Insulinpumpa

Beva21

Új tag
Sziasztok,

Új tag vagyok, de a fórumot régóta olvasom, már egy ideje tervezem, hogy írok, most végre rászántam magam. Pár szó magamról: lassan 11 éve vagyok I-es típusú cukorbeteg, 17 évesen diagnosztizálták. Sok mindent megéltem, megtapasztaltam, ami evvel a betegséggel jár, viszonylag sokat tudok róla, sajnos volt korszakom, ahol enyhén szólva hanyagul kezeltem magam. Ennek igen rossz állapot és több hetes kórházi kezelés lett az eredménye. A sorsnak hála eddig a szövődményeket megúsztam, pedig, hogy őszinte legyek nem tettem meg mindent, hogy így legyen.
Január első hétvégéjét szintén kórházban töltöttem, köszönhetően egy elég intenzív, hányós vírusnak, jobbnak láttak néhány napig belgyógyászati kontroll alatt tartani. Ami miatt ide írom ezt a bejegyzést, hogy most döntöttem a pumpa mellett. Jelen állapotomban harmadik napja használom a pumpát, előtte Levemir / Novorapid inzulinokat használtam, pennel.
Rengeteget olvastam a témában, ebből a topikból is tetemes információmennyiségre tettem szert. Ahogy elnézem, az egész rendszerben a pumpahasználók tudnak a legtöbbet a pumpáról. Dokik, ápolók értenek a technológiai alapelvekhez, a gyártók/értékesítők a gép-specifikus dolgokhoz, de a mindennapi élethez kapcsolódó kérdésekben TI, kedves fórumozók, tudtok nekem a legtöbbet segíteni.
Leírnám az elméletem, ami a döntő érv volt a pumpahasználat mellett. Jelenleg kialakított inzulinterápiám arra épül, hogy reggel/este beadok bázis inzulint, ami egy elnyújtott, hosszú távú, ugyanakkor alacsony szintű inzulinellátást biztosít. Ehhez étkezések előtt jön a bólus, ami ha függvényként képzelem el, egy hirtelen, lokális csúcsot képez az inzulin ellátásban. Na és itt a baj, ha növelem, esetemben a Novorapidot, azzal a csúcs magasságát növelem, de magát a függvényben lévő ’púpot’ szélesíteni, azaz időben nyújtani nem igazán tudom, maximum többszöri beadással, ami gyakorlatilag a pumpa alapelve. Mint tudjuk a CH felszívódás ételenként különbözik, a GI adja nekünk ezt az adatot. Tehát nem tudunk a pen-ek esetében olyan inzulin-bevitel görbét produkálni, ami közel követi a szénhidrát-bevitel görbét. Ahol a kettő nagyon szétválik, ott jön a hypo, vagy ellentétes irányban a hiper. Úgy gondolom, hogy amíg a pen-es terápia egy diszkrét függvény, addig a pumpás kezelés egy folytonos. Gyakorlatilag sokkal jobban követhető vele, a CH-bevitel görbe és ezáltal a vc érték-görbe. Nyilván még itt is maradnak faktorok, amiket nem igazán lehet beépíteni, gondolok itt időjárásra, stressz kezelésre stb…. Nem tudom mennyire voltam bonyolult, amennyiben értitek, kérem támasszatok alá vagy cáfoljatok meg, hogy ez így van e. Magyarán én kevesebb szélsőséget várok a pumpától és stabilabb cukrokat.
Típust tekintve az Accu Check Combo mellett döntöttem. Őszintén szólva a neten beszerezhető információk alapján döntöttem, noha nem szokásom a netre hagyatkozni. Nincs összehasonlítási alapom, így mindent véleményt szívesen veszek, mi jó illetve mi lehetséges hibaforrás ebben a konstrukcióban.
A dokim már 4-5 éve ajánlgatja a pumpát nekem, őszinte leszek féltem tőle. Mindig rajtam, mégiscsak bőr alá szúrt valami lesz bennem 0-24-be hajjaj… Szóval nehezen vettem rá magam, de úgy érzem a 3 hónap próbaidőt mindenképp meg kell adnom magamnak, hogy igazán megalapozott véleményt mondjak. Így három nap után a tapasztalatok elég pozitívak. Az első szúrás komoly sikerélmény volt, se fájdalom, se technikai probléma. Vc értékek tetszenek, egy enyhébb hypom volt és nem mértem 10 felett mióta rajtam van, sajnos ez pen setén azért előfordult. Na nem húzom tovább, mert nem lesz olyan lelkes fórumozó, hogy végigolvasson, tehát pár kérdés a végére:

  1. Viselése. Nagyon érdekelne olyan tartó, ami deréköv, valahol has környékén szeretném hordani, testre feszülős övvel. Általában öltöny a munkaruha, tehát mindenképp az ing alatt szeretném hordani, a lehető leg feltűnés mentesebben. Nem tudom miért, de a derékövre csíptethető tokokkal nem vagyok kibékülve. A csövet ott hol vezetem be az ing alá? Óhatatlanul látszódni fog. Mi elérhető manapság? A kapott gumis öv nem rossz, de azért kíváncsi lennék mi elérhető még.
  2. Elég sokat mozgok és több küzdősporttal is kapcsolatban vagyok. Az már egyértelmű számomra, hogy edzéskor, ha küzdelem van, pumpa lekerül. Ami a nagyobb bajom, hogy mi legyen a kanüllel? Azért gondolom nem túl jó dolog, ha telibe találja egy ütés vagy rúgás… Gyerkőcöknél ez hogy van, azért ők tudják nyüstölni egymást? Van valakinek ilyen téren tapasztalata?
  3. Repülés? Munka és magánélet miatt egyaránt előfordulhat, hogy repülnöm kell. Mi a helyzet vele? Gépre fel lehet vinni? A combo bluetooth-os, azért nem hisztiznek? Olvastam, hogy kell igazolás dokitól, gyártótól, erről hol találok bővebb infót?
  4. Strand, uszoda is gyakori program. Itt mi a helyzet, a dokimmal még nem tisztáztuk mik a szabályok. Mennyi időre lehet levenni, mennyi idő után kell pen-ezni stb.... Itt mi a legfontosabb, egy órás úszás esetén mi a teendő?
Na, elsőre nem bombáználak titeket többel! Előre is köszönöm a válaszokat!
Szép napot!
 

poe

Őstag
Szia!

Az "elméleted" megállja a helyét, a pumpakezelés sokkal jobban modellezi a saját inzulintermelést, mit a penes. Persze ki kell tanulni és folyamatos figyelmet igényel.
1. Az ing alatt hordás nekem azért tűnik kényelmetlennek, mert időnként elő kell venni és az macerás lesz. Ha övön hordod (akár csíptetővel, akár tokban), sokkal egyszerűbb a kezelése. Az emberek többsége ránézésre úgyis azt hiszi, hogy mobil, vagy zenelejátszó. A csövet ilyenkor simán betűröd a nadrág korcába, nem kell semmit kivágni, vagy ilyesmi, pár centi látszódik belőle, nem feltűnő. A tok lehet akár telefon tok is, ha találsz megfelelő méretűt.
2. Én krav-magázom egy ideje. :) Több dologgal próbálkoztam, nekem a testpáncél vált be, full contactban nem hiszem, hogy megállná a helyét, de egy véletlen, vagy félgőzzel bevitt találat védésére elég. Nem volt még kanül problémám.
http://www.tacticalshop.hu/?p=termek&termek=202&mellvedo-konnyu
3. Legye nálad igazolás, meg szólj előre, hogy van rajtad pumpa. Nem hiszem, hogy gond lenne. De informálódhatsz előre a társaságnál is, amelyikkel repülsz. (Ha hosszabb időre mész, érdemes lehet tartalék pumpát kérned.)
4. Strandoláskor én úgy csinálom, hogy 1-1,5 óránként mérek és a mért értéktől függően beadom az elmaradt bázisinzulint (vagy kicsit többet, vagy kevesebbet, ahogy jónak látom). Ezzel a módszerrel fél napokra is leveheted.
 

borka

Őstag
Csak annyit szeretnék hozzáfűzni,hogy repülő út során a tartalék inzulint nem szabad a poggyásztérbe utaztatni,mert megfagyhat. Minden esetben a kézipoggyászba legyen.Arról is kell igazolás,hogy mennyi a tartalék igény.(ha jól tudom)
A combo annyiból jobb,hogy nem kell a pumpát elővenni csak a cukimérőt,mert arról is vezérelhető.
S.
 

poe

Őstag
Igazad van Sanyi bátyám, a távvezérlésre nem gondoltam. Ámbár azt nem tudom, hogy minden funkció távvezérelhető-e, vagy csak az alapok. (pl a kombinált bólusra gondolok). Illetve ha riasztás van, akkor csak elő kell venni és mondjuk egy tárgyaláson sokkal kellemetlenebb az ing alól előbányászni, mint egy övtokból.
De Beva21, ha ragaszkodsz ehhez a hordmódhoz, szétnézek itthon, anno rendeltem egy ilyen tokot, amit soha nem használtam. Ha megtalálom és kéred, szívesen elküldöm neked.
 

krisz_2011

Aktív tag
Repüléshez szeretném hozzátenni, hogy nem baj, ha van igazolás, de nálunk (kollégáknál) még soha, egyetlen légitársaság sem kért el semmit és nem is kötött bele semmibe a pumpával v. az inzulinnal kapcsolatban. (Sem Európán belül, sem egyetlen távolabbi úti cél során sem.) Van, ahol az átvilágításnál a reptéren kicsit furán néznek, és el kell mondani, hogy mi is ez, de már egyre többször tapasztaltuk, hogy ott is láttak már pumpát.
 

Beva21

Új tag
Köszönöm a gyors válaszokat. :)
A távirányító valóban megkönnyíti a ruha alá helyezést, amit eddig tapasztaltam, hogy a cukimérőben a pumpa menüpont alatt gyakorlatilag a pumpa menüjét használom, ebből kiindulva elvileg minden elkérhető mérőről, bár valamiért ameddig valamit nem próbáltam ki addig inkább a pumpát nyomkodnám. Nem tudom valahogy a bluetooth-t is hibaforrásnak tartom... Ha valami működött a pumpán, viszont a mérőről nem ott, valószínű a kapcsolatban van a hiba. Ezért először pumpázok inkább.
Ha tudsz esetleg vmi linket vagy esetleg képet a tokról, azt megköszönném.....
A linket is kösz, rendeltem már tőlük pár cuccot lehet benevezek egy ilyenre. Anno én is kravoztam egy jó másfél évet. Jó volt szerettem, csak egy darabig megszűnt Veszprémben, nem tudom most egyáltalán van e. Fel is buzdúltam lehet újra kéne kezdeni :D
A repülős infók tetszenek, azt hittem nagyobb macera lesz...
Viszont közben felmerült egy újabb kérdés nálam. Ma volt az első kanül csere. Reggel ezzel kezdtem. Na most van ugye a patron/tartály illetve van az infúziós szerelék. Kanült három naponta illik cserélni, ahogy hallottam ez változó, tartályt meg nyilván mikor kifogy, vagyis én ezt gondoltam. Namost ha új kanült szúrok, akkor miután mellé van csomagolva vezeték logikusnak tűnik azt is cserélni. De jelenleg használt mennyiségem mellet valószínűleg holnap tartály csere lesz, ehhez kapcsolódóan újra kell szereléket, vezetéket cserélnem? Hol a kockázat abban, hogy új kanül szúrása után a már a pumpán lévő vezetéket csatlakoztassam hozzá, míg a vezetéket a tartály csere esetén cseréljem? Ott viszont légbuborék ügyben problémát látok, hogyha már használt vezetékre kötök új tartályt.
Picit így leírva el is bizonytalanodtam:)...Javallat mikor mit cseréljek? Mi a standard metódus?

Szép napot!

Üdv.,
Andris
 

poe

Őstag
Ilyen:
medtronic_black_soft_velour_waist_pouch_new__63673.1342209982.500.500.jpg
Ne gondolj bonyolult dologra, egy gumis/tépőzáras szalag, egy tépőzáras, fekvő tokkal.
Szereléket 3 naponta cserélj, ha bírod (nem romlik a felszívódás), maradhat picit tovább (nekem általában 3,5 nap). Az a helyzet, hogy ha új kanül szúrásakor nem cseréled a vezetéket, azzal nem spórolsz semmit, mert a légtelenítés miatt úgyis ki kell nyomnod az inzulint a csőből. Én szinte mindig egyszerre cserélem, ezt úgy érem el, hogy a tartályba annyi inzulint teszek, ami 3-3,5 napra elég. ;)
 
Szia! A kanül - vezeték - tartály cserével kapcsolatban az ajánlás tudomásom szerint az, hogy egyszerre kell cserélni. Én a kanült és a vezetéket mindig együtt cserélem, a tartályt pedig akkor, amikor kiürül. Arra kell figyelni, hogy vezetékben ne maradjon légbuborék! Igaz, hogy így a légtelenítésre elmegy plusz inzulin, de ez nem több (inkább kevesebb), mint a kanülcserekor a tartályban maradó és kidobott mennyiség. Értelemszerűen a tartályt mindig teljesen feltöltöm, éppen belefér egy ampullányi inzulin.
A pumpa hordásával kapcsolatban nálam a nadrágzseb vált be legjobban. Ha nem akarod, hogy látszódjon a vezeték, akkor a zsebre egy gomblyuk szerűséget kell készíteni és ott átvezetni.
Úszásnál, strandon le szoktam tenni. Nálam kb. 2 óráig nincs gond, de a kiesett mennyiséget kb 2 óránként be szoktam adni, persze figyelembe véve a mozgás hatását is.
 

poe

Őstag
Értelemszerűen a tartályt mindig teljesen feltöltöm, éppen belefér egy ampullányi inzulin.
Én is így csináltam eleinte, de felhívták rá a figyelmemet, hogy nyáron 30-35 fokban, nem biztos hogy jó az inzulinnak, ha 5-6 napot van hűtés nélkül... Mondjuk a mostani pumpámnál ez nem is kérdéses, mert csak 200 egységes a tartálya, nem fér bele egy teljes patron.
 
A mostani Medtronic Minimed 722 -es pumpám elmúlt 5 éves, valószínűleg nemsokára cserélni kell. Alapvetően meg vagyok vele elégedve. A szenzort az elmúlt 5 évben 2-szer használtam, hasznos, de nem biztos, hogy létkérdés. A Carelink-et, a távirányítót rendszeresen használom és a 3 ml-es tartály is előny számomra.
Mi a véleményetek, tapasztalatotok, melyik cég, melyik típusát érdemes mostanában megvenni? Aki esetleg váltott gyártót/típust, érdekelne, hogy miért tette.
 

poe

Őstag
Tudás alapján szerintem mindhárom TB támogatott pumpa jó választás. Én a Roche-tól mindig ódzkodtam (talán a "nyomulós" stílusuk miatt), pedig semmi rossz tapasztalatom nincs velük, a pumpájuk a kezemben volt, teljesen rendben van. Tavaly váltottamMedtronicról, itt sem a pumpával volt gondom, hanem a céggel, valahogy más volt a hozzáállás a szerződés aláírása után. A 4 év alatt egy oktatásra, találkozóra sem kaptam meghívót (most a múlt héten mondjuk jött egy :)). 1 éve használom az Animas pumpáját, nagyon meg vagyok vele elégedve, mivel lueres, kicsit olcsóbb szereléket is tudok íratni, vízálló, jó. (A tartálya 2 millis). Kicsit vacilláltam, mert ez egy régebbi modell, de nemrég hallottam (megbízható forrásból), hogy folyamatban van az új Animas pumpa befogadása a TB támogatotti körbe.
Összességében én azt mondom, hogy ha nem vagy elégedetlen sem a pumpával, sem a céggel, akkor nem igazán van okod a váltásra.
 
Igazad van Sanyi bátyám, a távvezérlésre nem gondoltam. Ámbár azt nem tudom, hogy minden funkció távvezérelhető-e, vagy csak az alapok. (pl a kombinált bólusra gondolok). Illetve ha riasztás van, akkor csak elő kell venni és mondjuk egy tárgyaláson sokkal kellemetlenebb az ing alól előbányászni, mint egy övtokból.
De Beva21, ha ragaszkodsz ehhez a hordmódhoz, szétnézek itthon, anno rendeltem egy ilyen tokot, amit soha nem használtam. Ha megtalálom és kéred, szívesen elküldöm neked.

Nagyon eltérő a Medtronic és a Roche távirányítója. A Medtroniccal gyakorlatilag csak sima bólust tudsz beadni. A Combo viszont olyan, mintha a pumpa lenne a kezedben. Riasztás esetén a távirányító (mérő) is jelez, és persze ott is le lehet kezelni a hibát, azaz tényleg nem kell elővenni a pumpát a ruha alól. (Azért van néhány szélsőséges kivétel, pl: elem lemerül.)

Üdv: zöldfülü
 
Köszönöm a gyors válaszokat. :)
Nem tudom valahogy a bluetooth-t is hibaforrásnak tartom... Ha valami működött a pumpán, viszont a mérőről nem ott, valószínű a kapcsolatban van a hiba.

Igen, a bluetooth általában jól működik, viszont tényleg csak 1-2 méterről. Ez persze egyben biztonsági funkció is. Azért már volt, hogy akadozott a kapcsolat.
Viszont ami a rádiós kapcsolat hátránya, hogy elég lassú. A mérő minden bekapcsoláskor, és napló megnézése előtt kommunikálni akar a pumpával, ami alkalmanként 3-10 másodpercet vesz igénybe. Remélem, hogy ezen majd a következő modellen javítanak. Mindezzel együtt nagy segítség a távirányító, főleg ha a pumpát olyan helyen tartod, ahonnan nem könnyű előszedni.
Ja, mindez a Combora vonatkozik.

Üdv: zöldfülü
 
Viszont közben felmerült egy újabb kérdés nálam. Ma volt az első kanül csere. Reggel ezzel kezdtem. Na most van ugye a patron/tartály illetve van az infúziós szerelék. Kanült három naponta illik cserélni, ahogy hallottam ez változó, tartályt meg nyilván mikor kifogy, vagyis én ezt gondoltam. Namost ha új kanült szúrok, akkor miután mellé van csomagolva vezeték logikusnak tűnik azt is cserélni. De jelenleg használt mennyiségem mellet valószínűleg holnap tartály csere lesz, ehhez kapcsolódóan újra kell szereléket, vezetéket cserélnem? Hol a kockázat abban, hogy új kanül szúrása után a már a pumpán lévő vezetéket csatlakoztassam hozzá, míg a vezetéket a tartály csere esetén cseréljem? Ott viszont légbuborék ügyben problémát látok, hogyha már használt vezetékre kötök új tartályt.
Picit így leírva el is bizonytalanodtam:)...Javallat mikor mit cseréljek? Mi a standard metódus?

A hivatalos eljárást megtalálod a pumpa leírásában.
A kanült kb. 3 naponta cserélem. Ha jól bírja magát akkor 4. Ha gond van vele, akkor előbb.
Nekem az vált be, hogy a tartállyal együtt cserélem a csövet. Így nem kell kilőni a csőcserekor 10E inzulint (kb. ennyi fér a csőbe). Szóval kanül cserekor nem veszem le a vezetéket a pumpáról, így csak egész kicsi légbuborék keletkezik a cső végén, amit ki kell légteleníteni. Persze, így a megbontott kanül mellől a vezetéket 1-2 napra el kell tenni a következő patroncseréhez, ami higéniai szempontból kicsit aggályos. Amint mondtam, ez nem a hivatalos verzió, de működik.
Ha a csőben keletkezne nagyobb buborék (>1-2mm), azt ki kell légteleníteni, mert az hamarosan a kanülhöz kerül, és pontatlan adagolást okoz.
Azt a buborékot viszont, ami "csak" a patronban van, nem kell feltétlenül azonnal kilégteleníteni. Ha biztosítható, hogy a puma kivezetése mindig lefelé néz (pl. nyakba van lógatva, vagy övtartón van), akkor a buborék nem kerül a csőbe, így nem okoz problémát. Mert buborék mindig keletkezik a tartályban, és elég elkeseredett harc onnan állandóan kilégteleníteni.

Persze ez nagymértékben ízlés kérdése, és mindenki kialakítja a saját stílusát.

Üdv: zöldfülü
 
A patronban lévő buborék is okozhat gondot, mert a levegő összenyomható, így ha az adagolás közben a buborék összenyomódik és kevesebb inzulin kerül a szervezetbe. Apró buborékok esetén nem gond, de 1-2 nagyobb buborék esetén minél előbb szükséges légteleníteni.
 
Oldal tetejére