Cukorbeteg gyermek

zsuzsa

Új tag
christina leveléhez csatlakoznék. Az én kisfiam 3 éves November óta cukorbeteg, a vércukorszintje nagyon ingadozó a Mixtardot használjuk de nem igazán vállt be, bár az orvos azt mondja az ingadozás a fiatal korának tudható be, de a megoldásnak a pumpát találná.Ha valóban ez a megoldás akkor gondolkodás nélkül belevágunk, de félünk, nem tudjuk, mit csináljunk, merjünk belevágni minden nehézségével együtt, hiszen még kicsi, vagy várjunk, de az ingadozó cukor folyamatosan roncsolja kicsi szervezetét. Várom hozzászólásotokat, vagy azok tanácsát tapasztalatát akik hasonló korú gyermeküknél pumpát használnak.
 

vende1

Új tag
Szia Zsuzsa!

Később néztem ide, látom mixtardot használtok.

Szerintem azért ébred alacsony értékekkel, mert a mixtarddal muszály ebédelnie. Mi is használtuk és ha késett az ebéd nálunk is előfordult a hippó.
Miért nem próbáltok ki másféle inzulint a pumpa előtt?
A mixtarddal nekünk az volt a bajunk, hogy ha valamiért magas volt a cukra nem tehettem semmit. Legfeljebb sokat itattam.

Szia Vende!
 

zsuzsa

Új tag
Szia Vende1
Örülök hogy írtál. Mi sokszor próbálkoztunk a dr.nőnél aki kezeli a kisfiamat, de nem túl nagy sikerrel, azt mondta nincs még egy ilyen inzulin amivel hatásosan lehet kicsi gyermeket kezelni. Előszőr 30 as-sal kezdtük, aztán reggel válltottunk a 20 as-ra, este kapja a 30-ast. Ma pl negyed 12-kor ebédeltünk 2,1-es cukorral, de az elmult napokban napközben is 10 körüli volt, estére pedig 17, ezért nem lehet az inzulin adagot csökkenteni. Most a Mixtardot megszüntetik, mindenképpen válltani kellene de a dr.-nő a pumpát javasolja.
 

vende1

Új tag
Szia Zsuzsa!

Mi Novorapid-Levemirrel is jól boldogulunk. Igaz 5-ször szúrom egy nap, de neki ez nem jelent gondot.

Gyakran alkalmazzák gyerekeknél az actrapid-insulatard kombinációt is.

A dokinéni nem erőltetheti rád a pumpát, ha te még nem akarod.
Szerintem annyit tehetsz a konfliktus elkerülése véget, hogy kipróbálod. Van rá lehetőség minden elkötelezettség nékül.


Szia Vende
 

zsuzsa

Új tag
Szia Vende1!

Nekünk az actrapid nem vált be szükség szerint az elején kaphatta délben ha 10 fölé mentünk de nagyon bezavart, a dr.-nő jót akar, mert azt mondja ilyen kis gyermeket még ne akarjak intezíven napi 4-5 szúrással kezelni. Kisfiam annyira megszokta, hogy reggel este szúrjuk, hogy amikor néha délben szükséges volt, betegség, vagy más ok miatt akkor nagyon rosszallotta, hogy plusz szúrás van. Nem vagyunk a pumpa ellen sőt várjuk, hogy talán tényleg ez lenne a mególdás és rendeződne a helyzet, de ezt nagyon körűl akarjuk járni, mielőtt beleugrunk.
Köszönöm hogy írtál.
 

vende1

Új tag
Szia Zsuzsa!

Az jó ha nyitott vagy mindenre. Én egy kicsit félek a pumpától. Nem tudom elképzelni rajta, legfőképpen nyáron. Sokat mozog, van amikor egy száll semmiben van egésznap.Na és az sem mellékes, hogy egyenlőre rendben vagyunk.
Persze ha végre megoldanák, hogy a mérővel együtt működve adagolja az inzulint nem sokat gondolkoznék rajta.

Ha belevágtok remélem továbbra is jelentkezel, hogy mi is tájékozottabbak legyünk a pumpa használatával kapcsolatban.

Szia Vende
 

zsuzsa

Új tag
Szia Vende1!

Igen itt a kulcsszó az hogy rendben vagytok, én ezt nem érzem és ezért szeretnénk lépni,és ha ez a megoldás akkor a technikai problémákat megoldjuk. Nekem is sok aggályom van, mert egy örökmozgó kisfiam van, de ugyanakkor nagyon okos, és bízom benne hogy felnőne a feladathoz. A doktornénink azt mondta maximálisan alkalmasnak találja rá. Mindenképpen megírom hogy mi lett velünk, csak november környékén vágnánk bele, addig is olvasom a fórumot, köszönöm hogy írtál.-
 
M

monalizus

Vendég
Sziasztok! A lányom (Bea) most 8 éves. 2,5 évesen derült ki, hogy pajzsmirigy-alulműködése van, majd 2005-ben, hogy lisztérzékeny.Idén februárban (egy hétfő este) elvittem a gyerekorvoshoz, mert rosszul volt (láz, gyengeség). Hazaküldött minket, hogy csak influenzás és Algopyrint és sok folyadékot írt elő. Arra a kérdésemre, hogy miért sovány a gyerek (úgy nézett ki mint egy anorexiás), "Nem tudom"-mal válaszolt. Beánál amúgy is jobban oda kell figyelni a súlyveszteségre.Szerda reggel már zihált, a kijáró ügyeleten nem vette fel senki a telefont 7-kor. Bevittük a Heim Pálba, 21,7 volt a cukra, mire felkerült a belosztályra 24,8 lett. Tiszta lila volt a keze-lába az egész teste. 3 nap alatt 20 kg-ról 17 kg-ra fogyott le. 3 x kap Actrapidot és éjszakára most 13 E Insulatardot. A napközbeni cukra nagyon szép.Este 9-kor 6-9 közötti cukorral feküdt le, reggel mindig 12-16-os cukorral kelt fel. A legmagasabb éjszakai cukra 17,2 volt. Ma reggel már 6,2 volt a cukra a felemelt inzulintól. Az iskolába már nem kell bemennem, hogy beadjam neki a déli inzulint, megcsinálja magának. Az ebédet reggel bevisszük a suliba és megmelegítik neki. Azóta a gyerekorvost leváltottam.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Monalizus!

Nagyon sajnálom a kislányodat. Mind a 3 betegség nagyon is összefügg sajnos, nem tudom, hogy ezt tudtad-e? (pajzsmirigy, cöliákia és cukorbaj) Jól tetted, hogy leváltottad a gyerekorvost, bár megakadályozni egyiket sem tudta volna más orvos sem szvsz, de amit a tiétek csinált, ez tényleg nagyon a hozzá nem értésről árulkodik! Ha bármi kérdésed van, itt szívesen segítünk neked, bármiben!! A kislányod ezen bajok ellenére hidd el, hogy egészséges lesz és amint egyensúlyba hozzátok a cukrát, vidám 8 éves kislány lesz :) Talán ez most furán hangzik, de több ilyen nagy betegség-állapot már nem írható a cukorbetegség (azaz az ezt okozó génhibák) rovására... Jól tetted, hogy megemelted az inzulint, ha van egy kis időd, érdemes végigböngészni ezt a fórumot, nagyon sok hasznos gyakorlati tanács van benne, de akármilyen kérdésed van, itt bárki segít!
 

tímeácska

Őstag
Sziasztok!
Látom, sokan érdeklődtök a pumpa iránt...Kisfiam kb. 10 hónapos kora óta cukros, most 3,5 éves. 2 hete használjuk a pumpát, és úgy tűnik, bejött! Nagyon aggódtam azon, hogy mi lesz, ha nem akarja majd elviselni majd magán, le akarja majd szedni magáról, éjjel kijön a kanül a helyéről ahogy pörög-forog az ágyban, stb. Nos, mindennek nyoma sincs... Mintha rajta sem lenne, egyáltalán nem érdekli a kütyü :) . Nagyon nagy reményeket fűztem a pumpához, és épp' ezért nagyon féltem, hogy mi lesz, ha a pumpa mellett sem javulnak a cukrai... Konkrétan 0,4 és 33 között mozogtak a cukra egy hetes periódust nézve... Gyakori hypos kómákkal küzdöttünk, majd' 1-2 havonta kerültünk kórházba, Glucagonból vagy 15-öt tuti felhasználtunk... Dióhéjban ennyi lenne... Ja, és mostani cukrai 4 és 8 közöttiek!!!
Ha kíváncsi valaki pumpával kapcsolatban bármire, állok rendelkezésetekre! :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Sziasztok!

Én 32 évesen lettem cukorbeteg, tehát felnőttként, de egyből inzulinos.
Elképedve olvasom a gyermek cukorbetegek kálváriáit. Minden tiszteletem a cukorbeteg gyermekek szüleinek, mert szerintem nagyobb feladatuk van a gyerkőcök gondozásában, mintha maguk lennének diabosok felnőttként. És nekik még lelkileg is topon kell lenniük.

Üdv: Kata
 

christina

Őstag
Sziasztok!

Én 32 évesen lettem cukorbeteg, tehát felnőttként, de egyből inzulinos.
Elképedve olvasom a gyermek cukorbetegek kálváriáit. Minden tiszteletem a cukorbeteg gyermekek szüleinek, mert szerintem nagyobb feladatuk van a gyerkőcök gondozásában, mintha maguk lennének diabosok felnőttként. És nekik még lelkileg is topon kell lenniük.

Üdv: Kata

Szia!
Köszönjük az együttérzést, hát nem egyszerű az biztos!
De egy anya mindenáron harcol és tüzön-vizen át véghezviszi amit akar! Nem igaz?:)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Christina!

Nagyon is igazad van. A fiam most 21 éves, és 1000 meg 1000 x átvillant már az agyamon, hogy de jó, hogy én vagyok cukorbeteg, és nem ő.
Hát sok lelki erőt és kitartást kívánok minden édesanyának, és apukának . Az igazán jó az lenne, ha a gyerekorvosok és átéreznék a helyzet nehézségét, nem úgy mint Monalizus kislányának az orvosa.

Kata
 

Lexon

Új tag
Christina!

Nagyon is igazad van. A fiam most 21 éves, és 1000 meg 1000 x átvillant már az agyamon, hogy de jó, hogy én vagyok cukorbeteg, és nem ő.
Hát sok lelki erőt és kitartást kívánok minden édesanyának, és apukának . Az igazán jó az lenne, ha a gyerekorvosok és átéreznék a helyzet nehézségét, nem úgy mint Monalizus kislányának az orvosa.

Kata

Kedves Kata!

Nekem édesapám volt 1-es diabos. Van egy nővérem, aki mindenben apunkra ütött: a természete, mentalitása, alkata, gondolkodása... mindene aputól jött. Én pedig mindent anyumtól kaptam.
Mikor apunk meghalt 2003-ban, a nővérem minden diabos könyvet, újságot, címlistát, készülékeket... magához vett, mert egyértelmű volt mindenkinek, hogy ha valaki örökli a diabot, az ő lesz.
Másfél éve el kellett hoznom tőle a cuccot... :(

Van egy kétéves kisfiam (és útban egy újabb baba). Gyakran fog el rettegés-rémület, amikor ránézek: vajon mikor jön elő nála? Ha csak valamiért többet pisil, vagy megszédül játék közben... állandóan átfut az agyamon. Nem tudom, még meddig lesz ez így, de lehet, hogy mindig.
Megpróbálunk a párommal mindent úgy adni neki, hogy lehetőleg nála ez ne alakuljon ki, de valszeg nem igazán rajtunk múlik.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Lexon és minden aggódó Édesanya!

Biztos tudjátok, hogy a folyamatos aggódás, stressz nem tesz jót az egészségeteknek, de én fontosabbnak tartom, hogy ha a gyerek megérzi rajtatok a feszültséget. Persze "kívülről" könnyű ám okosnak lenni. Visszagondolva a kezdetekre, amikor diabos lettem a fiam 7év körüli volt. Kitaláltuk, hogy megmérjük az ő cukrát is. Azt hittem hanyatt vágódok. 3 körüli, vagy alatti értéket mértem. Később is volt ilyen mérés, persze több volt a jó érték. Megemlítettem a dokimnak, hogy mit mértem a gyerekemnél, de megnyugtatott, hogy ez nem előjele egy cukorbetegségnek, nincs miért aggódnom. Tehát visszaemlékezve tudom, milyen aggódni egy lehetséges betegség miatt, és tudjuk jól, hogy némileg ők nagyobb hajlammal rendelkeznek mint más. De meg van a lehetőségetek, hogy néha-néha mérjetek a gyerekeknél, és ha nincs gond, előre ne aggódjatok. Ha gond van, akkor már van bőven tenni valótok, itt a fórumon (sajnos) láthatjuk, mivel küzdenek az édesanyák nap mint nap.

Üdv: Kata
 

szolnok

Új tag
Mint azt már többhelyen is írtam nekem mindkét gyermekem felnőtt
fejjel lett diabos 19 és 25 évesen, miközben sem én, sem az édesap-
juk nem az.
Én maximálisan megértem és tisztelem azt a szülőt, aki
pici nyiladozó eszű gyermekkel csinálja végig azt amit mi felnőttek is
nehezen dolgozunkfel / ha feldolgozzuk egyáltalán / Rengeteget sok
erőt energiát kíván ez a feladat és közben a gyomrodban mindig ott
a remegés- csak ne legyen baja - a gyereknek.
Mikor cukor beteg lányom megszülte a kis unokát végig izgultam a terhesség minden percét, és most, hogy már két éves, olyat játszanak a mamával, hogy mikor a mama méri a cukrát neki is mérik. Hagyja magát szúrni és jó játéknak fogja fel. Na persze ez nem naponta történik. Eljátsza a babákkal is , hogy szúr, mér iés inekciót ad, ugy, ahogy az anyukájától látja. Én titokban remélem mint Lexon, hogy sose lesz rá szüksége.
Szóval erőt és kitartást.!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bár nem diabétesszel kapcsolatos, de a szülői rátermettséggel, és akarattal kapcsolatos.
Én csípőficammal születtem, de születésemkor nem vették észre az orvosok. Kb. 5-6 hónapos voltam, amikor apu észrevette a mászásomon, hogy "húzom" a jobb lábamat. Megnézték, és nem is volt egyforma hosszú. Gyerekorvoshoz vittek, de a doki azt mondta, hogy a gyereknek semmi baja. Akkor apuék elvittek Székesfehérvárra (Dunaújvárosból), de ott is azt a választ kapták, hogy nyugodjanak meg, semmi baj nincs. Visszajöttek, és a gyerekorvostól kértek beutalót Pestre a Heim Pálba. A gyerekorvos begurult, hogy hogy képzeli egy laikus szülő, hogy felülbírálja az ő diagnózisát, és nem adott beutalót. Apu a hóna alá vett, és beutaló nélkül elvitt a Heim Pálba. Ott egy akkor már idős professzor csak csóválta a fejét, hogy lehet, hogy egy nyilvánvaló csípőficamot ne vegyenek észre! Pavlik kengyelt kaptam, és két hetente mentek fel velem a Heim Pálba vizsgálatra és kengyel beállításra. Másfél éves koromig volt rajtam a kengyel. Éjszakánként hol apu, hogy anyu sírtak velem felváltva. (Akkor hat hét szülési szabadság után az anya dolgozott.) Meggyógyultam a szüleim áldozatos, gyógyító szeretete és következetes odafigyelése folytán. Csak ortopéd szakorvos látja rajtam, hogy valaha csípőficamos voltam (meg hát a röntgen felvételek tanúskodnak).
Aztán megszületett a fiam, és még a kórházban kértem a neonatológust (újszülöttgyógyász), jobban nézze meg a gyerekemet, mert én csípőficamos voltam. Azt mondta, hogy tökéletesen egészséges a gyerek, és én megnyugodtam. Anyukám viszont állandóan nézegette, vizsgálgatta a cseperedő fiamat, úgy ahogy engem vizsgálgattak annak idején. És nem úgy látta, hogy minden rendben lenne. A fiam kinyújtott lábain a hurkák redői nem estek egy vonalba. Mondtam, hogy jobban megnézettem a dokival a születésekor, meg a gyerekorvosnak is említettem. Ekkor anyu csak annyit mondott, hogy ha annka idején ők hisznek egy, aztán még egy orvosnak, akkor én ma bicegve, kacsázva járnék, több csípőműtét után is. Hirtelen félelem ébredt bennem, mert tudtam ők min mentek keresztül. Kértem beutalót, de ne tudjátok meg hogy nézett rám a gyerekorvosunk, később sem mi voltunk a kedvencei.
Az ortopédiára 1987. februárjában kaptunk időpontot (a fiam 5 és fél hónapos volt), és ha valaki emlékszik valami miatt 1987 telére, az tudja, hogy ember magasságú hó esett, és - 20 fok volt. Az utak járhatatlanok voltak, a hóban egy személy csapásnyi utat lapátoltak ki. Babakocsit nem lehetett tolni, hát beraktam a gyereket a bundazsákba, és felraktam a jéggé fagyott hókupac tetejére, és úgy húztam a rendelőig. Ahol szélesebb csapás volt, ott a hónom alá vettem a gyereket és úgy mentem. Szerencsére a vizsgálat és a röntgen is negatív volt, tényleg egészséges volt a fiam.

A szüleim ha nem veszik komolyan az aggodalmukat, akkor én most bicegnék. Én "fölöslegesen" vittem el a gyerekemet, de az biztos, hogy százszor vigyem el fölöslegesen, mint egyszer ne, de baj legyen. Azt életem végéig nem bocsátanám meg magamnak.

Kedves anyukák! Nagyon is természetes az aggodalmatok, még ha "fölösleges" is. Azt hiszem ezen a fórumon a szüleim tudnának mesélni, pedig az én esetemben biztos volt a gyógyulás.

Kicsit hosszúra sikeredett, de ez is egy történet, amit az élet "írt".

Kata
 

Vick

Új tag
Sziasztok!
Én új vagyok itt. Kisfiam 6 éves, 2 éve diabos, 1 éve van izulinpumpája. Nagyon szeretjük. Nem okoz semmi hátrányt, csak előnye van. Kisebbeknek is bátran ajánlom!
Értékei jobbak lettek, de még most is nagyon ingadozik a vércukra. Nincs 2 egyforma nap - vércukor szempontjából- pedig a napirendje, mozgása hasonló. Hba1c 7,6% volt legutóbb. Sajnos gyakran kell mérni a vércukrát, nem csak akkor szól, hogy rosszul érzi magát, ha hypós értéke van, hanem akkor is ha pl 8-at mérek.
Pumpával kapcsolatban szívesen válaszolok minden kérdésre és szeretnék hasonló korú, pumpás gyerekek szüleivel megismerkedni, beszélgetni, ők hogyan boldogulnak.
 
Oldal tetejére