Sziasztok,
rég jártam erre... Hát így két hónapnyi pumpaviselet után ami biztos, hogy a pumpa marad. Megszerettem, megszoktam és jobban érzem magam.
Visszatérve a topic témájához, elsőként néhány kiegészítő adat. Máshol talán említettem, hogy az idei évet kórházban kezdtem. Súlyban ez egy közel 6 kilós vesztést okozott, 82-ről mentem le 75-76 kilóra. Előtte penes rendszer mellett a 80 - 85 közötti súly állandósult. Így lehet soknak tűnik, úgyhogy mellékesen megjegyzem 203 cm vagyok, tehát elég vékony voltam így is. Február elejével álltam pumpára és igen mozgás-gazdag életmódba kezdtem.
A rendszeres mozgás korábban is megvolt most azonban igyekeztem nagyobb rendszert, több megalapozottságot vinni bele. Kicsit elmerültem a társtudományokban. Most ott tartok, heti min. 4 max. 6 alkalommal edzek. Ebből általában 1-2 alkalom úszás, ez 40 perc folyamatos úszást jelent (nem vagyok jó gyorsúszó, ezért a mellúszás nyugdíjas style-ban nekem tökéletes
). A maradék alkalmak általában egy órás edzések, nagyon vegyesen. Van benne klasszikus súlyzós edzés, chalisthenic, boxzsák-nyúzás, cross fitnesz elemek, kettlebell, ugrókötelezés, sima futás, lépcsőzés. Igyekeztem statikus és dinamikus gyakorlatokat összerakni. Előtte inkább a klasszikus testépítős edzésterveket követtem, amik igazából csak a "megfelelő" táplálkozással vezetnek eredményre. Azon szerencsés helyzetben vagyok, hogy a felsorolt tevékenységek mindegyikét tudom művelni otthon (az úszást kivéve). Amire nagyon készülök az valamiféle küzdősport, de itt inkább csak kerülgetem a dolgot, egyenlőre még nem szántam rá magam, ennek több oka is van...
Jelen pillanatban 88 kg körül mozgok, tehát nekem bevált a kialakított rendszer eddig, bár közel biztos vagyok benne, hogy 1-2 hónapon belül elérek egy holtpontot, ahonnan bele kell nyúlnom, mert nem lesz fejlődés. Amit megtanultam:
1. A mai fitnesz kultúra a szépség-erő-egészség sorrendben dolgozik. Ez hatalmas hiba... ez egy iparág ami a pénzről szól. Legyen almareszelő hasad, dinnye bicepszed, szekrény hátad stb... tényleg elmélyültem a témában, még testépítő versenyen is jártam, szervező ismerősöm bevitt. Tudtam, hogy amit csinálnak nem egészséges, de hogy ennyire... A srácok miután színpadon voltak nem tudtak állni. A verseny előtti pár napban kihajtották az összes vizet a szervezetükből, hogy az izmok még kontúrosabbak legyenek, a poharat alig bírták felemelni, pedig mindenkinek 50 cm felett volt a bicepsze. és senkinek sem ment táplálékkiegészítők és "egyebek" nélkül. Na itt lett számomra világos, hogy fordított sorrendben kell hogy rangsoroljam a dolgokat.
Egészség-erő-esztétikum ez kell legyen a fontossági sorrend. Ha egészséges vagy növelheted az erődet ez meg meghozza az esztétikumot, ami nem lesz tökéletes, de jól érzem magam a bőrömben. Van egy minimális zsírréteg a hasamon, de legalább van hova szúrni a kanült
!
2. A táplálkozás legalább annyira fontos mint maga az edzés. A komolyan edzők legalább annyit számolgatják a kajájukat mint a diabosok, talán még többet is. Ők is a kalóriák, grammok bűvöletében élnek, csak más szabályrendszer szerint. Nyilván ha edzel, növelheted a kalóriabevitelt. Ez cukorbetegen nehéz. Ahhoz, hogy valaki fejlődjön, erősödjön kell az izomnövekedés. Nyilván kell egy célmeghatározás, maratont szeretne futni az illető, általános erősödést szeretne elérni, csajozni szeretne a testével stb.... (sajnos a leggyakoribb válasz az utolsó, ezért hasít a fitneszipar még mindig).
Aztán meg kell határozni a kalóriaszükségletet. Van sok okos táblázat interneten, kalkulátorok stb.... Ha nem olimpiai bajnok akarsz lenni, dolgozhatsz akár ezekből is. Java részt meghatároznak egy alap anyagcserét. Ez egy normál -azaz sem nem növelő, sem nem fogyasztó - napi kalóriaszükséglet 60-70 %-át teszi ki, ez az a minimális szint ami mellett a szervezet fenntartható. A maradékot az aznapi tevékenységeid teszik ki. Sok esetben ajánlanak ilyenkor tömegnöveléshez illetve fogyáshoz kalóriabevitelt. Ilyenkor általában X %-al elmennek felfele vagy lefele, a kívánt fogyás, vagy gyarapodás eléréséhez. A 70 %-os alapanyagcsere alá nem célszerű menni, ezekből lesznek a jójó effektusú diéták később... Én itt nem követtem a gyakorlatot, nem mondtam azt, hogy jelen pillanatban 3000 Kcal eszem egy nap, erre dobok még 800-at és edzek. Ezt is lehet, bizonyos keretek között működik is. Én igyekeztem kiszámolgatni, hogy egy egy edzés mekkora energiát jelent valójában. Ehhez használtam netet, testnevelési szakkönyveket, táplálkozástani irodalmat. Jellemző hiba, hogy túlbecsülünk egy egy edzést kalóriaértékben ez feltűnt.
Eddig normál emberekre is igaz mindaz, amit írtam. Nézzük a téma diabetes vetületeit. Van egy napi energiabevitelem. Ez szénhidrát-fehérje-zsír formájában tudom bevinni. Azt mondom akarok enni 4000 Kcal-t egy nap. Az ajánlott arány 55 % - CH, 15 % - fehérje, 30 % - zsír. 1 g CH = 4 Kcal, 1 g fehérje = 4,4 Kcal, 1 g zsír = 9,3 Kcal. Tehát 4000 Kcal-hoz ennem kell aznap 550 g szénhidrátot, 136 g fehérjét illetve 129 g zsírt. Nagyjából... Tapasztalatom szerint, ehhez az optimális ajánláshoz képest a cukorbeteg diéta szénhidrátban alul van tervezve. Ha vissza számolok, akkor az én ajánlott testfelépítésem kalóriaszükséglete 3200 Kcal környékén lenne, ami 400 g CH bevitelét teszi kívánatossá, ezzel szemben a hivatalos diétám 265 g környékén van, ami cukorbetegen magas CH bevitelnek számít. A hozzám hasonló alkattal megáldott diabosok ezért híznak nehezen. Hát én egyeztetve a dokival és bevallom időnként a saját szakállamra, emeltem az adagjaimon.
Most olyan 340 g CH körül eszem egy nap, de ha a kalóriabevitelemből számolnám vissza 700 környékén kéne ennem. Mindemellett fontos tudni, hogy a szénhidrát kvázi "fűtőanyagként" szolgál, a hízás inkább a fehérjének és a zsírnak köszönhető. Ez persze nem azt jelenti, hogy a szénhidrát bevitel növelése nem jár hízással, az ok, hogy minél több energiaszükséglet kerül lefedésre CH-val, annál kevésbé nyúl hozzá a szervezet a zsírhoz és a fehérjéhez, amikből felépül a zsírréteg illetve az izom. A másik oldalon azért sikeresek a szénhidrát diéták, mert a szervezet kénytelen az elraktározott zsírból energiát nyerni a napi energiaszükséglet fedezésére.
Amin emeltem az a fehérje adag. A fehérje bevitel mértéket más irányból is meg szokták közelíteni. Normál életvitel mellett általában 0,75 g fehérje elfogyasztását javasolják testsúly-kilogrammonként. Intenzív edzés, izomépítés esetén ezt szokták felvinni 2 g-ra testsúly-kilogrammonként. Én ezt az elvet követve, kitűzve a 95 kg-os testsúlyt célként 190 g körül eszem egy nap fehérjét. Igyekszem úgy intézni, hogy a normál étrendben olyan 120 g környékén egyek. Sok fehér húst, halat, párolt rizst eszem. Kipróbáltam a szóját, ízlett is, cukrom is rendben volt, de utánajárva nem lettem meggyőzve egészséges mivoltáról, ezért én nem használom, de ez mindenkinek a maga döntése. A maradék kb 70 grammot párolt csirkemell formájában fogyasztom. Ez naponta 300-350 g párolt csirkemellet jelent. Elutasító vagyok ezen a téren, de azért utánajártam cukorbetegen lehet e a szó konditermi értelmezésében tömeget növelni. Létezik tömegnövelő szer (nem szteroid!), ami fogyasztható cukorbetegen is az optimális fehérje mennyiség eléréséhez, de vaskarika fából, hogy a legtöbbjüknek van szénhidráttartalma így az bezavar a diétába.
Összegzésként: ami a legfontosabb, jól érzem magam. Úgy hízom, hogy a testzsírarányom csökken, erősebbnek érzem magam. Tagadhatatlanul jó érzés, hogy a tavaly vitorlaként lobogó póló feszül a vállamon és a kezeimen...
Amire ráéreztem, hogy nincs kőbevésett szentírás, amitől hízni fogsz. Ahogy a cukrod szinten tartásában is van egy faktor ami a te személyiséged, az itt is jelen van. Nem tudhatod előre, neked mely mozgásforma, rendszer kezdi el robbanás szerűen erősíteni, növelni a tested. Illetve nagyon kell vigyázni, mert az elején nagyon ráéreztem, de megijesztett, hogy felkaptam 3 kilót 10 nap alatt. Ez a ló másik oldala, szóval ésszel kell, ezt is. Szívesen adok tanácsot bármiben, de az, hogy az edzéstervem, kaja rendszerem működik, nem állítom. Egyedül én vagyok az aki ezt mondja. Nem edzettem senkit, nem követett senki. Így fenntartásokkal tessék kezelni amit írtam.
Elnézést a hosszért, de a környezetem nem annyira fogékony erre a vonalra, nekem meg jólesett most kiírni a fejembe lévő rengeteg infót a témáról.
Várom a kérdéseket, véleményeket, kritikákat, cáfolatokat!
Szép napot, Kellemes Húsvétot mindenkinek!
Üdv.,
Andris