Fizikai sport/aktivitás

gretta

Új tag
sztem is remek ötlet lenne egy ilyen topic. Én is kíváncsi lennék hogy kire milyen hatással vannak a sportok. én nem hallottam olyanról hogy sport után emelni kellene a bázison.... no majd erre is rákérdezek a dokinál... Már annyimindent kell kérdeznem tőle, hogy lassan össze is kellene irnom, hogy el ne felejtsem :smile:
mondjuk én nem vagyok egy sportkirálynő:smile: mióta gyerek van a tornáról is csak messziről hallottam, de a napi 2 órás sétához leveszem a pumpám 80%ra. utána visszaállítom 100ra és azzal jól elvagyok. olykor-olykor hypo van belőle, de van hogy normális vc-kat mérek utána... Létezik szerintetek hogy egy ugyanaz a fajta sport egyik nap igy hat rám, a másik nap meg már másképp???
én még sohasem vettem fel a pumpám ' sport ' után 150re.
érdekes...
ti hogy méritek be a sport hatását a cukorra? közvetlenül előtte utána és utána még egész nap, 2 óránként????? egyáltalán a mozgás hány óráig mozgatórugója a vc-nak?


Bekopiztam ide is, ha már van neki helye :)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Úgy gondolom, mindenkinek magának kell kikalkulálnia a sport cukorra gyakorolt hatását, mivel ez tényleg szöges ellentét, hogy valaki csökkenti, más pedig növeli a bázist.

Én most először emeltem 150%-ra, de most vettem le először teljesen a pumpát. Mivel vízben voltam, így majd egy órára teljesen inzulin nélkül maradtam. Találomra választottam a 150%-ot, bejött.

A bicajozáshoz, már ami a nagyobb tekerést jelenti időben és km-ben, ott nem csatlakozom le a pumpát, hanem csak 60-70-80%-ra veszem le, attól függően, hogy mennyi a kiinduló cukorszintem, tehát nincs relatíve inzulin hiány. A bicajozás végén pedig 120-130%-ra veszem fel, megint csak a mérés függvényében.

Erre az emelésre úgy "jöttem" rá, hogy mozgás után a cukrom 3-5 órával mindig az egekbe szökött, és a Roche orvosától kértem segítséget. Ő javasolta (szervezet működésének leírása mellett) hogy először csökkentsek aztán emeljek a bázison.

A peneseknek ezeket a korrekciókat nehezebb kivitelezni, mivel a bázis inzulin adott, és a szúrásokhoz kell jobban kitalálni a CH bevitelt, de ez nem jelenti, hogy ne lehetne nagyon jó egyensúlyt elérni pennel a sport alatt. Régebben én is pennel sportoltam, és megoldottam. Tulajdonképpen a pumpával újra meg kell tanulni "gondolkodni" és számolni, de tény, hogy több varálható lehetőség van.
Ez főleg a mozgékony gyerekeknél és fiataloknál lehet nagyon hasznos a pumpás gondolkodás.
 

blaci

Őstag
Sziasztok!
-Én úgy szoktam időzíteni a sportolást hogy mindig délelőtt a tízórai után indulok el biciklizni, általában ebédig. Szóval, úgy 1,5-2 órát kb. 20-30km-t. Előtte 10g szénhidrátot szoktam enni a tízórain felül. Ha ezt nem eszem meg, akkor magasabb vc. értéket mérek a biciklizés után mint előtte.:rolleyes: Ma is szerettem volna menni de sajnos nálunk esik az eső.:( (Bezzeg amikor dolgozom egész nap, akkor jó az idő.)
Naa, mindegy...hol is hagytam abba. Ja, igen... Így az inzulin adagon nem is szoktam változtatni emiatt, nálam ez működig. Katának teljesen igaza van, ez nagyon egyéni, mindenkinek ki kell tapasztalni hogy a szervezete hogyan reagál. Mérni kell a vc.-t elötte is és utána is. Nálam ez egybe szokott esni az ebéd elötti méréssel, így nem kell plusz mérést beiktatni.:D Meg aztán az ebédnél lehet korrigálni is, ha szükség van rá. Amikor horgászni megyek akkor nem szoktam változtatni. A horgászatot sokan nem is tartják sportnak, most elárulom hogy mitől az mégis. Szóval, abban az a sport amikor az ember kicuccol a vízpartra, meg utána haza a sok "kacatot".:D:D
-Eszembe jutott még valami ami szerintem fontos, de ez nem csak a sportolásra igaz. Mikor elindulunk mindig legyen nálunk étel, ital. Soha ne induljunk el sehova ezek nélkül. Én 2dl-es cukros gyümölcsitalt viszek magammal (hipo esetére), meg ásványvizet. Ha hipozom akkor felét szoktam meginni és utána mikor elmúlt plusz 10g szénhidrátot. (Szerencsére már régen volt rá szükség, de sohasem lehet tudni.) Valamint van nálam diabetikus nápolyi meg legalább 1 zsemle is. Csak a biztonság kedvéért. Jó sportolást mindenkinek!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
ti hogy méritek be a sport hatását a cukorra? közvetlenül előtte utána és utána még egész nap, 2 óránként????? egyáltalán a mozgás hány óráig mozgatórugója a vc-nak?
:)

A sportnál a folyamatos cukormérés a "fegyverem".
Én úgy tudom, hogy a mozgás még a következő nap is kihatással van a cukorra, de mivel egy-két napon belül egyéb más is közrejátszik a cukorszintnél, így nehéz lenne megmondani, hogy másnap a mozgás mennyire felelős a cukorszint ingadozásért.
Az tény, hogy a mozgás után az izom még kb. 20 óra múlva is épül, regenerálódik. A zsírégetés is működik még másnap is. Sőt a zsírégetés nem a torna alatt működik, hanem néhány órával a mozgás után indul be.
 

bioszaky

Új tag
Van már Testmozgás, sport téma.

Szerintem az a fontos, hogy legyen elég inzulin és szénhidrát is a szervezetben sportoláskor. Ha pl. este vacsora előtt sportolok, akkor is eszem, mert hiába jó a vércukorszint a sportolás előtt, a kevés inzulin miatt a sejtek nem jutnak cukorhoz, a vércukorszint emelkedik. Ha kevés a szénhidrát/ sok az inzulin, akkor meg érthető az eredmény.
A zsírégetésről inkább innét okuljatok! Az alapismeretek többi része is szorgosan olvasandó. B. Laci módszereit (horgászatot felejtve) én is használom, bevált! :) Ja, és zsemle helyett, csoki (gyorsabb) vagy banán (finomabb és jobb minőségű CH)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bioszaky, ötletes volt a hivatkozásod. Szóval már indult egy ilyen topik. Érthetetlen, hogy egy ilyen fontos, és sokrétű téma hogy fulladhatott be.
No mindegy, sokszor ismételjük magunkat, és inkább 'kéccer, mint 'eccer se. A régi topikból is meríthetünk hasznos infot, és ez a lényeg. Köszike érte.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Bioszaky, ha jól emlékszem egyszer régebben te tettél fel egy olyan számítást, amivel jó közelítéssel a vc mérések értékéből következtetni lehet a HbA1c szintre. Én ezt annak idején kinyomtattam, de naná, hogy nem találom. Megpróbáltam visszakeresni, de fél óra kutakodás után feladtam. Ha nem te raktad fel anno, akkor bocsi, ha te voltál, kérlek rakd fel újra. Most vigyázni fogok rá.
 

bioszaky

Új tag
Többféle számítás van, hasonló eredményekkel:
Vércukor átlag=(HbA1c X 35.6) - 77.3 (Rohlfing et al., Diabetes Care 25:275-278, 2002)
Van még ilyen lineráris képlet, hasonló eredményre visz, de most nem találtam. A fórumon már beírtam valahol. Ezeket kísérleti tapasztalat útján kalkulálják. Az összefüggés nem lineáris, sőt még bonyolultabb, ezért vannak eltérő számítások.
Súlyozott átlagolásos (bonyolult), (George Treviño, Diabetes Care 29:466 2006)

A magas HbA1c értékeknél lazább az összefüggés az átlagos vércukor értékkel. Tehát, 7 feletti HbA1c esetén növekszik a különbség két azonos HbA1c-t mutató személy átlagos vércukorértékei között. Az eltérés 1.6 mmol/L 7%<sup> </sup>HbA<sub>1c</sub>-nél és 2.8 mmol/L 11% HbA<sub>1c</sub>-nél. (Eric S. Kilpatrick et al., Clinical Chemistry 53: 897-901, 2007)
 
Most jöttem meg egy nagyobb (5 napos) biciklitúráról: az első három nap 70% bázisról indítottam, számos hipo közeli(3,5) és 14 óra után hipos ( 2,6 vc, nem mindig tudtam remegő kézzel, napon mérni (D Cont mérő)cukorral bicajoztam. Persze egész nap ittam a cukros üdítőket, ettem a müzli/csoki szeleteket, pumpát délután 60%ra vittem le, ennek ellenére 17 óra után nem bírtam biciklizni. Harmadik nap 15kor a pumpát leállítottam és így bicikliztem végig a távot hipo nélkül. 4-5 nap már 60%kal indítottam, délben 50%ra állítottam, már nem volt hipo, csak közeli vc (és a tempóból is visszavettem). Minden este 20 óra körül 100%ra állítottam a bázist. 2.nap reggel 14s cukorral keltem (éjfélkor még 6.8 volt vc). 3.nap első mérésem:7,8 ez már azért jobb . Majd újra 12s cukorra ébredtem.... 5.nap 5,8. Biciklizés utáni első és második napon végig 12-11 körül mértem, már azon gondolkodtam 120%ra viszem fel a bázist, de a harmadik napon normalizálódott. A túra utáni napokat nem értem miért ment fel ilyen nagyon.......

Legközelebb már 50%s bázissal indítok, hátha kevesebb hipom lesz, de az estékkel nem tudom, mit kezdjek...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A legutóbbi bringatúrán nekem is sorozatos hipok voltak, annak ellenére, hogy a pumpát úgy állítottam, mint máskor.

Judisztin, a későbbi magasabb cukik meg lehettek a somogyik. Valószínű nálad sem rendeződik a cuki egy somogyi után. Én úgy látom, hogy az ingadozások ellenére nagyon jól kezelted a cukidat, és próbáltál meg jó egyensúlyt létrehozni, ami már csak azért sem egyszerű, mert nem a megszokott otthoni környezetben voltál, hanem egy bringatúrán. Úgy tűnik, hogy a 10-12 körüli cuki volt a biztosnágosabb a túrához.
 

pusimelu

Őstag
Sziasztok!Én szombaton is meg vasárnap is jó sokat úsztam,és csak szombaton délután volt hipom vasárnap már nem pedig mindent úgy csináltam mint ahogy szoktam.Az úszásnál nincs jobb dolog a világon komolyan mondom megfiatalodtam.(meg leégtem,pedig kentem magam meg a családot)
 

gretta

Új tag
Most jöttem meg egy nagyobb (5 napos) biciklitúráról: az első három nap 70% bázisról indítottam, számos hipo közeli(3,5) és 14 óra után hipos ( 2,6 vc, nem mindig tudtam remegő kézzel, napon mérni (D Cont mérő)cukorral bicajoztam. Persze egész nap ittam a cukros üdítőket, ettem a müzli/csoki szeleteket, pumpát délután 60%ra vittem le, ennek ellenére 17 óra után nem bírtam biciklizni. Harmadik nap 15kor a pumpát leállítottam és így bicikliztem végig a távot hipo nélkül. 4-5 nap már 60%kal indítottam, délben 50%ra állítottam, már nem volt hipo, csak közeli vc (és a tempóból is visszavettem). Minden este 20 óra körül 100%ra állítottam a bázist. 2.nap reggel 14s cukorral keltem (éjfélkor még 6.8 volt vc). 3.nap első mérésem:7,8 ez már azért jobb . Majd újra 12s cukorra ébredtem.... 5.nap 5,8. Biciklizés utáni első és második napon végig 12-11 körül mértem, már azon gondolkodtam 120%ra viszem fel a bázist, de a harmadik napon normalizálódott. A túra utáni napokat nem értem miért ment fel ilyen nagyon.......

Legközelebb már 50%s bázissal indítok, hátha kevesebb hipom lesz, de az estékkel nem tudom, mit kezdjek...


Sztem ez remek ötlet. Ha nem lett volna már az elején annyi hipo akkor biztos nem produkáltál volna magas vc-at a későbbiekben. Úgy látszik hogy az elején kell ezt még tényleg megfogni.

Mindenki milyen sportos... Mondjuk ilyen kánikulában el sem lenne kedvem indulni :)))
Hogy viselitek?????????????
 

gretta

Új tag
Sziasztok!Én szombaton is meg vasárnap is jó sokat úsztam,és csak szombaton délután volt hipom vasárnap már nem pedig mindent úgy csináltam mint ahogy szoktam.Az úszásnál nincs jobb dolog a világon komolyan mondom megfiatalodtam.(meg leégtem,pedig kentem magam meg a családot)


Hátha valaki tud úszni akkor biztos igazad van :))))
Mondjuk én sem süllyedek el a vizen.....
 

pusimelu

Őstag
Gretta én nem szeretek futni ,de néha ráveszem magam egy minitávra,viszont az úszást nagyon szeretem nem vagyok egy gyorsúszó, de érzem hogy jól esik.Betti-Regina megtanult úszni ,pedig tavaly még a fejét sem dugta bele a vízbe.(uszótáborba volt)
 
Oldal tetejére