Glikémiás indexet befolyásoló tényezők:
1. Szénhidráttípus. Alapszabály, hogy a csonthéjas, bogyós és savanyú citrus gyümölcsöknek, a föld felett növő zöldségeknek (továbbá a reteknek és hagymának) és hüvelyeseknek kicsi a GI-értékük. A föld felszíne alatt növő zöldségeknek (gyökérnövényeknek, pl. burgonya, répa, cékla), a finomra őrölt gabonalisztből készült péktermékeknek, valamint a rizsnek nagy a GI-értékük. Az összetett szénhidrátot tartalmazó ételek GI-értéke a keményítőmolekulák fajtája és aránya szerint változik.
2. Rosttartalom. A rosttartalom is csökkenti a glikémiás indexet. A rost fizikai akadályként működik a gyomorban, így az enzimek lassan jutnak a lebontandó tápanyaghoz. A rostdús ételek telítettségérzetet váltanak ki, GI-értékük alacsony.
3. Az ételek fehérjetartalma csökkenti a szénhidrátok GI-értékét. A fehérjemolekulák nagyok, ezért a fehérjét tartalmazó szénhidráttartalmú étel lassan „csordogál” a belekbe. A fehérje egymagában vagy túlzott mennyiségben fogyasztva növeli a vér inzulinszintjét, s az éhes ember amúgy is alacsony vércukorszintjét még alacsonyabbra nyomja, márpedig ez hipoglikémiára vezethet.
4.Savanyú ételekszénhidráttal együtt fogyasztva csökkentik a GI-választ. Savas környezet kialakítása a gyomorban fehérjefogyasztás nélkül is lassítja az ételnek a gyomorból bélbe való ürülését. Például két evőkanál citromlé akár 30%-kal is csökkentheti a GI-értéket. A salátáknál alkalmazott vörös borecet ugyanilyen hatású.
5. Az ételben levő zsírok szintén csökkentik a GI-értéket. A zsírmolekulák lassan engedik a szénhidrátmolekulákat a vérbe jutni. De a zsír a nagy kalóriatartalma miatt nem túl kedvező a GI-érték csökkentésére. Mérsékelt mennyiségű növényi olaj beilleszthető az étrendbe.
6. A szénhidrátok formája, vagyis a részecskék, szemcsék mérete is meghatározza a GI-értéket. Minél kisebb a részecske mérete – minél finomabbra őrlik a gabonát, minél kisebbre aprítják a szénhidrátot (püré, turmixolás) –, annál nagyobb a GI értéke.
7. A keményítőtartalmú szénhidrátok főzési ideje szintén befolyásolja a GI-értéket. Minél hosszabb a főzési idő, annál több vizet vesznek fel, s kocsonyássá válnak. Minél kocsonyásabb a keményítő, a belőle származó szénhidrát annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. Minél hosszabban főzzük a burgonyát, tésztát és rizst, a szénhidrátjuk szintén annál gyorsabban szívódik fel a vérbe, s emeli a vércukorszintet. A szétfőtt keményítőknek nagy a GI-értékük. A félkeményre főzött tészta és rizs kevésbé kocsonyásodik, így a szénhidrátja lassabban szívódik fel, s kisebb lesz a GI értéke.
A szerző felhívja a figyelmet a kedvező vércukor-szabályozás eredményére. A glikémiásan kiegyensúlyozott ételek stabil és egyenletes vércukorszintet és kisebb inzulinszükségletet tesznek lehetővé. A kedvező vércukor-szabályozás magas energiaszintet, nagy fizikai és szellemi munkabíró-képességet eredményez egész nap, lehetővé teszi a megfelelő regenerációt éjszaka. Optimalizálódik a zsírfogyás, erősödik az immunrendszer, lassul az öregedés.
Hogyan néz ki az elmélet a gyakorlatban?
A GI alapján az ételek rangsorba állíthatók: amelyeknek kicsi ez az értékük, azok bátrabban fogyaszthatók, azokkal szemben, amelyeknek az értéke 90–100% körül mozog. Átlagos testtömegű cukorbetegeknél ez a rangsorolás – talán – meg is állja a helyét, de elhízott betegeknél nem. Az ő esetükben ugyanis a GI mellett figyelembe kell venni az energiatartalmat is. Tehát ez sem egy „laza” diéta.
Most következzen néhány érdekesség a táblázatból:
90–100% glikémiás index: méz, kóla, üdítők, puffasztott rizs, főtt burgonya (kalóriatartalmakban igen nagy különbségek vannak!).
70–90% glikémiás index: barna kenyér, Abonett, tejberizs, répacukor.
50–70% glikémiás index: fekete kenyér, natúr gyümölcslé, keserű csokoládé.
30–50% glikémiás index: spagetti, tejszínes fagylalt, gyümölcsök, kefir, tejcsokoládé (így válnak „egyenlővé” a gyümölcsök a tejcsokoládéval).
<30% glikémiás index: fejes saláta, káposzta, szárazhüvelyesek, dió, mogyoró, fruktóz, szorbit (10 dkg fejes saláta: 17 kcal, 10 dkg dió: 654 kcal, de a glikémiás indexük egyforma. A dióban a zsiradék-, a salátában pedig a rostttartalom az, amely miatt ez az eredmény kialakul.)
Ugyan kerülni kell a nagy GI-értékű táplálékokat a fogyókúrában, de a kisebb glikémiás indexű fruktóz fogyasztása, illetve a glükóz helyettesítése fruktózzal a fogyókúrában semmi esetre sem célravezető.
Az említettek érdekes helyzetet teremtenek. Nézzük meg ezt egy napi étrend kapcsán!
<TABLE height=240 cellSpacing=0 cellPadding=0 width=531 align=center summary="" border=1><TBODY><TR><TD vAlign=top width=74>Étkezés
</TD><TD vAlign=top width=179>Normál étrend
</TD><TD vAlign=top width=47>kcal
</TD><TD vAlign=top width=38>GI
</TD><TD vAlign=top width=180>GI étrend
</TD><TD vAlign=top width=51>kcal
</TD><TD vAlign=top width=44>GI
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=74>Reggeli
</TD><TD vAlign=top width=179>sonkaszalámi (5 dkg), fekete kenyér (5dkg), csalamádé (korlátlanul)
</TD><TD vAlign=top width=47>240
</TD><TD vAlign=top width=38>40
</TD><TD vAlign=top width=180>sonkaszalámi (5 dkg), fekete kenyér (5dkg), csalamádé (korlátlanul)
</TD><TD vAlign=top width=51>240
</TD><TD vAlign=top width=44>40
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=74>Tízórai
</TD><TD vAlign=top width=179>alma (15 dkg), kockasajt (33 g)
</TD><TD vAlign=top width=47>125
</TD><TD vAlign=top width=38>40
</TD><TD vAlign=top width=180>tejcsoki (10 dkg)
</TD><TD vAlign=top width=51>587
</TD><TD vAlign=top width=44>40
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=74>Ebéd
</TD><TD vAlign=top width=179>csirkesült (10 dkg mell) kelkáposzta-főzelék
</TD><TD vAlign=top width=47>400
</TD><TD vAlign=top width=38>40
</TD><TD vAlign=top width=180>csirkesült (10 dkg mell),
sárgaborsó-főzelék
</TD><TD vAlign=top width=51>581
</TD><TD vAlign=top width=44>30
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=74>Uzsonna
</TD><TD vAlign=top width=179>kefir, fekete kenyér (3 dkg)
</TD><TD vAlign=top width=47>180
</TD><TD vAlign=top width=38>40
</TD><TD vAlign=top width=180>dió (5 dkg)
</TD><TD vAlign=top width=51>327
</TD><TD vAlign=top width=44>30
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=74>Vacsora
</TD><TD vAlign=top width=179>főtt tojás (1 db), franciasaláta (20 dkg), diétás fekete kenyér (3 dkg)
</TD><TD vAlign=top width=47>330
</TD><TD vAlign=top width=38>50
</TD><TD vAlign=top width=180>főtt tojás (1 db), franciasaláta (20 dkg), diétás fekete kenyér (3 dkg)
</TD><TD vAlign=top width=51>330
</TD><TD vAlign=top width=44>50
</TD></TR><TR><TD vAlign=top width=74> </TD><TD vAlign=top width=179>összesen
</TD><TD vAlign=top width=47>1275
</TD><TD vAlign=top width=38></TD><TD vAlign=top width=180>összesen
</TD><TD vAlign=top width=51>2065
</TD><TD vAlign=top width=44> </TD></TR></TBODY></TABLE>