Cukorbeteg gyermek

vende1

Új tag
Christa!

Az én kislányom alig múlt két éves amikor kiderült a betegsége. Azóta több tortát is készítettem ami ugyanolyan finom volt, mint a cukros változat. Viszont több olyan véleményt is hallottam, hogy a szülinapján meg lehet engedni egy szelet tortát.
(természetesen beszámítva a ch tartalmát )
Nekem az a tapasztalatom, hogy nem a tortával van leginkább elfoglalva ilyenkor, hanem a vendégekkel és az ajándékokkal.
Megértem, hogy rosszul esett a dolog, én ugyanígy voltam a többi ünneppel a mikulással, a karácsonnyal leginkább. A karácsonyfánkon például csak diabetikus szaloncukor volt. A testvéreinek pedig külön a szekrényben tartottuk a normál szaloncukrot. Ők már elég nagyok ahhoz, hogy megértsék. Neked ő az egyetlen gyermeked?
 

mamago

Új tag
Szia Christina,
az én kisfiam ugyan "már" 3 éves volt, amikor cukros lett, ráadásul ilyen étvágyú gyereket még nem láttam. 3 tányér tökfőzelék lecsúszott 1 évesen ebédre, ha nem bírtam ellenálni az ostromnak. Viszont - hála gusztusának - addig is és azóta is nincs nap főzelék nélkül, van, hogy vacsorára is kiköveteli. Most, 4.5 évesen (22 kg, 116cm) 30g az ebéd CH-ja, semmi gond vele, annak ellenére, hogy az étvágy nem csökkent. Hetente egyszer van tésztaféleség (általában durum- v. teljes kiőrlésű lisztből k. tészta gombával, rizskoch, nagyon ritkán palacsinta - ettől nem lakik jól), néha - inkább vacsorára - túrógombóc, vasárnap b.rizs sok zöldsalátával. A többi napon leves után zöldség (főzelék, csőben sült brokkoli/karfiol, rizses lecsó).
Bioszakynak igaza van, a korszerű étrend/életmód a legcélravezetőbb.
 

sz+sz anya

Új tag
A segítség reményében pontosabban fogalmazom meg a problémát.
Coeliákiás a lányom , 12 éves. normál testalkatú 31kg. Nem cukorbeteg, de a közelében jár, azt mondta a doktornő. Kivizsgálás alkalmával terheléses cukor vizsgálat volt, 10 fölé ment a cukra. Semmit nem ehet a coeliákia miatt, amiben búza, árpa, rozs, maláta van. Ha valaki utánanéz az élelmiszereken található felsorolásnak , láthatja, hogy szinte mindenben van ezekből valami. Még a konzervek, felvágottak , stb is tartalmaz pl. búzakeményítőt. Kenyeret otthon sütünk, ami meg sem közelíti a rendes kenyér ízét. Péksütiket már 6 éve nem evett. Sok csoki is kizárt volt a liszt miatt, azokat is nézegetni kellett. Szóval még nem cukorbeteg, arra nem szed semmit, de szeretném, ha nem is lenne az. A diétás nővér javasolta a kórházban nézzek be hozzátok , tudtok tanácsot adni talán van ilyen párosítás / cukor+ lisztérzékeny / köztetek.
 

bioszaky

Új tag
sz+sz anya:
I. típusú cukorbetegség - kissé elnagyoltan - pusztán genetikai okból alakul ki fiatal korban, de teljesen függetlenül az étkezéstől. Ilyenkor a szervezetben nincsen inzulintermelés, ezt injekcióban kell pótolni.
II. típusú cukorbetegség idősebb korban alakul ki (ez annyiban függ a táplálkozástól, hogy a túlsúly elősegíti, de nem egy-egy egyedi anyag pl cukor okozza), a sejtek nem elég érzékenyek az inzlinra, bár van saját inzulintermelés. Gyógyszerrel kezelik, szélsőséges esetben adnak inzulint.

A legjobb, ha más életmódra állítod be (nem álkaják), hogy ne is kívánja a lisztes ételeket, mert akkor nem okoz neki lelki problémát. Zöldség, gyümölcs, tiszta húsok...
 

christina

Őstag
Sziasztok! Bocs, hogy csak most válaszolok.

Vende1:
Torta végül volt nálunk is, sütöttem túró tortát ez volt a "leglightosabb" recept amit találtam.De egy vékonyka kis szelettel le is volt tudva az uzsonnája. (Szegény nagyapja rendelt valahol diab. tortát de nem mertem belőle adni neki, mert nem tudom miből készítették.)
Ez a torta dolog inkább csak minket szükőket zavart.
Van egy 11 éves kis(nagy)lányom is.Őt folyamatosan figyelmeztetjük, hogy ne előtte egyen pláne ne rudit.
Most hány éves a kislányod?


Mamago:
Nálunk is a jó étvágy a fő probléma.
A fiam egy felnőtt adagját képes volt megenni (és nem kövér!), így most minden evés után ordít. Eddig 4x evett, most hiába eszik 8x kevesli, mert kicsik az adagok. Ebédre 25 g CH-ot ehet és némelyik főzelékből félig jut csak a tányérba. Ti jártok már oviba, vagy otthon vagy vele?
 

mamago

Új tag
Christa:
Az elején nekünk is borzasztó volt, de megszokta, vagy nem tudom, mi az oka, de ma már nem kerget őrületbe a konyha-leséssel. Az elején az egész nap arról szólt, h. bármiért arra mentem, próbálkozott.
Oviba az orvos tanácsára csak szeptembertől jár (4.5 éves), de csak délelőtt - ez így lesz a későbbiekben is. Egyébként még otthon vagyok, épp a két gyermek utáni rengeteg szabadságomat töltöm.
Nagyon sajnállak benneteket, csak azzal tudlak vigasztalni, amivel engem is anno Molli, Szolnok és a Többiek: egy év, és elfogadod.
 

vende1

Új tag
Christa!

Az én lányom novemberben lesz négy éves, áprilistól ovis. Nagyon szereti és semmi gond nincs vele ott. Most ott tartunk, hogy ő mondja meg az Óvónőnek "ezt én nem ehetek".

Nálunk pont az ellenkezője volt az étvágy területén. Szinte minden falatott a szájába kellett adni, bár akkor még csak két éves volt.
Ezért is javasolta a doktornőnk a túrórudit, vagy a joghurtokat tízóraira.
Elképzelhetőnek tartom, hogy emelned kellene az inzulinján. Nem kaptál szabad kezet ezt illetően? Én sokáig nem mertem változtatni a dolgokon, amíg nem egyeztettem az orvossal. Aztán rájöttem, hogy nekem kell beállítanom a megfelelő adagját, hisz az orvos csak alkalmanként látja, tanácsot ad, a hat hét viszont hosszú idő egy gyermeknél. Számold ki, hogy a súlyához viszonyítva megfelelő mennyiségű inzulint kap-e? /0,8-1 egyszég kg-onként/ De egyes esetekben pl. növekedés, vagy serdülőkorban ettől több is lehet.
Mi 15 kilóhoz 14 egység mixtardot adunk, ezzel a beállítással elvétve mérünk 10 fölött.
A másik megoldás a szénhidrátmentes táplálék lenne, de tudom, hogy egy egyéves gyermeknek nagyon nehéz megfelelőt találni. Talán ha megpróbálnád több feltéttel adni a főzelékeket.
A rakott ételeket /karfiol, tök, zöldbab/ próbáltad már? Természetesen zsírszegényen, pulykahússal. A benne lévő hús miatt talán laktatóbb.
A kórházban a beállításkor többször kapott, mint főzeléket.
 

mamago

Új tag
Na igen, nálunk is az igazsághoz tartozik, hogy az inzulinigény csökkenésével az adagokat állítottam az alig néhány egységnyi - vagy semennyi - inzulinhoz és volt, hogy +60 g szénhidrát kellett 1-2E-hez. Most is 135 g az előírt, 3x adok 10 helyett 20-at, délben legalább +10-et, pótvacsorára is többet kell adnom. Most nőtt a súlya először, 1.5 év után. És végre jól érzi magát.
 

vicza

Új tag
Sziasztok, én is jártam már erre, de nem nagyon voltatok itt. Az én kislányom most 3,5 éves, kb. 1 éve diabos. Az első 4 hónapban rúgta a hűtőt rendesen, de aztán hozzászokott. Igyekszem úgy összeválogatni, hogy jól is lakjon. Napi 6* étkezéssel ez megoldható, mivel neki akkora étvágya nincsen. Ő is jár már oviba, persze csak délelőtt. Délután már úgyis csak alszanak, meg kicsapják őket az udvarra. Azt itthon is lehet. De jó, hogy egészséges gyerekek között van, látom, hogy ellenáll, ha olyannak kínálják. Én azok közé tartozom, aki a szülinapi tortákból a vékony szeletet engedélyezi, mivel azt figyeltem meg, hogy annyira nem emeli neki, mint amekkora a lelki eredménye. Mi most stabilak vagyunk szerencsére. Ha tudok szívesen segítek.
 

mamago

Új tag
A dietetikus nekem is azt mondta, néha belefér a cukros édesség, pl. Túró Rudi, csoki, kevéske dzsem. Apropó, Rudi: a Norbi - félével nem volt rossz tapasztalatotok? Tudom, h. szorbitos, stb., de sztem nincs benne a megjelölt 12 g CH sem (tkp. miben is lenne?). Másodszor volt hipónk Norbi Rudat követően.
Másik tapasztalat: szőlőt ugyebár tilos. Eddig egy szemet sem engedtünk, ami viszonylag nehéz feladat nálunk. Az idei szüretekre kivittem fiamat, biztosra vettem naivan, hogy nem fog "bebűnözni". A traktoros bácsi nem tudta, hogy nem ehet, így nem szólt rá, délután viszont megemlítette, milyen sok szőlő lecsúszott... Többször mértem a sok mozgás miatt, 6.5 alatt volt végig.
 

vende1

Új tag
Próbálkoztunk a Norbi rudival, de mivel a pöttyösben csak 8 g ch van, és nem emeli meg különösebben a cukrát , na és szívesebben eszi nem erőltetem a norbi félét.
A szőlő mifelénk is nagy gond, mivel foglalkozunk szőlőtermesztéssel.
A tavalyi szüreten még sikerült elhitetni vele, hogy nem finom, nem szabad szőlőt enni. Az idén viszont már nagyobb, látja, hogy mások is eszik.Pár szemet kiválasztottam neki, de nem okozott gondot,sőt valószínű, hogy ez mentette meg a hipótól, mivel egész nap ki-be szaladgált a sorok között.

Egy cukorbetegek étrendjével foglalkozó könyvben olvastam, hogy egyszerre, egy étkezésbe 10 szem szőlő beilleszthető.
 

mamago

Új tag
Ezt örömmel olvasom, mert felbuzdulva a szüreti történteken, lassan szívódó ételek előtt - ha alacsony a cukra - néha 2-3 szem szőlőt adok.
Nálunk is nagy félelem volt a hipó szüreten, ezért mértem óránként. Sok hasonló korú gyerek volt, persze nagy sebességre kapcsolva.
Bort legalább ihatnak, ha eljön az ideje :)
 

mamago

Új tag
Rends írta:
Kedves Mamago!
Köszönöm együttérző soraidat, valóban a feleségem is I es tipúsu cukorbeteg. Sajnos ez az alapbetegség párosult ezzel a rettenetes betegséggel amit így sokkal nehezebb legyőzni, már amennyire legyőzhető. az az igazság, hogy soha nem szabad feladni, harcolni kell a végsőkig, még akkor is ha a realitás a majdnem nullával egyenlő másképp ezt nem lehet elviselni. A diabetesszel kapcsolatban ha bármiben segíthelek légyszíves kérdezz, tapasztalataim alapján mindenben megpróbállak tájékoztatni.
Üdvözlettel Rends egyébként Gyuri vagyok.

Kedves Rends!
Eltűntem kis időre - így van ez, amikor majd' minden rendben van. Igazad van, reménytelen eset nincs. Eszembe jut barátnőm, akinek édesapja leukémiás. Az orvosok már lemondtak róla, amikor egészen véletlenül, Bécsben járva tudomást szereztek egy kísérletről. Bejutottak, azóta 15 év telt el, jelenleg is munkában, sikeres vállalkozóként, nyugdíjas kora ellenére.
Köszönöm a felajánlott segítséget, biztosan élek majd vele, de eddig is sokat merítettem soraidból.
mamago (Magdi)
 

Kovica

Új tag
Szia Sz+sz Anya!
Olvastam, amit a lánykádról írtál, nem lehet könnyű a dolgod. Talán segíthet: a mostani Interspár katalógus 10.26-tól hírdet egy csomó terméket a lisztérzékenyeknek. Van itt zsemle, torta, lasagne, pizza, extrudált kukorica-kenyér. Igaz, aranyárban, de legalább a változatosság miatti igényeket ki lehet vele elégítenetek.
Van egy kedves kolléganőm, akinek a lánya hasonló cipőben jár (most szülte első babáját) Ő annak a klubbnak a vezetője, akik ilyen gondokkal küszködnek, igazi profi a témában, ha visszajön szabiról, megprobállak majd összehozni benneteket.
Tudok egy olyan üzemről, ahol gluténmentes kenyereket, sőt kenyérsütőgéphez való port is készítenek. Tanítványom volt a tulaj lánya, előkeresem Neked az Ő elérhetőségüket is, ha érdekel.
Tudod, háááááátha segít. Jó?
 

Kovica

Új tag
Szia Sz+sz Anya!
Olvastam, amit a lánykádról írtál, nem lehet könnyű a dolgod. Talán segíthet: a mostani Interspár katalógus 10.26-tól hírdet egy csomó terméket a lisztérzékenyeknek. Van itt zsemle, torta, lasagne, pizza, extrudált kukorica-kenyér. Igaz, aranyárban, de legalább a változatosság miatti igényeket ki lehet vele elégítenetek.
Van egy kedves kolléganőm, akinek a lánya hasonló cipőben jár (most szülte első babáját) Ő annak a klubbnak a vezetője, akik ilyen gondokkal küszködnek, igazi profi a témában, ha visszajön szabiról, megprobállak majd összehozni benneteket.
Tudok egy olyan üzemről, ahol gluténmentes kenyereket, sőt kenyérsütőgéphez való port is készítenek. Tanítványom volt a tulaj lánya, előkeresem Neked az Ő elérhetőségüket is, ha érdekel.
Tudod, háááááátha segít. Jó?
 

mamago

Új tag
Kicsit el vagyok keseredve. Az utóbbi 10 napban szinte minden nap volt hipónk. Gondolom, az. Napközben 4-5-ös értékek vannak 3E reggeli inzulinnal. Du. 15.00-kor adok 0.5E-t a vacsorához, ma vacsora előtt 4.8, utána 4.5 volt, majd tej és 1 óra múlva 12.00. Reggelig az inzulin rég kifut, a hipóval 5.2-5.6, nélküle 4 körüli az érték. Holnap nem adok délután, de attól félek, mindenképp lemegy. Volt rá példa.
Egy hónapja már 8-9E-t is adtam és nem hipózott.
Mennyire rombolja az "egészségét" egy-egy ilyen eset? Hülye kérdés.
 

Rends

Új tag
Kedves Mamago!

Egyáltalán nem "hülye " a kérdésed, ugyanis mindkét rosszullé, akár a hypoglikémia, akár a hyperglikémia roncsolja a szervezetet, csak a hypo, amennyiben eszméletvesztéssel is párosul, akkor nagyon sok agysejtet tud elpusztítani, ezért is tartják veszélyesebbnek, mint a magas cukortól való rosszullétet. Az hogy a vacsoránál ilyen magasra ment fel a cukra a gyermekednek, az egyértelműen a tejnek köszönhető, ugyanis a tejcukor sokkal hamarabb szívódik fel mint más egyéb lassan lebomló szénhidrát.

Üdv Rends
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
mamago írta:
Kicsit el vagyok keseredve. Az utóbbi 10 napban szinte minden nap volt hipónk. Gondolom, az. Napközben 4-5-ös értékek vannak 3E reggeli inzulinnal. Du. 15.00-kor adok 0.5E-t a vacsorához, ma vacsora előtt 4.8, utána 4.5 volt, majd tej és 1 óra múlva 12.00. Reggelig az inzulin rég kifut, a hipóval 5.2-5.6, nélküle 4 körüli az érték. Holnap nem adok délután, de attól félek, mindenképp lemegy. Volt rá példa.
Egy hónapja már 8-9E-t is adtam és nem hipózott.
Mennyire rombolja az "egészségét" egy-egy ilyen eset? Hülye kérdés.

A 4.8 és a 4.5 között mennyi idő telt el? Amúgy az is lehet, hogy a hosszan felszívódó ch sok az inzulinhoz képest. Milyen inzulint használtok apropo?
Ha hipózna éjjel észrevétlenül, akkor reggelre nem 5 körül lenne a cukra, hanem 10 fölött lenne szerintem. Ha nem érzi rosszul magát a gyerkőc a reggeli 4 körüli értéknél, akkor ezzel nincs semmi baj. Ha hipózna vacsora után, azt szerintem érezné, vagy te látnád rajta. Az is lehet, hogy a 4.5 már felfelé ment, ezért nem kellett volna tej, sőt, inkább inzulin kellett volna, de ezt csak úgy tudja az ember, ha mondjuk mér 4.5-t, akkor utána nem csinál semmit és mondjuk 5-10 perc múlva megméri megint és akkor látszik, hogy lefelé vagy fölfelé megy. De én szinte biztos vagyok benne, hogy éjjel nem hipózik.
Azt kérdezted, hogy árt-e neki, de én nem nagyon értem, hogy mire gondolsz, hogy árt-e, ha 4 körül van a cukra? (ez egyértelműen nem) Vagy arra gondoltál, hogy a sok hipó árt-e? De nem hipózik sokat, maximum 1x vacsora körül. Amúgy nem árt a hipó maga, az árt, ha utána jön a Somogyi és felmegy. Meg az árt, ha a sok hipóra valaki sok cukrot eszik és ettől hízik és a cukor másért sem jó a szervezetnek, de maga a hipó nem károsítja őt. Lehetett olvasni, hogy az agysejteket károsítja, de csak a nagyon alacsony cukor, az eszméletvesztéssel járó hipó vagy ha sokat van 2 körül a cukra valakinek, de ez az eset igen távol áll szerencsére tőletek :)
Tudom, hogy kicsike még, de talán megoldható lenne 1x 2x, hogy nagyon sűrűn mérd meg a cukrait. Pl éjjel 3 körül 1 mérés, vacsora körül meg sűrűn fél óránként vagy 20 percenként. Lehet, hogy elég ezt egy nap megcsinálni és abból kiderül, hogy van-e hipó vagy valami más. Meg van a Minimed készülék, amit 3 napra ráraknak az emberre és folyamatosan méri a cukrát (az orvossal kell ezt megbeszélni persze, rajtam volt ilyen), az pont erre jó, de nem minden orvosnak van ilyenje. De szerintem elég, ha csak simán sűrűn megméred a cukrát (éjjel elég 1-2 mérés). Ird meg mire jutottatok!!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Rends írta:
Kedves Mamago!

Egyáltalán nem "hülye " a kérdésed, ugyanis mindkét rosszullé, akár a hypoglikémia, akár a hyperglikémia roncsolja a szervezetet, csak a hypo, amennyiben eszméletvesztéssel is párosul, akkor nagyon sok agysejtet tud elpusztítani, ezért is tartják veszélyesebbnek, mint a magas cukortól való rosszullétet. Az hogy a vacsoránál ilyen magasra ment fel a cukra a gyermekednek, az egyértelműen a tejnek köszönhető, ugyanis a tejcukor sokkal hamarabb szívódik fel mint más egyéb lassan lebomló szénhidrát.

Üdv Rends

Szia!
Az én ismereteim szerint csak a nagyobb hipók károsítják az agysejteket, pl a 2 körüli, inkább alattiak. Egy 3-4 körüli hipó semmilyen kárt nem tesz bennünk, csak az utána következő cukoregyensúly kibillenése, de maga a hipó nem (a kibillenés is csak a magas cukor miatt veszélyes, de ha ezt el tudja kerülni az ember - pl plussz inzulin beadásával -, akkor semmilyen roncsoló hatása nincsen). Azt hiszem, ha a 3-4 körüli hipó roncsolna, akkor én már az elfekvőben lennék :) De komolyra fordítva, ezt több diabetológustól hallottam már a saját szájukból (még a terhességben sem okoz semmilyen problémát egy 3-4 körüli hipó, nemcsak 1, hanem több sem).
 
Oldal tetejére