Diabeteses gyermek lelki világa...

tímeácska témája a 'Inzulinpumpa' fórumban , 2008 Szeptember 2.

 1. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  :shock: Má mé félnék?!?Há nem ott lesz a tali?!?:lol:
   
 2. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Beutaltatlak!!!! Csak egy telefonomba kerül.
   
 3. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Tudom!:DMár a régi hátulcsattosom úgyis elkopott...:lol:
   
 4. jnekata

  jnekata Új tag

  Kedves Zsu! Kétfelé főzni a diabos diéta szempontjából talán tényleg nem olyan bonyolult, csakhogy nálunk pl. még egy sima ételízesítő, és még ezer dolog szóba sem jöhet, tehát teljesen más alapanyagokból szabad csak használni.
  Kedves Grácia! Nálunk a megkóstolás sem lehetséges a lisztérzékenység oldalán, ugyanis még morzsányi mennyiség sem kerülhet a gyerek szervezetébe, mert az ugyanazt a romboló hatást fejti ki, mintha megenne pl.egy egész kiflit. Ugyanazzal a késsel sem vághatod az ő kenyerét, mint a többiekét .....st. stb. Szóval ez kegyetlenül szigorú diéta. Ezért más egy kicsit a helyzet, mintha "csak" diabos lenne a gyerek.
   
 5. dg

  dg Őstag

  Tudom kedves Kata, ez Rátok nem érvényes. A gluténmentes diéta szigorúságáról meséltek nekem szülők a Bátor Táborban. Ott 3 olyan család volt jelen, akiknél a gyerkőc diabos és lisztérzékeny is. Pont azért figyeltem hangsúlyozottabban rájuk, arra amit meséltek, mert akkoriban jöttél a fórumra.
  Szóval a kóstolgatást csak diabos szemszögből értettem.
   
 6. gabibaba

  gabibaba Aktív tag

  Valószínűleg emiatt mondta az első kontrollon, hogy lesz alkalom, amikor majd engem kiküld :)
   
 7. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Igen-igen én is tudom,nem is erre az oldalra szólt.Nekem is van ismerősöm lisztérzékeny gyerekkel és hát mesélte,hogy még a főzőedények is külön vannak.Tényleg nagyon kemény.:(
   
 8. jnekata

  jnekata Új tag

  Hát, ez van, Lányok!! Nem öröm, de sajnos nem tehetünk semmit, csak reménykedhetünk, hogy az orvostudomány még alkot valami nagyot, amivel az életüket könnyebbé teszi!!!
  Sziasztok, most el kell köszönjek!! További szép napot Nektek!! Kata
   
 9. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Igen. Beszélt erről, hogy vannak helyzetek, amikor a szülő (mindegy, hogy azonos nemű,vagy ellenkező nemű a gyerkőccel) csak akadálya az orvos-páciens bizalmi kapcsolatnak. És ez azért van, mert egy serdülő egy idegennek, még az orvosának is hamarabb megnyílik, mint a szülőnek. Ez a "leválás" időszaka, és hosszabb folyamat, több hónap, de akár egy-másfél év is lehet.
   
 10. Magdika

  Magdika Új tag

  Kedves Anyuka!

  Én a gyümölcsök közzül, csak a szőllőt és a sárgadinnyét számüztem mostanra. A többit be tudom illyeszteni a ch adagjaimba. A dinyét én is nagyon szeretem és eszem is, csak akkor gyakrabban mérek és adok hozzá gyors hatású inzulint. A tapasztalatom, hogy a görögdinyéből úgy sem tudok egyszerre egy 40-50 gr ch-nál több tartalmú adagot megenni, hisz a gyomrom sem fogadja be. Mivel gyorsan kiürül, hiszen csak viz és kevés rost és gyümölcs cukor, ezért nem emeli olyan gyorsan a cukrot mint ahogyan azt gondolnánk. Nállam ha dinnye szezon van akkor szinte mást nem is eszem. Természetesen mérésekkel korigálom a cukrom ha kell. Egyébként én más gyümölcsökkel is így vagyok. Az orvosom tanácsára jóval több gyümölcsöt eszek, mint amit ajálnak, de a többi ch tartalmú élelmiszereket ezekkel helyetesítem. Amikor én diabos lettem (1960) akkor még szinte minden gyümölcs tiltólistán volt. Számomra ez nagyon nehéz volt. Egyébként néhány szem szőllő sem okoz nagy borúlást. De ezzel óvatosan kell bánni. A banán ami szintén tiltó listán van érdekes módon nekem nem emeli meg nagyon, bár nem eszem gyakran mert nem nagyon kívánom. De az őszibarack, sárgabarack, eper, málna, ribizke, alma, görögdinnye, narancs, mandarin, kivi beilleszthető az étkezésekbe. Nem pluszba ebéd után, hanem az ebédbe. Biztos tudjátok mire gondolok. Nem egy krumplipürés ebéd után eszem a dinyét, hanem csak dinyét ebédelek. Nekem ezt a rossz étvágyam miatt ajálta az orvosom.

  Magdika
   
 11. Magdika

  Magdika Új tag

  Kedves d g!

  Nagyon jól csinálod!
  Szerencsés lehet a kicsikéd, hogy ilyen anyukája van.

  Magdika
   
 12. dg

  dg Őstag


  Kedves Magdika!

  Köszönöm a szavaidat.
  Nem tudom, mennyire szerencsés a gyerekem, hogy én vagyok az anyja? Majd megmondja egyszer Ő.
  Bizonyos dolgokat talán valóban jól csinálok, de nagyon sok hibám is van, csak arról még nem írtam...
   
 13. Magdika

  Magdika Új tag

  Kedves anyuka!

  Ha már tudod a hibáidat, lehet, hogy azok nem is hibák. Ugye nem tartasz tolakodónak, ha érdekelnek engem ezek. Csak ha te is akarsz róla beszélni, szívesen meg hallgatnám, esetleg segíthetnék is, hisz én gyermekként is éltem meg a diabeteszt, te pedig anyaként. Lehet, hogy te is segítenél nekem az anyukámat megértenem........?????

  Magdika
   
 14. dg

  dg Őstag

  Kedves Magdika!

  A hibák, amikre gondolok, nem a diabétesszel kapcsolatosak.
   
 15. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Kedves Magdika!Írásaidból nagyon átjön,hogy mennyire rossz lehetett gyermek-sorsod,de az is,ami miatt én anyukáddal is nagyon együtt tudok érezni.:cry: Hogy is példálozzam?Talán Vuknál van egy hasonló párbeszéd erre:
  "-De buta vagyok.Buta vagyok karak?
  -Nem.Nem vagy buta,csak még keveset tudsz..."
  És ugye nem is kell nagyon magyarázni,hogy az embereknél ,és legyen szó bármiről mi mindent vált ki az,amiről csak keveset tudnak.Elég széles a skála,nem is igen lehet teljes listát adni,de idetartozik a félelem és az erre adott rossz válasz.Ugyanakkor az is idetartozik,ami "nagyon buta",pedig csak tudatlanság,de az ilyen "butaságból" eredő cselekedetek sem lehetnek nagyon okos tettek és persze,hogy nem,mert nincs meg a kellő informáltság.De ide lehetne sorolni a mély fájdalmakat is,amik az ismeretlen rossz miatt vannak.Ma már olyan jó,hogy lehet könnyen és gyorsan informálódni,de régen -ugye,nem így volt.És amikor az ember szíve tele van félelemmel és az elme tudáshiánnyal,akkor a lelki fájdalmak nagyon gyötrőek tudnak lenni,akár az elkeseredésig és hát az elkeseredésre is nagyon könnyű rossz választ adni,olyat tenni,ami nem megfelelő.De akkor is ott áll mögötte az állandóan gyötrő félelem és mély fájdalom,a szívtépő elkeseredettség,amelyek nem elhanyagolhatóak.Borzasztó lehetett.
   
 16. Magdika

  Magdika Új tag

  Kedves Zsu77!

  Nagyra értékelem, amit itt írtál nekem. Minden szavaddal egyet értek, ezért én nem is haragszom az édesanyámra. Sőt nekem az ő fájdalma is fáj és eltörpül mellette az enyém. Próbáltam neki bebizonyítani, hogy teljes értékű ember vagyok a másságommal együtt. Tud róla, hogy írogatok, de azt is megmondtam neki, hogy nem olvashatja el. És, hogy miért nem azt feleltem, mert azokat a fájdalmakat nem szeretném, ha újra átélné. Így aztán nem véletlen húzom az időt a kiadással. Amíg ő él nem szeretném kiadatni. Remélem még sokáig. Most már minden erőmmel azon vagyok, hogy a hátralévő idején az öreg korát szépen nyugalomban és a közelemben élje, és ne szenvedjen. Ennek érdekébe sok mindent feláldozok, és hál istennek olyan emberrel élek aki mind ezt tolerálja. Amelyeket írtam, csak azért tettem, mert én tudom, hogy jó szándékkal is lehet rosszat tenni, és ti ne essetek ebbe a hibába. Nekem nem a cukorbetegség volt borzasztó, hanem az anyukám szigora, korlátai emiatt. Volt már akkor is gyerektábor a cukorbeteg gyerekeknek, de én nem mehettem. Az iskolatársaimmal sem mehettem. És ha megkérdeztem, miért, a válasz az volt mert te más vagy. És ezt vagy sírva mondta, vagy kiabálva. Egyébként sokat sírtunk mind a ketten, de nem összebújva, hanem mindig valamilyen veszekedések alakultak ki a diétám miatt. Tudom neki nagyon nehéz volt, sokkal nehezebb mint nekem. Ezért én szeretnék egy szép öregkort biztosítani, de még ez eddig nem sikerült. A lakásunktól talán 20 m-re van egy Fényesház, ahol szép körülmények közöt élnek idős emberek. Ide helyeztem el, naponta látogatom fizetek érte, lassan adok időt neki, hogy megszokja az új othonát.
  Ha nekem orvoshoz kell menni, vagy az unokákra felügyelni kell, akkor ott vannak a nővérek és segítenek neki. Mindenmásodik este megfürdetem, mert az volt a kérése, hogy ne az ápolók fürösszék. Már megszoktuk, hisz a kórházba 3 hónapot volt és ott is én fürösztöttem.Tehát én nem ítélkezem felette, támogatom segítem, mert akármilyen rossz volt a gyerekkorom szeretem. Ő az én anyukám

  Magdika
   
 17. Zsu77

  Zsu77 Új tag

  Magdika!Ezt nagyon jó volt olvasni!:)Tényleg nagyon szép!
   
 18. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ugyanakkor szívszorító, és nagyon tanulságos.
   
 19. Magdika

  Magdika Új tag

  Kedves fórumozók!
  Ezeket az én kis lelki terheimet azért osztom meg veletek, hogy valóban leszűrjétek a tanulságot. Nekem már az is jó, ha ilyen visszajelzést kapok.
  Legyetek jók ha tudtok......... Az én telefonom így csörög.
  Magdika
   
 20. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  "Még mindig nem mondtam Péternek semmit, pedig szerdán megyünk. És nagyon félek az egésztől, erről álmodom. Éjjel pl. azt, hogy tolták ki, mondja az ápoló, hogy 13 volt a cukra, adtak rá 2E (2!!!!!) inzulint. Én meg ki voltam akadva, hogy mennyit? Ilyenkor esetleg 0,2 kell! Szóval nem fogom túlbonyolítani a dolgokat, kedd este mondom, hogy holnap megyünk, ottalszunk, lesz egy kis vizsgálat. De hogy vágás, meg fájdalom, azt nem, mert akkor vonszolhatom be a kórházba. De nem is fáj nekik, akik eddig mondták, fel sem veszik a gyerekek. Szülők annál jobban."

  Ildikó, én eddig a legjobb tippnek az találtam, amit Laffi ajánlott, hogy a macival játsszátok el gyógyulósdit.

  Az én meglátásom, hogy a gyerekek megérzik a szülőn az aggódást, bár tudom, hogy ezt nagyon nehéz kikerülni.
   

Megosztás