Cukorbeteg kamasz

tímeácska

Őstag
Gabibaba!
Én úgy látom az eredményeitekből, hogy igenis, volt változás, amit javulásnak hívnak! 1 hónap alatt csökkent az átlagotok is, 11,69-ről 9,09-re. Ami 1 hónap alatt igen szép! Ha ugyan ez a figyelem/fegyelem megmarad, akkor tuti, hogy szépen javulgatni fogtok. Azért azt se felejtsd el, hogy becsusszanhat 1-2 rosszabb érték/nap is, de ne engedd, hogy ez elvegye a kedvedet!!! Ne adjátok fel, és akkor biztosan sikerrel jártok! Türelem rózsát terem! ;-)
 

gabibaba

Aktív tag
Kedves Tímeácska!
Hát feladni nem fogjuk, sőt! Már a fiam is sokkal bátrabb. Most már örülök, hogy sok idő után kell csak visszamennünk (most néztem meg, február eleje után május! végére van időpontunk - ezt néztem márciusnak), erre eleinte elég dühös voltam. Igaz, bármikor telefonálhatok elvileg, de az nem ugyanaz, és elég sokszor el lettem azzal intézve, hogy jó az, ha 10 alatt van. Az esték például: azt mondta a doki, hogy gőze sincs, nagyon furcsa, de majd kontrollig gondolkodik. Viszont este feltétlenül hasba adja, mert akkor oda jó. Ezt egy darabig így is csináltuk, majd a fiam azt mondta, hogy szerinte ő ad egy 1/2E-gel többet a combjába, hátha... Azóta este csak combba ad, és így lett jó. Sőt, azt is kitalálta, hogy ha magas a vc vacsora előtt, akkor ad 1-2E-t hasba, a maradékot combba, és ez is bevált. Gőzünk sincs, hogy ez így szabályos-e, viszont működik. Most ezekkel a váratlan felugrásokkal kellene valamit kezdeni.
Egyébként az mitől függ, hogy egy hipo az megérződik, vagy 'rejtett' marad? Azaz ha nem érzi meg, akkor visszafordul magától, vagy még lejjebb megy és gáz a vége?
 

tímeácska

Őstag
Gabibaba!
Amit a beadásokról írtál... Látod, hogy működik, jók a cukrok... Akkor meg senkit ne érdekeljen, hogy le van-e írva abban a bizonyos "nagykönyvben", vagy sem... Működik, és kész... Gondolom, ha fejen állva adná be, és azzal érne el tökéletes cukrokat, akkor sem mondanád neki, hogy ne úgy adja be, nem?! :-D
Hypo: rejtett hypo: igen, maradhat észrevétlen is, magától is "visszafordulhat", és lejjebb is mehet, és gáz is lehet a vége... De ez szerencsére igen ritka, ugyanis, ha "gáz" fele közelít a cukor, jelez a szervezet... Általában... De emiatt ne aggódj!!! Kicsit félve is írtam le ezt, nem akarlak ezzel ijesztgetni!
Megérződik-e, vagy sem a hypo... Megint csak sok mindentől függ... Pl.: milyen magas, ill. alacsony volt a kiindulási cukorszint, mennyi idő alatt ment le a cukor hypoba, van-e idegrendszeri szövődmény (neuropathya) (ők nehezebben érzik mag a hypo jeleit, esetleg meg sem érzik...), mennyire "szokott hozzá" a szervezet a hypohoz (erre kisfiam a tökéletes példa: régebben 1,2-vel nyugodtan eljátszogatott, semmi tünet, most, óraátállításkor okos anyja :-D behypoztatta, 2,5 volt a cukija, olyan dilis volt, mint a csuda...), és még számos tényező, ami egyénenként változó, szerintem... Én egyáltalán nem érzem a hypot, pedig ismerem a tüneteket, de hiányoznak nálam... Egyetlen egyszer volt kézremegésem, de az akár a fáradtságtól, és láztól is lehetett volna... Ha nem mérek, nem tudom, hypozok-e...
 

tímeácska

Őstag
Bár nekem nincs tapasztalatom, mármint közvetlen nincs, de szerintem mindenképpen jó lenne a gyerkőcnek! Van pár ismerősöm, akiknek a gyermeke volt, és nagyon élvezték a srácok, minden éveben szeretnének menni.
 

Sani

Új tag
Ajánlani tudom a nyári tábort. Saját tapasztalatból mondom, hogy ott 'kiteljesedik' a világnézet, hogy hiszen nem vagyunk egyedül. Már régen is erre jó volt. Ma meg már valamilyen szinten biztosan oktatják is a gyerkőcöket, úgyhogy én elvinném a gyermekemet, ha cukros lenne. Egy próbát megér:)
 

PuMuKli

Új tag
sziasztok!
én is kamasz vagyok:D hogy őszinte legyek én is minden ellen lázadok mint a normális kamaszok, de én nem azzal h csak azért is cukrosat eszek, jó nem mondom h nem szoktam de bennem nincs az h csak azért egyek cukrosat én más ellen lázadok, kb minden ellen!! de azért nem szeretnék se megvakulni se 15 évesen elpatkolni szóval...de engem soha nem szivattak azzal h cukros vagy:) semmiben nem különbözök..:)én s voltam erdei suliba halál jóó volt:Dxd mondjuk nekem jött a mamám, mert cf-es is vagyok..S:..de nem volt gáz mert csak errgel jött és bekészítette az inhalátort inhaláltam és elment szóval "nem zavar" tudom kicsit bunkónk hangzik...:$ ezzel csak azt akartam kifejezeni h nem gáz ha megy a szülő de nekem nem a cukrom miat ment:) kicsit sokat írtam:D
 

gabibaba

Aktív tag
Hát nem tudom, hogy most nálunk mi van, de az éjszakai hipózós korszaknak ugyan vége, de ennyire vacak cukrai még soha nem voltak. Síelés alatt nemhogy csökkenteni kellett az inzulint, hanem növelni. 4E-gekkel korrigált, de mintha vizet adna. Máskor ettől ájulás lenne. Egy hipoja volt összesen a pályán, de minden éjjel 3-kor keltették, hogy korrigáljon :(. Tegnapelőtt estére és tegnap estére is 20 fölött lett úgy, hogy egész nap magas volt. Nem lázas, nem náthás. Emeltük a bázist 2E-gel, várunk pár napot. Az viszont egyre jobban látszik, hogy sem tízórai, sem uzsonna nem fér bele ebbe a kezelésbe. :(
A síelést rettentően élvezte szerencsére.
 

poe

Őstag
Gabibaba!
Ne keseredj el ammiatt, hogy emelni kelett az adagokat. A kamaszkor hormonális változásai drasztikus változásokat okozhatnak az inzulinigényben is... Ezt amúgy szerintem lényegesen könnyebb lenne lekövetni intenzifikált , vagy pumpás terápiával, nem a jelenlegivel kínlódni...
 

gabibaba

Aktív tag
Jövő héten megyünk úgyis kontrollra, arról volt szó, hogy kicsit később lesz váltás, de valószínűleg már nem várnak vele. Lehet úgy áttérni másik inzulinra, hogy nem fekszik be? Mert a suliból nem akar mulasztani, utál pótolni. A síelés miatt OK :), de más miatt... Hétfőn jöttek haza este, kedden önként dalolva húzott suliba úgy, hogy 2 témazárót írtak.
 

edoedit00

Új tag
13 éves kamasz

Amint látom nem csak én küzdök a cukorbeteg fimmal.Nállunk most eléggé nagy problémák vannak.Nem tartja be a diétát,mindent össze vissza- eszik.Nem mérimeg a cukrát,és ami a legrosszabb néha besem adja az inzulint.A HbA1c általában 8 fölött van.Már annyiszór beszéltem vele,hogy jobban odakéne figyelnije magára,de sikertelen volt.A kezelő orvosa is rendszeresen figyelmezteti ,ha nem tartja be a diétát nagyon súlyos következményei lesznek.De az én lázadó fiacskámnak egyik fülén be a másikon ki.Tehetetlen vagyok,és elkeseredett.Mit tegyek ?Remélem egyszer megjön az esze és rájön arra hogy én és a környezete ,csak jót akarunk neki.és nem azért tíltunk dólgokat mert nem szeretjük.hanem elenkezőleg.......
 

somcsika

Aktív tag
Amint látom nem csak én küzdök a cukorbeteg fimmal.Nállunk most eléggé nagy problémák vannak.Nem tartja be a diétát,mindent össze vissza- eszik.Nem mérimeg a cukrát,és ami a legrosszabb néha besem adja az inzulint.A HbA1c általában 8 fölött van.Már annyiszór beszéltem vele,hogy jobban odakéne figyelnije magára,de sikertelen volt.A kezelő orvosa is rendszeresen figyelmezteti ,ha nem tartja be a diétát nagyon súlyos következményei lesznek.De az én lázadó fiacskámnak egyik fülén be a másikon ki.Tehetetlen vagyok,és elkeseredett.Mit tegyek ?Remélem egyszer megjön az esze és rájön arra hogy én és a környezete ,csak jót akarunk neki.és nem azért tíltunk dólgokat mert nem szeretjük.hanem elenkezőleg.......

Az én 14 évesem legalább mér és számol, azt hiszem ilyen szempontból össze tehetem a két kezem. Remélem, hogy később is így marad. A lázadás viszont meg van, nem is kicsit. Néha, ismétlem néha kenyére lehetne kenni, máskor meg már szinte rá sem lehet nézni..
Remélem ez is változik.
 

somcsika

Aktív tag
Volt már valamelyikötök gyermeke bátor táborban?
Mi kaptunk most meghívót, jelentkeztünk is, de nem tudom még, hogy bele férünk-e a csapatba.
Érdekelne azok véleménye akiknek már volt a gyermeke, hogy milyen?
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tehetetlen vagyok,és elkeseredett.Mit tegyek ?Remélem egyszer megjön az esze és rájön arra hogy én és a környezete ,csak jót akarunk neki.és nem azért tíltunk dólgokat mert nem szeretjük.hanem elenkezőleg.......
Meg fog jönni az esze. Tudjuk jól, hogy ez az időszak is fontos a szövődmények kivédése szempontjából, de kétségtelen tény, hogy a kamaszkor egy nagyon sajátos időszak.
Ilyenkor általában a szülői "mi csak jót akarunk" dacot, és ellenkezést vált ki a fiatalból, és félő, hogy inkább alkalmazza a "csak azért is", és a "csak azért se" verziókat.
Bár nem tudom, hogy mit tiltotok, vagy mit engedtek meg, de talán egy kis segítség lehet, ha megpróbáljátok kerülni a tiltást. Az óvatos rávezetés, vagy egy aranyközéputas kompromisszum járható út.
Ajánld fel a segítségedet, de ne mondd meg, hogy mit tegyen (hiszen tudja mit kell tenni). Ha úgysem teszi meg, legalább ne adj lehetőséget, hogy ellenkezzen. Ha nem kell ellenkeznie, akkor talán megméri a cukrát (önállóan dönt).
(Ha napokig nem méri meg, az még mindig jobb, mint egy 1 évig tartó huza-vona, hogy ki győz. Rövid távon a gyerkőc.)

Ha lehet (és kibírjátok), akkor most ne "szeressétek" annyira. Ez talán nagyon furcsának hangzik, hogy ezt írom, de egy kamasz így válik le a szülőről, nem igényli azt a szereteted, amit kisgyerekként kapott. Ez egy természetese folyamat, de minden kamasz másként éli meg. Ezzel a folyamattal megváltozik a kamasz szülőhöz való szeretet viszonya. A te szeretet viszonyod a gyerkőcöd iránt nem változott. Aggódó, féltő-óvó, védelmező szeretet van benned, de egy kamasznak ez már túl sok, túl gyerekes. Ne hibáztasd magad, nem csinálsz rosszul semmit, a gyerkőcnél ez a pubertáskori hormonok játéka, semmiképp tudatos szülő elleni támadás. Egyszerűen a megváltozott körülményekhez kell alkalmazkodnod, akkor is, ha nehéz.
 

poe

Őstag
Szia edoedit00!

Csatlakoznék Katához, a kategorikus tiltás nemigen vezet eredményre. Azt kellene elérni, hogy ő akarja ezt csinálni, jól csinálni. Ráébreszteni, hogy ez egy komoly, felelősségteljes, "felnőttes" dolog. Egy ilyen kamasz sokszor meghálálja a bizalmat, ha felnőttként kezelik.
Még egy ötlet. (Ez Somcsikának is szól...:))
A diabetes táborok szerintem nagyon hasznosak. (Én tavaly voltam először, mint edukátor a JDH alapítvány táborában, ahol 13-18 éves, diabos kamaszok voltak). Az edukátorok is diabosak. Nekünk az volt a célunk, hogy minél több elméleti és gyakorlati tudást átadjunk nekik (nem csak frontális oktatás, hanem játékok és személyes beszélgetések formájában is) és ugyanakkor önállóságra neveljük őket, azaz a megszerzett ismereteket, ők maguk tudják hasznosítani. Ha lesz rá lehetőségem, idén is elmegyek.
De kérdezzétek meg Gabibabát, a fia volt, ő elmesélheti a másik oldalt. ;)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Edoedit00, én is csatlakoznék Poe-hoz, ill a diab táborról leírtat annyival egészíteném ki, hogy szülői elmesélések alapján tudjuk, hogy egy ilyen tábor után a gyerkőceik a hazamenetel után önállóan adták be az inzulint, előtte cukit mértek, CH-t számoltek, anélkül, hogy anyuka figyelmeztette volna, őket. Ezek a szülők tágranyílt szemmel konstatálták, hogy a csemetéjük nélkülük is boldogul, és jól boldogul. Meg kell bízni bennük, hogy képesek rá.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
De az én lázadó fiacskámnak egyik fülén be a másikon ki.Tehetetlen vagyok,és elkeseredett.Mit tegyek ?
Fordítsd meg a dolgot. Ne te mondd meg neki, hogy mit tegyen, és mit ne tegyen, hanem kérdezd meg, egy-egy adott esetben, hogy ő mit tenne, mit lát jónak, hogyan szeretné, vagy mit javasol, stb. Vagy pl kérjél segítséget, tanácsot tőle. Hidd el, tudni fogja a választ. Lehet, hogy a makacssága, dacossága visszafogja egy kicsit, de láthatóan meg fog inogni, mert utasítás és számonkérés helyett segítséget kell adnia, véleményt kell formálnia. Általában a segítségkérést nem igen lehet visszautasítani, ha mégis, akkor is elgondolkodik, foglakozik a témával, de a lényeg, hogy tapasztalni fog egy változást, ami az ő önállósodásának az irányába hajlik.
 

somcsika

Aktív tag
Melyik tábor? Én tavaly voltam, igaz edukátorként... ;)

Én előzetesen csak annyit tudok, hogy augusztus 2. hete. Helyszín: Hatvan. És 14-18 éves korosztály.
Mi Hódmezővásárhelyre járunk diab. gondozásra, a Szűcs Péter tanár úrhoz, erről a lehetőségről is ott hallottunk. Van ott egy tündéri szakápoló is (Etelka) aki kifejezetten a diabos gyerekekel foglalkozik.
Bővebben tényleg nem tudok.
Szandi egyből rá lett, bár nemzetközi tűzoltó táborba is készül menni. Na ettől egy kicsit jobban parázok.
 
Oldal tetejére