Edukáció

Mrobi

Új tag
Patrik rögtön rávágta: Nesquik bogyó:):)
Most ezek a gabonapehelyhek és társai lennének a favoritok, csak nem nagyon találunk olyat ami nem cukros.:(

tímeácska

Őstag
Mrobi! Ez nagyon aranyos volt!;-)
Hát, ebben nem tudok sajnos segíteni, hogy hol lehet venni... De valami rémlik... Veszprémben van egy bolt, ahol mindenféle étel allergiásoknak tuti jó élelmiszereket tartanak, köztük diabéteszeseknek is. Na, ha legközelebb arra járok, utána érdeklődöm! Ha nem csal a memóriám, volt ott gabonapehely is, de nem Nesquik volt a márkája, de ez szerintem lényegtelen, mi a neve, csak finom legyen... ;-)

Mrobi

Új tag
Köszönjük!
Mi is találtunk már párat, csak nem mindegyik jön be.
Egyébként hogy vagy mostanság vannak e még extrák, az EKG kiderített valamit, kezelést kapsz-e már?

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Molli!
Amit írtál, az jól példázza az ellenreklám, vagy a lejárató hadjárat fogalmát. Sőt, mind a reklám, mind az ellenreklám az emberek pszichéjére van hatással, és jól látod, hogy sokakban fölösleges bűntudatot próbálnak kelteni azzal, hogy istenítik a biot a mesterségessel szemben. Sajna ez marketing és pénz. Viszont jó, hogy van alternatívánk. A diabom kezdetén én is megvettem mindent, ami ésesítő, por, cseppek, pottyantó, és használtam is. Az ízükhöz hozzászoktam. Viszont az én emésztésemre nem volt jó hatással, és erre csak akkor jöttem rá, amikor olvastam a hatásairól, és eldöntöttem, hgoy egy szemet sem. És elmúltak a görcsök, meg az össze-vissza emésztés. Az az igazság, hgoy én a szorbitra is érzékeny vagyok, pedig az nem mesterséges. Abszolút mindent kihagytam az étrendemből, addig, amíg ezek a növényi kivonatok meg nem jelentek. Ezt sem viszem túlzásba, egyszerűen azért, mert nem igényem. Sőt, a sztíviánál felsorolt összes "gyógyhatása" közül én semmit nem tapasztaltam, viszont nekem elegendő, hogy nem megyek tőle wc-re. Igaz, hogy nekem a vérnyomásom is rendben van, a sztívia reklámjában a vérnyomás csökkentés is szerepel. Egyszer ment fel a vérnyomásom 140/valamennyire, akkor meg is ijedtem, de azóta bármikor mérték, mindig 120/valamennyi körül volt.

A mindentudást még nem tudtam megnézni a neten, de fura, hogy ez ne lenne fent, talán régi a műsor?

vighkata

Ismerős?

A vaj és a margain is "háborúzik" egymással. Éppen annyi szól mellette, mint ellene. És ez mindkettőre igaz. Mi viszont eldönthetjük, hogy vajat, margarint kenünk a mindennapi kenyerünkre. Én már tényleg mindennek csak a felét hiszem el, és a margaint kenem, pusztán azért, mert kenhetőbb.

vighkata

Kedves Dr Info és Mindenki!

Tegnap megnéztem a xilit árát: 1050 Ft/120g.

Viszont a pottyantós változat nem volt a boltban (Forrás Egészségbolt), mert elfogyott. Az árra a tulaj azt mondta, hogy mindig egy kis ár-eltéréssel tudja hozni, és függ attól is, hogy melyik nagykertől szerzi be, ő 4 helyről tudja hozni a sztíviát és a xilitet is. De a xilit pottyantós is közelíti a 2000 Ft-os árat.

Tehát valóban nem tartozik az olcsó temékek közé, ezen kívül a 120 g-os xilit kiszerelésből nem tudni, hogy hány gramm felel meg pl. 10 dkg cukornak.
(Itt várjuk azok véleményét, akik használják, mert tényleg volt már róla szó a fórumon)

A sztíviára írtam, hogy én 2800 Ft-ért veszem (pontosabban 2.775,-Ft), viszont vannak ismerőseim, akik máshol 2550 Ft-ért, vagy 2100 Ft-ért jutnak hozzá. Tehát akinek van lehetősége több helyen megnézni, az tegye meg.

Beszerzési forrás: Bioboltok, Herbária

vighkata

Ami az én életemből hiányzik a diab miatt, az nekem is a tejbe szórható finomságokra vonatkozik. Mindegy, hogy gyümölcsös müzli, vagy valamilyen gabona,- kukorica pehelyről van szó. Egyszerűen imádom, és a mennyiség, amit megehetek, az nem elég.

tímeácska

Őstag
Köszönöm Mrobi az érdeklődést!
Hát, extrák vannak rendesen, EKG holter eredménye vacak lett... Teli van karai és pitvari ütésekkel, ahonnan nem indulhatna ki egyáltalán ütés... Kezelés? Hát, egyelőre Nebilet-et szedek, eddig nem sok változást hozott... Május 1-ig szorgalmasan dolgozom, utána azonnal átadom magam az emberjavítóknak, mert végre kezdem belátni, ez így tovább nem mehet, napról napra érzem, hogy romlik az állapotom. De legalább cukorilag javuló tendenciát mutatok, ami nagyon lényeges, mivel ez is mutatja, hogy alakulok (vesemedence gyulladásra értem). Már (ha jól emlékszem) 4-5 napja alig alig elvétve mértem 10 közeli cukrokat, és 4 alattiakat. Nagyszerű!;-)

DiabFórum

Új tag
Kedves Dr Info és Mindenki!

Tegnap megnéztem a xilit árát: 1050 Ft/120g.

Viszont a pottyantós változat nem volt a boltban (Forrás Egészségbolt), mert elfogyott. Az árra a tulaj azt mondta, hogy mindig egy kis ár-eltéréssel tudja hozni, és függ attól is, hogy melyik nagykertől szerzi be, ő 4 helyről tudja hozni a sztíviát és a xilitet is. De a xilit pottyantós is közelíti a 2000 Ft-os árat.

Tehát valóban nem tartozik az olcsó temékek közé, ezen kívül a 120 g-os xilit kiszerelésből nem tudni, hogy hány gramm felel meg pl. 10 dkg cukornak.
(Itt várjuk azok véleményét, akik használják, mert tényleg volt már róla szó a fórumon)

A sztíviára írtam, hogy én 2800 Ft-ért veszem (pontosabban 2.775,-Ft), viszont vannak ismerőseim, akik máshol 2550 Ft-ért, vagy 2100 Ft-ért jutnak hozzá. Tehát akinek van lehetősége több helyen megnézni, az tegye meg.

Beszerzési forrás: Bioboltok, Herbária

Szia Kata,
Köszi az infót! Tudok egy webáruházat, ahol árulják (este néztem meg az oldalt, elég sok infot írnak, gondolom a fele-fele arány érvényes itt is...) ők kerestek meg, amiről tegnap írtam... a neten brutto 1871 Ft / 454 gramm.
Szép napot mindenkinek!

Sani

Új tag
Ami az én életemből hiányzik a diab miatt, az nekem is a tejbe szórható finomságokra vonatkozik. Mindegy, hogy gyümölcsös müzli, vagy valamilyen gabona,- kukorica pehelyről van szó. Egyszerűen imádom, és a mennyiség, amit megehetek, az nem elég.

Szia Kata!

Ezt nem értem. Hátha pumpán vagy, akkor ultragyors inzulint adsz, ugye?
És ha ultragyors inzulint adsz, akkor azt a bevitt ch mennyiséghez kell igazítani, tehát ha Te dupla adag müzlit ennél meg, akkor dupla annyi inzulint adsz be magadnak. Vagy te hogy csinálod? Előre meghatározott ch mennyiséget viszel csak be a szervezetbe?

vighkata

Szia Sani!
Hát azért ez nem ilyen egyszerű. Még egy egyensúlyban lévő cukorbeteg sem teheti meg, hogy csak CH számolással és a hozzá számolt plusz inzulinnal rendszeresen megtegye ezt.
Én viszont nem vagyok egyensúlyban, diéta és számolások, valamint a mérések ellenére is vannak ingadozások. Nem lehet cukros ételeket nyomatni magunkba pusztán azér, mert van inzulinunk. Szó volt a "bűnözésről", bár én nem tartom bűnözésnek a néha elfogyasztott fagyit, vagy gyümölcsös müzlit, mert ha már megeszem, akkor nem akarok bűntudatot érezni, az pedig a bűnözéshez tartozik.

És hogyan is számolnám ki a gyümölcsös müzli CH tartlamát? Elolvasom a zacsi feliratát? És honnan tudom, hogy a meghatározott CH tartalomba hány szem mazsola, vagy aszalt gyömölcs számítódik bele? Máris elszámoltam magam. Azonkívül a cukorbetegre a GI értékek nem azonosan hatnak. A müzli 70%-a helyett a cukorbetegnek 110-120%-kal kell számolni. Az edukátor képzőben biztos nektek is mondták, Kondrát Ili könyvében benne is van. De nem is minden cukorbetegre egyformán érvényesek a GI értékek.

Tapasztalat: szokatam enni gyümölcsös müzlit, gabona pelyheket, ki is számolom hozzá az inzulint, nagyjából azt is meghatározom, hogy mennyi legyen az azonnali bólus, mennyi legyen az elnyújtott. Az eredmény egyszer fent, egyszr lent. Mármint cukorilag. És én tudom, hogy magamnál egy extrém eredmény nem jön rendbe fél nap alatt, néha két napig tart, mire normalizálódik.

Hát ezért nem járható út a dupla vevitt CH-hoz dupla inzulint beadni, még akkor sem, ha ultragyos inzulint adok. És ez nem is pumpafüggő dolog. Pennel is ultragyorsat adtam, talán mindenki azt ad, kevés kivétellel. Én pumpával is cukorbeteg vagyok.

Sani

Új tag
Én az ultragyors inzulin mellett, ha dupla adagot eszem és dupla inzulint adok hozzá, akkor nekem jók az eredményeim.
Néha fordul elő az, hogy nem tudom biztosra megítélni az étel Ch tartalmát és a hozzá beadadndó inzulint, de akkor 1,5 óra múlva mérek és ha szükséges, korrigálok. Mert ugye az inzulin ugyanúgy hat mindenkinél? Tehát a megfelelő mennyiség leviszi normoglikémiás tartományba a vc-t.
És ha már normoglikémiás, akkor megteszek mindent azért, hogy ne menjen fel vagy ne essen le.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Én az ultragyors inzulin mellett, ha dupla adagot eszem és dupla inzulint adok hozzá, akkor nekem jók az eredményeim.
Néha fordul elő az, hogy nem tudom biztosra megítélni az étel Ch tartalmát és a hozzá beadadndó inzulint, de akkor 1,5 óra múlva mérek és ha szükséges, korrigálok. Mert ugye az inzulin ugyanúgy hat mindenkinél? Tehát a megfelelő mennyiség leviszi normoglikémiás tartományba a vc-t.
És ha már normoglikémiás, akkor megteszek mindent azért, hogy ne menjen fel vagy ne essen le.
Már többször írtam a kedves kis sztorimat a vadhússal, azt hiszem, kicsit most is idevág. Az ételek nem ugyanúgy szívódnak fel, még 2 hasonló napon belül sem. Az emésztésünk sem ugyanolyan mindennap. Van, aki érzékenyebben reagál különféle változásokra, olyanokra is, amiket észre sem veszünk (én például egy picit romlani készülő inzulinra elég érzékenyen reagálok, míg más ilyennel simán elvan, ugyanúgy hat neki, nekem meg egyáltalán nem hat, patront kell egyszerűen cserélnem és minden OK, de ez csak 1 példa). A lényeg, hogy a vadhús például egy olyan kaja, ami sokáig parkol a bélrendszerünkben (amúgy a nehéz ételek is, de a vad különösen) és ezáltal az arra érkező kaják felszívódása úgy lelassul, hogy ember nem tudja kiszámolni, hogy mikor kerül be a keringésbe a lebontott CH. Merthogy még 1 embernél sem lehet tudni, hogy ez pontosan mikor történik meg. Ha bármi ilyesmit sikerül hozzáenni mondjuk egy ebédhez, akkor hiába vagyok nagyon okos az inzulin-CH számolásban és méregetem óránként a cukromat, ez bizony simán felborítja sokunk cukrát - de nem mindannyiunkét, mivel nem mindenkinek hat ugyanúgy az emésztésére sem mondjuk a vadhús. Nekem például úgy tudja borítani egy ilyen kaja a cukromat, hogy hosszú órákig tökéletes értékeken futok, majd kb fél órán belül elindul felfelé iszonyat gyorsan (hirtelen beindult a húsra rakódott kaja felszívódása) és aztán korrigálhatok, de nagy egységet nem adhatok be, mert fogalmam sincs, hogy mennyi CH szívódott már eddig fel és a kajálás utáni 5-6. (!) órában mennyi lehet még a fel nem szívódott adag. Igy nyomom a 2-3 egységeket negyed óránként, de már ment fel 15-re így is cukrom. Ott ültem a vc mérőm előtt órákat és szinte állandóan mértem, ha nem stagnált még a cukrom, akkor adtam megint a korrekciót. Mindezt tökéletes CH számolás és inzulinadagok mellett.

Én ugyan tudok müzlit enni (de utálom... :) ), de pont emiatt a vadhúsos dolgom miatt érthető számomra, hogy más nem tud, mert a felszívódása kiszámíthatatlan. Egy jó kis rostos kajáról van szó, ráadásul főként tejjel, amit sok cukros egyáltalán nem tud inni, mert nem lehet egyszerűen megfelelően korrigálni (ivás után rögtön felmegy, akármennyi inzulint is adnak be és 1 óra múlva sima hipó).

Ez már több, mint GI index, amit megpróbáltam ide leírni, kár, hogy nem vagyok dietetikus, talán autentikusabb lehetne, amit írok :) Mindenesetre az egyéni emésztési folyamatunk is befolyásolja a ch felszívódást, amit nem lehet minden esetben tökéletesen követni inzulinnal sajnos.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Egyébként a glikémiás index szerintem nagyon kevés hangsúlyt kap az oktatásban (betegoktatásban). Még a pumpáselőadáson vagy nem tudom, mi ennek a neve, tréning mondjuk, ott is volt CH számoló játék, mindenki úgy kente-vágta, ami mondjuk rendben is van, de a glikémiás indexről szó nem esett. Feltettem a kezem, megkérdeztem, hogy miért nem, erre mondta a pumpás előadó, hogy igen, jó hogy szóltam, ez nagyon fontos, ne felejtsük el számolni... ennyi!! Hogy minek mennyi, azt viszont gyanítom, hogy egy lélek sem tudta a teremben. Pedig pl a lencsével én gyerekkoromban úgy megszívtam, annak kapcsán találtam rá a glikémiás index elnevezésre, mivel annak valami extrém alacsony és amúgy jó sok a CHja, én jól beadtam a jó sok inzulint a tál lencséhez és olyat hipóztam utána... Azóta tudom, hogy a lencsét csak alig számolom a kajámba, csak néhány grammként számolom és működik. És ez is egyéni, tuti van más, akinek felvinné a cukrát. De ezek olyan fontos dolgok, a CH tábla mellett olyan jó lenne, ha ezt is meg kellene tanulnia minden frisscukrosnak...

vighkata

Nem, az inzulin nem ugyanúgy hat mindenkinél. Ha ez így lenne, akkor nem lennének ingadozó cukrú cukorbetegek. Én is mérek másfél óra múlva, és korrigálok. Csakhogy nálam egy-egy egyszaladt cukorérték 1 vagy 2 nap múlva is érezteti a hatását. Tehét nem úgy működöm, mint te, és más, és más sem úgy működik, mint én, vagy te. Én pl 0,8 E-t adok 10 g CH-hoz, te 1,0 E-t. Tahát már nem ugyanúgy hat az inzulin. Nálad nem igen szokott kialakulni inzulin rezisztencia, nálam gyakran.

Továbbra is fenntartom az a nézetemet, hogy a cukros ételek nem tartoznak bele a diab diétába, és így felelőtlenségnek tarom, hogy dupla CH-hoz dupla inzulin. Ha valakinél nem működik, akkor nem működik. Én is megeszem néha a cukorral készült ételt, de nem dőlök hátra nyugodtan a dupla+dupla verzióval, ugyanis én is a "normoglikémiára" törekszem, dupla munkával.

vighkata

"Nekem például úgy tudja borítani egy ilyen kaja a cukromat, hogy hosszú órákig tökéletes értékeken futok, majd kb fél órán belül elindul felfelé iszonyat gyorsan (hirtelen beindult a húsra rakódott kaja felszívódása) és aztán korrigálhatok, de nagy egységet nem adhatok be, mert fogalmam sincs, hogy mennyi CH szívódott már eddig fel és a kajálás utáni 5-6. (!) órában mennyi lehet még a fel nem szívódott adag. Igy nyomom a 2-3 egységeket negyed óránként, de már ment fel 15-re így is cukrom. "

Nálam a tésztás ételek csinálják ugyanezt. Megeszem a kaját, kb 1/3-dal több inzulinnal, fél óra helyett 1,5-2 órára nyújtom el a beadandó mennyiséget. 1-2 óra múlva mért eredmény tökéletes, de 4-6 óra múlva 16-20-ig felmegy. Próbáltam mégtöbb inzulint beadni, és 5 órára toltam ki az időt a maradékra. Egyszer hipo volt, többi alkalommal pedig ugyanúgy felment, legfeljebb nem 18-ig, hanem csak 15-ig. Tehát van valami a tésztában, ami 4-5 óra múlva olyan hatással van a szervezetemre, ami inzulin ellenes anyagot vált ki, (talán növekedési hormon) és létrejön egy részleges rezisztens időszak. Ezt nekem tudomálus kell vennem. Teljesen mindegy, hogy spagetti, vagy túrós csusza. Van egy ismerősöm, aki csodálkozott, hogy én a mogyoróhoz is adok inzulint. Van ugyan benne CH, de neki nem, nekem viszont kell hozzá inzulint adni.

vighkata

Egyébként a glikémiás index szerintem nagyon kevés hangsúlyt kap az oktatásban (betegoktatásban). Még a pumpáselőadáson vagy nem tudom, mi ennek a neve, tréning mondjuk, ott is volt CH számoló játék, mindenki úgy kente-vágta, ami mondjuk rendben is van, de a glikémiás indexről szó nem esett. Feltettem a kezem, megkérdeztem, hogy miért nem, erre mondta a pumpás előadó, hogy igen, jó hogy szóltam, ez nagyon fontos, ne felejtsük el számolni... ennyi!! Hogy minek mennyi, azt viszont gyanítom, hogy egy lélek sem tudta a teremben. Pedig pl a lencsével én gyerekkoromban úgy megszívtam, annak kapcsán találtam rá a glikémiás index elnevezésre, mivel annak valami extrém alacsony és amúgy jó sok a CHja, én jól beadtam a jó sok inzulint a tál lencséhez és olyat hipóztam utána... Azóta tudom, hogy a lencsét csak alig számolom a kajámba, csak néhány grammként számolom és működik. És ez is egyéni, tuti van más, akinek felvinné a cukrát. De ezek olyan fontos dolgok, a CH tábla mellett olyan jó lenne, ha ezt is meg kellene tanulnia minden frisscukrosnak...

A GI táblázatoknál talákoztam különféle értékekkel. Egyik táblázat a krumplit ide sorolta, a másik pedig oda.

Számomra tényleg a legérdekesebb Gyurcsáné Kondrát Ili dietetikus előadása, ahol először hallottam arról, hogy a cukorbetegek bizonyos ételeket, főként a magvas, műzlis dételeket nem a 70%-os kategóriába, hanem a 100-110%-ba kell hogy soroljanak. Na itt már kezdtem kapisgálni, hogy miért nem elég pusztán a CH-hoz számolni az inzulin dózist (de szép is lenne). És ugye a GI egyik sajátossága, hogy figyelembe veszi az ételek felszívódási sebességét, a cukorszint elmelő (időben és értékben) hatása mellett.

Oldal tetejére