Na lányok, nem én lennék, ha annyiban hagytam volna ezt a zabkorpa CH vagy nem CH dilemmát. Hát fogtam magam, és megkérdeztem egy szakembert. Alul az én kérdésem van, felül a válasz, és engem meggyőzött. Egy ez egyben idekopiztam.
Íme:
Tisztelt Asszonyom!
A cellulóz, akárcsak a keményítő, a szőlőcukor polimerje. A szőlőcukor-molekulák között viszont más a kémiai kötés. A cellulózt az ember nem képes megemészteni, csak a növényevő állatok, akik rendelkeznek megfelelő bontóenzimmel. Így embernél a cellulózból cukor nem szabadul fel, ezért nem emeli a vércukorszintet. A zabkorpa azonban valódi keményítőt is tartalmaz, ez viszont már cukorrá bomlik. Minden bizonnyal ez van 57 gramm mennyiségben feltüntetve, így ezt a diétába be kell számítani. A cellulóz egyébként rontja a keményítőkből felszabaduló cukrok felszívódását, tehát a valódi cukorterhelés minimális. Ezért gondolom, Ön helyesen használja a zabkorpát a kenyés elkészítésénél. Hogy tényleg így van-e, azt a vérvizsgálatok jobban ki tudják mutatni.
--------------------
Üdvözlettel, Dr. Elek Csaba
CMPMedica Információs Kft.
1096 Budapest, Vendel u. 11
tel.: (36)-1-476-8902
fax: (36)-1-476-8910
mailto:
vesalius@biatv.hu
www.cmpmedica.hu
www.pharmindex.hu
www.egeszsegkalauz.hu
www.medimagister.hu
--Eredeti üzenet--
A zabkorpa Ch tartalmát szeretném megtudni, ill, hogy felszívódik-e?
Az egyik dietetikával foglakozó egyetemi docens írásában az szerepel, hogy mivel a zabkorpa hemicellulóz, nem emeli a vércukor szintet. Én is úgy tudtam, hogy, mint emészthetetlen tápanyag (rost), felszívódás nélkül áthalad az emésztőrendszeren (bélben).
A tápanyagtáblázatokban viszont 57 g CH tartalmat írnak, és hogy ez beszámítandó a étel CH tartalmába.
Én a kenyérsütésnél használom a zabkorpát, és lisztet 1/3-2/3-ad arányban, és jól tolelálta a szervezetem a 50g/CH számítási arányt.
Kérem írják meg a "tudományt", most van vagy nincs? számolni kell vele vagy nem?
Köszönettel: Vígh Kata 14 éve 1. tip. diab.