem, hogy Máté az egyetlen gyerek, akinek közérzete, komfortérzete, lelke, szelleme, fejlődése totálisan érdektelen számukra. Igazi selejt.

S hogy mit lehet tenni ellene? Taposni, törtetni nap mint nap. :(

tímeácska

Őstag
Jaj, Gráci, a hab a tortára viszont még csak ma került... Egyelőre még Mátémnak nem is mondtam, milyen "érdekes", ámbár inkább gusztustalan helyzet állt elő...
Máténak kedden (1-jén) lesz a szülinapja. Már nagyon készül, éppen tegnap vettük meg a sütis, rágcsás, ilyen-olyan apró és nagyobbacska kellékeit a Nagy Napnak. :) Mivel ugye tegnap és ma nem ment oviba, így telefonon egyeztettem az óvónénikkel, hogy akkor kedden ebéd után Máté is megtartja ugyan úgy, mint a többi csoporttársa a szülinapját, egy kis tortával, rágcsával, üdítővel. Szóval, csupa olyan dolgokkal, mint mindenki más, azzal az egy különbséggel, hogy Neki édesítőszeres finomságai lesznek. Na, nem fogja Senki kitalálni, mi is volt erre a válasz: nem tartják olyan jó ötletnek, nehogy Máténak valami baja legyen, azért mégiscsak plusz szénhidrátot fog bevinni... Mondtam Nekik, hogy dehát természetesen én is ott leszek! Válasz: dehát, hogy fogja magát érezni Máté, ha minden gyerek az Ő tortáját fogja enni, és Ő alig pár morzsát ehet csak belőle... Ekkor az én reakcióm a telefonba: bíp-bíp-bíp... Leraktam a telefont... Egyelőre itt tartunk... Olyan felemelő érzés így várni a szülinapját, amire saját készítésű naptárral várakozik Mátém (majd beszkennelem, haláli édesen néz ki:-D), és a nap minden órájában az ovis bulijának tevezgetésével foglalkozik... Ilyen lufik legyenek, olyan tányérok, és persze ilyen meg olyan sütik... :) Erre ilyen (a jelzők teljessége nélkül...:roll:) emberek (vagy mik???) akarják tönkretenni az Ő Napját?! Mert Máté Önmaga egy veszélyforrás?! Már a puszta léte is???

vighkata

Ekkor az én reakcióm a telefonba: bíp-bíp-bíp... Leraktam a telefont... Egyelőre itt tartunk...

Hát nem semmi kálváriát jártok végig.

Van egy tippem: a bíp-bíp-bíp... helyett tedd fel a zegyenes kérdést, hogy ugyan ne kerülgessék mán a forró kását, mondják meg, mi a problémájuk? :evil:

Hátha meg tudják fogalmazni :confused:. Ha nem, akkor egyenesen megmondhatod nekik, hogy 5 év alatt nem tetted el láb alól a gyerkőcöt, az a használati utasítás, amit adsz vele, az az oviban sem fogja eltenni.

tímeácska

Őstag
Ez az a "naptár", amibe már hetek óta "bejegyezget" Mátém, és visszaszámlál... :-D Ott a Máté feliratnál, és a fordított 1-esnél :)mrgreen:) van a szülinapja... :-D

Csatolások

• naptár.jpg
    naptár.jpg
    715.2 KB · Olvasás: 16

dg

Őstag
Jaj, Gráci, a hab a tortára viszont még csak ma került... Egyelőre még Mátémnak nem is mondtam, milyen "érdekes", ámbár inkább gusztustalan helyzet állt elő...
Máténak kedden (1-jén) lesz a szülinapja. Már nagyon készül, éppen tegnap vettük meg a sütis, rágcsás, ilyen-olyan apró és nagyobbacska kellékeit a Nagy Napnak. :) Mivel ugye tegnap és ma nem ment oviba, így telefonon egyeztettem az óvónénikkel, hogy akkor kedden ebéd után Máté is megtartja ugyan úgy, mint a többi csoporttársa a szülinapját, egy kis tortával, rágcsával, üdítővel. Szóval, csupa olyan dolgokkal, mint mindenki más, azzal az egy különbséggel, hogy Neki édesítőszeres finomságai lesznek. Na, nem fogja Senki kitalálni, mi is volt erre a válasz: nem tartják olyan jó ötletnek, nehogy Máténak valami baja legyen, azért mégiscsak plusz szénhidrátot fog bevinni... Mondtam Nekik, hogy dehát természetesen én is ott leszek! Válasz: dehát, hogy fogja magát érezni Máté, ha minden gyerek az Ő tortáját fogja enni, és Ő alig pár morzsát ehet csak belőle... Ekkor az én reakcióm a telefonba: bíp-bíp-bíp... Leraktam a telefont... Egyelőre itt tartunk... Olyan felemelő érzés így várni a szülinapját, amire saját készítésű naptárral várakozik Mátém (majd beszkennelem, haláli édesen néz ki:-D), és a nap minden órájában az ovis bulijának tevezgetésével foglalkozik... Ilyen lufik legyenek, olyan tányérok, és persze ilyen meg olyan sütik... :) Erre ilyen (a jelzők teljessége nélkül...:roll:) emberek (vagy mik???) akarják tönkretenni az Ő Napját?! Mert Máté Önmaga egy veszélyforrás?! Már a puszta léte is???

Hát ezt olvasva mutatkozik némi lüktetés a halántékom táján... :twisted:
Én a helyedben semmiképp nem mondanék le a szülinapozásról, Máténak meg sem említeném, hogy az óvónénik irgalmatlan tahók. Neked köll elrágcsálni ezt a kefét (is), Máté hagy érezze magát jól.

Hétfőn muszáj lesz velük beszélni, akár a vezetővel is ismét, és újra megalapozni az egészet. Szájukba kell rágni, hogy tévhit, hogy egy cukorbeteg nem ehet cukrosat (eleve), nemhogy diabetikus szülinapi tortát! Legyenek tisztában azzal, hogy mit kell tenni hypo esetén, leírni nekik egy papírra (és beleszögezni a homlokukba), hogy mik azok az esetek, amikor telefonáljanak neked azonnal, ezen felül pedig mint robotok, csinálják azt, amit mondasz és ne is törődjenek semmi mással. Ehhez ragaszkodj, meggyőzni nem biztos, hogy meg kell őket bármiről is, ezek után. Szerintem totál felesleges. Egyet kell kihangsúlyozni, kiírni, falba vésni, rátetoválni óvónénire: sem hátrány, sem előny nem származhat abból egy ovis, sulis közösségen belül, hogy Máté vagy bárki más diabos!!!

dg

Őstag
Ez az a "naptár", amibe már hetek óta "bejegyezget" Mátém, és visszaszámlál... :-D Ott a Máté feliratnál, és a fordított 1-esnél :)mrgreen:) van a szülinapja... :-D

Király a naptár!!! :D
De hol a fordított egyes??? :mrgreen: Illetve, pöntösebben: többet is véltem felfedezni! :D

tímeácska

Őstag
Király a naptár!!! :D
De hol a fordított egyes??? :mrgreen: Illetve, pöntösebben: többet is véltem felfedezni! :D

Hát, úgy a közepe tájékán, úgy 7 óra felé... :-D Így most már világos? Annál a Máté feliratnál (is...:roll::mrgreen:) van egy fordított 1-es. Na, az a szülinapja! Hát, elseje! Vili?! :rolleyes::p

vighkata

Hát, úgy a közepe tájékán, úgy 7 óra felé... :-D Így most már világos? Annál a Máté feliratnál (is...:roll::mrgreen:) van egy fordított 1-es. Na, az a szülinapja! Hát, elseje! Vili?! :rolleyes::p
Én Máté fölött látok egy római 1-est, és 5 óránál látom a zarab fordított 1-est. Vagy az órát én nem ismerem? A naptár tökéletes, gondolom az elrakandó gyűjteményt fogja gyarapítani.

tímeácska

Őstag
Hát ezt olvasva mutatkozik némi lüktetés a halántékom táján... :twisted:
Én a helyedben semmiképp nem mondanék le a szülinapozásról, Máténak meg sem említeném, hogy az óvónénik irgalmatlan tahók. Neked köll elrágcsálni ezt a kefét (is), Máté hagy érezze magát jól.

Hétfőn muszáj lesz velük beszélni, akár a vezetővel is ismét, és újra megalapozni az egészet. Szájukba kell rágni, hogy tévhit, hogy egy cukorbeteg nem ehet cukrosat (eleve), nemhogy diabetikus szülinapi tortát! Legyenek tisztában azzal, hogy mit kell tenni hypo esetén, leírni nekik egy papírra (és beleszögezni a homlokukba), hogy mik azok az esetek, amikor telefonáljanak neked azonnal, ezen felül pedig mint robotok, csinálják azt, amit mondasz és ne is törődjenek semmi mással. Ehhez ragaszkodj, meggyőzni nem biztos, hogy meg kell őket bármiről is, ezek után. Szerintem totál felesleges. Egyet kell kihangsúlyozni, kiírni, falba vésni, rátetoválni óvónénire: sem hátrány, sem előny nem származhat abból egy ovis, sulis közösségen belül, hogy Máté vagy bárki más diabos!!!

Lemondani SEMMIKÉPPEN nem fogom a szülinapját! Na, az nem ÉN lennék! Csak nem akartam akkor, és azonnal lereagálni a dolgot, mert valószínűleg nagyon csúnyán jött volna már ki belőlem a véleményem... :rolleyes::cool: Így inkább a bíp-bíp-bíp volt a nyelek egy nagyot... Csak, ehhez már igen nagyot kellett nyelnem!
Hétfőn úgy fogok bemenni, mintha az a telefonbeszélgetés nem is lett volna, azaz, ha még hétfőn is ugyan azon a véleményen lesznek, mint ma, akkor tessék azt a szemembe (is) megmondani! Ez lesz a tipikus meri vagy nem meri (mari vagy nem mari :-D) játszma... Lehet, hogy szemtől szembe már kicsike kis nyuszikák lesznek... Majd meglátjuk... De a szülinapot NEM engedem LEMONDANI!!!

tímeácska

Őstag
Én Máté fölött látok egy római 1-est, és 5 óránál látom a zarab fordított 1-est. Vagy az órát én nem ismerem? A naptár tökéletes, gondolom az elrakandó gyűjteményt fogja gyarapítani.

Tekikém! Na, az a római 1-es, ami a Máté felirat fölött van(ik)! De Te 5 óránál hol látsz zarab fordított 1-est...?! :shock: Horizontálisan, vagy vertikálisan fordított egyáltalán?! :cool:

dg

Őstag
Tudom ám én, kérem szépen, hogy Tímeácska, Te nem az vagy, akivel könnyű kibabrálni! ;):)
Az a borzasztó legvégső soron, hogy egy csomó időt elvesz az ember életéből, amit idegeskedéssel, bosszankodással tölt, gyakorlatilag egy értelmetlen kellemetlenkedés-sorozatnak "köszönhetően". Ráadásul, "kis tesó, más színben" :D:D ott a pocakban -- szóval, ez nagyon nem hiányzik... De ha a néhányéveseket lesajnálják (khmm...), akkor egy kismama nem lehet ügy nekik. :evil:

tímeácska

Őstag
Tudom ám én, kérem szépen, hogy Tímeácska, Te nem az vagy, akivel könnyű kibabrálni! ;):)
Az a borzasztó legvégső soron, hogy egy csomó időt elvesz az ember életéből, amit idegeskedéssel, bosszankodással tölt, gyakorlatilag egy értelmetlen kellemetlenkedés-sorozatnak "köszönhetően". Ráadásul, "kis tesó, más színben" :D:D ott a pocakban -- szóval, ez nagyon nem hiányzik... De ha a néhányéveseket lesajnálják (khmm...), akkor egy kismama nem lehet ügy nekik. :evil:

Igen, valóban... Jó, hogy megemlítetted ezt a kismamaságot... Szerintem, arra pályáznak, hogy mivel már itthon vagyok, nem dologzok, így Mátém sokkal jobb helyen lenne itthon, velem... (Az Ő szempontjukból legalábbis tuti... Vagy, már lehet, hogy Máté szempontjából... :rolleyes:) Csak, hát az kit érdekel, hogy Mátém imád ott lenni a Többi gyerkőccel, és én sem vagyok itthon minden nap, sőt, ide-oda járkálok, egyik orvostól a másikig, ha nem a diabetológiát látogatom meg, akkor a nőgyógyászt, meg a kardiológiát, meg a mittudoménmárkiket... De mindegy is... Ha nem tetszik valami nekik, vagy másképp gondolnak bármit is, szóból ért az ember, ergo, tessék kommunikálni, DE NE ÍGY, ahogy ezt mostanság teszik!

Oldal tetejére