Glikémiás Index = G.I.

borka

Őstag
Borka!Ez egy nagyon jó oldal!

Tudja valaki,hogy ez mit jelent?Vagyis miért van ez,ha így van? :
"Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kisebb a valószínűsége, hogy a szervezet zsírt fog elraktározni":shock::?:

Természetesen a hozzá adott insulin is megköti a zsirokat, tehát az a cél,hogy minnél kevesebb insulinnal megtartani a jó vc szintet és helyesen megválasztani a GI index alapján a táplálkozásunkat. Tudom,hogy néha ez lehetetlen,de nem lehet mindig a csodára várni,a célért,
tenni,tenni kell.;):rolleyes::razz:
 

pumpás

Őstag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=3 border=1>
<COLGROUP><COL style="COLOR: #ff6600">
<COLGROUP><COL style="COLOR: #ff0000">
<TBODY><TR><TD align=middle>Alacsony GI (0-55) </TD><TD align=middle>Közepes GI (55-69) </TD><TD align=middle>Magas GI (70-100) </TD></TR><TR><TD>Zöld zöldségek</TD><TD>Hajában főtt krumpli</TD><TD>Krumlipüré</TD></TR><TR><TD>Paradicsom</TD><TD>Kukorica</TD><TD>Kukoricapehely</TD></TR><TR><TD>Földi mogyoró</TD><TD>Fehér répa</TD><TD>Pattogatott kukorica</TD></TR><TR><TD>Fokhagyma</TD><TD>Zöldbab</TD><TD>Sütemények</TD></TR><TR><TD>Hagyma</TD><TD>Tök</TD><TD>Palacsinta</TD></TR><TR><TD>Répa</TD><TD>Cékla</TD><TD>Karórépa</TD></TR><TR><TD>Cseresznye</TD><TD>Mango</TD><TD>Pasztinák</TD></TR><TR><TD>Sárgabarack</TD><TD>Sárgadinnye</TD><TD>Görögdinnye</TD></TR><TR><TD>Alma</TD><TD>Befőttek</TD><TD>Gyümölcslevek</TD></TR><TR><TD>Körte</TD><TD>Ananász</TD><TD>Szörpök</TD></TR><TR><TD>Grapefruit</TD><TD>Szárított gyümölcsök</TD><TD>Alkohol</TD></TR><TR><TD>Narancs</TD><TD>Banán</TD><TD>Érett banán</TD></TR><TR><TD>Kiwi</TD><TD>Magvas kenyerek</TD><TD>Nokedli</TD></TR><TR><TD>Zöld szőlő</TD><TD>Füge</TD><TD>Aszalt szilva</TD></TR><TR><TD>Szárított sárgabarack</TD><TD>Mazsola</TD><TD>Datolya</TD></TR><TR><TD>Zsírszegény tej</TD><TD>Fagyi</TD><TD>Édesített tejtermékek</TD></TR><TR><TD>Yoghurt</TD><TD>Kakaó</TD><TD>Zsömle, Kifli</TD></TR><TR><TD>Árpa</TD><TD>Rozskenyér</TD><TD>Édesített kekszek</TD></TR><TR><TD>Teljesörlésű tésztafélék</TD><TD>Pizza</TD><TD>Puffasztott rizs</TD></TR><TR><TD>Teljesörlésű kenyér</TD><TD>Pitta kenyér</TD><TD>Fehér kenyér</TD></TR><TR><TD>Spagetti – Makaróni (al dante)</TD><TD>Tortilla</TD><TD>Tésztafélék fehér rizsből</TD></TR><TR><TD>Zabpehely</TD><TD>Müzli (édesítetlen)</TD><TD>Müzli</TD></TR><TR><TD>Bab</TD><TD>Gríz</TD><TD>Sült krumpli</TD></TR><TR><TD>Lencse</TD><TD>Kuszkusz</TD><TD>Rizsfelfujt</TD></TR><TR><TD>Csicseriborsó</TD><TD>Háztartási keksz</TD><TD>Ropi</TD></TR><TR><TD>Almalé</TD><TD>Ananászlé</TD><TD>Coca cola</TD></TR><TR><TD>Vadrizs</TD><TD>Basmati rizs</TD><TD>Fehér rizs</TD></TR><TR><TD>Keserű csoki</TD><TD>Lekvár</TD><TD>Normál csoki</TD></TR><TR><TD>Gyümölcscukor</TD><TD>Méz</TD><TD>Cukor</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

pumpás

Őstag
A Glikémiás index, rövidítve GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben. A GI-t eredetileg cukorbetegek vércukorszintjének ellenőrzésére fejlesztették ki. Az alacsony glikémiás indexű ételek lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, így hosszan tartó telítettség érzést okoznak. Minél alacsonyabb egy étel GI-értéke, annál kevesebb glükózt juttat a véráramba, így a hasnyálmirigynek is kevesebb inzulint kell termelnie ahhoz, hogy a glükóz eljusson a sejtekhez. Minél kevesebb inzulin termelődik, annál kevesebb zsírt raktároz el a szervezet. A magas glikémiás indexű ételek azonban gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek hirtelen megemelik a vércukor és inzulin szintet, amit a vércukorszint hamar leesése követ éhségérzetet okozva.
A magas GI-értékű ételek fogyasztása magas vérnyomást, kóros koleszterinszintet és szívbetegségeket eredményez. Így érdemes odafigyelnünk arra, hogy mennyi szénhidrátot eszünk, és arra is, hogy mi a GI számuk. Azáltal, hogy alacsony GI ételeket eszünk, biztosítjuk az anyagcserénk egyenletes működését, és testsúlyunk optimális állandóságát. A GI diéta fogyókúránként is alkalmazható, és cukorbetegek számára is az ideális diéta. Azonban GI diéta elsősorban az egészséges életmódot követők kedvelt diétája és a szénhidrátszegény étkezés egyik feltétele.
Több Glikémiás Index táblázat létezik, és kissé idegesítő, hogy eltérnek sokszor az ételek GI értékei. A GI táblázatokban 100 a szőlőcukor “felszívódási sebességét” jelenti, míg a 0-t a szénhidrátot nem tartalmazó ételek kapják.
Az alábbi táblázatokban le lehet ellenőrizni a mindennapi ételek GI értékét. Az a legegészségesebb, ha ételeinket többnyire a GI alsó sávjából választjuk. A magas GI értékű ételeket kerüljük, míg a közepes sávban felsorolt ételeket kis mértékben, de nem rendszeresen fogyasszuk!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A rizset nem igazán szeretem,vadrizset még nem is kóstáltam..
Semleges, vagy inkább kicsit édeskésebb ízű, ezért nem jól tűrte a sós ízesítést, és sokáig kell áztatni főzés előtt. Ja, meg a színe sötétbarna, majdnem fekete, ez sem volt túl megnyerő. Kipróbáltam, de nem lett a kedvencem, persze nekem a barnarizs sem ízlett. Valahogy ahhoz hasonlítanám, mintha a gulyáslevest parizerrel készítené el valaki.
 

dg

Őstag
<TABLE cellSpacing=0 cellPadding=3 border=1>
<COLGROUP><COL style="COLOR: #ff6600"></COLGROUP>
<COLGROUP><COL style="COLOR: #ff0000"></COLGROUP>
<TBODY><TR><TD align=middle>Alacsony GI (0-55) </TD><TD align=middle>Közepes GI (55-69) </TD><TD align=middle>Magas GI (70-100) </TD></TR><TR><TD>Zöld zöldségek</TD><TD>Hajában főtt krumpli</TD><TD>Krumlipüré</TD></TR><TR><TD>Paradicsom</TD><TD>Kukorica</TD><TD>Kukoricapehely</TD></TR><TR><TD>Földi mogyoró</TD><TD>Fehér répa</TD><TD>Pattogatott kukorica</TD></TR><TR><TD>Fokhagyma</TD><TD>Zöldbab</TD><TD>Sütemények</TD></TR><TR><TD>Hagyma</TD><TD>Tök</TD><TD>Palacsinta</TD></TR><TR><TD>Répa</TD><TD>Cékla</TD><TD>Karórépa</TD></TR><TR><TD>Cseresznye</TD><TD>Mango</TD><TD>Pasztinák</TD></TR><TR><TD>Sárgabarack</TD><TD>Sárgadinnye</TD><TD>Görögdinnye</TD></TR><TR><TD>Alma</TD><TD>Befőttek</TD><TD>Gyümölcslevek</TD></TR><TR><TD>Körte</TD><TD>Ananász</TD><TD>Szörpök</TD></TR><TR><TD>Grapefruit</TD><TD>Szárított gyümölcsök</TD><TD>Alkohol</TD></TR><TR><TD>Narancs</TD><TD>Banán</TD><TD>Érett banán</TD></TR><TR><TD>Kiwi</TD><TD>Magvas kenyerek</TD><TD>Nokedli</TD></TR><TR><TD>Zöld szőlő</TD><TD>Füge</TD><TD>Aszalt szilva</TD></TR><TR><TD>Szárított sárgabarack</TD><TD>Mazsola</TD><TD>Datolya</TD></TR><TR><TD>Zsírszegény tej</TD><TD>Fagyi</TD><TD>Édesített tejtermékek</TD></TR><TR><TD>Yoghurt</TD><TD>Kakaó</TD><TD>Zsömle, Kifli</TD></TR><TR><TD>Árpa</TD><TD>Rozskenyér</TD><TD>Édesített kekszek</TD></TR><TR><TD>Teljesörlésű tésztafélék</TD><TD>Pizza</TD><TD>Puffasztott rizs</TD></TR><TR><TD>Teljesörlésű kenyér</TD><TD>Pitta kenyér</TD><TD>Fehér kenyér</TD></TR><TR><TD>Spagetti – Makaróni (al dante)</TD><TD>Tortilla</TD><TD>Tésztafélék fehér rizsből</TD></TR><TR><TD>Zabpehely</TD><TD>Müzli (édesítetlen)</TD><TD>Müzli</TD></TR><TR><TD>Bab</TD><TD>Gríz</TD><TD>Sült krumpli</TD></TR><TR><TD>Lencse</TD><TD>Kuszkusz</TD><TD>Rizsfelfujt</TD></TR><TR><TD>Csicseriborsó</TD><TD>Háztartási keksz</TD><TD>Ropi</TD></TR><TR><TD>Almalé</TD><TD>Ananászlé</TD><TD>Coca cola</TD></TR><TR><TD>Vadrizs</TD><TD>Basmati rizs</TD><TD>Fehér rizs</TD></TR><TR><TD>Keserű csoki</TD><TD>Lekvár</TD><TD>Normál csoki</TD></TR><TR><TD>Gyümölcscukor</TD><TD>Méz</TD><TD>Cukor</TD></TR></TBODY>



</TABLE>


Azt látom, hogy mint mindenben, ebben a témában is sok ellentmondásos írással lehet találkozni. Például ebben a táblázatban a "normál csoki" a magas GI-ben szerepel. Abban a linkben, amit Borka berakott a GI-ről a "normál csoki" (amiben nincs valami cukros töltelék, nugát) nem a magas GI-ben szerepel, hanem ha jól emlékszem a közepesben. (Nem. az alacsonyban szerepel: http://fitt.info/object.1b82bb68-4f1...e16b6ec85c.ivy )

Egyébként a saját tapasztalatunk inkább Borka táblázatával cseng egybe a csokit illetően. A fehér csoki meg annyira zsíros és tejporos, hogy ott egyenesen le is esik a lányom cukra, ha annyit adok neki belőle, mint a másikféléből. (Ez az annyi egyébként kb. 10 gr ch / alkalom, ami a táblás csokiknál átlag egy sornyi, azaz 3 kiskocka csoki. Ezt időnként a tízóraiba/uzsonnába szoktuk beilleszteni.)
 

Zsu77

Új tag
Grácia,igazad van!Én a rizsre csodálkoztam rá.A konyhaszekrényemen levő táblázat simán berakta az 50-70 közé,míg itt a 70 fölöttieknél van.De szerintem ez csak egyet jelenthet,hogy a GI-je:70.Valami ilyesmi lehet a csokival is.Nem?:shock:
 

Zsu77

Új tag
Ja!A fehér csoki tömény zsír.Még a babból is csak a zsírját őrzik meg hozzá,ettől nincs barna színe.Valami ilyesmit magyaráztak egy műsorban...:roll:
Viszont van a Boci csokinak egy olyan fehércsokija,ami brutál.Hát ott még égetett cukor is van külön benne,meg egyéb magas GI.Na az nagyon durva!
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem pont ezért van több táblázatom. Többször összehasonlítottam már őket, és én is találtam eltéréseket. Sőt, némelyik nagyon hiányos, fontos dolgok nincsenek meg benne. Nálam itt is igaz az, hogy az olvasottnak "csak" a felét hiszem el, szóval fentartással vagyok egy-egy érték iránt, amíg én nem tapasztalom a hatását, vagy nem találom több táblázatban ugyanazt az értéket. De ez a CH-ra is vonatkozik, azt is találtam már más-más értékkel a különböző táblázatokban.
Irányadónak viszont valóban jók és hasznosak ezek a táblázatok.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Pl a mazsola, füge, szárított gyümölcs egyértelműen a legmagasabb kategóriába tartozik, itt a táblázatban mégis a közép mezőnyt foglalja el, tehát ezt pl. olyan, amit nem hiszek el, de a több az jó.
Pl másik táblázatban a krumlipürét sorolják a középmezőnybe, itt viszont a magas kategoriába, és az a helyes.
 

Zsu77

Új tag
Igen,Kata igazad van!Irányadónak mindenképpen kitűnőek,leszámítva az olyan szarvashibákat:confused:,amiket te is említettél.De talán a legfontosabb a saját tapasztalat az egészben.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Igen,Kata igazad van!Irányadónak mindenképpen kitűnőek,leszámítva az olyan szarvashibákat:confused:,amiket te is említettél.De talán a legfontosabb a saját tapasztalat az egészben.
Ahhoz képest, hogy régebben csak CH-ban számoltak, vagy rosszabb esetben zsömlében (sajnos sokan még ma is), tehát ahhoz képest ez mindenképpen előre lépés és valóban jó irányadó.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Apropó, erről jut eszembe, amit a dokim mondott, és Laci is megmlítette a legutolsó blogjában, hogy a CH-t 5 g-ra kerekíti. Én is 5-re kerekítem, mert az már teljesen mindegy, hogy valami 51, vagy 52 g-ra van írva, azt 50-nek kell számolni, mert az sem biztos, hogy valóban 51 g, amit 51-nek írnak. Ez lehet 3 szem rizs, ha a mérlegre rakod, vagy egy kenyércsücsök, ha csak ránézel és saccolsz.
 
Oldal tetejére