Cukorbeteg gyermek

bioszaky

Új tag
Amennyire én tudom, a hypo hosszú távon nem komoly kockázat, csak rövid távon, ugye. :) Egy oktatáson találkoztam egy legalább 45 éves hölggyel, aki havonta esik kómába, és már jó 20 éve cukorbeteg. Persze, egyáltalán nem követendő.
Az ingadozó és a magas vércukorérték hosszú távon károsabb, ezért is "szoktuk" inkább alacsonyabban tartani, vállalva, hogy többször kell kisebb hypot (2-3 közt) korrigálni. Kisgyereknél persze, ez nagyon nehéz.
 

mamago

Új tag
Hú, mennyien reagáltatok, köszönöm szépen.
Szia Molli, hogy vagytok?

Azon az alapon gondoltam, hogy leesést követő emelkedésről van szó, mert többször elkaptam vacsora után 2-3 órával 3 körüli értéket 0.5-1E délutáni inzulinadással is. Úgy gondolom, 3 alá nem megy, tehát nem olyan durva hipó, nyugodtan alszik ezalatt, ill. ha fenn van, semmit nem veszek észre.
A Mixtardot vacsora előtt, 18.00-kor kellene adni, de a csúcsot esélyem sincs elkapni éjjel és akkor CH is alig van a szervezetben. Ezért 15-kor adom, segít a vacsoránál, épp elalvás előtt van csúcson és jól működött. Persze volt már olyan (rövid) időszak is, hogy esti 3E szükségeltetett és nem okozott gondot reggelig.
Ma délután nem adtam inzulint, 7-nél maradt az érték 3 órán keresztül, tehát kell az inzulin.
Még az érdekes, hogy az említett 4-5-ös cukrok (vacsora után 1.5 órával) pontosan 21 órára 11.2-re, majd 22.30-ra 13.6-ra mentek, de tizedre, háromszor is és reggel 7-re 5.2-re, pontosan.
Val.szeg igazatok lesz, most éppen nem hipós időszak van, hanem több inzulin kell.
Ma este adtam, majd meglátom. Macerás ez az állandó változtatás. Később is így lesz? Egész nap ezen gondolkodom, mi, mitől lehet, stb.
Jó éjt Mindenkinek!
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Mamago :)
Köszi, mondanám, hogy jól vagyunk, ami igaz is, csak nagyon fáradt vagyok, hasfájós, sokat sírós a kis Nimród, de jól vagyunk, mert ez egy földöntúli élmény :D

De ti miért is kaptok mixtardot? Nekem úgy tűnik, hogy jobb lenne a modernebb bázis-gyorshatású párosítás, mivel egyértelműen a kajától megy fel, de reggelre rendeződik. A mixtard nagyon régi inzulin, ma már ennél sokkal jobbak vannak, de nyilván van valami oka, hogy ezt kaptátok (amíg alig-alig kellett inzulin, addig értem is, hogy miért, de most, hogy már 13-as értékeket is tud produkálni, szerintem létjogosultságát vesztette és más inzulin kellene). Gyanítom, ha megemeled a mixtardot, akkor a reggeli értékei alacsonyak lesznek.
 

christina

Őstag
Sziasztok!
Kicsit eltűntem, de itt vagyok!
Meglepődtem mennyire le vagyok maradva, felpörögtetek egy kicsit! :)
Voltunk orvosnál a héten, de nem vagyok megnyugodva. Mi is Mixtard 30-at használunk és szükség esetére adtak Actrapidot. Eddig úgy nézett ki a dolog, hogy ebéd előtt vagy után mindig magas lett a cukra, az Actrapidra nem akart lemenni SŐT még feljebb ment 1-2 óra múlva.
A doki (állítólag több helyről is állítják a szakma egyik legjobbja.-csak mielőtt orvos váltásra buzdítanátok!) meg volt nyugodva, hogy semmi gond ő még friss diabos.....majd kialakul. De pont a későbbi szövődmények miatt félek a magas cukortól.
A kórházból 1 hónapja reggel 3,5E ill. este 3,0E inzulinnal engedtek el. Jelenleg reggel már 4,5 este 3,0 kap. (10-11 kg a fiam) Most tekintettel arra, hogy az Actrapid nem használt Novorapidot kaptunk, mert az gyorsabban hat és evés után közvetlenül is be lehet adni, ami azért jó mert egy 1 évesnél nem lehet tudni megeszi-e az ebédjét. Nekünk "mézeshetek" sincsenek
Még nem adtam Novorapidot, mert most ebédnél tök jó a cukra. DE! Uzsi előtt elszáll és még éjjel is magas. 3-kor meg már nem merem adni. mert 5-kor kapja az estit. Szerintem az esti adagját kéne felemelni, de én nem nagyon kaptam szabadkezet. Csodálkozva olvasom, hogy ti állítgatjátok a kaját vagy az inzulint. Úgyhogy most nemtom. :cry:
Mellesleg az is tök érdekes, hogy egymást követő két napon szinte ugyanazt ette- délben is, és az egyik nap magas volt a cukra nem is kicsit, míg a másik napon tökéletes. A mozgásában sem volt változás.
Lehet, hogy türelmetlen vagyok????
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Christina írta:
...Most tekintettel arra, hogy az Actrapid nem használt Novorapidot kaptunk, mert az gyorsabban hat és evés után közvetlenül is be lehet adni, ami azért jó mert egy 1 évesnél nem lehet tudni megeszi-e az ebédjét. Nekünk "mézeshetek" sincsenek
Még nem adtam Novorapidot, mert most ebédnél tök jó a cukra. DE! Uzsi előtt elszáll és még éjjel is magas. 3-kor meg már nem merem adni. mert 5-kor kapja az estit. Szerintem az esti adagját kéne felemelni, de én nem nagyon kaptam szabadkezet. Csodálkozva olvasom, hogy ti állítgatjátok a kaját vagy az inzulint. Úgyhogy most nemtom. :cry:
Mellesleg az is tök érdekes, hogy egymást követő két napon szinte ugyanazt ette- délben is, és az egyik nap magas volt a cukra nem is kicsit, míg a másik napon tökéletes. A mozgásában sem volt változás.
Lehet, hogy türelmetlen vagyok????

Szia!!
A Novorapid sokkal kiszámíthatóbb inzulin, sokkal egyszerűbb, mint az Actrapid. Az Actrapid 6 órán keresztül hat és 2 csúcsa van, míg a Novorapid 3 órán keresztül hat és 1 csúcsa van, azonnal a beadás után (Actrapidnál fél óra elteltével és 3 óra múlva kb).
Pont ezért kérdeztem Mamagotól, hogy miért nem kapnak gyors inzulint, mert szerintem náluk is jó lenne.

Az, hogy egyik nap ugyanarra felmegy, másik nap nem, azt jelenti, hoyg nem a kajától ment fel. Akár hormon, akár front, akár idegesség, AKÁRMI lehet az oka, ez sajnos előfordul. De azért nem mindennapos :)

Egy orvos ritkán ad magától szabadkezet az inzulinok emeléséhez, csökkentéséhez (ezért egy idő után az ember nem "kéri", hanem simán elkezdi orvos nélkül állítgatni az adagokat), meg talán, ha még nagyon friss a dolog, nem is jó ezt otthon csinálni, orvos nélkül (mármint orvosi jóváhagyás nélkül). De ettől függetlenül, ha úgy érzed, hogy kevés az esti inzulin (mellesleg szerintem is...), akkor hívd fel a dokit, kérdezd meg tőle, hogy mi lenne, ha emelnél valamennyit (esetleg kezdetnek 0.5 vagy 1 egységet). Ha benned ilyesmi felmerül, akkor ne várd meg a következő kontrollt, hanem nyugodtan zaklasd a dokit, ennek ő is örülni fog, ha látja, hoyg ilyen ügyesen figyelsz és érted a kezelés lényegét.

És ne félj állandóan a szövődmények miatt, ennyitől még nem lesznek szövődmények, ennél jóval ellenállóbb az emberi szervezet. Kell egy idő, amíg beáll valakinek a cukra, ez mindenkinél megvan, azoknál is, akik hosszú életet élnek szövődmények nélkül!!! Ilyenkor türelemmel kell lenni és megérteni, hogy nem ennyitől alakulnak ki a szövődmények - mert akkor talán nem aggódik annyit az ember.
 

christina

Őstag
Szia kmolli!
Köszönöm megnyugtató leveledet!
Fel fogom hívni a dokit és rákérdezek az esti emelésre.
Majd beszámolok a fejleményekről.
:D
 

mamago

Új tag
Kmolli:
Sajna ismerem a hasfájást, Tamásnál hat hónapig szenvedtünk a kólikával (16-22 óra között lila volt a feje), két dolog segített némileg: a hagyományos pólyába kötözés, majd 3 hónapos kortól a Babynos cseppek.
Találkoztam olyan anyukával, akinél ez naponta hajnali 5-ig tartott, minden viszonyítás kérdése:)
Közhely, de csak jobb lesz...
Múltkor nem tudtam feldolgozni a sok tanácsot és a megnyugtató soraitokat.
Tanácsodra végigmértem vacsora után (a sok méréshez hozzá van szokva, próbálok biztosra menni, amennyire lehet), persze nem hipó volt.
(Minimedet már ajánlott az orvos, az új pumpa vc.mérőjét is tesztelésre.)
A rossz, hogy nem találtam meg az ok-okozatot: 1 órától 21 óráig kevés kivétellel 4-5-ös értékeket mérek, az egyórás csúcsok is 7 alatt maradnak. Vacsora után előfordul, hogy 6-7 az 1.5 órás mérés, de ekkor nem visszafelé indul – mint máskor – hanem felfelé. Talán csak nekem ijesztő ez az esti emelkedés, val.szeg a reggeli kifut, az esti pedig kevés a vacsorához (tegnap és ma már reggel 5E-t adtam, igaz, hőemelkedése is volt, este 2E-nél többet nem merek, mivel ez 4.1-re vitte reggelre). Igaz, a 11-13-as értékek helyett már csak 8-9-ek vannak, ami éjfélre 6-ig visszamegy. (A hipó már nem járja be 2 óra alatt, ezért sem azok.)
Talán a vacsora időpontjával kellene manipulálnom, vagy 0.5-1E gyorsat adni hozzá. Kb. az Actrapid 2. csúcsára esne az emelkedés.
Igazad van, val.szeg jobb lenne modernebb inzulin. Novorapid - ügyben rákérdezek. A Mixtarddal még egy ideig próbálkozunk, az oviban jól beálltunk, na meg nem szeretnének a méréssel foglalkozni, de 2 év múlva mindenképp kérem a változtatást. Egy iskolás nem ebédelhet órán, de gyümölcsöt is macerás dolgozatírás közben enni, a nagyobb hipóveszélyről nem beszélve.

Christina:
az önálló állítgatáshoz kellett néhány hónap. Kezdetben felhívogattam a drnőt, majd azt mondta: "na akkor most elvágjuk a köldökzsinórt". Nálunk abban volt a "gond", hogy egyáltalán nem kellett inzulin és ő ragaszkodott hozzá, legalább 0.5E-hez.. Majd látva, hogy anélkül is hipók vannak, nem neheztelt, amiért nem adtam.
 

mamago

Új tag
Januártól 30%-ot kell fizetnem, ha nem a cukorbeteggel max. évente egy alkalommal találkozó legközelebbi kórházba járok gondozásra+ (főleg) ami más probléma közbejöhet ??
(Itt hetente egyszer rendel egy nyugdíjas - amúgy nagyon jó - orvos, a nővérek teljesen képzetlenek a témában, a diétáról és a mindenféle betegséggel egy szobába fektetésről nem beszélve.)
Megeresztek egy levelet a minisztériumba.
 
MINDENKINEK!

A segítségeteket szeretném kérni. Diab. szakápoló vagyok, s meghívtak egy általános iskolába előadást tartani a diabetesről. 7., 9., 10. osztályos gyerekekről lenne szó, érintett is van köztük. Még nem informálódtam, hogyan fogadják el a többiek, nyilván ennek ismeretében kell majd megtartanom. Előzőleg viszont szeretnék egy kérdőívet kitöltetni velük, hogy megtudjam, milyen ismeretekkel rendelkeznek, mit gondolnak a cukorbetegségről. Ehhez szeretnék kérni javaslatokat, kérdéseket. 7 éve ebből írtam meg a dolgozatomat,(az akkor megtartott előadás hatékony volt a visszajelzések szerint, 5.osztályosok voltak), tehát nem teljesen ismeretlen terület számomra, de én felnőttekkel foglalkozom, nincs túl sok tapasztalatom gyerekekkel.
A javaslatokat légyszi a tunde.emodi@sanofi-aventis.com címre küldjétek el, mert az iwiwet viszonylag ritkán van lehetőségem látogatni.
A segítségeteket előre is köszönöm! Tünde
 

mamago

Új tag
Sziasztok,
tegnap éjjel be kellett vinnünk Tomit a kórházba, a testvére hazahozott pénteken a másik kórházból (val.szeg allergiával feküdt ott) Calicit. Ráadásul annyira elkaptuk a férjemmel, hogy írni is alig tudok, tehát látogatás nuku.
Jól van már, jók az értékei, de gyakran megesik az ilyesmi Nálatok?
 

christina

Őstag
Sziasztok!
Nagyon :oops: szégyenlem magam, mert nem jelentkeztem!
Rendszeresen olvasom a fórumot, így képben vagyok, csak éppen nem tudtam mit írni. :(
Elég sokat szenvedünk az inzulin beállítással!
Ráadásul az én jól (túl jól) evő fiam jan. 1-től úgy döntött, hogy nem eszik!
Se főtt ételt, se kenyeret.... Nagy kínomban már kalácsot adtam túró rudival, sok joghurtot....Csupa olyat, ami kis mennyiségben tartalmazza az előírt ch-ot, hogy ne legyen gond. ( Ha az orvos tudná rosszul lenne. )
Ez az állapot kerek 1 hónapig tartott és el ne kiabáljam már eszünk szépen.
A cukra ebéd után mindig elszállt és sokszor volt magas vacsi után és éjjel is. Bár a hypozások is sokasodtak. Féltem ,hogy az első HbA1c-je nagyon magas lesz.
De nem így történt! Kedden voltunk dokinál és 6,7 lett!! Majd kiugrottam a bőrömből. Azt mondta a doki ez még túl szép is, mert 7-7,5 között a tökéletes. Mellesleg emeltük a reggeli és az esti inzulint is és csökkentetük a déli ebédet. Két nap után azt merem mondani, hogy alakulunk mint az a bizonyos púpos gyerek a prés alatt. :D
Ugyan 4x volt hypo,de csak egyszer ment tíz fölé. Nagyon szépek a cukrai, de nem akarom elkiabálni.
Hát ennyit a dicsekvésből, bocsika de muszáj volt veletek megosztani.


mamago!
Remélem gond nélkül meggyógyultatok a vírusból!
Mindenkinek szép napot, kitartást és nagyon jó egészséget kívánok!!!
Üdvözlettel: Christina
 

Kata

Új tag
Szeretnék segítséget kérni olyan szülőktől, akiknek gyermeke 1-es típusú diabeteses! Ápoló szakos hallgató vagyok és a kutatómunkám az 1-es típusú diabeteses gyerekekről írom! Ehhez 30 kérdőívet kell kitöltetnem! Szeretnék ehhez segítséget kérni! Aki szívesen kitőltené annak küldök egy kérdőívet! Előre is köszönöm!
Kata
 

bioszaky

Új tag
Christina írta:
Kedden voltunk dokinál és 6,7 lett!! Majd kiugrottam a bőrömből. Azt mondta a doki ez még túl szép is, mert 7-7,5 között a tökéletes.
Ezt ne hidd el! Egészséges embernek 6 alatt van a HbA1c-je, erre kell törekedni. Sőt, a 7 feletti már csak közepesnek mondható eredmény.
 

christina

Őstag
Kedves Kata!
Bár csak fél éves tapasztalatom van, és a gyermekem picuri ( 1,5éves ), ha tudok szívesen segítek neked!
Üdv.: Christina
 

christina

Őstag
bioszaky írta:
Christina írta:
Kedden voltunk dokinál és 6,7 lett!! Majd kiugrottam a bőrömből. Azt mondta a doki ez még túl szép is, mert 7-7,5 között a tökéletes.
Ezt ne hidd el! Egészséges embernek 6 alatt van a HbA1c-je, erre kell törekedni. Sőt, a 7 feletti már csak közepesnek mondható eredmény.

Kedves bioszaky!
Egészséges embernek valóban 6 alatt van a hba1c-je, de itt ugye senki sem egészséges ebben az értelemben már bocsánat! :(
Erre lehet törekedni és kell is. DE!
Rákézdeztem az orvosnál, hogy kisgyermeknél más-e a hba1c referencia tartománya, mint a felnőtt diabosoknál, mert itt a fórumon rám szóltak hogy annyira ne örüljek ennek az értéknek.
Ő ugyan erre nem reagált, hogy ugyanolyan megítélés alá esik-e mint nálatok ( egy gyerek vérképe és vérnyomása sem olyan mint egy felnőttnek, ezért gondoltam erre),de közölte, hogy ez teljesen jó eredmény és a legutóbbi kutatások azt bizonyítják, hogy a magasabb eredmény valóban emeli a szövődmények kialakulását, de az alacsony vagyis az egészséges ember értékei felé közelítő érték viszont nagyon megnöveli a hypozás esélyét, ezáltal nem biztos hogy a 6-ig való, vagy a körüli értékre kell törekedni!
És még az 1-es és a 2-es típúsú daibosok között is van különbség, mert a 2-es típusúnak tök jó a 6-os érték, a 2-eseknek nem feltétlenül.
Bocsi a hosszú lére eresztett levélért, és hogy a dokinak jobban hiszek!
:D Azért köszönöm a válaszodat és mindenkiét, aki vagy így, vagy úgy próbál segíteni mindenkinek!
Szép napot!
 

bioszaky

Új tag
Christina, a szemednek higgy ez estben. Te látod, hogy sokat, veszélyesen sokat hypozik-e a kölyök.
Az alacsony HbA1c mindenképpen jó, ez tény. HA ez sok hypoval jár együtt, ami nem feltétlen, akkor lehet feljebb engedni.
A HbA1c kb háromhavi átlagot mutat, ha rossz, tuti gond van. Ha jó, az általában jó, kivéve, ha ez az átlag sok alacsony (hypo) és sok magas vércukor eredménye. Hu, ehhez kellennek ám a nagy kutatások!!! Ám ezt a mindennapos ingadozást te jobban látod, mint az orvos. Tehát, nehogy már ő mondja meg, hogy veszélyes-e az alcsony HbA1c.

Mi az, hogy nem reagált, nem tudja, hogy azonos-e a HbA1c referencia tartománya? Kínos.
Nekem nemrég volt HbA1c=5,9. Alig volt hypo, semmiképpen sem több, mint korábban, de elég nehéz tartani azt az életformát.

Sose feledd, hogy te (meg a gyereked) kockáztatja az életét, az orvos csak aszisztens. Sajnos ebben a helyzetben jobb, ha okosabb vagy az orvosnál, ez nem betegség, amit az orvosra lehet bízni.
A cukorbetegség állapot, amit minden percben figyelemmel kell kísérni, és a legjobb és legújabb elméletek ismeretében kell beavatkozni.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Christina írta:
Rákézdeztem az orvosnál, hogy kisgyermeknél más-e a hba1c referencia tartománya, mint a felnőtt diabosoknál, mert itt a fórumon rám szóltak hogy annyira ne örüljek ennek az értéknek.
Ő ugyan erre nem reagált, hogy ugyanolyan megítélés alá esik-e mint nálatok ( egy gyerek vérképe és vérnyomása sem olyan mint egy felnőttnek, ezért gondoltam erre),de közölte, hogy ez teljesen jó eredmény és a legutóbbi kutatások azt bizonyítják, hogy a magasabb eredmény valóban emeli a szövődmények kialakulását, de az alacsony vagyis az egészséges ember értékei felé közelítő érték viszont nagyon megnöveli a hypozás esélyét, ezáltal nem biztos hogy a 6-ig való, vagy a körüli értékre kell törekedni!
És még az 1-es és a 2-es típúsú daibosok között is van különbség, mert a 2-es típusúnak tök jó a 6-os érték, a 2-eseknek nem feltétlenül.
Bocsi a hosszú lére eresztett levélért, és hogy a dokinak jobban hiszek!
:D Azért köszönöm a válaszodat és mindenkiét, aki vagy így, vagy úgy próbál segíteni mindenkinek!
Szép napot!

Ez egyszerűen fenomenális, ami ebben az országban van. Lehet, hogy a gyerek vérnyomása és vérképe nem ugyanolyan, mint egy felnőtté, de a cukrai igen! Ezt hogyhogy nem tudja egy orvos??? Magyarul a HbA1cje is ugyanolyan lesz. A gyereknek is ugyanolyan magas a 10-es érték, mint egy felnőttnek, az éhomi cukorértékek is ugyanolyanok a gyerekeknél (most az egészségesekre gondolok, azaz a határokra, amik a vérvételnél vannak). Na mindegy... a 6.7-es HbA1c pedig normális. Nem nagyon jó és egyáltalán nem rossz, hanem egy cukroshoz képest normális. Lehetne jobb is szvsz, de azt tényleg nehéz tartani, ahogy Bioszaky is írta, dehát semmi esetre sem alacsony!!! 7 fölött már megnő a szövődmények valószínűsége. Egy kisgyereknél meg talán még fontosabb a jó (7 alatti!) HbA1c, mert még az egész élet előtte áll, neki sajnos több ideje van a szövődményekre, mint annak, aki felnőttkorában lesz cukros. Nem ijesztegetni akarlak, én is gyerekkorom óta vagyok cukros, de ezek nagyon fontos dolgok, hova jártok dokihoz, kihez?
A másik pedig, hogy nem attól fog sokat hipózni valaki, mert alacsony a HbA1cje... Remélem, ezt nem gondolta komolyan a doki. És ahogy Bioszaky is írta, egyáltalán nem kell sokat hipózni egy alacsonyabb HbA1c-hez. Nekem a terhesség alatt 5.3 volt többször is, tök jól voltam, életem legjobb cukrai voltak akkor. És egyébként is, mi van akkor, ha hipózik az ember, miért rosszabb az, mint egy 8-9-es, bizonyítottan káros értékek??? Ha nem hajlamos az ájulásra az ember és megérzi időben a hipót, akkor az én véleményem szerint inkább hipózzon többet az ember, minthogy magasabbak legyenek a cukrai, hiszen hosszú távon ez egyáltalán nem árt a szervezetnek (nyilván a 3-4 körüli értékekről beszélek, nem a nagyon alacsonyakról), ellenben a már 8-9-es értékek nem tesznek jót. És nem mindenkinek lehet beállítani a cukrát stabilra! Akkor meg már a kiugrások inkább lefelé történjenek, mint felfelé. Macerásabb, ez biztos, mert enni kell ilyenkor, figyelni kell a kisgyereket, de szerintem hosszú távon akkor is inkább ez éri meg és nem magasabban tartani. (még azért hozzáteszem, hogy ehhez el kell sajátítani azt a módszert, ahogyan ki tudja az ember magának küszöbölni a somogyit - mert ez is tök egyéni, ezt is csak saját magunk tudjuk kikísérletezni)
Mikor 12 éves voltam, részt vettem egy cukorbeteg gyerektáborban Berekfürdőn. Az orvosi rész meghívott 40 erdélyi cukros gyereket is. Ez 18 éve volt... Először azt hittük, hogy fogyatékos gyerekeket hívtak meg az orvosok, nem is értettük a dolgot. Aztán felvilágosítottak minket a dokik, hogy ahol ezek a gyerekek élnek, nincs pénz elegendő cukorra, tejre, ezért nagyon félnek a hipóktól, így orvosi kontroll keretén belül tartják 10 körül a gyerekek cukrait. Már majdnem minden gyereknek súlyos szövődménye volt, nem nőttek meg eléggé (16-17 éves gyerekek 12-13 éveseknek néztek ki), fejletlenek voltak, el sem tudom mondani, milyen szörnyű volt. Ez most, itt nem fordulhat már elő ebben a mai világban, ebben az országban, főleg nem egy értelmes, tudatos anyuka mellett, de azért tanulságos eset lehet ez azoknak az orvosoknak, akik inkább magasabb értékeken akarják tartani a gyerekek cukrait, mert úgy sokkal egyszerűbb... Szóval Christina, nagyon jól csinálsz mindent, ha a gyerek HbA1c-je 6.7, nehogy feljebb vidd neki :)
 
Oldal tetejére