Glikémiás indexet befolyásoló tényezők:
...
Tyű, ez szerintem nem lecke felmondás, hanem egy szakanyag közzététele, amit én nagyon hasznosnak találok.Kedves Pumpás!
Felmondtad a leckét. Tényleg ez van a könyvekben. Az a baj, hogy a jelek szerint a valóságban nem. (Arra azért kíváncsi lennék, hogy egy teljes étrend GI-jét hogyan számoltad ki az egyes ételekből.)
Kedves Pumpás!
Évek óta keresem a választ arra, hogy ha a tej glikémiás indexe alacsony, akkor miért csak 4 dl-t ihatom naponta. Meg a diabetológusok (szőlőcukor híján) miért adnak tejet a hipózó cukorbetegeknek. Még dietetikusnál is voltam. A válasz: ez az ellentmondás neki is feltűnt: ő sem érti.
A napokban találtam egy lehetséges magyarázatot rá: http://www.drtihanyi.hu/a-glikemias-index-tundoklese-es-bukasa-new77/
Hmm... Ez a "hogyan is emeli, és miért úgy a tej a vércukrot" téma engem is nagyon érdekel...
Már régebben kifejtettem 1-2 érdekes észrevételemet a tej kontra hypo esetével kapcsolatosan. Kis emlékeztető, mire is gondolok ez alatt: Máté mikor kórházban volt, és hypozott, mindig tejet kapott vércukor rendezésre. Ám a cukra meg sem moccant, míg más hypozós gyerkőc cukrát rendezte 10-15 perc alatt ugyan az a mennyiségű tej. És ugye sokszor megfordult a fejemben a "miért" kérdés... Kutakodtam, keresgéltem, olvasgattam... Ezt találtam ezzel kapcsolatosan:
"...A reaktív hypoglicaemia egyik, csecsemőkben és gyermekekben előforduló fajtája, a fruktózt és laktózt tartalmazó ételek okozzák. A fruktóz és a laktóz megakadályozza a szőlőcukor felszabadulását a májban..."
Engem elgondolkodtatott ez a 2 mondat... És itt egészséges, és tejcukor érzékenyekre is vonatkoztatták ezt a teoriát, miszerint, nincs összefüggés abban, hogy valaki tejcukor érzékeny é avagy sem... Persze, ez csak csecsemőkre, és kisgyermekekre vonatkozik, ugyanis, köztudott, hogy egészen máshogy tolerálják magát a tejet (tejcukor/tejfehérje), mint a felnőttek. Ugye, nem kell mondanom/írnom, hogy sok "tejérzékeny" kisgyerek "kinövi" ezt az "érzékenységét"...
Egyszer benyomtam az arcomba 0,5 l kaukázusi kefírt, be is adtam a számolt inzulint, viszont kiment a fejemből, hogy 1-2 óra múlva majdnem ugyanannyi inzulin még be kell adni, mint az ivásnál. Fel is ment 26-ig a cukim a 3. óra végére. Hát fél liter tej(termékkel) nem is birkózott meg a szervezetem.
A pizzánál is 2-3 óra múlva kell még egy lórugásnyi inzulin.
De, valójában mindig kombináltat adok mindenhez. Emellett kell 2-3 óra múlva megemelni a zinzulint alaposan.És ilyenkor nem próbáltad még ki a kombinált bólust? Szerintem pontosan erre az esetekre kitűnően alkalmazható (legalábbis nálunk...).
Bocs, lemaradt, ha pizzát eszem, akkor a számolt CH-hoz is többet adok, és jobban elnyújtom.És ilyenkor nem próbáltad még ki a kombinált bólust? Szerintem pontosan erre az esetekre kitűnően alkalmazható (legalábbis nálunk...).
Ennek ellenére még elmennék hozzád gyereknek.
De akkor viszel tengerpartolni is.Jer! ;-)
Mostanában volt szó itt a fórumon a GI-ről, és az alkalmazásáról. Ki mennyire szokta figyelni a CH-n kívül a GI értéket is? Tapasztaltatok-e olyat, hogy egy élelmiszer nagyon megdobja a cukitokat?
Amit én észrevettem, hogy a rozskenyér, hiába alacsony a CH-ja, mégis nagyon felmegy a cukim tőle. Én a GI-re gyanakszom. Többféle rozskenyérről van szó, tehát nem csak arról, hogy karamellel, vagy malátával van színezve, de ez sem kizárt. Tehát most tekintsünk el a "csalás" adalékanyagoktól, mert az tudjuk, ha nem magunk sütjük a kenyeret, akkor az benne van.
Van valakinek tippje, vagy tudománya, hogy mi lehet a rozskenyérben, ami jobban felviszi a cukit?
mi van a rozskenyérben?
(csak halkan mondom, de tegnapelőtt most sütöttem tk. rozslisztből és graham lisztből kenyeret ... azt észre sem veszi a cukrom)
Egyébként találtam egy jó cikket a kenyerekről, talán segít eligazodni:
http://www.elelmezes.hu/szamok/05/07/08.htm
Én a GI-re gyanakszom.