Receptek

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Kata !
Most még fölösleges gyűjtögetni a zalapanyagokat,mert csak a Jézuska hozza Christinának a grillsütőt.
De szilveszterre nekünk úgy sincs semi programunk, ha gondolod és még neked sincs programod, meg hívlak ,hogy kipróbáljuk Christina új grillezőjét.:twisted: Csigunak írd meg, privibe mert ez nem publikus;) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sándor
Oké, én nem vanik olyan árulkodós fajta, senkinek sem nem szólok egy szót sem.
Addig izzítunk Poe-nál, ott már van min sütögetnünk a pecsenyénket. :twisted::mrgreen:

poe

Őstag
Oké, én nem vanik olyan árulkodós fajta, senkinek sem nem szólok egy szót sem.
Addig izzítunk Poe-nál, ott már van min sütögetnünk a pecsenyénket. :twisted::mrgreen:
De van ám. :rolleyes: Valamelyik este majd sütögetünk is kicsikét, aztán amikor kibontom a bort, majd gondolunk rátok is azért... :mrgreen:

christina

Őstag
Kata !
Most még fölösleges gyűjtögetni a zalapanyagokat,mert csak a Jézuska hozza Christinának a grillsütőt.
De szilveszterre nekünk úgy sincs semi programunk, ha gondolod és még neked sincs programod, meg hívlak ,hogy kipróbáljuk Christina új grillezőjét.:twisted: Csigunak írd meg, privibe mert ez nem publikus;) :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Sándor

Csak el ne felejtsetek nekem is szólni, hogy biztosan otthon legyek! :)

KRISZTINA :lol:

misamaci

Aktív tag
szójás zöldségtekercs

Hozzávalók (kb 30 db)
6 db réteslap (32x32 cm-es)
120 g texturált szójagranulátum (mit csináljak .... ez a neve :D)
1 l húsleves (lehet akár kockából is)
400 g csiperke
600 g franciasaláta alap(
200 g sárgarépa (apróra kockázva)
200 g zöldborsó
200 g alma)
2 gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl (450 g)
3 tojás
1 piros csilipaprika
2 ek étolaj
só, bors, őrölt paprika, őrölt kömény, babérlevél, majoranna, tabasco stb....

előkészítés:
a szójagranulátumot az apróra vágott csilipaprikával, 1-2 ek őrölt pirospaprikával az összezúzott fokhagymával összekeverem, felöntöm a forró levessel és legalább 4-5 óra hosszat hagyom pihenni, hogy a szója rendesen felszívja a levest (de ha egész este pihenget, az sem baj :D)

töltelék elkészítése:
az apróra vágott hagymát s gombát kevés olajon megfuttatom, amíg a hagyma üveges lesz, hozzáadom a franciasaláta alapot, hagyom egy kicsit párolódni. A zöldségekhez hozzákeverem a beáztatott szójagranulátumot a maradék levessel együtt, beledobom a babérlevelet és lassú tűzön hagyom elfőni a levét (közben érdemes apránként fűszerezni). Amikor a töltelék leve már sűrű (mártásszerű), kiveszem a babérleveleket, beleöntök 2 felvert tojást és gyorsan elkeverem (a lényeg, hogy a tojások csak felveszik a felesleges levet és majd sütés után összetartják a tölteléket, nem baj ha most még nem sülnek át teljesen)

elkészítés:
a tejfölbe belekeverem a maradék 1 tojást
egy réteslapot megkenek a tojásos tejföllel, félbehajtom, újra megkenem és a hosszabbik oldala mentén ráhalmozom a kihűlt tölteléket úgy, hogy mindkét végéből kb 1/2 centi maradjon (mint a rétesnél), feltekerem, a két végét aláhajtom és sütőpapírral borított sütőlemezre teszem.
ha minden réteslapot megtöltöttem, a tekercseket megkenem a maradék tejfölös tojással és kb 160 fokos sütőben pirosra sütöm. Amikor elkészült, a tekercseket 5 szeletre vágom (zegycseppen kisebbek voltak a szeletek ... kb a fele, mert úgy könnyebb volt bedobozolni)

A töltelék melegen még hajlamos a szökésre, de ha kihűlt akkor szépen szeletelhető és bent marad a tekercsben.

1 szelet tápértéke (30 szelet esetén)
<style> <!-- BODY,DIV,TABLE,THEAD,TBODY,TFOOT,TR,TH,TD,P { font-family:"Arial"; font-size:x-small } --> </style> <table border="0" cellspacing="0" cols="6" rules="none" frame="void"> <colgroup><col width="67"><col width="67"><col width="67"><col width="67"><col width="85"><col width="67"></colgroup> <tbody> <tr> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px 3px 3px;" align="center" width="67" height="20">kj</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" align="center" width="67">kcal</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" align="center" width="67">fehérje</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" align="center" width="67">zsír</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 1px;" align="center" width="85">szénhidrát</td> <td style="border-style: solid; border-color: rgb(26, 26, 26); border-width: 3px 3px 3px 1px;" align="center" width="67">rost</td> </tr> <tr> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="266,144666666667" sdnum="1038;" align="right" height="19">266,14</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="63,3876666666667" sdnum="1038;" align="right">63,39</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="3,83566666666667" sdnum="1038;" align="right">3,84</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="2,08166666666667" sdnum="1038;" align="right">2,08</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="4,6616" sdnum="1038;" align="right">4,66</td> <td style="border: 1px solid rgb(0, 0, 0);" sdval="1,9695" sdnum="1038;" align="right">1,97</td> </tr> </tbody> </table>

borka

Őstag
Köszönjük a receptet.

Az albumon feltett képen én rétesnek neveztem,de nem a neve a lényeg,hanem az,hogy felséges volt.(igaz,hozhattál volna:rolleyes: 1 bőrönddel is:p)

Sándor

misamaci

Aktív tag
Köszönjük a receptet.

Az albumon feltett képen én rétesnek neveztem,de nem a neve a lényeg,hanem az,hogy felséges volt.(igaz,hozhattál volna:rolleyes: 1 bőrönddel is:p)

Sándor

Tényleg nem a neve a lényeg .... pénteken még neve sem volt :D ... és tulképpen rétes :D

Vihettem volna többet, csak én is kíváncsi voltam rá .... meg kedvenc öcsém is megjelent nálunk (kb 5 perccel azután hogy kivettem a sütőből) ....így erősen lecsökkent a csomagolható mennyiség. :D

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tényleg nem a neve a lényeg .... pénteken még neve sem volt :D ... és tulképpen rétes :D

Vihettem volna többet, csak én is kíváncsi voltam rá .... meg kedvenc öcsém is megjelent nálunk (kb 5 perccel azután hogy kivettem a sütőből) ....így erősen lecsökkent a csomagolható mennyiség. :D
Ha netán mégis csak elhoztad volna a bantu törzsi dobot, aztat meg tudtad volna tölteni csodafinom rétesnek látszó nem rétessel. :rolleyes:;):cool:

misamaci

Aktív tag
Ha netán mégis csak elhoztad volna a bantu törzsi dobot, aztat meg tudtad volna tölteni csodafinom rétesnek látszó nem rétessel. :rolleyes:;):cool:

Persze .... és a dob tulajdonosa meg kifordított volna a bundámból, amikor visszaviszem az ételhordóvá átlényegült, enyhén rétes/nemrétes illatú dobot :D:D:D:D:D:D

borka

Őstag
Megosztom mindazokkal is a karácsonyi recepteket akinek nem tudtam elkűldeni. Nem vagyok irigy;)

Jó válogatást.

Csatolások

• Karácsonyi édes süti receptek.doc
    64.5 KB · Olvasás: 3
  • Karácsonyi muffin receptek.doc
    193.5 KB · Olvasás: 4
  • Karácsonyi pogács receptek.doc
    106.5 KB · Olvasás: 3
  • Karácsonyi receptkönyv.doc
    609.5 KB · Olvasás: 5
  • Karácsonyi receptkönyv2.doc
    647 KB · Olvasás: 3
  • Karácsonyi ünnepi sütemény receptek.doc
    166.5 KB · Olvasás: 4

misamaci

Aktív tag
Diabos beigli recept van valakinek??????????
Légyszi!!!!!!

A Borka által belinkelt receptek közt van beigli is (nem diabos).

Én még konkrétan beiglit nem csináltam (annyira azért nem szeretem), de ahogy végiggondolom, lényegében mehet minden az eredeti recept szerinti mennyiségekkel csak, a hozzáadott cukor mennyiségét kellene drasztikusan csökkenteni (a többi hozzávalót nem igazán lehet kispórolni a tésztából). Persze mivel kelt tésztáról van szó, ezért valamennyi cukrot hozzá kell adni, hogy rendesen megkeljen, a többit ki lehet pótolni valami cukorhelyettesítővel. Szóval én kb 100-120 g cukrot használnék a tésztához, a többit pótolnám Glucononnnal vagy Canderel porral (a szükséges térfogat miatt a nagy cukoregyenértékű édesítőket itt inkább nem használnám)

A tölteléknél a cukorszirup helyett én inkább reszelt almát vagy sütőtököt használnék nedvesítésre (ld: a régi klasszikus tökös-mákos rétes) és édesítőszert (itt lehet folyékony is, a lényeg, hogy sütésálló legyen).

A töltelék alá búzadara helyett inkább búzacsírát, vagy darált teljesértékű zabpelyhet használnék lékötőnek.

misamaci

Aktív tag
Egy kicsit még agyaltam rajta ....
a liszt kb 20-30%-át ki lehetne váltani teljes kiőrlésű liszttel, többet nem mernék használni mert akkor meg nem kel meg rendesen, de már ennyi is ad hozzá egy jó adag rostot, ami lassítja a ch felszívódását.

borka

Őstag
A Borka által belinkelt receptek közt van beigli is (nem diabos).

Én még konkrétan beiglit nem csináltam (annyira azért nem szeretem), de ahogy végiggondolom, lényegében mehet minden az eredeti recept szerinti mennyiségekkel csak, a hozzáadott cukor mennyiségét kellene drasztikusan csökkenteni (a többi hozzávalót nem igazán lehet kispórolni a tésztából). Persze mivel kelt tésztáról van szó, ezért valamennyi cukrot hozzá kell adni, hogy rendesen megkeljen, a többit ki lehet pótolni valami cukorhelyettesítővel. Szóval én kb 100-120 g cukrot használnék a tésztához, a többit pótolnám Glucononnnal vagy Canderel porral (a szükséges térfogat miatt a nagy cukoregyenértékű édesítőket itt inkább nem használnám)

A tölteléknél a cukorszirup helyett én inkább reszelt almát vagy sütőtököt használnék nedvesítésre (ld: a régi klasszikus tökös-mákos rétes) és édesítőszert (itt lehet folyékony is, a lényeg, hogy sütésálló legyen).

A töltelék alá búzadara helyett inkább búzacsírát, vagy darált teljesértékű zabpelyhet használnék lékötőnek.

Misamaci !

Nagyon szépen köszönöm a diabos kiegészítéseket,számítottam rá,hogy lessz ilyesféle hozzászólás. Persze minden diabosnak illenék tudni,hogy mivel helyetesítheti a receptekben feltüntetett cukrot.:rolleyes:Természetesen tanúlni sose késő. :!: De ilyen profeszionális kiegészítést csakis tőled vártam.;)

dg

Őstag
Bejgli

Diabos beigli recept van valakinek??????????
Légyszi!!!!!!

Van!!
A recept Máger József - Gézsiné Márta: Édes élet cukorbetegeknek című könyvéből való. (Ebben amúgy is nagyon jó receptek vannak.) Tavaly megsütöttem e recept alapján a bejglit, annyi eltéréssel, hogy kicsit több tölteléket tettem bele, s tökéletes lett! Szóval, jószívvel ajánlom!

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

30 dkg finomliszt
10 dkg Graham-liszt
21 dkg Rama margarin
2 dkg élesztő, 1dkg Glukonon a felfuttatásához
1 tojás sárgája
1 csipet só
1 és fél dl tej
1 tojás sárgája (újra)
1 db tojás a teteje megkenéséhez

HOZZÁVALÓK A DIÓS TÖLTELÉKHEZ:

18 dkg darált dió
3 dkg fruktóz
1 db narancs reszelt hája és leve
10 dkg hámozott, reszelt alma
fél dl tej
2 dkg mazsola

HOZZÁVALÓK A MÁKOS TÖLTELÉKHEZ:

18 dkg őrölt mák
3 dkg fruktóz
1 db citrom reszelt héja és leve
10 dkg hámoztt, reszelt alma
1 dl tej
2 dkg mazsola

KÉSZÍTÉS:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, a tojássárgát kevés tejjel elkeverjük. Az élesztőt Glukononnal kevés tejben felfuttatjuk. Az így előkészített hozzávalókból összállítjuk a tésztát és ezután kelesztjük.
A tölteléket az előírt alapanyagokból elkészítjük.
A megkelt tésztát két cipóra osztjuk, téglalap formájúra nyújtjuk. Megkenjük az egyiket a diós, a másikat a mákos töltelékkel. Feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ha a két rúd összeér, kenjük meg olajjal, hogy sütés után könnyen szét tudjuk választani őket. A tetejüket megkenjük tojás sárgájával és villával megszúrkáljuk. Egy órára hűtőbe tesszük. A sütőt előmelegítjük. A hűtőből kivett tésztát felvert egész tojással kenjük meg és ismét megszúrkáljuk.
Kb. 40-45 percig sütjük közepes lángon. Ha kihűlt, szeleteljük. Egy rúdból 15 darab egyforma szeletet vágunk.

TÁPANYAGTARTALOM 1 SZELETBEN:

DIÓS:

energia: 839 kJ (204kcal)
fehérje: 4,5 g
zsír: 13,3 g
szénhidrát: 15,9 g

MÁKOS:

energia: 781 kJ (190 kcal)
fehérje: 4,8 g
zsír: 11,2 g
szénhidrát: 17,0 g

HASZNOS TANÁCS:

A mákot és diót csak fruktózzal édesítsük, mert más édesítőtől általában megkeseredik.
A bejglit (és más élesztős sütiket is) 1 órára azért tesszük a hűtőbe sütés előtt, mert akkor nem repedezik meg a teteje.
Mindig előmelegített sütőben süssünk!

Oldal tetejére