Kedves Dr Info és Mindenki!
Tegnap megnéztem a xilit árát: 1050 Ft/120g.
Viszont a pottyantós változat nem volt a boltban (Forrás Egészségbolt), mert elfogyott. Az árra a tulaj azt mondta, hogy mindig egy kis ár-eltéréssel tudja hozni, és függ attól is, hogy melyik nagykertől szerzi be, ő 4 helyről tudja hozni a sztíviát és a xilitet is. De a xilit pottyantós is közelíti a 2000 Ft-os árat.
Tehát valóban nem tartozik az olcsó temékek közé, ezen kívül a 120 g-os xilit kiszerelésből nem tudni, hogy hány gramm felel meg pl. 10 dkg cukornak.
(Itt várjuk azok véleményét, akik használják, mert tényleg volt már róla szó a fórumon)
A sztíviára írtam, hogy én 2800 Ft-ért veszem (pontosabban 2.775,-Ft), viszont vannak ismerőseim, akik máshol 2550 Ft-ért, vagy 2100 Ft-ért jutnak hozzá. Tehát akinek van lehetősége több helyen megnézni, az tegye meg.
Beszerzési forrás: Bioboltok, Herbária
Ami az én életemből hiányzik a diab miatt, az nekem is a tejbe szórható finomságokra vonatkozik. Mindegy, hogy gyümölcsös müzli, vagy valamilyen gabona,- kukorica pehelyről van szó. Egyszerűen imádom, és a mennyiség, amit megehetek, az nem elég.
Már többször írtam a kedves kis sztorimat a vadhússal, azt hiszem, kicsit most is idevág. Az ételek nem ugyanúgy szívódnak fel, még 2 hasonló napon belül sem. Az emésztésünk sem ugyanolyan mindennap. Van, aki érzékenyebben reagál különféle változásokra, olyanokra is, amiket észre sem veszünk (én például egy picit romlani készülő inzulinra elég érzékenyen reagálok, míg más ilyennel simán elvan, ugyanúgy hat neki, nekem meg egyáltalán nem hat, patront kell egyszerűen cserélnem és minden OK, de ez csak 1 példa). A lényeg, hogy a vadhús például egy olyan kaja, ami sokáig parkol a bélrendszerünkben (amúgy a nehéz ételek is, de a vad különösen) és ezáltal az arra érkező kaják felszívódása úgy lelassul, hogy ember nem tudja kiszámolni, hogy mikor kerül be a keringésbe a lebontott CH. Merthogy még 1 embernél sem lehet tudni, hogy ez pontosan mikor történik meg. Ha bármi ilyesmit sikerül hozzáenni mondjuk egy ebédhez, akkor hiába vagyok nagyon okos az inzulin-CH számolásban és méregetem óránként a cukromat, ez bizony simán felborítja sokunk cukrát - de nem mindannyiunkét, mivel nem mindenkinek hat ugyanúgy az emésztésére sem mondjuk a vadhús. Nekem például úgy tudja borítani egy ilyen kaja a cukromat, hogy hosszú órákig tökéletes értékeken futok, majd kb fél órán belül elindul felfelé iszonyat gyorsan (hirtelen beindult a húsra rakódott kaja felszívódása) és aztán korrigálhatok, de nagy egységet nem adhatok be, mert fogalmam sincs, hogy mennyi CH szívódott már eddig fel és a kajálás utáni 5-6. (!) órában mennyi lehet még a fel nem szívódott adag. Igy nyomom a 2-3 egységeket negyed óránként, de már ment fel 15-re így is cukrom. Ott ültem a vc mérőm előtt órákat és szinte állandóan mértem, ha nem stagnált még a cukrom, akkor adtam megint a korrekciót. Mindezt tökéletes CH számolás és inzulinadagok mellett.Én az ultragyors inzulin mellett, ha dupla adagot eszem és dupla inzulint adok hozzá, akkor nekem jók az eredményeim.
Néha fordul elő az, hogy nem tudom biztosra megítélni az étel Ch tartalmát és a hozzá beadadndó inzulint, de akkor 1,5 óra múlva mérek és ha szükséges, korrigálok. Mert ugye az inzulin ugyanúgy hat mindenkinél? Tehát a megfelelő mennyiség leviszi normoglikémiás tartományba a vc-t.
És ha már normoglikémiás, akkor megteszek mindent azért, hogy ne menjen fel vagy ne essen le.
Én az ultragyors inzulin mellett, ha dupla adagot eszem és dupla inzulint adok hozzá, akkor nekem jók az eredményeim.
Néha fordul elő az, hogy nem tudom biztosra megítélni az étel Ch tartalmát és a hozzá beadadndó inzulint, de akkor 1,5 óra múlva mérek és ha szükséges, korrigálok. Mert ugye az inzulin ugyanúgy hat mindenkinél? Tehát a megfelelő mennyiség leviszi normoglikémiás tartományba a vc-t.
És ha már normoglikémiás, akkor megteszek mindent azért, hogy ne menjen fel vagy ne essen le.
Egyébként a glikémiás index szerintem nagyon kevés hangsúlyt kap az oktatásban (betegoktatásban). Még a pumpáselőadáson vagy nem tudom, mi ennek a neve, tréning mondjuk, ott is volt CH számoló játék, mindenki úgy kente-vágta, ami mondjuk rendben is van, de a glikémiás indexről szó nem esett. Feltettem a kezem, megkérdeztem, hogy miért nem, erre mondta a pumpás előadó, hogy igen, jó hogy szóltam, ez nagyon fontos, ne felejtsük el számolni... ennyi!! Hogy minek mennyi, azt viszont gyanítom, hogy egy lélek sem tudta a teremben. Pedig pl a lencsével én gyerekkoromban úgy megszívtam, annak kapcsán találtam rá a glikémiás index elnevezésre, mivel annak valami extrém alacsony és amúgy jó sok a CHja, én jól beadtam a jó sok inzulint a tál lencséhez és olyat hipóztam utána... Azóta tudom, hogy a lencsét csak alig számolom a kajámba, csak néhány grammként számolom és működik. És ez is egyéni, tuti van más, akinek felvinné a cukrát. De ezek olyan fontos dolgok, a CH tábla mellett olyan jó lenne, ha ezt is meg kellene tanulnia minden frisscukrosnak...