Insulinpumpa

lizzi

Őstag
Sani írtad ,hogy neked is alultermel a pajzsmirigyed,neked mondták amikor a gyógyszert beállították ,hogy befolyásolhatja a cukrot?Nekem azt mondta a doki ,hogy csökkenek majd a vércukorértékeim ,ha elkezdem szedni a gyógyszert,mert nekem ez már évek óta fennállt ez az állapot csak a volt dokim sosem nézetett a vérből ilyesmit és ezért nem tudtam róla ,hogy kiújult.Lehet ezért is volt néha annyira befolyásolhatatlan a cukrom???Ezt már sosem tudom meg ,de sebaj ,lesz még jobb is!!!!

Sani

Új tag
Kedves lizzi!

Ne hagyd magad! Igenis be lehet állítani a cukrodat, nem kell hozzá egy olyan orvos( nem ismerem, biztosan jó doki), akivel 2-3 havonta találkozol egyszer és aki nem éli veled meg a napjaidat és a felmerülő nehézségeket.
Ha csak 0,1-gyel lehet csökkenteni a bázist, akkor azt ajánlom, hogy
14-19 0,6
19- 00 0,3
Mert ugye csak este vannak a hypok, próbáld meg csökkenteni és előrébb hozni a más adagolást.
Vagy ha ez sem jó, akkor még előrébb hozni az időt, a felosztást.
14-18
18- 24
Vagy lehet, hogy az a megoldás, hogy amikor a hypok vannak ( azt írtad 21-22 között), akkor ebben az időszakban próbáld meg lecsökkenteni az adagot. De amint látom, egész este azon küzködsz, hogy ne hypozz, és a végén mégis ez lesz a vége.
Én a helyedben előrébb hoznám az időt és csökkenteném az adagot, ahogyan először írtam.

Sani

Új tag
Kedves lizzi!

Én úgy tudom, hogy a cukorbetegség társbetegsége lehet a pajzsmirigy rossz működése. Már kb.10-15 éve szedem az L-thyroxint, nem tudom, hogy befolyásolja -e a vc eredményeket. Elvileg a diabetológusnak figyelnie kéne erre az eredményre is.

lizzi

Őstag
Én is remélem ,hogy be lehet engem is állítani picit jobban ,he nem is tökéletesen:)
Igyekszem az biztos ,csak néha kicsit elszomorít ,hogy miért vagyok ilyen problémás ,de mivel jobb eredményeket szeretnék ezért próbálgatok!
Igen a tegnap én is valami hasonlóan kezdtem el :14-18-ig 0,5 és 18-00 0,4 lehet ,hogy akkor ma este ezt leveszem 0,3-ra!Majd beszámolok,és köszönöm ,hogy biztatsz!!!!

lizzi

Őstag
Kedves lizzi!

Én úgy tudom, hogy a cukorbetegség társbetegsége lehet a pajzsmirigy rossz működése. Már kb.10-15 éve szedem az L-thyroxint, nem tudom, hogy befolyásolja -e a vc eredményeket. Elvileg a diabetológusnak figyelnie kéne erre az eredményre is.
Hát igen kellene figyelniük meg figyelmeztetniük sok mindenre ,de sajnos én ezt nem mondhatom el a volt orvosomról:(
De most már máshová járok és itt más a helyzet:p
Nekem is azt mondta az orvos ,hogy amikor elkezdem szedni a gyógyszert és ameddig beállítják a megfelelő adagot addig befolyásolhatja a cukromat,remélem utánna már nem;)!

Sani

Új tag
Azt szeretném mondani - ajánlani, hogy ha próbálgatsz az adagokon ill. az időpontokon, ne egyik napról a másikra válts!
Mindenképpen várjál 2-3-4 napot, hogy megbizonyosdj róla, hogy nem más játszik közre a rossz eredményeknek.
Sikeres beállítást kívánok és ha bármi probléma felmerül, szívesen próbálok segíteni, ill. leírom a saját tapasztalataimat.
Írjad meg, hogy hogyan alakulnak az értékeid!

Lehet, hogy egyeseknél kicsit nehezebb, de én hiszem, hogy az inzulinpumpával személyre szabottan az életstílushoz igazítva mindenkinek be lehet állítani az anyagcsere-háztartását.

kmolli

Moderátor
Fórumvezető
Sani, most nemrég volt olyan, hogy napokig 4-5-ös cukraim voltak, sok hipó (nálam ez 3.7-3.8 ) , de somogyik nélkül, tehát nem ment 6 fölé és mégis éreztem minden 4 alatti cukromat. Pont ugyanúgy, amikor inkább 8-as értékeim vannak, szóval szerintem ez alkati kérdés. Békefi Dezső mondta ezt nekem még gyerekként, hogy ez szerencse kérdése, van aki megérzi és van, aki nem, de egy dolog az biztos, hogy a nagyon gyakori hipók után nehezebb észrevenni, azaz valamivel alacsonyabb szinten veszi észre az ember (ez nálam a 3.7-3.8 helyett 3.6 körülre esik vissza, ha sokat hipózom, de tény, hogy egy 3.8 nem igazán számít igazi hipónak, úgyhogy lehet, hogy tulajdonképpen nekem ebben nincs tapasztalatom). Szerintem valóban csak a sok méréssel tudsz védekezni, ha későn észleled, de ezek szerint elég sikeresen teszed :)

Majd később még válaszolok én is Hypohondernek a hipók közötti különbségekre, csak most nagyon sietek...

Sani

Új tag
Amióta pumpám van, szerencsére megritkultak a hypoim. Pumpa előtt hetente többször is előfordult, pumpa óta meg ritkán. Persze, ha nem jól ítélem meg a megevett ételhez az inzulinadagot, akkor előfordul, ezért ha eszem, szinte mindig utána 1,5 órával ' ellenőrzöm ' magamat, hogy jól tippeltem-e. Az arány még nem 100 %, de igyekszem.
Egy 4 éve pumpát használó betegtársunk mondta nekem, amikor rátértem a pumpára, hogy ő még néha eltéveszti azt, hogy mennyi inzulin kell az elfogyasztott ételhez.
Persze ez sokmindentől függ, de azért általában - egy kis idő után - eltalálja az ember az elfogasztott ch-hoz beadott bólust.

Hypok még akkor szoktak velem előfordulni, amikor át kell állítani, csökkenteni kell a bázis adagomat tavasszal. Ezt minden évben eljátszom, ősszel meg az adag emelést.
Ha + sportot tervezek, akkor - mint már a nevében is benne van - megtervezve végzem, tehát akkor ritkán (10-ből talán 1 szer) fordul elő.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
A magas cukorszint csökkentésére való vízivásról én is a pumpás találkozón hallottam először. A magyarázat annyira magától értetődő és logikus, hogy nem értem, ezt a diabon a dokik miért nem mondják.
Alkalmaztam is, és tényleg működik, ettől függetlenül sokszor van, hogy inzulinnal is korrigálok. Ha türelmesebb lennék magammal szemben, tényleg lehet, hogy hosszabb idő alatt, de rendeződne a cukrom, és máris kivédtem volna néhány "hullámvasutat".

Sani

Új tag
Lehet, hogy tényleg működik az, hogy a víz ivása leviszi a vc-t. ( Bár én ebben kételkedem . )
De nem mindegy, hogy mennyi idő múlva. Ahogy Kmolli is írta és ő is arra törekszik, hogy minél kevesebb időn keresztül legyen magas a cukor. Szerintem ez nagyon fontos, hogyha néha fel is ugrik, akkor minél előbb hozzuk helyre. Mert minél tovább magas, annál nagyobb az esélye annak, hogy megindul valami elváltozás a szervezetünkben, ami valamely szövődmény előzménye lehet.
Én ezért is állok így ehhez a 'vízes témához'.

vighkata

Kedves Sani!
Jogos a felvetésed, hogy törekedni kell arra, hogy lehetőleg minél kevesebb ideig legyen magas a cukor. Csakhogy nálam az inzulinnal való korrekció néha pont a követhetetlen zuhanást idézi elő, abból pedig következik a somogyi, és máris kész a hullámvasút.
A találkozón úgy mondták, hogy pl. a vízivás lassan de biztosan csökkenti a cukrot, de a mellette badott inzulin korrekció már kiszámíthatatlanná teheti a folyamatot. A vízivást a 18 fölötti cukorra javasolják, úgy hogy a szervezet temészetes cukor ürülését érjük el vele, és ha cukor már lement 14-15 körülire, akkor lehet a korrekciós inzulint beadni. (18-20-as cukornál sokkal valószínűbb az inzulinrezisztencia is, akkor a beadott inzulin hatástalan, az újabb rálövés pedig hirtelen zuhanást idéz elő) Persze a vízivás segít 12-15-ös cukornál is, ott könnyebb dolga van.
A vese a kiválasztó szerv. Nem csak a méreganyagokat távolítja el, hanem a fölösleges cukrot is. Régebben a gyakrabban mutatták ki a cukrot a vizeletből. Ha a cukor a vizeltben már megjelenik, akkor az egyenes következménye a magas vérben mért cukorszintnek is. Vízivással támogatjuk a vese munkáját, és a nyirokkeringésen keresztül a szövetekből is siettetjük a cukor ürülést.

Ez pedig nem a kétkedésén múlik.

A sorozatos extrém cukorszint ingadozás (kiugrás-visszacsapás) károsabb a szervezetre nézve, mint a másfél két órán keresztül magas, de egyenletes ütemben csökkenő, és stabilizálódó cukorszint. A szövődmények nem a 2-4 órán át tartó magas cukortól vannak, hanem az egyéni hajlamtól, és nem is lehet kivédeni azzal, ha fél órán belül sikerül levinni. Ha pedig sikerteln a "levitel" akkor a hipo több kárt okoz, mint a magas cukorszint, főleg, hogy hipo után jön a somogyi, amit valljuk be, nem lehet mindig kordában tartani (lásd növekedési hormon, inzulinrezisztencia).

Sani

Új tag
Kedves Sani!
Jogos a felvetésed, hogy törekedni kell arra, hogy lehetőleg minél kevesebb ideig legyen magas a cukor. Csakhogy nálam az inzulinnal való korrekció néha pont a követhetetlen zuhanást idézi elő, abból pedig következik a somogyi, és máris kész a hullámvasút.
A találkozón úgy mondták, hogy pl. a vízivás lassan de biztosan csökkenti a cukrot, de a mellette badott inzulin korrekció már kiszámíthatatlanná teheti a folyamatot. A vízivást a 18 fölötti cukorra javasolják, úgy hogy a szervezet temészetes cukor ürülését érjük el vele, és ha cukor már lement 14-15 körülire, akkor lehet a korrekciós inzulint beadni. (18-20-as cukornál sokkal valószínűbb az inzulinrezisztencia is, akkor a beadott inzulin hatástalan, az újabb rálövés pedig hirtelen zuhanást idéz elő) Persze a vízivás segít 12-15-ös cukornál is, ott könnyebb dolga van.
A vese a kiválasztó szerv. Nem csak a méreganyagokat távolítja el, hanem a fölösleges cukrot is. Régebben a gyakrabban mutatták ki a cukrot a vizeletből. Ha a cukor a vizeltben már megjelenik, akkor az egyenes következménye a magas vérben mért cukorszintnek is. Vízivással támogatjuk a vese munkáját, és a nyirokkeringésen keresztül a szövetekből is siettetjük a cukor ürülést.

Ez pedig nem a kétkedésén múlik.

A sorozatos extrém cukorszint ingadozás (kiugrás-visszacsapás) károsabb a szervezetre nézve, mint a másfél két órán keresztül magas, de egyenletes ütemben csökkenő, és stabilizálódó cukorszint. A szövődmények nem a 2-4 órán át tartó magas cukortól vannak, hanem az egyéni hajlamtól, és nem is lehet kivédeni azzal, ha fél órán belül sikerül levinni. Ha pedig sikerteln a "levitel" akkor a hipo több kárt okoz, mint a magas cukorszint, főleg, hogy hipo után jön a somogyi, amit valljuk be, nem lehet mindig kordában tartani (lásd növekedési hormon, inzulinrezisztencia).

Kedves Kata!

Milyen inzulint adsz magadnak és ez hogyan hat a vc szintre?
Mert az az inzulin, amit én adok magamnak, az így hat:
Ha 10-es a cukrom, akkor ha beadok 2,5-öt, akkor az 5-ös cukrot eredményez nálam.

Az is ok és köztudott, hogy a vese a vizelettel együtt a cukrot is kiválasztja a szervezetből. Csakhogy ezt nem kéne megvárni, hogy olyan magas legyen az ember cukra...

Ha neked meg- sajnos - ilyen bonyodalmakba kerül, hogy normális vc szintet csinálj a magasból, akkor lehet, hogy én a helyedben nem engedném annyiszor , hogy magas legyen.
Nem látok bele, hogy ki hogyan él és használja fel a kezelésében a tudását, de nekem ha az egyik kezelési verzió nem jön be, akkor addig nem nyugszom, míg nem találom meg azt, ami jó nekem.
( Elnézést, ha feketén-fehéren látom a dolgokat, de én így élem meg a betegségem és a tapasztalatom is ez az eddig találkozott- átbeszélgetett esetek után.)
Egyet értek veled abban, hogy nagyobb kárt okozhatunk magunknak egy somogyi előidézével, de ennek kiküszöbölésére is ki lehet tapasztalni a személyre szabottan hatásos módszert.

Sani

Új tag
Elnézést kérek mindenkitől, nem kötekedni szeretnék, csak eszembe jutott valami.
Amikor én cukorbeteg lettem, lefogytam 10 kg-ot, nagyon sokat ittam és sokat ürítettem. Mégsem volt ez elég ahhoz, hogy levigye a vc-met, hiszen ha nem kerülök kórházba, akár kómába is eshettem volna és az orvosok akkor is csak az inzulin segítségével tudtak volna megmenteni a ketoacidózisos állapottól.

Vick

Új tag
Sziasztok!
Korrigálásról:én kipróbáltam már többször is ,hogy nem korrigálok rá a magas cukrokra de nálam egyszerűen nem műkődik, bármennyi vizet is iszom és mérek nem megy lefele csak felfele a cukrom ha már egyszer magas!!Ez van ,így én mindig korrigálok és eddig legtöbbször bevállt ez a módszer!

Egyetértek lizzivel, tapasztalatom szerint kedvező hatással van a sok víz ivás magas vércukorra pumpások esetében is. Ezt pumpás összejöveteleken is többször hallotuk már az orvosoktól. Nem mindig van kedve többet inni a fiamnak, de mikor többet iszik magas cukorra, láthatóan sokkal szebb lesz az értéke.

Vick

Új tag
Bár igazán érdemben nem ismerem a problémát, de szerintem az iskola könnyebb téma lesz. Az tanítónők már mások, mint az óvónők, szerintem nagyobb támogatást fogsz kapni, ráadásul biztosan nagyobb is a tapasztalatuk, mivel több gyerek jár egy iskolába, mint óvodába. Én 6.os koromban lettem cukros, akkor már semmilyen problémám nem volt az iskolában (segítettek, de én elég önellátó voltam /quote]
Velünk nagyon segítőkészek az oviban. Fel sem merült, hogy nem vállalják.
Igaz, csak délelőtt jár, ebéd előtt hazaviszem, de ez az én döntésem, akár egész nap is maradhatna. A kaja miatt viszem haza Sokszor van péksütemény, édes-kelt tészta, túró rudi, a teát sem helyben főzik, becukrozzák az egészet, biztos elfelejtenének neki egy adagot külön készíteni stb, Ez miatt majdnem minden nap külön kéne neki készítenem valamit. Csak keveredés lenne. Vihetnék be neki ebédet, de akkor illene hasonlót főznöm mint ami az étlapon van. Én meg nem sütögetek állandóan kelt tésztát, nem érek rá. Ha meg mást enne, az még jobban "mássá" tenné a többi gyerektől.

Én az iskolától tartok egy kicsit. Szerintem ott kevésbé érnek rá odafigyelni. Szünetben a tanítónéninek jobb dolga is van, mint az én fiamat nézni, hogy megeszi-e a tízórait, vagy hogy jól adta-e be a bólust. Egésznapos iskola lesz, ott esznek ebédet és uzsonnnát is. Nincs választási lehetőségünk, csak ez az iskola van. Még nem beszéltem a tanítónénivel, nem tudom mennyit lesz hajlandó segíteni. De én nem várhatok el tőle annyit mint az óvónéniktől. Mindhárom étkezésnél a családból valakinek mindig ott kell lennie. Én erre számítok.
Már régóta el tudja olvasni a cukormérő értékeit, és tudja kezelni a pumpát, de még kicsi ahhoz, hogy értelmezze. Mi van ha kapkod, és félrenéz valamit? Ha 0,5 E helyett bead 5,0-t?

Szóval szerintem az iskola nehezebb lesz. De nem aggódom. Ez jön, ezt kell csinálni, ez a dolgom és kész.

szucsa

Tag
Kedves Mindenki!

Bár nem tartozik az inzulinpumpa témába, de itt olvastam, hogy nem egynek közületek pajzsmirigy alulműködése van.
Nekem 3 hónapja derült ki, most már 3/4 50mg-os L-thyroxint szedek. Nektek nem okozott olyan tüneteket, hogy idegesek, ingerlékenyek, türelmetlenek voltatok-vagytok tőle? Engem már nagyon zavar, pedig világ életemben "birkatürelmű" ember voltam, most meg apró hülyeségeken is felhúzom magam, még a fejem is fáj tőle.

szucsa

vighkata

Kedves Sani!
Én normál cukorszintnél 10 g CH-t 0,8 E inzulinnal tartok egyensúlyban. Ebből számolva (és figyelembe véve, hogy 48 kg vagyok), ha korrekciós inzulint kell adnom, akkor 1 E inzulin 3,3 mmol/l cukorszint esést produkál. Ez számítás, ehhez kell igazítani az egyéni érzékenységet, és a nálam gyakran előforduló inzulinrezisztenciát.
Az inzulinrezisztenciát nem védekezésnek, vagy mellébeszélésnek szánom, onnan veszem, hogy a dokim mondta, hogy nálam gygakrabban vannak rezisztens időszakok. Azt pedig nem gondolom, hogy a dokim mellébeszélne, neki nem érdeke "szőnyeg alá" söpörni a valóságot. Két alkalommal volt rajtam a CGMS (folyamatos szöveti glukoz monitor), ami kimutatta az ingadozásokat, és a nem érzékelt hipokat is. Pedig a műszer fentléte alatt ponosan dokumentálva időre kajáltam, és nagyon pontosan mérlegen mérve számoltam a CH-t.

Egyetértek azzal, hogy nem szabadna a cukrot hagyni felszökni, és elfogadom, hogy nem kötözködni akarsz, de kérlek fogadd el, hogy bizony vannak cukorbetegek, akik a leggondosabb odafigyelés ellenére mégis produlálják ezeket a rossz értékeket. Én ebbe a kategóriába tartozom, és hidd el, hogy én is megteszek minden tőlem telhetőt, hogy rendben tartsam a cukromat. Bár ez nem verseny, de hidd el, lehet, hogy én (vagy hozzám hasonlóan labilis diabosok) ugyanannyit, vagy esetleg többet megteszek az egyenletes stabil cukorszinttért, mint te, vagy más, akinek sokkal szebbek az eredményeik.

Tudás, és produkált cukor eredmények. Önfényezés nélkül mondom, hogy valamelyest én is konyítok a diabhoz. Ígérem fogok szólni, ha a szervezetem a tudásomnak megfelelően fog működni.
Addig csak olyannal tudok szolgálni, mint a mostani időszakom, vagyis, hogy 4. napja nem ment fel a cukrom 9 fölé. Semmit nem csinálok másképp, csak annyit, hogy egy picit kevesebb inzulint adok (0,5-1,0 E), ill. a beadás idejét nyújtom meg 30 percről 45 percre.
Csakhogy én ismerem a saját szervezetemet, és én tudom jól, ahogy jött ez a "jó" időszak, ugyanúgy vége lesz, és jön a nehezen kordában tartható időszak.
Üdv

Sani

Új tag
Kedves szucsa!

Sajnos én is ingerlékeny vagyok, és sokszor nem tudom megmagyarázni, hogy miért is. Arra gondolok, hogy most nekem sem túl jól van beállítva ( vagyishát megváltozott, mert ediig jó volt)a Tsh szintem , ill. az adagolt gyógyszerem. Sajnos ez ezzel jár, amit én is nagyon nem szeretek. Ajánlani tudom, hogy ha felhúzod magadat, akkor számolj el magadban 20-ig. Persze tudom, könnyű mondani - írni, de tény, hogy nekem is sokkal nehezebb megfékeznem az indulataimat.

Sani

Új tag
Kedves Sani!
Addig csak olyannal tudok szolgálni, mint a mostani időszakom, vagyis, hogy 4. napja nem ment fel a cukrom 9 fölé. Semmit nem csinálok másképp, csak annyit, hogy egy picit kevesebb inzulint adok (0,5-1,0 E), ill. a beadás idejét nyújtom meg 30 percről 45 percre.
Csakhogy én ismerem a saját szervezetemet, és én tudom jól, ahogy jött ez a "jó" időszak, ugyanúgy vége lesz, és jön a nehezen kordában tartható időszak.
Üdv

Kedves Kata!

Sajnálom, ha így alakulnak a hétköznapjaid, viszont azzal nem értek egyet, hogy feladod. Látod, pár napja működik a dolog, akkor van esély arra, hogy hosszútávon is így legyen. Ki kell kísérletezni, hogy mi a jó megoldás neked. Mindannyian mások vagyunk és máshogy kell kezelnünk magunkat. Van, akinek könnyebb és rövidebb ideig tart, van, akinek sokkal nehezebb kiismerni saját szervezetét és reakcióit. De - szerintem - pont azért jó a pumpa, mert személyre szabottan, életvitelhez igazítva lehet beállítani akár több funkcióval, napokhoz igazítva is:
jó cukrok - rossz értékek
mozgalmas napok - pihenős napok
Tényleg, sportolsz rendszeresen? Mert a rendszeres mozgás is nagyon jó hatással van a labilis cukrokra.

Oldal tetejére