Fizikai sport/aktivitás

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
ecetke, ha másfél órás futáshoz csak 2 dl 100%-os narancslevet innék meg, fél óra múlva a mentő vinne el, mert még be is kómálnék. Miért nem csökkentesz MÉG a bázisodon? És miért nem eszel-iszol többet mozgás előtt? ;) Nekem anno egy edzés (tollas, elég kemények, 1.5-2 órásak voltak) úgy nézett ki, hogy előtte kellett lassan felszívódót is ennem és mellé gyümölcslé vagy valami gyors, cukros valami. Sokáig csináltam, hogy ettem kekszet (te ehetsz gluténmentes kekszet), kb 15-20-25gr CHt (ha alacsonyabb volt egész nap a cukrom, akkor 25, ha magasabb, akkor csak 15) és mellé ettem egy banánt és edzés közben egy-egy korty CUKROS gyümölcslé (nem 100%-os, mert az ilyenkor semmi - nekem legalábbis, de valszeg te is hasonló lehetsz), az edzés végére elfogyott a fél liter (!) gyümölcslé. Csak így lehet, sport KÖZBEN pótolni kell a hiányzó anyagokat, nekünk éppen a cukrot és így lehet jobban egyensúlyban tartani. De megjegyzem, hogy ez abban az időszakban volt, amikor Insulatardot használtam és utólag, mikor Lantusra tértem át jöttem rá, hogy túl sokat adtam, nyilván ezért kellett ennyire sokat ennem egy edzéshez.
Szóval első körben csökkentened kell még a bázisodon, éjjel is. Hétvégén adhatsz többet, amennyit mondjuk most. Másodszor mindenképpen kell lassú hatású CHt enned edzés előtt és edzés közben is folyamatosan inni valami cukros lötyit, ha ennyire lemegy a cukrod (ha csökkented a bázist és eszel lassan felszívódó CHt edzés előtt, akkor lehet, hogy erre nem lesz szükséged). A 100%-os gyümilé szerintem sportra, ha ilyen típus vagy, hogy így lemegy a cukros, akkor felejtős.
És azt is figyelni kell, hogy lehetőség szerint úgy sportolj, hogy ne essen a sport időszaka kaja utáni 3 órába, hogy ne csapja le a cukrodat a kajához adott gyors inzulin.

És egy személyes tanács, de tényleg csak tanács, nem kell megfogadnod. Ha napi másfél órát futsz, akkor nagyon oda kell figyelned az ízületeidre, mert cukrosoknál eleve sérülékenyebbek (hajlamosabbak vagyunk a gyulladásokra, persze nem mindekni, de a legtöbb cukros igen) és kifejezetten tönkreteheted magad ennyire sok edzéssel. Nem most, majd 10 év múlva. Vagy ha hirtelen abbahagyod, akkor lesz nagy baj. A heti 3-4 edzés lenne a kívánatos, főleg ekkora terhelésnél (a másfél óra futás már hatalmas terhelés egy szervezetnek, főleg, ha mást is csinálsz mellé). Ki kéne hagyni az edzések között 1-1 napot, ha nem akarsz leállni, akkor azokon a napokon mást kéne csinálni, nem futni, de semmi ízületekre erőltetőt (mondjuk úszás...). Ez tényleg csak tanács, én megszívtam a versenysporttal, ami kb ekkora megterhelés volt az ízületeimnek, mint egy ilyen mindennap 1-1.5 óra futás (vagy nagyobb, mert a tollas nem csak a lábat és gerincet terheli, hanem a vállam is szarrá ment...). Nagyon fontos a sok nyújtás és a megfelelő pihenés is.
 
Kedves Ecetke!

Ahová én járok, az Miskolci Sportcsarnok, ott a pultosok, pl. van egy bácsi, aki válogatott sportoló volt. De vannak hárman, váltva, mindnek szóltam, nem kellett magyarázni, tudják, ha dőlök:)az elipszis trénerról, akkor baj van. Itt figyelnek. Másutt nem tudom sajnos. Akkor azt tudnám ajánlani, ha liszt beteg vagy, hogy a narancslé tényleg kevés. Viszont kellene hosszan felszívódó szénhidrát, keksz, fél szelet kenyér, ilyenek.! Mindenképpen!!!!!!És ne szégyelj mérni, engem senki nem érdekel, leülök a földre, és negyed óránként mérek. Ne foglalkozz senkivel! Én a jobb csuklómon hordok egy széles karperecet, amin fel van tüntetve, hogy mi vagyok. Nem szégyellem. Nem érdekel. Ami biztos, hogy a kardió nagyon viszi a cukrot, és nagyon figyelni kell! Nem csak közben, hanem utána is. Én például mikor edzés után elindulok haza, még mérek, de szorongatom a cukros üdítőt. Ez semmi. Nem csak vércukormérővel járok már be a terembe, HANEM VÉRNYOMÁSMÉRŐVEL IS, mivel sajnos 1 év diab után lett mellékvese elégtelenségem is, és alacsony a vérnyomásom. 2 mérő 2 mérő. Élek, és imádok edzeni. Senkivel sem foglalkozz. Fő, hogy imádd! Ahogyan én is!

puszil,
Moncsi
 

tubi

Aktív tag
Ecetke!
az edzés előtti hosszan felszívódó CH és edzés közben a rövid nekem is bevált, próbáld ki! én nem is szoktam csökkeneteni az előző kajához adott inzulint, a CH-val meg tudom oldani. pedig nálam elég változó a terhelés, de a hosszút mindig megeszem előtte (pl. gyümirízs remekül bevált) és közben annyit iszom (cukros löttyöt), amennyire erőteljes a megterhelés. én edzőterembe nem járok, az biztos teljesen más megterhelés, hallgass Moncsira, meg más cukrosokra, akik ilyen edzésre járnak.
a cukormérésen ne aggódj, wc-n, öltözőben is lehet, én kis övtáskában tartom az egész cuccot, észre sem veszi senki. és ha igen, kit érdekel? :) csak legyen tiszta mindig a kezed! szerintem elvileg elég előtte meg utána mérni, de amikor kitalálod, mennyi kaja kell, közben is érdemes. lényeg, hogy próbálj minél kevesebb változót bevinni és figyelni az eredményeket!
a hypot mennyire érzed meg? én pl. elég hamar, szóval sokat nem kell mérnem, ha érzem, hogy megy le, egy kis cukros lötty és mehet tovább. magas meg nem nagyon lehet, max utána, ha túllövöd a CH-t.
 

ecetke

Új tag
Köszi a tanácsokat.
Most már én sem futok másfél órát, de tudnék, a teherbírásom megvan, csak a cukor miatt nem teszem, és ezt sajnálom, mert régebben 5 percet sem bírtam volna, most meg csak a cukor határol be. Én még elég gyerekcipőben járok, mert amióta cukros vagyok, csak most kezdtem igazán intenzíven sportolni. Az orvosom is csak annyit tanácsolt, hogy keressek egy személyi edzőt, és mozogjak sokat, és fogyjak le. de semmi több. Új orvos is jobb lenne, mert ez aki van, én nem vagyok vele megelégedve. Kivárom a félévet szépen, és elmegyek a tömegrendelésre, ahol kb 2 perc jut rám, mindenki haláli ideges, és az orvoshoz fordulok a kérdésemmel, aki csak annyit, mond, hogy 36an várnak még, ezért ő ezt most nem fejtené ki, és lepasszol az asszisztensnek, aki "szerencsémre" szintén cukorbeteg, és véletlenül elmondta, hogy edzés előtt narancslé. MEg elküldtek dietetikushoz, aki azt mondta 1200 kalória. Az edző meg nagyon aranyospofa, csak cukorbetegekről semmi fogalma sincs. Én nagyon nem mertem módosítani az inzulinomon, mert egyszer tettem meg, és akkor meg azt mondta az orvos, hogy hogyan is mertem, meg hűű meg hó. Most is csak az asszisztensel beszélek. A cukros üdítőkkel meg az a dilemmám, hogy én fogyni szeretnék, és ha megtömöm magam cukorral, meg kalóriával, akkor minek edzek? Ezért inkább a narancslét szoktam, de abból fél litert egy edzés alkalmával, de most megint majd visszaveszek a bázisból, és meglátjuk hogy lesz.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Értem már, miért nem eszel többet. De ez így nem jó! Értem, hogy fogyni akarsz, de ha sokat hipózol, akkor nem fogsz fogyni. Ha több CHt eszel edzés előtt és kikerülöd így a hipókat, akkor hosszabb távon könnyebben fogsz fogyni. Olvasd ez Fövényi könyvét az intenzív inzulinterápiáról, sokat fog segíteni neked az önmenedzselésben. Itt mindannyian magunkat menedzseljük, nem megy másképp egy aktív embernél. Magadnak kell állítani az inzulint is. Muszáj csökkentened a bázisodat ennyi sport mellett. Szerintem pedig nem baj, ha nem futsz napi másfél órát, mert tönkretennéd magad 1-2 év alatt, hiába a teherbírásod szuper, ezt a terhelést egy nem cukros szervezet is nehezen viseli (és nem tudod, milyen adottságaid vannak, hogy hajlamos vagy-e ízületi problémákra vagy sem), de ha a cukrosnál bekövetkezik a gyulladás, kopás, akkor abból meggyógyulni cukrosan.... hát... Még így is szerintem több pihi kéne, de ha így érzed jól magad, akkor megértem, hogy nem akarsz lejjebb adni ebből :) Fogyni pedig lehet, hogy azért sem tudsz, mert más hormonális problémád van, pl PCO, aminek nincs tünete. Érdemes lenne utánanézni, ezt vérvételekből lehet kideríteni és egy UH kell hozzá (ez nagyon gyakori probléma, amikor nem tud lefogyni valaki és vannak rá gyógyszerek, amik nem ilyen durva gyógyszerek, de segítenek helyretenni a hormonális egyensúlyt és akkor hirtelen könnyen le tudnak fogyni utána a nők). Ha én ennyi sport mellett napi 1200 kalóriát ennék, összeesnék és csontomig fogynék...
A cukrod az első, ki kell iktatni a hipókat (1. csökkenteni a bázist 2. lassú CHt enni mozgás előtt és edzés közben is inni cukros üdítőt) és csak a második a fogyás. Mert ha nem jó a cukrod, a fogyás sem könnyű. Ha ezeket megcsinálod és mégis nehezen fogysz, akkor érdemes lenne utánanézni a PCOnak.
A lényeg, hogy legyél biztos abban, amit csinálsz, ne félj változtatni (igen, jó ötlet orvost váltani!!), saját magad által variálni az inzulinokon! Csak te tudod magad kezelni, nincs olyan orvos, aki kezelni tud téged, meg kell tanulnod az önmenedzselést, főleg, ha sportolsz. Aki jól érzi magát cukrosan, jók a cukrai és teljes életet él, az mind maga kezeli magát :) Ne várd senkitől, hogy ebben segítséget nyújtson (mármint itt segítünk neked, de egy személyi edzőtől sose várj ilyesmit, sőt, készülj fel, hogy még eü-s szakemberek sem értenek a cukorhoz, hiába állítják!), te ismered magad, neked kell tudnod, hogy hogy kell magad kezelni mindenféle helyzetben. És ez tanulható! Ha változtatni akarsz az inzulinon, csak kis lépésekkel tedd, először csak 1 egységgel csökkentsd, aztán 2-vel, amíg el nem maradnak a hipók. És ne foglalkozz azzal, hogy ilyenért leszúr az orvos, mindenképpen válts olyan orvosra, aki ilyenért nem szúr le... (az lenne a normális). Jól csinálod, ügyes vagy, kevés embernek van ennyi akarata, mint neked! Ne ez a cukor legyen a gátja a kiegyensúlyozott életednek, mert nem kéne, hogy ez gátat szabjon bárminek is, ezek a problémák kezelhető dolgok, meg lehet oldani!
 

tubi

Aktív tag
még annyit, hogy a "legjobb" hízókúra egy inzulinosnak az, ha túl van inzulinozva - gondolj csak bele: folyamatosan CH-val kell ellensúlyozni a hypokat, akkor meg biztosan nem fogsz lefogyni, hiába a sok mozgás. szóval először mindenképp a jó mennyiségű inzulint kellene belőni, aztán jöhet a sport.
arra meg ne számíts, hogy a doki fogja helyetted kitalálni, mi a jó megoldás, csak irányelveket tud adni.
 

ecetke

Új tag
Köszi!

Én próbálkozom, csak amikor belevágtam, egyáltalán nem is gondoltam, hogy ez ilyen nehéz. Maga a kitató edzés, meg a nagyon zsírszegény diéta még hagyján, de a cukor, az a legnehezebb. 1 óra aerobic után semmi bajom sem volt soha, most más mozgásformát csinálok, heti5x, és fogyok is vele. Nekem ami mindig megnehezítette a dolgokat, hogy 3 éve pajzsmirigy alulműködésem van, és emiatt is könnyen hízok el. Most végre a nyáron beállították a pajzsmirigy működésemet, ezért bátorkodtam nekiállni, és azóta 12 kilót fogytam is. Ez még kevés. lassan kezdtem, fokozatosan, és most már egyre többet edzek, és szeretném még emelni az edzéseket, hogy hatékonyabb legyen a súlyvesztés. Szedek vitaminokat is, meg izületmegóvó vitaminokat is.
 

tubi

Aktív tag
sziasztok!
érdekes dolgokat tapasztalok mostanában edzés közben. Tenisz, kosár, speedfitness és boot camp (ez mindegyik közül a legdurvább, igazi tüdőkiszakítós ;)) - szóval ha normális, vagy kicsit magasabb (7-10 közötti) cukrokkal megyek fel és NEM iszok közben semmit, csak vizet, akkor is 1-2 óra mozgás után NAGYON felmegy a cukrom! a legutóbb 11,2-vel mentem fel, utána 15 lett, de volt már, hogy 6-tal mentem fel, egy cerbonát ettem (nem cukros, 15 g CH) plusz vizet ittam és 17-tel jöttem le. utána pár órával zuhan lefelé, ami nem jó, de legalább lemegy.. volt már vkinek ilyen?? régebben az volt a taktikám, hogy 7-10 közötti cukorral mentem sportolni, kis cukros üdítő bevitellel szépen megmaradt a normál cukor, utána esett, de nem drasztikusan... ja, és rendszeresen sportolok, szóval nem lehet, hogy valami hirtelen, váratlan erőfeszítésre reagál így a szervezetem, mert heti 2-szer ált. mozgok rendesen. valami ötlet? köszi!!!
 

poe

Őstag
Nekem intenzívebb, hosszan tartó mozgás után, még ha közben fogyasztok is szénhidrátot, hajlamos felvágódni a vércukorszintem (közvetlenül utána, nem tudom, te mikor mértél). Erre két bevált megoldásom van. Az egyik, hogy edzés után azonnal eszem némi CH-t (15-20 g), amihez a szokásos inzulin adag felét, harmadát adom. A másik megoldás, amit mostanában használok az Extendbar szelet edzés előtt kb egy órával. Nem kell hozzá inzulin, nagyon lassan szívódik fel belőle a CH, viszont nem engedi leesni a vércukorszinted. Normál értékről indulva, úgy hogy csak vizet iszom, kb. azonos értékkel fejezem be az edzést (1,5 óra Krav Maga, időnként meghajtanak rendesen). ;)
Ja és persze edzés közben nincs rajtam a pumpa.
 

tubi

Aktív tag
igen, nekem is közvetlenül utána, de volt már, hogy a 2 órás tenisz közepén mértem, nem volt az a szuperintenzív, de azért fárasztó - 13 volt! már nem emlékszem pontosan a körülményekre. engem az lep meg, hogy mintha történt volna valami, mert korábban minden "logikusan" működött, vagyis kicsit magasabbal mentem fel és kevés cukros löttyel minden OK volt. ezzel szemben 3 hete hirtelen, mintha minden más lenne :( és egyébként semmilyen más helyzetben nem tapasztalok eltérést, csak a sportolásnál...
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
sziasztok!
érdekes dolgokat tapasztalok mostanában edzés közben. Tenisz, kosár, speedfitness és boot camp (ez mindegyik közül a legdurvább, igazi tüdőkiszakítós ;)) - szóval ha normális, vagy kicsit magasabb (7-10 közötti) cukrokkal megyek fel és NEM iszok közben semmit, csak vizet, akkor is 1-2 óra mozgás után NAGYON felmegy a cukrom! a legutóbb 11,2-vel mentem fel, utána 15 lett, de volt már, hogy 6-tal mentem fel, egy cerbonát ettem (nem cukros, 15 g CH) plusz vizet ittam és 17-tel jöttem le. utána pár órával zuhan lefelé, ami nem jó, de legalább lemegy.. volt már vkinek ilyen?? régebben az volt a taktikám, hogy 7-10 közötti cukorral mentem sportolni, kis cukros üdítő bevitellel szépen megmaradt a normál cukor, utána esett, de nem drasztikusan... ja, és rendszeresen sportolok, szóval nem lehet, hogy valami hirtelen, váratlan erőfeszítésre reagál így a szervezetem, mert heti 2-szer ált. mozgok rendesen. valami ötlet? köszi!!!

Jelentkezem! Én is régen így mentem edzésre és most, amikor hosszú idő után először elmentem 2x is tollasozni, ugyanez volt. 7-8 közöttivel indultam, se kaja, se semmi nem volt bennem, stabil volt a cukrom is, előtte már egy jó ideje nem mozdult sehova, nem volt hipóm sem előtte, semmi és edzés után 11, majd, mire hazaértem, 13. Én azt gyanítottam, hogy kevés folyadékot ittam, mert én hülye, romlott ásványvizet vittem (poshadt volt), azt nem ittam meg, így csak otthon tudtam inni és hát ez is igenigen izzasztó, tüdőkiköpő dolog volt. És másfél óra. (az persze más kérdés, hgy a 2 edzés után úgy lesérült a bokám, hogy 2 hete sántítok és nem is javul, úgyhogy most megyek dokihoz) De nem tudom igazából. Én azt hiszem, túl nagy erőltetés volt a szervezetemnek és lehet, hogy neked is a kimerültség mellé ez már sok, mármint nem azt mondom, hogy le kell állni vele, csak, hogy a szervezet másképp reagál ilyen helyzetre, ha amúgy kimerült. (ami lehet a stressztől is)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nekem intenzívebb, hosszan tartó mozgás után, még ha közben fogyasztok is szénhidrátot, hajlamos felvágódni a vércukorszintem (közvetlenül utána, nem tudom, te mikor mértél). Erre két bevált megoldásom van. Az egyik, hogy edzés után azonnal eszem némi CH-t (15-20 g), amihez a szokásos inzulin adag felét, harmadát adom. A másik megoldás, amit mostanában használok az Extendbar szelet edzés előtt kb egy órával. Nem kell hozzá inzulin, nagyon lassan szívódik fel belőle a CH, viszont nem engedi leesni a vércukorszinted. Normál értékről indulva, úgy hogy csak vizet iszom, kb. azonos értékkel fejezem be az edzést (1,5 óra Krav Maga, időnként meghajtanak rendesen). ;)
Ja és persze edzés közben nincs rajtam a pumpa.

Ha jól sejtem, neked azért megy fel edzés után, mert közben leesett? Nekem nem esett le, mértem közben is, és Tubinak sem. Sőt, le is alig ment, beadtam még az edzésen a vacsorához való inzulint és, mire hazaértem, feljebb ment, arra adtam még és csak egészen későn ment le, hogy enni tudjak. Éjjelre levettem a bázist, így nem lett hipóm sem. Ha én erre még egy extend rudat megettem volna, a csillagos egekben lett volna szerintem. Vagy rosszul értelmezem?
 

poe

Őstag
Nem, nem hipóztam közben. Egyszer egy doki mondta, hogy intenzív, hosszantaró erőkifejtés okozhat efféle hirtelen, nagyfokú vc emelkedést. Ő javasolta azt is, hogy edzés után pár szem keksszel megelőzhető a dolog. A biológiai hátterét ne kérdezd, nem tudom (valami hormonális hatás rémlik), de nálam működik.
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Nem, nem hipóztam közben. Egyszer egy doki mondta, hogy intenzív, hosszantaró erőkifejtés okozhat efféle hirtelen, nagyfokú vc emelkedést. Ő javasolta azt is, hogy edzés után pár szem keksszel megelőzhető a dolog. A biológiai hátterét ne kérdezd, nem tudom (valami hormonális hatás rémlik), de nálam működik.
Ok, kipróbálom. Tényleg elég illogikus kekszet enni, amikor magas a cukrom, de ilyenkor a jó ég tudja, mik zajlanak az ember szervezetében... arra is rájöttem, hogy ha nem vagy alig iszom vizet a nagyon kemény sport mellett, az már önmagában is tud cukros emelni.
 

poe

Őstag
Azt hiszem nem fogalmaztam világosan, elnézést kérek érte. Nálam úgy szokott lenni, hogy ha nem eszem edzés után, akkor elindul fölfelé a cukrom és 20 perc, fél óra múlva hiper lesz belőle. Azaz amikor eszek, akkor még normál, vagy csak kicsit van fölötte. A vc érték nyilván befolyásolja azt, hogy mennyi inzulint adok hozzá.
Ami nekem gyanús, hogy az lehet a probléma, amit te is írtál: nem ettél előtte. Márpedig a szervezetnek ilyenkor kell az energia. Lehet, hogy ez vezet a cukortartalékokat felszabadító hormonlökethez... Ha közben megy fel, akkor én inkább azt próbálnám ki, hogy előtte kb egy órával ennék kicsit, kevesebb inzulinnal.
 

tubi

Aktív tag
poe: igen, mi is erre jutottunk, hogy valszeg enni kell előtte + kis inzulin. holnap kipróbálom kosáron, beszámolok :)
 

poe

Őstag
Na, épp ma volt edzés, laza 2 óra, a végére csavarni lehetett a pólómból a vizet, pedig nem vagyok izzadós típus. Ma egész nap magasabb vc-im voltak, edzés előtt egy órával 9,6-ot mértem. Adtam fél egység inzulint és ráküldtem az extendbart (ha normál tartományban van, nem adok). Edzés közben megittam kb 1 liter vizet, CH-t nem fogyasztottam. Közvetlenül utána 8,1; 5 perccel ezelőtt 8,6 mmol/l volt a cukrom. ;)
 

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Poe, Tubi, köszi! Értem, amit írtok, csak nem áll össze a kép. Direkt nem akarok edzés előtt gyorsinzulint adni, mert akkor hiába eszem rá, lezuhan a cukrom a mozgástól és menstruációs szaktól, idegállapottól, fronttól és még ezer szirszartól függ, hogy erős mozgásra mennyit is egyek mondjuk 2 egység inzulinhoz, amit képtelen vagyok kiszámolni a sok tényező miatt. Mert, ha nem eszem eleget, akkor zuhan meredeken lefelé. Régen jártam vacsora után edzésekre és állandóan hipóztam, de az más, mert nem csak 1-2 egység inzulint adtam. Ki fogom próbálni, hátha bejön...
Poe, asszem igazad van és éhezés mellett (a testnek már éhezés, ha délben ettem utoljára és este 6kor nekiállok üres gyomorra ilyen erősen mozogni, hiába én nem vagyok éhes) valóban felszabadulhatnak a raktárakból a tartalékok. Nyilván ezért ment fel ennyire a cukrom, ez valóban magyarázat.
 
Oldal tetejére