blaci
Őstag
...
Ki mennyire szokta figyelni a CH-n kívül a GI értéket is? Tapasztaltatok-e olyat, hogy egy élelmiszer nagyon megdobja a cukitokat?
...
Őszintén? Nem nagyon, sőt...!:roll:
Mégpedig azért mert a GI-t nem nagyon lehet úgy számolni mint a CH-t. Ha valaki az ezzel foglalkozó (ezerféle) táblázatok után próbál étkezni, diétázni nagyon rögös útra lép. Az ételeket nagyon nehéz ezek alapján értékelni, kiválasztani. Biztos hogy van jelentősége, jó téma pl. szakembereknek, nem mondom én is megnéztem már néhány ételről hogy mit írnak de a hétköznapokban ezzel foglalkozni…hát csak ha valaki nagyon ráér…esetleg akkor.
Szerintem sokkal fontosabb az, hogy ismerjük meg hogyan reagálunk az általunk rendszeresen fogyasztott ételekre, eleinte kell csak jobban odafigyelni rá, később pedig már tapasztalatból tudni fogjuk hogy az adott élelmiszer – főleg annak CH tartalma - hogyan befolyásolja a saját vércukrunkat. Én így csináltam és elég jól is működik…nálam persze. Néhány próba és egy kicsi odafigyelés után már tudni fogjuk miből mennyit engedhetünk meg magunknak. (Kb.) Ahogy írtad is Kata, a rozskenyérnek hiába alacsony a GI értéke a táblázat szerint, ha a Te cukrodat mégis nagyon megemeli… Vannak olyan ételek amikre nekem is emelnem kell pl. 1E inzulint ha nem akarom hogy a cukromat nagyon felvigye. Írtam már erről a blogomban is.
Üdv.,
Laci …aki inkább gyakorlatias mint tudományos!:mrgreen: