Cukorbeteg gyermek

christina

Őstag
Kedves bioszaky és kmolli!
Azt hiszem félreérthetően fogalmaztam! Nem azért nem reagált az orvos, mert nem tudja a választ a kérdésemre, hanem a beszélgetés más irányba terelődött. :)
Amúgy a vércukor értékek teljesen változóak. Van, hogy jó pár napig szép egyenletes és 10 alatt marad, van hogy látszólag minden ok nélkül egyész nap 10 fölött van az összes érték és hajnali 3-kor hypózik (2-3 között mérek ilyenkor)!
Vannak napok amikor pedig becsúszik 18 körüli érték is. Az esti inzulin előtt szinte mindig magas, már nem tart ki addig a mixatrd hatása. Pedig nagyon figyelek az étkezésére, mindent pontosan mérek, külön főzök neki.....
Mostanában minden hajnalban hypózott, ezért az esti inzulint lecsökkentettük. Hát nem egyszerű ez, főleg egy pici gyerekkel, aki nem tudja megmondani hogy érzi magát.
 

bioszaky

Új tag
Christina, alapvető, hogy nem az előre kitalált inzulin adagokhoz igazítjuk a kajálást, hanem fordítva!
Kicsi gyereknél nagyon fontos a helyes étrend, mert ekkor tanulja meg, mit szeret az ember (mama főztje). Tehát már eleve kizárt az édesség. Ne is lássa, hogy eszitek, mert a példamutatás a fontos, nem az, amit mondotok. Soha nem kapjon csokit, de valami mást, igen.
A magas glikémiás indexű ételek ritkán legyenek, tehát az édes joghurtok, túró rudi (és egyéb reklámozott édes tejkészítmények), fehér kenyérfélék (kifli, zsemle), még gyümölcslevek is csak módjával. (Nehéz leszokni az ivászatáról, mert édes.)
Szénhidrátból a rizs és a krumplni a legjobb, meg ehetnek a gabonapelyheket is. (Azt nemtom, gyereknek mikortól adható.)
Sok zöldség (brokkoli a legjobb) és gyümölcs, zsír semmi, olajnak olvivaolaj és lenmagolaj.
Sok jó minőségű fehérje: hal, szárnyas hús, marhahús, tojás. Az előrefagyasztott húspépek nemigazán húsok...
Ja, és mielőbb át kell térni az új típusú inzulinokra. Én 12 éve vagyok cukorbeteg, de mixtartod még nem is láttam.
Igen, nagyon nehéz lehet!
 

christina

Őstag
Az inzulin az ő étrendjéhez megfelelően lett beállítva, de ez nyílván nem állandó. Annál is inkább, mert egyrészt növésben van, a mozgásigénye változó (már fél év is számított mert már tud járni) valamint (pl. fogzás esetén) ha nincs étvágya hetekig akkor az addigi beállításnak lőttek, így az inzulin adag is, és az étrendje is folyamatos korrekcióra szorul. Ez nem olyan egyszerű, mint nálatok felnőtteknél! Úgy gondolom, ezzel a kisgyermekes szülők is egyetértenek! És sztem megint más egy tizenéves gyerek és egy másfél éves. Már ha a kommunikációt vesszük akkor is. Míg neked, vagy 12 évesen kmollinak el lehetett mondani, hogy ha nem eszed meg az ebédet ez és ez lesz, vagy ha ilyen meg olyan tüneteket érzel akkor ezt és azt csinálj, addig egy ilyen apróságnak ha a fejem tetejére állok se tudom elmagyarázni miért kell, az amúgy szeretett ( csak most nincs kedvem enni) ételt megenni.
Valószínüleg a mixtardot is ezért alkalmazzák előszeretettel, mert ez már kipróbált még ha nem is a legújabb és a legkorszerűbb, és lehet hogy a többit nem lehet feles pennel használni. Nekünk még fél egység sokat számít. Pont itt olvastam, hogy mások gyermekei is a mixtardot használják(-ták).
A csokoládéval nem igazán értek egyet! Én sem szeretném édességhez szoktatni és nagyon figyeltem, hogy a család se adjon még diabos csokit sem mikuláskor (sztem sz..r is),de mikor egy orvos ismerősöm figyelmeztetett elgondolkodtam és lehet, hogy igaza van.
Ugyanis azt mondta, hogy kapjon egyszer- egyszer csokit, ne óvodás vagy kisiskoláskorban lássa ahogy a többi eszi, és akkor titokban megkóstolja ő is! Így most húsvétkor kinder csokit kértünk amin rajta van a ch mennyiség és mikor egyik du. hypózott örömmel adtam neki és teszek rá, hogy lehet-e. Ettől még nem hiszem, hogy felelőtlen és megbízhatatlan anyuka lennék, hisz én sem akarok rosszat a saját csemetémnek! Amúgy rozskenyeret eszünk, sok főzeléket, zöldséges ételeket és cukormentes teákat iszunk. :D Gyümölcslevet csak hyponál kap.
Egyszóval ez a dolog nem fekete és fehér és sajnos még csak logika sincs benne, amit én nagyon nagyon kerestem az elején.
Üdv. Christina
 

szolnok

Új tag
Christina!

Nagyon megértelek és a lelkem facsarodik mikor az ilyen pici gyermek diabéteszéről olvasok. Az én gyerekeim a mindkettő cukros, 19 és 25 évesen lettek azok, annak ellenére, hogy nincs a közeli családban I tipusu diabos. Nos azt kell mondanom , hogy nagyon jól csinálod! Ne tagadd meg a gyerektől a csokit, és ha hypózik add oda azt a szeletet, mert nem ártasz vele. Nekünk 19 évesen azt mondta annó az orvos, hogy ha a gyerek meg akar enni egy szelet tortát tegye azt., ha egy csokit akkor azt , de korrigáljon inzulinnal, és persze ezeket egy évben csak egyszer kétszer tegye. Kell, hogy érezze majd a fiad , hogy nem MÁS mint a többi gyermek, főleg mikor már meg is érti miért kell szabályoznia étkezését . Lassan le is szoknak az édességről, tésztákról.
Ha már néha édességet adsz legyen az igazi csoki mert a diabos pocsék és a CH tartalma sem kevesebb mint a rendes csokinak. A sima pöttyös túró rudi is jó és van a joghurtos medve nyalóka, igy hívja az unokám / medve junior/ abban egy darabnak is meg van a CH tartalma, 5db van egy dobozban vaniliás, epres, vagy natur/az nem jó/ és nyili-nyalinak finom és gyakorlatilag habosított túró.
Sok sikert neked és minden diabos kisgyermek anyukájának..
 
szia!

Szia Christina! 6 éva alatti gyerekeknek Mixeket szoktak adni, részben a kevesebb szúrás miatt, részben az analogokkal való kevés(?) számú tapasztalat miatt kisgyermekkorban. Kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a Mix helyett. Megteszed, hogy tájékoztatsz majd erről?
 

christina

Őstag
bioszaky írta:
Ja, és mielőbb át kell térni az új típusú inzulinokra. Én 12 éve vagyok cukorbeteg, de mixtartod még nem is láttam.

Emődi Tünde írta:
6 éva alatti gyerekeknek Mixeket szoktak adni, részben a kevesebb szúrás miatt, részben az analogokkal való kevés(?) számú tapasztalat miatt kisgyermekkorban.

Kedves Bioszaky! Itt a válasz a mixtard használatra.

Kedves Emődi Tünde! Természetesen beszámolok a fejleményekről!
Üdv.: Christina
 

bioszaky

Új tag
Christina, sejtettem, hogy a szokás az egyik fő érv. Ez nem jó, ugyanez a helyzet a terhesek kezelésével. Nem mernek váltani, kísérletezni. Pedig nincs más lehetőség a fejlődésre. A fél adagokkal még kisgyereknek is lehet mai gyors inzulinokat adni.
Persze, nincs tökéletes megoldás. A mixtarddal kevés hypo, de várhatóan magasabb vércukorátlag lesz, míg a mai gyors-lassú inzulinokkal fordítva.
De mégegyszer, tudom, kisgyerek kezelése rémesen nehéz.
 

christina

Őstag
Ez a kezelés dolog igaz!
De ha jó, ha nem, inkább a bevált régi, minthogy az én gyerekem- vagy bárkié- legyen a kisérleti nyúl!
Ha rólam lenne szó, lehet hogy nem állnék a fejlődés útjába és engedném a modern, nem annyira kipróbált dolgokat. :D
És úgy tudom, hogy nem minden mai jól működő inzulinhoz van feles toll, mert szerencsére nincs sok -bár egyre több az ilyen pici- diabos gyerek.
Lehet, hogy ezt a pen dolgot Emődi Tünde jobban tudja mint én.
:) :oops:


Emődi Tünde!
A doki azt mondta ha jól emlékszem, hogy vszínüleg Humulin M3-at fogunk kapni, csak az a baj vele, hogy nincs hozzá feles pen.
De majd, ha elhasználom a raktárkészletet és új kezelés lesz, írok. :D
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Christina írta:
Ez a kezelés dolog igaz!
De ha jó, ha nem, inkább a bevált régi, minthogy az én gyerekem- vagy bárkié- legyen a kisérleti nyúl!
Ehhez csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy az inzulin pont egy olyan "gyógyszer", amivel igazán nem árthat senki, ha csak kipróbálja. Ha 1 hétig kipróbálod (esetleg 2), akkor látnod kell, hogy ez jobb-e vagy rosszabb, mint az előző, de ha sokkal rosszabb is, ezzel az 1-2 hét ingadozással nem lesz semmi baja sem. Ezért nem érzem itt, ebben a szövegkörnyezetben helyénvalónak a kísérleti nyulat (ellenben a terheseknél azért vannak keményebb megszorítások, mert lehet, hogy életképtelenné teszi az inzulin a magzatot, nemcsak 1-2 hetes cukoringadozásról beszélünk). Ezt csak le akartam írni, nem tanács akart lenni vagy buzdítás, hogy ne mixeket adj a gyereknek, csak inkább a te szemléletedhez szólt :), mert nem árt, ha azzal is tisztában vagy, hogy az orvosok merő lustaságból nem alkalmaznak új inzulinokat a gyerekeken (mert sokkal több odafigyelésre lenne szükség, arra meg nem hajlandóak). A hosszan magas HbA1c ezerszer veszélyesebb, mint egy olyan inzulint kipróbálni, amit nem túl sok gyerek használ jelenleg, de felnőttek már igen.
 

szolnok

Új tag
Christina !
Ahtrapidhoz pl van feles toll, inzulatardhoz is. Tehát van olyan pen, ami feleket is adagol!
Nekünk is van. Deaz az igazság, hogy felnőtt diabos esetében nem igazán szoktak fél egységeket emelni, ezért ritkán használnak ilyen tollat, de van.
 

christina

Őstag
Kata írta:
Szeretnék segítséget kérni olyan szülőktől, akiknek gyermeke 1-es típusú diabeteses! Ápoló szakos hallgató vagyok és a kutatómunkám az 1-es típusú diabeteses gyerekekről írom! Ehhez 30 kérdőívet kell kitöltetnem! Szeretnék ehhez segítséget kérni! Aki szívesen kitőltené annak küldök egy kérdőívet! Előre is köszönöm!
Kata

Kedves Kata!
????
Miért nem jelentkezel, már nem kell a segítség?
 

christina

Őstag
Sziasztok!
Tegnap voltunk dokinál, nagyon meg volt elégedve. (mi nem annyira)
Sztem sok a magas érték, de ő azt mondta ez ilyen kicsi korba belefér, mert nehezen beállíthatóak a fokozottabb inzulin érzékenység miatt......
Szóval nagyon megdicsért minket, azt mondta mutogatni kéne milyen jól és szépen kezeljük a dolgokat. :) ( csak dicsekedni akartam)
Ami miatt igazából írok: azt mondta, hogy gondolkozzunk el a pumpán.
Ideális alany lenne hozzá, mert jobban belehetne állítani a cukrát. HÁÁÁÁT nem tudom elképzelni ilyen pici gyereken aki csúszik, mászik és fogalmam sincs hogyan állná meg, hogy nem piszkálná a kanült, és a többi ketyerét magán.
A kérdésem az lenne, hogy van-e közületek olyan szülő akinek a gyermekén volt-van pumpa, és mik a tapasztalatok?
(direkt nem a pumpás fórumba írtam ,mert nem a felnőtt pumpások véleményére vagyok kiváncsi!;) )
Köszi előre is!
 

vende1

Új tag
Szia Christina!
Mi nem használunk pumpát, de gyakran elgondolkozom azon, hogy talán jót tennék vele, ha ilyen kicsi korban hozzá szokna a pumpához.
Másrészt nekünk is rendben van a cukrunk, (igaz kb egy hónap kellett az átálláshoz mixtardról novorapid-levemírre) akkor mért korlátozzam a mozgásban?
Vagy: a múlt hónapban az oviban leesett a forgóhintáról, rendesen leverte az orra hegyét. Nem szeretnék belegondolni abba, hogy mi lett volna ha rajta van a pumpa és baja esik.

Tehát amíg rendben van a HbA1c értéke addig marad a pen.

Szia Vende1
 
Vagy: a múlt hónapban az oviban leesett a forgóhintáról, rendesen leverte az orra hegyét. Nem szeretnék belegondolni abba, hogy mi lett volna ha rajta van a pumpa és baja esik.
Ha jól tudom, ilyen esetre van biztosítás a pumpára - legalábbis pár éve egy ilyen bejelentést tett a Medtronic. Élesben szerencsére eddig nem volt rá szükség.
 

napocska

Őstag
Sziasztok!
Dani öt éves, pár hónapja lett cukorbeteg. Tegnap este hányt, én meg azon parázok, hogy mi van, ha összeszedett egy hányós hasmenéses vírust, akkor mit csinálunk? Szerencsére úgy tűnik, csak gyomorrontás lehetett, de egyébként ha ilyen van, kórházba kell menni? Vagy meg lehet oldani rendszeres vércukor méréssel, és esetleg cukros teával, ha minden kijön belőle?
Köszi
Kriszta
 

christina

Őstag
Szia Kriszta!
Remélem kicsi fiad jól van, és csak egy kis rosszullét volt!
Én is rettegek ettől a hányós hasmenéses betegségtől, megértem az aggodalmadat. Nem jó egy felnőttnek sem, hát még gyereknek, pláne ha diabos.!:(
Gondolom, ha vírusos megbetegedés lenne, az mostanra kiderült.
Nekünk a doki azt mondta, egyetlenegy esetben azonnal mennünk kell a kórházba, ha HÁNY!
Ha hasmenés is társul hozzá az más tészta, akkor valószínüleg nem vennék fel oda, csak a László kórházba, a fertőzésveszély miatt.
Két hete a fiam is hányt este, be voltunk rezelve rendesen! Sose hányt még, nem tudjuk mi volt a baj. Mi 2-3 óránként néztük éjjel a cukrát ami normális volt, és mivel csak egyszer hányt és semmi más tünete nem volt így megúsztuk a kórházat.
Ha többször hányt volna val.szeg bevittük volna, mert gyerekkorban nagy a veszélye a kiszáradásnak, felborul az ionháztartás, és nálunk még a cukorbeállítás sem megoldható otthoni körülmények között, akármilyen sűrűn ellenőrzi az ember.
Egyszóval az én tudomásom szerint ha nem egyszeri hányásról van szó, akkor azonnal kórházba kell menni vele!
Üdvözlettel: Christina
 

napocska

Őstag
Szia Christina!
Szerencsére nem folytatódott a hányás, biztos valami kis gyomorrontás lehetett... annyira drukkoltam.
Ha bármi van, az I. sz. Gyermekklinikára kellene bemenni, ahol tizen-valahány ágyas a kórterem, és az anyukák ott maradhatnak ugyan a gyerkőccel egész nap, de az ágy melletti széken kempingezve. :( Hát, igyekszünk elkerülni, ha csak lehet.
Minden jót Nektek!
Kriszta
 

christina

Őstag
Szia Kriszta!
Örülök, hogy nem volt komoly a baj és jól van a fiad!:)
Ismerem a SOTE-t, mi is odajárunk. Szerencsére csak a diab. kiderülésénél feküdt bennt 1 hetet a fiam, de bőven elég volt belőle! Még babakád sem volt!:rolleyes:
Szép napot! Üdv. Christina
 
Oldal tetejére