Nem szeretnék itt a közhangulat ellen írni, de szerintem - és erről már írtunk is itt nemrég - nem így működik ez a való világban, hogy ilyen alaposan végigvizslatja az OEP valakinek a dolgait és, na hát délutáni jelensége van az illetőnek, akkor megadjuk neki, ha nincs ilyen konkrétum, akkor meg jó értékekre nem kapja meg. Nem hiszem, hogy nagyon tisztában lenne ott akárki is, hogy mi az a valamilyen napszakbéli jelenség pl, de ez mindegy is, mert akár tisztában is lehetnek, de az nem beszél önmagáért, hogy itt már többen vagyunk, akik teljesen jó értékekre megkapták a pumpát és ellenben nincs senki, aki akarta és nem kapta meg?
Egy barátnőm kipróbálta a pumpát, ő is Thaiszos, mint én, fel sem merült, hogy nem kapja meg. De nem tetszett neki, visszaadta 1 hónap után (nem jutott el az inzulinig, fizsóval ment 1-2 hétig talán vagy anélkül, csak magába szúrta a kanült, nem tudta megszokni). Jó HbA1c-je volt, normális értékei, mégsem merült fel sem a trénerben, sem Thaiszban, hogy itt gubanc lenne. Éppen ellenkezőleg, még mindig halásszák a betegeket sokszor, mert szeretnének több pumpást és tökéletesen tisztában vannak vele (a Medtronic legalábbis, de biztosan a Roche is, csak őket nem ismerem így), hogy OEP támogatás nélkül senki nem venne pumpát, tehát az alap náluk - és mégsem merül fel, hogy ezzel gond lehet. Amióta én a Mariannál vagyok (akkor kezdett, amikor én kezdtem a pumpát), mint pumpatréner, azóta úgy tudom, senkinek sem utasították el a kérelmét. Ott is van egy fickó, akinek beton 5-ösek a cukrai (láttam a grafikonját, tiszta BLaci

), de ő neki simán ilyen, nem kell hozzá semmilyen életmód megszorítás és küzdelem, egyszerűen ilyen, pedig eszik-iszik mindent, mindenkor és rendszertelen a munkája is, sokat utazik. Ott lóg rajta a pumpa. És persze pumpa elött sem 10-es HbA1c-je volt, hanem mindig ilyen cukrai voltak.
Én azt gondolom, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni, 99.9% esélye van akárkinek, aki pumpát akar, hogy megkapja. 0.1% pedig, hogy nem. Kb, de legbelül még ennyit sem adnék a nemnek... De ha így is van, akkor is ezek olyan számok és adatok, amik alapján nem éri meg ezen rágódni, meg kell próbálnia mindenkinek, aki szeretné.
A Medtronicról állandóan azt érzem, hogy körülugrálnak, fontos vagyok nekik, olyan lazák a fizetésben is, hogy el sem hiszem, ilyet én még nem éltem meg ebben az országban. Ez azt jelenti, hogy még sokkal több pumpás beteg fér bele a normatívába, mert még nagyon küzdenek az új tagokért... Ha nem így lenne, nem küzdenének, mert a legtöbb betegük nem jól szituált rózsadombi, hanem ellenkezőleg, olyanok, akik kissé nehezebb körülmények között élnek.
A 4 éves kihordási idő: nálunk is 6 év és az engedély tart 4 évig. Ha 6 év után önmegsemmisítést hajt végre a szoftver, az azt jelenti, hogy megbízhatatlanná válik ennyi idő után a pumpa és a cég nem vállal felelősséget a pumpájáért. Ha hagyná a pumpát működni úgy, hogy még tudnak is róla, hogy 6 év után megbízhatatlan lesz, mondjuk egy alkatrész elfárad benne és másképp adagol (akár hirtelen benyomódik egy fél tartály...) és meghal a páciens, akkor mi van? Vagy csak súlyos, ájulásos hipója lesz vagy éppen hiperje? Hiába kihordási időn túl van, azon túl, hoyg ez jogilag is kérdéses (és valszeg a gyártó lesz a hibás végső soron, de ebben nem vagyok otthon, csak tudom, hogy ez más téma, mint mondjuk az, hogy a vigyázat forró feliratú kávé megégeti-e végül valakinek a nyelvét...), milyen hírét kelti a pumpának? Én nem vennék olyan pumpát, amiről tudom, hogy akár kihordási időn túl, de halálát okozta mondjuk valakinek. Nem vagyok ezzel egyedül.
Én, mint programozó, tökéletesen egyetértek ezzel a módszerrel és szerintem ebben nem pénzügyi haszonszerzés a motiváló erő. A pumpa nem olcsó támogatással sem, mindenki tudja, hogy 4-6 év után újat kell vennie, ezzel számolni kell. A tesztcsíkokért is fizetünk, azok nélkül sem tudunk élni és legtöbbünknél messze nem elég a támogatás rájuk, én pl a havi 6 dobozommal már rég nem arra támaszkodom, hogy milyen támogatásokat kapok az OEPtől. Tudom előre, hogy fizetnem kell a csíkokért, ha normális életet akarok, hát a pumpával is ez a helyzet: sőt, a csíkok még fontosabbak, mint a pumpa.