Cukorbeteg kamasz

torkos

Új tag
Kedves Torkos,

Kedves Zsuzsi,

Egyáltalán nem volt szándékomban téged, titeket megbántani, érzéseidet kétségbe vonni!!! :dr_24::dr_24::dr_24:
Én csupán csak - személyes eseti példámmal - egy természetes aggódásomnak szerettem volna hangot adni. Ez talán, higgadt szövegelemzéssel ki is derülhetne.

Egy pedagógiai szleng pld.: "Én az ebihalak pártján állok!"
Erre össztűz Poe részéről: "itt nincsenek pártok" (Jesszus maria)

Idézlek: " a felfogásommal sem lehet túl nagy baj."
"...Az pedig, hogy aggódunk azt gondolom, hogy egy természetes folyamat."
Igen ez természetes! Ezért előttem már többen is próbáltak segítő ötleteiket leírni neked. Én csak szerény újpesti 15 éves iskolaigazgatói tapasztalatomra gondolva írtam le gondolatomat.

"Nem mert a 70-hez közel járok!: én a "kamasz" pártján állok!
....Az lényegtelen, hogy jó vagy rossz, de nagyon oda kell figyelni rá, minden bizalommal megbeszélhető."
Másokhoz képest ezt a gondolatot szerettem volna erősíteni benned, bennetek.
Az utánam fórumozó Yaksi egyszerű és nagyszerű érv ötletet adott.

Idézem magam: ""Nem mert a 70-hez közel járok!.." Érdekes a jókívánságod.
Haragos válaszod:"Ha majd egyszer gyereked lesz és hasonló cipőben fogsz járni, ne felejts el, hogy most melyik oldalra álltál. Kiváncsi lennék, hogy érintettség esetén is arra az oldalra állsz-e." ;)
A vércukormérőkkel kapcsolatban pedig: a D-Cont előttem "levizsgázott"! Az accus vagy Xceed használata csupán ízlés kérdése.
Sőt mondhatnám azt is, hogy az Xceed "komor" fekete. Már írtam a Pink a fiataloknak szimpibb lenne! (Bár ez sem volt jó ötletem)
Tiszta szívből kívánom, hogy "nyertesen" kerülj ki ebből a problémából, boldog gyermek, anya kapcsolatban éljetek!

Számomra a héten már e beírásod előtt is nyilvánvaló vált: "generációs" szálka lehetek, ezért köszöntem el: " Gaudeamus igitur!"

dg

Őstag
Amúgy én is kamaszpárti vagyok, anyamódra! (Poe, ez a pártos véleményed tényleg gáz volt.) (Bocs, most látom, hogy alább megmagyaráztad, jól tetted.)
A gyerekeknek "munkaköri kötelességük" minden életkorban az ellenállás, csínytevés, stb, stb, stb... Közös oknyomozás és párbeszéd -- ezek a legfontosabbak.

poe

Őstag
Kedves Torkos!
Össztűz? Ugyan már, azt nem így csinálnám... :rohog: Természetesen nem politikai párt értelemben használtam a szót, hanem azt szerettem volna kifejezni, hogy egyikünk sincs Somcsika lánya ellen, mégha nem is értünk egyet a döntésével...
Ha olvastad az előző hozzászólásomat, láthattad hogy én is azt írtam, hogy be kell vonni, meg kell vele beszélni a dolgokat, nem szabad rákényszeríteni semmit.
Egyébként a postodból tényleg nehezen volt kiolvasható a mondanivalód, az utóbbi bejegyzésed segített tisztábban látni.
Itt senki sem "generációs szálka". Nem a kora, neme, végzettsége, bőrszíne stb alapján ítélünk meg valakit. A hozzászólásai úgyis megmutatják milyen ember és lehet-e tőle tanulni...
Szerk: Most látom DG, hogy a te lelkedbe is belegyalogoltam, szándéktalanul. Bocs, remélem fentiek megmagyarázzák... ;)

somcsika

Aktív tag
Én is többször elolvatam Torkos hozzászólását, mielőtt válaszoltam volna. De ezek szerint én is félre értelmeztem.
Nem volt bennem (véleményem szerint rosszindulat). Erősítsetek meg ebben. Ugyanúgy ahogy a hozzászólásaitokból sem éreztem soha negatív dolgot. Sőőőt, mindig is nagyon rendesek voltatok velem az elejétől fogva.
Csak hát engedtessék már meg nekem is, hogy ha véleményem van valamiről akkor azt elmondhassam. Érintettség esetén pedig pláne.
Természtes, hogy én is voltam kamasz, mint ahogy mindenki más, csak azt már elfejetettük, hogy mi hogyan viselkedtünk. Próbáljuk a gyerekeinket megvédeni azoktól a hibáktól amiket mi már elkövettünk. Próbáljuk szép szóval és néha csúnyával. Tudom, hogy ha megszakadok sem tudok most ebben a korban jót tenni, de remélem, nem baj ha azért próbálkozom.
Hiszen azt gondolom, hogy egyértelmű mindannyiotok számára, hogy csak jót akarunk a gyereknek.
És köszönöm Torkos, hogy megosztottad velem/velünk az üzeneted értelmezését is.

Értem és felfogom a többiek korábban írt jószándékú hozzászólását is, csak van emelyik az egyik gyereknél működik van amelyiknél nem. És én is hidd el igyekszem azt az utat megtalálni amelyik mindegyikőnk számára megfelelő.

dg

Őstag
Sajnálom, Zsuzsi, de a magam részéről nem tudlak megnyugtatni. Kissé túlreagáltank érzem a válaszod torkos üzenetére, amivel pedig nem csak hogy egy véleményen vagyok, de annyira korrekt és velős a megfogalmazása, hogy valóban el kell olvasni sokszor ahhoz, hogy a belesűrített tartalmat feldolgozzuk. Nem kellett volna megmagyaráznia, mert szerintem érthető és világos, viszont hogy megtette, az tényleg hasznos ezek szerint.

Node, elterelem a szót a témáról, s mindjárt kérhetem az édes, kedves modikat, hogy ollózanak! :) (De most azért még nem kérem!) :)

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Node, elterelem a szót a témáról, s mindjárt kérhetem az édes, kedves modikat, hogy ollózanak! :) (De most azért még nem kérem!) :)
Most nem is tenném, mert nem látnám értelmét. A nyílt fórum arra való, hogy a véleményünket leírjuk. Ki így, ki úgy. Ki így reagál, ki úgy reagál.
(A tudatos rosszindulatot, vagy a célzott cinizmust úgyis kikapálom, mondhatom úgy is, ha vér folyik......)

A magam részéről annyiban foglalnék állást, hogy nem könnyű egy kamasszal. Jöhetnek jobbnál jobb tippek, javaslatok, akár személyes tapasztalatból, az nem biztos, hogy beválik a kamasznál. Azonban minél több tipp jön, akár ellenvélemény is, az lehet építő, és jó eséllyel közötte van a megoldás. Ha másért nem, talán azért is érdemes leírni, mert még az is megnyugtató, ha leírhatjuk, vagy csak foglalkozunk a témával.

vighkata

Visszaemlékezve a gyerekkoromra, hát izé, szóval nem unatkoztak drága szüléim, és akkor most nem is a kamaszkoromra gondoltam.

4 éves voltam, amikor megkaptam az első szemüvegemet. Pirosat, holott én a kékhez ragaszkodtam (ezt a kétfélét lehetett kapni a 60-as években). Hát nem aznap összetört? Valami oknál fogva véletlenül nem leesett, és én véletlenül nem ráléptem? :rohog: :dr_314:
Új szemügét kellett csináltatni, és atyám azt mondta, ha kéket akar, akkor kéket kap. Ki győzött, én, 4 évesen. Ezt megengedhették volna az első szemügénél is. Persze kikaptam rendesen, mert "rosszat" tettem, de elhihetitek, egy cseppet sem érdekelt, engem a szemügém színe érdekelt, nekem megért ennyit. :dr_31:

Talán néhányan azt mondjátok, hát ejnye-bejnye, meg ezt nem hagytátok volna a szülék helyében, meg ti ilyet nem tettetek volna az én helyemben, stb., de akkor miről beszélünk? Szülő gyerek párbajról, vagy egy olyan dologban való együttműködésről, ami nem a világvége?

Nem a 220-ba akartam belenyúlni dróttal, akkor naná, hogy nem lehet hagyni, hanem kikötni a bödös kölkét az ajtókilincshez, amíg fel nem nő. (ez így sarkos, tudom, ezzel csak érzékeltetni akartam a lényeget.)

Gyereke válogatja, hogy mivel, hogyan lehet vele kommunikálni, mivel lehet közös nevezőre jutni vele. Semmiképp nem azt akarom mondani, hogy minden gyerekre mindent rá kell hagyni, hanem hogy megtalálni a közös nevezőt. A kamaszokhoz pedig bizony sokszor a közös nevezővel lehet eljutni. Elfogadva azt, hogy vannak gyerkőcök, kamaszok, akik nem lázadó tipusúak, és úgymond szófogadók. Ott is meg van a közös nevező, csak nem kell érte megharcolni a szülének, és nem kell kényszerű kompromisszumot kötni. A lázadó, és a szófogadó kamasz szüléje is jó szülő, egyik sem kevesebb a másiknál. A rossz szülő fogalma teljesen más kategóriát takar.
Természetesen ez a saját véleményem.

moncsi

Új tag
Azért nem olyan véresen komoly a helyzet (már ami a kamaszokat illeti)! Igaz időnként csak állok (vagy már inkább ülök) és leesik az állam a fiam szövegétől, olyankor vérnyomás 220..., de amúgy nagyon jó fej. Keményen próbálgatja a határait -átlépni-, aztán olykor fékez, máskor meg gázt ad és tipor mindent maga előtt. Mindent meg lehet beszélni vele, legfejjebb más véleménye van a dolgokról (de hát legyen is). Mostanában a csajok körül forog minden gondolata, esténként órákig beszélgetük a témáról: hova hívja randizni? hogy kell csókolózni? hol kell megfogni a a nőt csókolózás közben?!! Haláli...! Persze totál komolyan állom a kérdéseket, meg igyekszem is méltó válaszokat adni, de időnként leesünk az ágyról a röhögéstől.
Szóval nagyon "édesek" is tudnak lenni a kamaszok, csak azt a Jeckil és Hyde feelinget tűrjük mi szülők rosszul.

vighkata

Moncsi, szerintem baromi jó, amit írtál, nekem nagyon tetszik. :cool:
Néha meg pörgessen csak meg az a gyerkőc, nem érsz rá megöregedni. :rohog::rohog::rohog:

somcsika

Aktív tag
Bocsássatok meg nekem, ha esetlegesen - mint ahogy Grácia is mondta - túlreagáltam a dolgokat.:dr_31:
De dühít, hogy tehetetlen vagyok vele szemben. Persze kívülállóként ti biztosan másként látjátok, de én itt vagyok ebbe a helyzetbe és nem tudok mit csinálni. És midenhez még molyognom is kell.:rolleyes:

vighkata

Bocsássatok meg nekem, ha esetlegesen - mint ahogy Grácia is mondta - túlreagáltam a dolgokat.:dr_31:
De dühít, hogy tehetetlen vagyok vele szemben. Persze kívülállóként ti biztosan másként látjátok, de én itt vagyok ebbe a helyzetbe és nem tudok mit csinálni. És midenhez még molyognom is kell.:rolleyes:
Jártunk mi is néhányan ebben a cipőben, tudjuk miről van szó. Egyszerűen túl kell élni. Neked is sikerülni fog. :cool:
Most egyelőre az a nehéz, hogy már nem kell az állandó felügyelet, ellenőrzés, irányítás. Ezt egy anya nehezen adja ki az irányítása alól. Egyszerűen nehéz elhinni, hogy már nincs rá szükség, vagy legalábbis nem annyi. Ha tágítod a határokat, akkor meg fogod látni, hogy nagyszerűen boldogul a nagylányod, és meg fogja hálálni a bizalmat. Ez csak neked nehéz, neki erre van szüksége. Szüksége van az önállóságra és az önálló döntésre. Amiben lehet, meg kell neki adni a lehetőséget.

dg

Őstag
Nincs mit elnéznünk, Zsuzsi, az ilyesmi előfordul néha. A kívülállóknak meg tényleg könnyű, átélni más, akkor aztán megáll a tudomány. Ezt valamennyien átéljük nap mint nap!

blaci

Őstag
Szia Bubri!
Én úgy oldom meg az átállást a nyári és téli időszámításra, hogy a reggelinél nem veszem még figyelembe hogy át van állítva az óra, szokásos időben reggelizem. Mivel az ebédnél lehet a leginkább eltérni az előírt időktől ezért én az ebédnél - ami nálam elég változó de általában 12 és 13 óra között van – már az új időszámítás szerint kb. 13 órakor eszem ill. holnap akkor fogok. (Amikor még ugye 12 óra lenne.) A többi pedig már a szokásos… Így nem szokott problémát okozni az átállás. Én penes vagyok, akik inzulinpumpát használnak nem tudom pontosan hogyan csinálják, abban inkább nem nyilatkoznék.
Aztán ügyesek legyetek!
Üdv.,
Laci

moncsi

Új tag
Eszméletlen! Már a kölköm megint! Miután írtam a fórumra és átengedtem a helyem a neten a kisfickónak, kb 5 perc múlva jön, hogy: -anya, mi az az orgazmus!!!
És még csak 12! Aztán kérdem: Mit nézegetsz az interneten? (Inkább megnéztem: az oldal címe: "csajozási tanácsok férfiaknak" -vagy mi a fene. Ja, és mit írt a google-ba a drágám: "hogyan kell csókolózni?". Hát így jutottunk el az orgazmusig. Aztán ki is lett elégítve a válasszal, mert miután nagyjából "körülírtam" a dolgot, "Ja, akkor azt már tudom" felkiáltással elviharzott!!
Nagyon mókás volt, de kicsit aggódom, hogy a kelleténél több dologra is rátalál a neten. Lehet valahogy kódolni, hogy bizonyos oldalakat ne látogasson a kölyök? (én egy netes analfabéta vagyok!)

blaci

Őstag
Lehet valahogy kódolni, hogy bizonyos oldalakat ne látogasson a kölyök? (én egy netes analfabéta vagyok!)

Szia Moncsi!
Természetesen lehet...;)
Én pl. az F-Secure-t használom, azt meg tudom mutatni. A beállításokban kedvedre lekorlátozhatod az elérhető weboldalakat, sőt még az internet hozzáférés idejét is, jelszóval levédve. Gondolom, más programok is tudják ezt a funkciót, nézz körül az általad használt program beállításaiban.
Nálam ez így néz ki, külön beállítás van pl. a tizenévesekhez:

tűzfal.jpg

misamaci

Aktív tag
Eszméletlen! Már a kölköm megint! Miután írtam a fórumra és átengedtem a helyem a neten a kisfickónak, kb 5 perc múlva jön, hogy: -anya, mi az az orgazmus!!!
És még csak 12! Aztán kérdem: Mit nézegetsz az interneten? (Inkább megnéztem: az oldal címe: "csajozási tanácsok férfiaknak" -vagy mi a fene. Ja, és mit írt a google-ba a drágám: "hogyan kell csókolózni?". Hát így jutottunk el az orgazmusig. Aztán ki is lett elégítve a válasszal, mert miután nagyjából "körülírtam" a dolgot, "Ja, akkor azt már tudom" felkiáltással elviharzott!!
Nagyon mókás volt, de kicsit aggódom, hogy a kelleténél több dologra is rátalál a neten. Lehet valahogy kódolni, hogy bizonyos oldalakat ne látogasson a kölyök? (én egy netes analfabéta vagyok!)

Ha Google-t használ, akkor annak is van tartalomszűrője (azt nem tudom mennyire hatékony, de van).

1. Nyisd meg a google oldalt (google.hu)
  2. jobb fent "KERESÉSI BEÁLLÍTÁSOK" katt
  3. görgess le a "A Biztonságos keresés szűrője" részig
  4. "Szigorú szűrés" kiválaszt
  5. ha nem akarod, hogy a gyerek 3 mp alatt kikapcsolja, akkor "Biztonságos keresés zárolása" katt .... ehhez kell egy google fiók, hogy rögzíthesse a rendszer a zárolást (célszerűen olyan, amit a gyerek nem ismer, különben 6 mp alatt fogja kikapcsolni)
Üdv: Misi

moncsi

Új tag
Ha Google-t használ, akkor annak is van tartalomszűrője (azt nem tudom mennyire hatékony, de van).

1. Nyisd meg a google oldalt (google.hu)
  2. jobb fent "KERESÉSI BEÁLLÍTÁSOK" katt
  3. görgess le a "A Biztonságos keresés szűrője" részig
  4. "Szigorú szűrés" kiválaszt
  5. ha nem akarod, hogy a gyerek 3 mp alatt kikapcsolja, akkor "Biztonságos keresés zárolása" katt .... ehhez kell egy google fiók, hogy rögzíthesse a rendszer a zárolást (célszerűen olyan, amit a gyerek nem ismer, különben 6 mp alatt fogja kikapcsolni)
Üdv: Misi

Nagyon rendesek vagytok! :dr_24:
Misi a te verziódat megcsináltam. Nem volt olyan nehéz. Remélem működik. Kérdezzen inkább engem a gyerek, tudja, hogy mindenre válaszolok. Ez a nagy netes szabadság kissé megrémített. Főleg, hogy kamasz. (bár némelyik osztálytárs olyan felvilágosult, hogy én csak pislogok...! Egymástól is "megtanulnak "mindent!) :dr_64:

umbra08

Aktív tag

Szia Moncsi!

Mióta a fórumot olvasom - érthető okok miatt - még nem sikerült mosolyognom, de ez tetszett!! Édes kölyök!! :)

Üdv:
umbra

Oldal tetejére