Cukorbeteg kamasz

Stefi

Új tag
Köszönöm.
Holnap megtámadom a háziorvost és kérek receptet.
Valahogy én is így gondoltam.Nem írok be minden mérést a naplóba és kész.A hypot megérzi a gyerek,de,hogy 10 felett van-e a cukra azt nem érzi,mérés nélkül nem tudja.
Tehát mérünk.
 

Sani

Új tag
Nem írok be minden mérést a naplóba és kész.

Kedves Stefi!

Azért ajánlom, hogy mégis rendszeresen és becsületesen vezessétek a naplót, hiszen az orvos ezek a vc eredmények és a beszámolóitok alapján probálja meghatározni a szükséges inzulin mennyiséget, ill. a kezelést. És ha ő félre van informálva, akkor hogyan is lehetne tőle azt várni, hogy jól döntsön?
 

Sani

Új tag
Persze a Ti esetetekben lehet, hogy 2 naplót vezetnék, mert azért nem baj, ha megvannak a mért adatok legalább nektek, ha pl. orvosváltás lenne...
 
H

hypohonder

Vendég
Kedves Lányok, kedves Stefi, számomra a mai napig talány ez az inzulin-felírási mizéria. Tudjátok néhányan, hogy nem tegnaptól vagyok cukorbeteg, de nekem a házi (volt körzeti) orvossal soha semmi problémám nem volt, mindig felírta, és most is felírja amit kell. Végül is az összes orvosi papírom fénymásolatban ott van nála is, amiben az alkalmazott therápia le van írva, így az egyben felhatalmazás is számára a diabetológusomtól, hogy felírhatja az inzulint. De a gyógyszertárban sem problémáztak még soha ezzel...
Kedves Stefi, a beadás helyét - ahogy Sani is írta - célszerű váltogatni. Igaz, az én gyerekkoromban alkalmazott tűkhöz képest ma már miniatűrnek nevezhetők pl. a pen tűk, és így a negatív hatás is sokkal kisebb, de nálam pl. a karomon, a combomon amikor oda adtam nap mint nap, bizony kis gödröcskék jelentkeztek. A has akkor és most is egy biztos pont szerintem.
Én naponta 4-5 alkalommal mérek cukrot, kivételes esetekben többször, de ez havonta 2-3 esetben fordul elő.
 

gabibaba

Aktív tag
Pár napja megint felborultak az egész 'jól' alakuló értékek, 12 alá nem sikerül leküzdeni. Nem náthás, nem fáj semmije, nem stresszel jobban, mint máskor. Esetleg összefügghet ez azzal, hogy pont patront cseréltünk? Még nem járt le az Actrapid, hűtőben volt, de megfagyni nem tudott. Vagy valami más lehet? Teljesen tanácstalanok vagyunk, a mozgás sem mozdítja lejjebb, a plusz egységek is csak rövid távon. Csak a 3 főétkezés van. Van valami ötletetek?
 

Sani

Új tag
Szia Gabibaba!

Nekem az a véleményem ( a leírtak alapján ) , hogy nem jó az inzulinadag, amit kap. A hosszú hatásút is és a rövid hatásút is ( bázis + bólus) meg kéne emelni. Gyermekek esetében 1-1,5 évente igényelt az inzulinadag növelés és a fejlődéséhez szükséges ch növelés.
 

Mrobi

Új tag
Szia Gabibaba mi is pontosan így jártunk, a szépen alakuló értékek elkzdtek elromlani. Úgy néz ki, hogy mi is most érkztünk el egy ilyen emelési stádiumhoz. Emelni kell(et) a bázison, csak óvatosan emelünk, és figyeljük a következményt pár napig.
 

gabibaba

Aktív tag
Szia, Sani!
Azt szeretném Tőled kérdezni, mivel Te is kamaszkorban lettél beteg, hogy Nektek mikor engedték a bázis állítását penes időszakban? Nekem ugyanis ezt határozottan tiltják, csak orvos emelheti. Már régóta morfondíroztam azon, hogy 'titokban' megemelem, mert a kapott 11 egységet én határesetnek éreztem. Mivel még fél éve sem tanulom ezt a 'szakmát', tényleg csak érzés volt, mert ugye kb. annyival kell kelni mint feküdni, meg 10 vc alatt utóvacsorát kell enni (ez egyébként a halálom, este 9-kor sztem egészséges ember sem eszik már, de tudom, hogy szükség lehet rá a hipo miatt), de ha este 7,1, eszik 9g ch-t, akkor nem hiszem, hogy lett volna hipo, és 15,2-vel kelt, de volt 5,8-ról 13,3, és 'normál' értékkel fekvéskor is sokszor hajnal 3-kor 12-13 körül mértünk. Most egy kicsit erőszakos voltam, és kiküzdöttem egy emelést, azóta jobb (most lekopogtam).
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Kedves Gabibaba!

Bár nem engem kérdeztél (gondolom, Sani is fog válaszolni :)), én is gyerekkorom óta vagyok cukros. Az, hogy mit enged az orvos és mit nem, teljesen orvosfüggő - és azt kell, hogy mondjam, hogy mint például most is, értelmetlen. Egész életemben úgy emeltük és csökkentettük a bázist, ahogyan én és a szüleim jónak éreztük. De főleg én, kamaszkoromban már én irányítottam ezt, ha úgy éreztem, emelnem kell, emeltem. Az, hogy 1-1 egységgel megemeled, nagyon valószínű, hoyg sosem fog nagy bajt okozni, mégha utólag kiderül, hogy nem is kell emelni - mi történhet? Maximum hipózik. 1 plussz egység bázistól olyan nagyot nem lehet hipózni. Főleg, ha hétvégén teszi az ember, otthon és éjjel is méri, egyszerűen nem lehet akkora galibát okozni. Ellenben kiderül, hogy van-e értelme. Szóval én nem értem, miért van tiltás nálatok...
 

Sani

Új tag
Kedves Gabibaba!

Becsüllek azért téged- titeket szülőket, hogyha rosszak az értékek, ' szembe mertek szállni az orvos utasításaival'.
Az én időmben azt tettük, amit az orvos előírt. Nem szüleim szemrehányására, de ők nem voltak olyan talpra esettek és bíztak az orvosban és elhitték neki, hogy ő a szakember és ő mindent jobban tud.( Pedig szegény Édesapám is doktor volt )
Szóval amióta én 'kezelem magamat' és tudatosult bennem , hogy betegségem megoldókulcsa én vagyok, én azóta merek önkényesen változtatni.
Hiszen az orvos nem él velünk, nem éli meg a mindennapjainkat, és ő 'csak' tanácsot és ismeretet adhat( ami szerintem nagyon fontos feladata lenne) nekünk arról, hogy hogyan is kéne együtt élni ezzel a betegséggel.
Ma már szerencsére nyitottabbak az orvosok és - szerintem - csak örülnek annak, ha a beteg nem csak rá hivatkozik. Azt ajánlom, hogy mindenképpen vitassátok át vele a dolgot, bármit is szeretnétek változtatni, és akkor meglátjátok, hogy mit fog válaszolni.( Én a mai napig becsülöm és szeretem orvosomat, mert ő megbízik bennem és tudja hogy én tudom, hogy az én érdekem a jó eredmény.És bármi problémám van , bármikor zavarhatom).
Nagyon nagy különbség van orvos és orvos között is. Viszont a felelősség az csak a miénk,ill. tiétek, szülőké, hogy rendben legyenek az értékeink.
 

gabibaba

Aktív tag
Kedves Kmolli és Sani!
Köszönöm a válaszokat. Nekem elvileg semmihez sem szabad(na) nyúlnom, nemcsak a bázishoz, hanem a gyorshatásúhoz sem. Eleinte teljesen betartottuk, aztán néha az Actrapiddal már kilengtünk (0,5E-t). Nálunk a bázisemelést az orvos is nagyon nehezen teszi meg, még az Inzulatardos időszakban pl. 2 hétig (csak 2 hipos nap volt) 7,9-15,4 8,5-14,8 7,2-13,3 típusú este-reggel párok voltak. Hetente jártunk vissza, bázist nem emeltek, hanem a rejtett hipokat kellett nappal keresni. Most 3. napja kap 1E-gel többet, a nappali nem is változott, már látszik, hogy jobb.
Valahol értem, hogy nem szeretik, ha a szülő vagy a gyerek összevissza kavar az inzulinadagokkal, nem tudhatják, hogy ki milyen (pedig lehet, hogy ha erre is rászánnának egy kis időt, nekik is egyszerűbb lenne a dolguk). Nelem az segített, hogy találtunk egy felnőtt diabetológust, aki csak úgy, kb. havonta beszélget vele erről az egész betegségről. Egy árva szóval nem szól bele a kezelésébe (inzulinadagok), mondta, hogy ez nem az ő dolga, hanem tanácsokat ad, elmagyaráz neki dolgokat. Tőle tud kérdezni. Összeíratta vele a napirendjét, tanácsokat adott, pl. hogy uzsonnázzon, ha sportol, stb.
Az az igazság, hogy bár mi már az egyjegyű vc-nak is örülünk, de nem tudok beletörődni, hogy 'ez van, jó ez, csak legyen 10 alatt'. Vagy csak türelmetlen vagyok, és ha kinövi magát, majd akkor lehet törekedni a stabil alacsonyabbra?
 

Sani

Új tag
Kedves Gabibaba!

Ne legyél türelmetlen, és nem ijesztegetni akarlak, de szerintem a kamaszkorban a legnehezebb beállítani a megfelelő inzulinadagot.
Nagyon jó dolognak tartom, hogy beszéltek más diabetológussal is.
Nálam kamaszkorban, amikor az orvosom nem volt hajlandó emelni az inzulin adagomon és 2 hónapig voltam kórházban szigorú diétán, akkor is megrágalmazott, hogy ' mellé eszem', szóval akkor tértem át a mostani dokimhoz és ő pár nap-hét ( már nem emlékszem pontosan)alatt rendbe tette az anyagcsere háztartásomat.
Én a helyetekben úgy cselekednék, ahogyan most ti. Ha úgy érzitek, hogy megnőtt az inzulinadag igény, akkor kis adagokban emelni kell szigorú kontroll-lal. Ahogyan Kmolli is írta.
 

dg

Őstag
Sziasztok!

Nem tudom, hogy egy orvos adhat-e szabad kezet a páciensnek, hogy állítsa saját inzulinadagját? Nem tudom, mik a szabályok e tekintetben, amit be kell tartaniuk, de engem meglep, hogy arról írtok, nem állíthattok magatoknak. Nekem abszolút szabad kezem van a lányom kezelésében, és sikeresek is vagyunk így. Teljességgel elképzelhetetlennek tartom az igazán naprakész anyagcsere-vezetést e szabadság nélkül. Időről-időre átbeszéljük a tennivalókat, felülbíráljuk az addigiakat, és az orvosom mindig elérhető telefonon, ha hirtelen kellene útmutatás. Ha nekem nem engednék az önkorrekciót, orvost váltanék vagy fittyet hánynék a tiltásra.
 

gabibaba

Aktív tag
Szerintetek érdemes-e és ha igen, honnan lehetséges tartalék pent beszerezni a legegyszerűbben? Ez már többször felmerült bennünk, de tegnap úgy esett el este kezében a mérővel, hogy nekiverte az asztal sarkának, és teljesen tropa lett. Még szerencse, hogy anyóséknak van mérőjük, így sikerült szerezni egyet gyorsan. De ha ez pl. a pennel fordul elő....
 

tímeácska

Őstag
Gabibaba!
Szerintem érdemes beszerezni egy tartalék pent, jó, ha van otthon, főleg, ha ilyen balesetek megtörténnek, mint a cukormérőtökkel... :)
Beszerezni vagy a kezelőorvostól tudsz, ha rendes, ad. Ha nem, akkor gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz boltban tudsz venni, kb. 8-9 ezer Ft körül van, ha jól emlékszem... De van lehetőség felíratni is (így sokkal olcsóbb), nem tudom, erre milyen jogszabály érvényes, lehet, hogy csak a kihordási idő letelte után van erre lehetőség... Erre kérdezzél rá a kezelőorvosra!
 

lizzi

Őstag
Gabibaba!Kérdezz rá a kezelőorvosotoknál ,mert régen nekem még úgy adták a tollakat ,hogy legyen 1 tartalék is .Nem tudom ,hogy azóta ez változott-e de érdemes előszőr rákérdezned ,mert ugye nem olcsó ha meg kell venni!!
 

gabibaba

Aktív tag
Sziasztok!
Felteszem a legújabb eredményeket (hát van egy pár kilengés, a többi is csak magunkhoz képest jobb). A 19,5 valószínűleg csomóba adott inzulin, de arra nem sikerül rájönnünk, mi lehet az oka, ha hipo nélküli napon, uzsonna nélkül 16,30 -> 6,9-ből hogyan lesz 18,30 -> 11,1. De az estét, azt hiszem megoldottuk. Szívesen veszem, ha valakinek van javító ötlete, mi nagyon kezdők vagyunk.
 

Csatolások

  • remes.xls
    109 KB · Olvasás: 9
Oldal tetejére