Insulinpumpa

blaci

Őstag
Szia Poe!
Köszi a választ, lehet nem jól értelmeztem de csak abból indultam ki amit írtál, így már világos, hogy mire gondoltál. Igen, ezt a bázisba azonnali belenyúlást a pumpa előnyéről nagyjából sejtettem, emellett szerintem ez az egyik legnagyobb hátránya is… (De ez nem feltétlenül rossz!)
Ezt nem konkrétan erre a bázis állítgatási lehetőségre értem, hanem inkább úgy általában, felhasználói szemmel nézve a sok-sok állítási, változtatási, variálási lehetőségre gondolok amit próbál mindenki kihasználni (…ha már van, miért ne?!), állítgat mindent mindenfelé, aztán vagy bejön, vagy nem. Ezzel az állandó állítgatással meg kísérletezgetéssel pedig sokszor saját maga borítja fel az egyébként az esetek nagyobb részében elfogadható cukrokat is. A kevesebb néha több!
Itt most nem a sportolásra, lázas betegségekre gondolok természetesen, ott valóban jól alkalmazható, sőt kifejezetten hasznosnak tartom a lehetőséget!

Én az ilyen lázas betegséget pl. úgy oldom meg, hogy többször mérek és az egyébként is következő étkezésnél korrigálok a gyorshatású inzulinnal, persze csak ha szükségesnek látom. Ezt úgy értem, hogy hiába mérek esetleg magasabbat a láz miatt (nekem akkor tuti elindul felfelé) akkor se feltétlenül korrigálok rá mert mondjuk nincs étvágyam és nem tudnám letuszkolni a szokásos szénhidrát mennyiséget, vagyis elég lehet a szokásos adag is. Nem tartom problémának, ha ilyen esetben egy kicsit magasabban tartom a cukit, mint általában lenni szokott. (Mondjuk olyan 7-8 mmol még elfogadható, 9 fölött már nem hagyom annyiban, de ez nálam tényleg elég ritka…)

Ha totál nem tudnék enni, akkor a dokim azt javasolta, hogy mérjek le 7 dkg cukrot és ezt keverjem bele 1 liter teába (…ez így ugye 70g CH) és ezt iszogassam lassan. Nem elfeledkezve a vc. mérésekről! Erre a korábban beadott bázis miatt van szükség (amit 24 órára egyszerre adok be) és az esetleg már beadott gyorshatású inzulin miatt is, megelőzve a hipót. Mondjuk én ezt még nem próbáltam ki, nem volt rá szükség de arra mindenképpen jó, hogy lehet vele számolni és nem csak úgy találomra kísérletezgetünk, aztán majd lesz valami. Ez a módszer egyébként logikusnak is tűnik, mert ha nem eszünk akkor is kell adni valamennyi inzulint, arra feltétlenül szükség van, szóval bázisra. Na, lényeg, hogy ilyenkor valóban jól jöhet a pumpa azonnali bázisállítási lehetősége.

A sportolásnál viszont én jobbnak tartom ill. tartanám a plusz CH elfogyasztását, a mozgás intenzitásától függően mert ilyenkor a szervezetünknek több energiára is szüksége van. Nem mindegy, hogy tv-t nézek vagy kerékpározok 50-60 km-t. Olyankor jól jön az a kevés plusz CH, mint az inzulinadag csökkentése amivel a hipót ki lehet védeni de nem biztos, hogy minden esetben a legjobb választás. Persze ez a pumpánál lehet másképpen van. Szóval, visszaveszel a bázison és még fogyasztasz plusz szénhidrátot is? Mert ha így működik a dolog akkor azt megértem, így mindenképpen érdemes visszavenni a bázison sportolás vagy pl. megterhelőbb fizikai munka előtt.

A bázishoz én nem igazán nyúltam még (kivéve a megfelelő beállítás megtalálásakor szükséges változtatásokat) és soha nem is korrigáltam a bázis állításával, talán ezért fura nekem ez egy kicsit. A bázis ide-oda állítgatása. Állandóan ezzel foglalkozni és variálni elég macerás lehet és egy kicsit bonyi is, persze nekem, kívülről nézve ezt a dolgot. Ezt nagyon nehéz lehet jól eltalálni, megválasztani a megfelelő arányokat, talán ez az oka annak, hogy sok esetben borul az egész, aztán lehet kezdeni elölről… A bólus az más, azt mindig az elfogyasztott szénhidrát mennyiségéhez választjuk meg. Mondjuk az is igaz, hogy az inzulinpumpa esetében csak egyféle gyorshatású inzulin van, ezt is figyelembe kell venni, ami teljesen másképpen működik mint az általam használt inzulinok. A kettőt összehasonlítani nincs sok értelme. (Pontosabban: semmi!)

Még valami:
-normál,
-szögletes,
-kettős vagy kombinált bólus. Ezt értem, köszi! Szóval, ennek a kettőnek csak az elnevezése más. Egyik gyártó kettős inzulinadásnak hívja, a másik meg kombináltnak. De végülis, a lényeg ugyan az.

Ezt én elsőre úgy gondoltam, hogy a kettős az a bázis + bólus együtt. De ez a kettő mindenképpen működik egyszerre is, nem? Vagyis ha van egy bázis beállítás egész napra és mellette az étkezésekhez beállított éppen szükséges bólus akkor az az adott időben összeadódik? Szóval a kettő együtt, párhuzamosan megy ilyenkor? Ezt hogyan kell figyelembe venni? Ezt a pumpa kiszámolja és ennek megfelelően adagol? Akkor azért van dóga, vakargathatja néha a kis processzorát, hogy mit meg hogy… Nem lehet, hogy sok esetben az zavar be, hogy a kettő összeadódik az adott pillanatban és túl sok lesz, aztán jön a hipó?
Na, nem folytatom tovább a többi kérdést majd máskor…. (Ezt nem fenyegetésnek szántam…!);)
Üdv.,
Laci …aki kicsit hosszú lett, ezért köszi ha elolvastad!:dr_24:
:D:D:D
 

poe

Őstag
Igen, fogyasztok szénhidrátot a sportoláshoz, rendszerint 100 %-os narancslevet kortyolgatok végig az edzés alatt (a mennyisége az edzés intenzitásától és attól függ, van-e még bólusinzulin a szervezetemben, ami még hat). Ez nekem bevált, általában tudom hozni az edzés előtti értéket a végére is.
A belenyúlásnak s mindenféle variálásnak természetesen csak akkor van értelme, ha a bázis jól van beállítva.
Abból amit leírtál jól látszik, hogy abban a terápiában, amit te használsz a nappali bázisinzulin igény egy része a bólussal van lefedve, tehát esetedben nyilván másképp kell csinálni a dolgokat. Pumpakezelésnél elméletileg a bázisbeállítás pontosan lefedi a változó inzulinigényt, tehát, ha egész nap nem ennénk, akkor is kb stagnálna a vc.
Épp ezért nem kell a bólusba beleszámolni a bázist (sem nekünk, sem a pumpának), az folyamatosan ketyeg, bólust csak az étkezések vc emelő hatásának kiegyensúlyozására, illetve korrekcióként adunk. A pumpa egyébként sem csinál semmit önállóan (a bázis adagolásán kívül, de annak az adagolását is te határozod meg előzetesen), csak azt amire utasítod, az irányítás a te kezedben van.
Abban igazad van, hogy a sok lehetőség, egy éretlen, felelőtlen, megfelelő tudással nem rendelkező egyénnél galibát okozhat (ezért is van a pumpákon pl gyerekzár), de az ilyen embereknek a penes terápia sem szokot gördülékenyen menni.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ezt én elsőre úgy gondoltam, hogy a kettős az a bázis + bólus együtt. De ez a kettő mindenképpen működik egyszerre is, nem? Vagyis ha van egy bázis beállítás egész napra és mellette az étkezésekhez beállított éppen szükséges bólus akkor az az adott időben összeadódik? Szóval a kettő együtt, párhuzamosan megy ilyenkor? Ezt hogyan kell figyelembe venni? Ezt a pumpa kiszámolja és ennek megfelelően adagol? Akkor azért van dóga, vakargathatja néha a kis processzorát, hogy mit meg hogy… Nem lehet, hogy sok esetben az zavar be, hogy a kettő összeadódik az adott pillanatban és túl sok lesz, aztán jön a hipó?
Na, nem folytatom tovább a többi kérdést majd máskor…. (Ezt nem fenyegetésnek szántam…!);)
Üdv.,
Laci …aki kicsit hosszú lett, ezért köszi ha elolvastad!:dr_24:
:D:D:D
Pedig jöhetnek a kérdések, mert nagyon jók, a lényeget kérdezed, ami nekünk már természetes. Elfelejtettük, hogy anno nekünk ugyanezek voltak a fehér foltok.

Szóval a pumpa által adagolt bázis, és bólus két teljesen független dolog. Csak annyi a közös bennük, hogy egy patronból pumpálja az inzulint.

Bázis:
A pumpa egy előre meghatározott program szerint adagolja az inzulint. A programozás 24 órára szól, ez a program 24 óránként ismétli önmagát, és ez automatikus, ehhez nem kell hozzányúlni, ha valami nem indokolja.
A 24 óra 24 ütemezést jelent, pl. éjféltől hajnali 1-ig 0,6E/h, hajnali 1-2-ig 0,7E/h, attól függően, hogy mennyi van beállítva. Ezek a beállítások óránként vannak meghatározva.

Az egy óra alatt 20 részletben adja be a pumpa, vagyis így jön ki a 3 percenkénti adagolás. A 0,6E/h dózis 20 egyenlő részletre bontva annyit tesz, hogy alkalmanként 0,003 egységnyi inzulin jut be a szervezetbe. Ez elképesztően kis mennyiség, úgyhogy jól látod, számol a pumpa rendesen.

Bólus:
A bólust nem lehet előre programozni, hanem ahogy említettük is, az az étkezés ellensúlyozására való.
A különféle nyújtott adagolási módokat Poe tökéletesen elmagyarázta.

Bázis+bólus:
A pumpa program szerinti bázist adagolja automatikusan, és mi manuálisan a bólust erre a bázisra adjuk be. A pumpa pedig hadd számoljon.
Így ebből a szempontból nincs különbség a penes és pumpás kezelés között, hiszen a penes beadja a bázist, ami 12-24 órán át dolgozik a szervezetében, és erre adja még be az étkezési inzulint, vagyis neki is összeadódik a bázis és a bólus.

Felmerülhet benned, és másokban a kérdés, hogy hogy miért bázis a mi pumpás bázisunk, hiszen nem bázis, hanem ultragyors inzulin van benne, az pedig nem bázis inzulin.
Valójában a pumpás kezelésnél magát a folyamatot hívjuk bázisnak, hiszen azt az egyenletes inzulin ellátottságot hozzuk kétre, mint a hosszú hatástartamú inzulinokkal.

És ha bázis, akkor miért nem bázis inzulin kerül a pumpába?
Pl azért, mert akkor két tartály kellene, egy a bázis inzulinnak, egy a bólus inzulinnak.

Poe említette a bázis állítási lehetőségeket, és és annak hasznát, technikáját.
Én ehhez egyet tennék hozzá, ami a pumpás kezelés egy vitathatatlan előnye. Az óránkénti programozással követni tudom a szervezet inzulinigényét. Ez akkor igazán hasznos, ha valakinél kifejezett a hajnali jelenség, vagy akár a délutáni jelenség. Ezek a "jelenségek" azt jenetik, hogy a szervezetnek bizonyos napszakokban sokkal magasabb az inzulin igénye.

A saját példámat tudom erre felhozni. Nekem hajnali 4-kor 1,0E/h az inzulin igényem, délután 4-kor pedig 0,6E/h. A hajnali inzulinigényem majdnem a duplája a délutáninak. Egy egyenletes felszívódású hosszú hatástartamú analóggal ezt nem lehet követni. Vagy sok, vagy kevés az inzulin, vagy hiper, vagy hipo.

Tudom, hogy egy kicsit szájbarágósra sikeredett a magyarázat, de megpróbáltam visszaemlékezni arra, amikor még én sem tudtam, hogy hogy is van ez a bázis+bólus? És hogy is lehet ultragyors analóggal bázist csinálni? És mindezt egy pumpából, egy csövön keresztül? Stb. stb.

Úgyhogy jöhet a kérdés, akár technikai, akár élettani, meg szóljatok, ha valamit nem tisztán írtam le.
 

poe

Őstag
Na ketten csak összehozunk valamit... ;)
Még egy kis info. Jelenleg a pumpás kezelés modellezi legjobban a szervezet saját inzulintermelését, hiszen ott is csak egyféle inzulin van, amit bázis és bólusinzulinként is használ a testünk, mindig a szükséges mennyiségben. A 12, vagy 24 órás hatástartamú inzulinokkal valóban nem követhető le a változó bázisinzulin igény (nekem pl csak a kettős hatásgörbéjű sertésinzulin, a Semilente vált be a hajnali jelenség kiküszöbölésére).
Bázisinzulint egyébként nem lenne értelme a pumpába tenni, hiszen annak az a lényege, hogy nem akkor hat, amikor beadod, hanem lassan szívódik föl.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Egy-két érdekesség bázisilag.

Azt biztos hallottátok már többen, hogy 1-es bázis, 2-es bázis, stb.

A pumpákon be lehet állítani előre, vagyis előre beprogramozni különböző bázisokat. Ez nem azonos azzal, amit fent Poe is elmondott, mivel a pillanatnyi bázisba bele lehet "szólni".

Itt is a saját példámat tudom felhozni, de vannak általános példák is.

Saját:
Nekem 3 féle bázis van beállítva. Tudjátok, hogy időnként meg kell emelnem a bázis, aztán meg csökkentenem. Ezek a periódusok aszerint váltogatják egymást, hogy mikor mivel tudom egyensúlyban tartani a cukromat. Szoktam írni, hogy napokig magasat mérek, és azt a bólusokkal nem tudom kordában tartani, akkor a megemelt bázisra átállítom a pumpát. (Ez a Poe által említett jól megválasztott, vagy meghatározott bázis.)
Most éppen a 3-as bázis megy, ez nekem a megemelt bázis. Ez a 24 óra alatt 2,4 E-gel ad többet, mint a 2-es. Ha majd sorozatosan hipozni fogok a csökkentett bólus ellenére, akkor átállok a 2-es bázisra.
Az 1-es bázis a menzesz időszakára van, de az sem mindig egyforma, cukormérés alapján döntöm el, hogy átállítom-e.

Általános:
Az általánosba tartozik, amit a legtöbb gyerkőcnek alkalmaznak, ezek a lázas beteges időszakok. De nagyon sok felnőtt is használja a megemelt bázist. Ilyenkor megnő az inzulinigény, és a pumpán egy (két) gomb megnyomásával a pumpa máris a másik beállítást adagolja.

Ha rendszeres sport van, akkor a gyerkőc, vagy felnőtt tudja, hogy a sport mennyi inzulint igényel. Pl minden hétfő, szerda, péntek kosárlabda edzés. Ekkor is egy jól bevált (és előre beállított) bázis ütemet lehet választani. Persze lehet választani a %-os bázis csökkentést arra a néhány órára, a két módozat ugyanazt az eredményt hozza. A pumpás maga dönti el, hogy melyiket választja. Csak a számolás különböző, ki melyiket szereti, azt alkalmazza. A lényeg, hogy tudja, mennyivel kell kevesebb inzulin az adott időszakra.
Ennél a sport verziónál a %-os csökkentés biztonságosabb, mivel a %-os periódus végén a pumpa csipog, hogy lejárt az idő (ami be lett állítva).
Ha a bázis ütemezése van 1-esről 2-esre állítva, akkor könnyen el lehet felejteni visszaállítani, és egy következő sport nélküli napon is a csökkentett bázist adja az edzés időben. Itt nincs semmilyen jelzés, a bázis megy magától, minden beavatkozás nélkül.

Több műszakban dolgozók. Ezzel az egyszerű bázis átállítással tudják pl. az éjszakás műszaknak megfelelően változtatni a bázist.

Biztosan van még ok, amiért érdemes az előre programozást a választási lehetőségek közé berakni. Én szívesen venném, ha valaki leírná, hogy miért van nála több bázis beállítva, mert biztos nem említettem mindent.
 

pusimelu

Őstag
Laci, Kata, Poe!
Köszönöm a kimerítő választ írni nem sok időm van de olvasni mindig feljövök!Pénteken remélem találokozom a PUMPÁMMAL!:D
Jöhet még a sok hasznos info...Köszi Köszi
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Na ketten csak összehozunk valamit... ;)
Még egy kis info. Jelenleg a pumpás kezelés modellezi legjobban a szervezet saját inzulintermelését, hiszen ott is csak egyféle inzulin van, amit bázis és bólusinzulinként is használ a testünk, mindig a szükséges mennyiségben. A 12, vagy 24 órás hatástartamú inzulinokkal valóban nem követhető le a változó bázisinzulin igény (nekem pl csak a kettős hatásgörbéjű sertésinzulin, a Semilente vált be a hajnali jelenség kiküszöbölésére).
Bázisinzulint egyébként nem lenne értelme a pumpába tenni, hiszen annak az a lényege, hogy nem akkor hat, amikor beadod, hanem lassan szívódik föl.
Ja, ja, csak csak. Jár az agyam, mint a motolla.

A pumpa előtt nekem is a Semilente oldotta meg némiképp a hajnali inzulin igényt, de az sem volt tökéletes. Aztán amikor bejelentették, hogy bevonják, akkor irtó hadjáratot folytattam, hogy felkutassam az ország Semilente készletét. Pedig a Semilentét (ha valaki nem tudja), hagyományos 1 ml-s fecsivel kellett beadni, hiába volt csúcsszuper penünk. Még használat közben is is a hűtőben kellett tartani, tehát este is ki kellett mászni az ágyból a szuriért, nem lehetett az ágy mellett.
No, de nincs panasz, meg zokszó, hisz régen lábosban főzték a tűket, meg miegymás.

Közben még az jutott eszembe, hogy pl a 24 órás (pl Lantus) analóg beadásakor is egyenletesen szívódik fel az inzulin. Vagyis egy pennel beadott 15 egység Lantus kb. olyan ütemben szívódik fel, mint ahogy a pumpa adagolja a 24 órára programozott 15 egységet. Sőt, talán egyenletesebb, nem 3 percenként szívódik fel egy kicsi. Csak minden percben azonos, egyenletes mennyiség.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Laci, Kata, Poe!
Köszönöm a kimerítő választ írni nem sok időm van de olvasni mindig feljövök!Pénteken remélem találokozom a PUMPÁMMAL!:D
Jöhet még a sok hasznos info...Köszi Köszi
Hajrá pumpaprojekt. :hurra::hurra::hurra: Tőled meg jöhet az ezernyi kérdés, soha aktuálisabb időszakot.
Ja, és tuti beszámolót kérünk ám pumpaügyileg. Szerintem vágd zsebre, és fuss el vele. ;)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
szia!
Nincs nekem olyanom!különben felborult!!:(
ebédre megettem a 40gr ch-t,4e -re.du.14-kor hypó most meg 19,4.
Szia Bogesz!
Nem vagy ám elfelejtve.

Neked most fog lejárni a 4 év, így te egy évvel korábban kaptad a pumpát, mint én. Igazad van, akkor még nem adtak grátisz cukormérőt és letöltő kütyüt.

Én a Spirit előtt 2 évig H-Tronos voltam, ahhoz sem járt semmi. Aztán lettem Sprites, és nekem már volt a csomagban ez meg az. Bár én az első SmartPix-emet pénzért vettem, aztán amikor kaptam az új pumpát, akkor a fölöslegeset elajándékoztam.

Ha megkapod az új pumpát, akkor már neked is lesz minden féle csoda grátiszod, sőt, lehet, hogy te már a Combo-t kapod. Na akkor engem megöl a sárga irigység, mert nekem még várni kell 1 évet.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Laci, Kata, Poe!
Köszönöm a kimerítő választ írni nem sok időm van de olvasni mindig feljövök!Pénteken remélem találokozom a PUMPÁMMAL!:D
Jöhet még a sok hasznos info...Köszi Köszi

Hajrá pumpaprojekt. :hurra::hurra::hurra: Tőled meg jöhet az ezernyi kérdés, soha aktuálisabb időszakot.
Ja, és tuti beszámolót kérünk ám pumpaügyileg. Szerintem vágd zsebre, és fuss el vele. ;)
Apropó Papucska, milyen pumpát mutogatnak neked? A Sriritet, vagy már a Combo-t? Persze ezt még lehet, hogy nem tudod. Na de majd pénteken. :D

A Combo fekete, és a cukimérője is fekete.
 

poe

Őstag
Közben még az jutott eszembe, hogy pl a 24 órás (pl Lantus) analóg beadásakor is egyenletesen szívódik fel az inzulin. Vagyis egy pennel beadott 15 egység Lantus kb. olyan ütemben szívódik fel, mint ahogy a pumpa adagolja a 24 órára programozott 15 egységet. Sőt, talán egyenletesebb, nem 3 percenként szívódik fel egy kicsi. Csak minden percben azonos, egyenletes mennyiség.
Ebben eltér a véleményünk. :dr_31: Én továbbra is úgy gondolom, hogy a Lantus hatásgörbéje tényleg görbe, a felszívódás nem teljesen egyenletes, sőt 1-2 órás lyuk is van benne.
Itt, a 9. oldalon meg is lehet nézni:
http://www.ema.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Lantus/H-284-PI-hu.pdf
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor

poe

Őstag
Az az igazság, hogy eddig csak elhittem amit valamelyik doki mondott a lyukról, meg a felszívódásról, nem néztem utána, a hatásgörbét csak most kerestem meg.
 

bogesz

Új tag
szia bogesz!
Nem vagy ám elfelejtve.

Neked most fog lejárni a 4 év, így te egy évvel korábban kaptad a pumpát, mint én. Igazad van, akkor még nem adtak grátisz cukormérőt és letöltő kütyüt.

én a spirit előtt 2 évig h-tronos voltam, ahhoz sem járt semmi. Aztán lettem sprites, és nekem már volt a csomagban ez meg az. Bár én az első smartpix-emet pénzért vettem, aztán amikor kaptam az új pumpát, akkor a fölöslegeset elajándékoztam.

Ha megkapod az új pumpát, akkor már neked is lesz minden féle csoda grátiszod, sőt, lehet, hogy te már a combo-t kapod. Na akkor engem megöl a sárga irigység, mert nekem még várni kell 1 évet.
remélem már a combót! Februárba megyek kontrollra,majd ott megkérdezem,hogy most mit kell csinálnom!????
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ebben eltér a véleményünk. :dr_31: Én továbbra is úgy gondolom, hogy a Lantus hatásgörbéje tényleg görbe, a felszívódás nem teljesen egyenletes, sőt 1-2 órás lyuk is van benne.
Itt, a 9. oldalon meg is lehet nézni:
http://www.ema.europa.eu/humandocs/PDFs/EPAR/Lantus/H-284-PI-hu.pdf
Most volt időm jobban megnézni a tudományt, és eszerint nem találtam sem a grafikonban, sem a leírásban "lyukat".

Idézet a 8. oldalról:
"melyekből a glargin inzulin egyszerre kis
mennyiségben, folyamatosan szabadul fel. Ezáltal egyenletes, csúcsszintek nélküli, jól kiszámítható
koncentráció-idő görbe és elnyújtott hatástartam alakul ki."


"a subcutan glargin inzulin hatása lassabban alakult ki, mint a humán NPH inzuliné, a
hatásprofilja egyenletes és csúcsmentes, a hatástartama pedig elnyújtott volt."

Kérlek segíts, mi utal a lyukra? Egyébként ez a leírás jobb, mint ami nekem van a Lantusról.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
igen,bár egy kicsit elcsúszott,már jo lenne mert már kezd elegem lenni!most vissza állítottam,hogy délbe ne adjon annyit,így most hypo nélkül magas!
Bogesz, most állj le az állítgatással, mert csöbörből vödörbe jutsz. A mostani időjárás nem alkalmas az egyedül végzendő titrálásra. Azt jól elő kell készíteni, vagy felkészülni rá. Ahhoz, hogy el lehessen kezdeni doktor nélkül, ahhoz kell minimum néhány órás, de legalább egy napos aránylag jó cukorszint. Lehet magas vagy alacsony, de a hipo-hiper tarkította ingadozás nem alkalmas rá.

Egy hipo, vagy hiper kihat az elkövetkezendő órákra, de bármilyen hihetetlen, akár 72 órára is. Egy hipoból vag hiperből nem lehet megállapítani, hogy mennyi módosításra van szükség, mert nagyon valószínű, hogy ott nem egyedül a bázis rossz beállítása van a háttérben, hanem sok, vagy kevés bólus, vagy a CH. ill ezek rossz aránya.
Egy cukormérésből nem lehet biztonsággal megítélni, hogy rossz-e vagy mennyire rossz a bázis beállítás.

Vigyél egy kis egyenletességet az étkezésekbe, időpontokba, és lehetőleg egy meghatározott bólust adjál be. Ezt figyeld napokig, korrekció nélkül, ill nagyon minimális, és nagyon szükséges korrekcióval.
Néhány nap elteltével fogod látni, hogy hol szalad el a cukid a rendszeres étkezés, és jól kiszámolt CH/inzulin arány ellenére.
Akkor lehet nagyon óvatosan, és csak 0,1E-t változtatva hozzányúlni a bázishoz (és csak 2-3 órát átállítva), és azt is napokig figyelni, hogy jó irányba változott-e, és elegendő volt-e a változás. Akkor lehet továbblépni.

Ha nekünk kell változtatni a bázison, akkor nekünk is több napi megfigyelést, és újra állítást igényel a folyamat. Ha az átállítás elsőre bejön, akkor már mi is örülünk.
 

Magdika

Új tag
Ez ismét csak a saját véleményem lesz...: :)
Nem tudom, ki hogy van vele, de amikor Mátéról kiderült, hogy diabos, egyszerűen már az is idegesített, hogy néha nem értettem, mi miért történik, mármint, térben és időben, az pedig egyenesen hanyatt vágott, hogy nem értettem, Mátém testében mi történik! Hát, biztosan más lett volna, ha egy velejéig diabot kitárgyaló írással találkozhattam volna... Hajjaj! :rolleyes: Pedig, eü-s vagyok, de valóban nem foglalkozik eü-s tankönyv olyanokkal, mint Glikémiás index, vagy részletes és alapos szénhidráttáblázat, vagy annyira nem mélyen és áthatóan foglalkoznak a tankönyvek a vércukrot befolyásoló tényezőkkel. Tehát, ezekkel a dolgokkal mélyebben Mátém diabjáig nem találkoztam/foglalkoztam. És nem tudom, hol lennék most, ha eddig nem találkoztam volna ezekkel a témákkal pl. itt is... ;-) Úgyhogy... Én elolvasok MINDEN ide vonatkozó témát, feltevést, találgatást (?!), aztán mérlegelem, mi az, ami számomra hasznosítható, de mindenképpen "elteszem" az olvasottakat "későbbre"... ;-) Jó pap is... Ugye... ;-)

Timeácska!:hurra:
Jól csinálod.
Magdika
 
Oldal tetejére