Tresiba Inzulin

Vitamin

Aktív tag
Persze, persze én csak arra utaltam hogy a nem biztos hogy kitart 24 órát az nem egyenlő a 16 órával, mert ez egyszerűen nem igaz.
A 16 óra az kb. egy NPH inzulin hatáshossza.

Én is jobban örülök az 5.6-os értéknek, de a 4-től még nem esek kétségbe.
A vércukormérőkről van egy topic ott leírják melyiket nem szabad venni.
(Kár hogy a rendelő falán pont az van kiplakátolva.)

Inzulin árak (5x3 ml): Humalog/Rapid/Apidra kb.:8700 HUF, Lantus: 15600 HUF, Tresiba: 21800 HUF.

A drágább termék a korábbi commentek alapján nem mindenkinek jön be.
Csak azért mert drágább, nem érdemes mindenkinek azt használni.

És itt jön képbe az Omnipod:

https://diabforum.hu/cikk/inzulinkezeles/uj-omnipod-inzulinpumpa-rendszer-kerult-forgalomba

Ebbe a legolcsóbb inzulint kell tölteni és így már talán nem is olyan drága ez a készülék.
Három naponta egy szúrás, 0.25 egység kezelése, azt és úgy állítod be ahogy akarod.
Eljárt az idő a penek fölött.
Omnipod esetén a két drágább inzulinra nincs szükséged.
Természetesen ez sem kapható itthon...
 

Kesia

Új tag
Szia. Milyen hosszú tűt használsz? Cserélsz-e tűt minden beadás előtt? Milyen szögben tartod a tollat beadáskor? Kimérted-e fokra pontosan? egy helyre adod, vagy idonként változtatsz? Érhette e hideg vagy meleg az inzulint (pl. Amikor a táskádban van)? Használsz-e télen fűtőtasakot, nyáron jégakkut, amikor szállítod? Vezeted-e a naplód? Méred-e a cukrodat éjszaka? Mennyire számolod pontosan a szénhidrátot? Beleszámolod-e pl. a salátában lévő uborkát, vagy a rajta lévő öntetet? Mozogsz-- e rendszeresen, minden nap? Ha igen, akkor még többet kell. Egészen addig fokozva, amíg csak tart a hízás.

Lehetetlen, hogy az inzulin legyen rossz, hiszen ÚJ! Valamint láttam a múlkor egy színes grafikont az inzulinok hatekonysagarol, amit egy orvoslátogató mutatott. Két oszlop volt rajta, egy alacsony és egy magas. A magas mutatta a Toujeo-t. Az alacsony pedig az osszes többi inzulint. Megbeszéltük, hogy ez a grafikon 100 %-osan bizonyítja, hogy a Toujeo tökéletes, tehát mindenkinek gondolkodas nélkül fel kell írni.

Kedves Daniel87!

Köszönöm a sok kérdésedet, melyekre csak röviden azt tudom mondani: több mint 37 éve vagyok 1.tipusú cukorbeteg, így tisztában vagyok azzal, talán van tudomásom arról, hogy milyen szögben kell tartani a tollat ( annak idején én még olyan fecskendőkkel és tűkkel adtam amiket főzni kellett....), azzal is, hogy váltogatni kell a helyet.....vezetni kell a naplót.......Szerinted itt mindenkinek akinek ezzel az inzulinnal vagy a Tresibával van problémája, azok közül senki nem mozog rendszeresen ( mert hogy többünknek van súlygyarapodása, vizesedés...), vagy nem vezeti a naplót vagy nem méri ki pontosan a toll szögét amikor beadja? Szeretnék visszakérdezni. Mennyi a pontos beadási fok? Te hogyan méred ki? Mindig kiméred amikor pl. tömegben vagy? Füzetedbe vezeted pontosan hogy mikor mit ettél, volt e front, volt e más hatás ami miatt más lehet az értéked....írod, hogy mikor kezdted meg az új ampullát,mi annak a sorozatszáma...? Miért hiszed azt, hogy egy adott inzulin mindenki számára, majd hogy nem az összes cukorbetegnek tökéletes és mindenkinek azt kellene felírni gondolkodás nélkül.
Attól, mert valami ÚJ, igen is lehet még rossz. Nagyon sok embernek vannak rossz tapasztalatai a Toujoe-val illetve a Tresibával. Te magad írtad az egyik ÚJ típusú inzulinra: " Osszefoglalva: a Treshiba egy szar." akkor a Toujeo miért is ne lehetne rossz vagy hatásnál bizonyos betegeknél? Hogy is van ez? Mintha ellentmondásban lennél saját magaddal. A színes grafikont nem szeretném kommentálni. Az orvoslátogatónak az a dolga, hogy eladja azt amivel megbízták. . Tényként kell kezelni, hogy minden ember más, az egyiknek ez jó, a másiknak meg az.
 
Utoljára módosítva:

Kesia

Új tag
Daniel87!

Ezt a hozzászólást te magad írtad a Toujeoval kapcsolatban: "
Pontosan erről beszélek. A valóság szeeintem az, hogy az orvosokat etetik meg hamis statisztikai adatokkal. Ők is csak kb. Arra tudnak hagyatkozni, amit közölnek velük. Ha a gyogyszerügynök elétol néhány jól hangzó statisztikai adatot, akkor ő altalaban az alapján fog döntéseket hozni.

Lantust ajanlom. Toujeo-t is próbáltam, még rosszabb Mint a Treshiba. Szemelyesen is beszéltem Toujeo-t használókkal, ugyanazok a tapasztalatok. Indokolatlan, váratlan kiugrasok, beallithatatlan adagok. Egy bizonyos dózis felett állandó hipó, alatta állandóan magas. Mindez persze naprol napra valtakozva."

Most akkor miért is írtad nekem válaszként azt, hogy " Lehetetlen, hogy az inzulin legyen rossz, hiszen ÚJ! Valamint láttam a múlkor egy színes grafikont az inzulinok hatekonysagarol, amit egy orvoslátogató mutatott. Két oszlop volt rajta, egy alacsony és egy magas. A magas mutatta a Toujeo-t. Az alacsony pedig az osszes többi inzulint. Megbeszéltük, hogy ez a grafikon 100 %-osan bizonyítja, hogy a Toujeo tökéletes, tehát mindenkinek gondolkodas nélkül fel kell írni."

Most akkor mi van? Egyszer szidod a Toujeo-t, szidod a Tresibát, aztán dicsőíted a Toujoe-t és Tresibát.
 

Lufi

Új tag
Sziasztok
Mi most kezdtük ma este a Tresibát még véleményt nem tudok írni így csak csendes olvasó vagyok. Atro... valami a másik rövid inzulinunk. Bocsi, hogy sok mindent nem tudok most lettünk inzulinosok a 81 éves nagyimmal. Köszönöm
 

Erikazeer

Új tag
Sziasztok 2 hete adom a trediba 26 a cukrom hiaba emelem az apidrat a kozerzetem eleg gaz.lantus apidra parositasnal nem volt ilyen magas megis ezt kaptam .most 22 egyseget 26 ra emelte nem tudom lesz e valtotas
 
Helló,

Tresibáról más portálokon is elég megosztó a felhasználók véleménye.

https://www.drugs.com/compare/lantus-vs-tresiba

Én is korábban nem túl jókat írtam a treshibáról, most viszont már jobbak a tapasztalataim 1 évnyi kínlódás után. Egész jó 90-napos (8.0 mmol/l) átlag cukor értéket értem el legutóbb. Az jött be nálam, hogy tartani kell a beállított küszöbértéket, az a jó, ha már enyhén hipóztat. Viszont figyelni kell pl. délben, hogy ne szaladjon mélyre. A reggeli értékek beállítása viszont továbbra is problémás: éjfélkor gyakran enni kell, hogy ne hipózzak hajnalban. Úgy tűnik, nálam nem egyenletes a hatása. Az nagyon jó a treshibában, hogy a hatása bőven 24 óra.
 

Vitamin

Aktív tag
A déli és éjféli hipóra nekem az jött be, hogy este minél előbb vacsorázok és keveset. A kevés CH - hoz kevés inzulin kell, aminek kevesebb lesz éjjel a hatása.
Tudom hogy 2.5 órát írnak az okosok a Rapid hatástartamára, de nekem ennél markánsan több (négy és fél). Ezt kimértem szenzorral. Szóval ha este 6 kor vacsorázok, akkor lefekvéskor már biztos nincs jelentős hatása a Rapidnak. És akkor az egész éjszakám jó lesz :)
Reggel szintén minimális CH -t fogyasztok, mert ha többet ennék a Rapid hatása lehúzná kb. 10 órától a vércukromat (amikor már felszívódott a CH de a Rapid hatása még tart).

A CH és inzulin felszívódás nagyon egyéni ezt mindenkinek magának kell kimérni és ahhoz igazítani az életvitelét.
 
Sziasztok!
A tresibat használom NovoRapiddal párosítva. Sajnos az eredményeim mostanában nem túl jók. Reggel 12 alatt sosincs, inkább a felett. Illetve már éjszaka is ilyen sok. 10 egységet adtam eddig belőle. Esetleg emelnem kellene 1-2 egységgel?
 

Vitamin

Aktív tag
Szia,

már én sem használok Tresibát. A 4-8 közötti tartományt nagyon nehéz vele tartani. Vagy fel vagy le, de valamerre mindig ki akar térni.
Igaz, ha semmit nem eszem és nem adok gyors inzulint, akkor szép egyenletes a görbéje. De csak akkor.
És ha nagyon meleg van vagy lázas vagy akkor teljesen hatástalan. Olyankor mintha a Rapid hatását is blokkolná.

Korábbi hozzászólások közül Daniel87 frappáns fogalmazásával értek egyet :)
De nem akarlak lebeszélni, lehet hogy Te vagy az akinek beválik.
Ha sikerült beállítanod, mindenképpen írd meg!
 
Szia,

>már én sem használok Tresibát. A 4-8 közötti tartományt nagyon nehéz vele tartani. Vagy fel vagy le, de valamerre mindig ki akar térni.
>Igaz, ha semmit nem eszem és nem adok gyors inzulint, akkor szép egyenletes a görbéje. De csak akkor.om a
4-8 közötti értéket tartani bármilyen bázis inzilinnal sem könnyű feladat. Nekem úgy tűnik, hogy a treshiba csak akkor működik jól, ha sikerül elkerülni a hypókat (4.5 alatti értékeket).
Ezekre, főleg a hajnali tartósabb 4 alattiakra mindig Somogyizom 10-12 óra elteltével (hírtelen kiugrás 10-12 fölé). Ha ez nincs, egész jól muzsikál a treshiba. Állítgatni csak lassan érdemes,
2-3 napig ugyanazt érdemes adni, csak utána lépni egyet lefelé vagy fölfelé. Gyakran hipóztat hajnalban, ha csak egy egységgel följebb állítom a kelleténél. Ezzel együtt 8.0 átlagot tudtam elérni vele
90-napra, ami < 6.5 A1C-t jelent elvileg. Sajnos legalább 1 évembe került amíg idáig eljutottam vele sok rosszabb 90-nappal.
 

Vitamin

Aktív tag
Szia,

A HbA1C nagy hibája, hogy nem tudni mennyi hypo van mögötte.
Két ugyanolyan A1C nagyon különböző vércukor-görbéből eredhet.
Nyilván a kezelés is egészen más kell legyen.

A TimeInRange és társai (min,max,szórás,TimeInLow,TimeInHigh) sokkal többet mondanak a vizsgált állapotáról.
Ezért is lenne szerintem sokkal fontosabb a méréssel törődni és felzárkózni legalább a volt szocialista országok szintjére.

A legújabb inzulinokat én úgy látom gazdasági megfontolásból dobják piacra.

Kezelés szempontjából a mérésnek és a megtapasztalásnak sokkal nagyobb a jelentősége mint a legújabb és sajnos sokszor orosz rulettes új inzulinoknak.

Az Insulatardnál is voltak ilyen somogyis kiugrások?
Az egy egység is elég durva lépés. Más országokban (Hollandia, Svédország...) teljesen természetes hogy van fél egységes pen is.

Én biztos nem cserélném le azt ami korábban bevált*. Ha már gondolkodni kell azon hogy ez most jobb vagy rosszabb akkor azt köszönöm szépen inkább nem kérem.
Anno amikor saját kérésemre NPH-ról váltottam Lantusra nem volt kérdés hogy ez jobb. Sokkal jobb volt.

* ez nem teljesen igaz, mert sajnos én is kipróbáltam a Tresibát, de aztán visszakértem a régit
 
>Az Insulatardnál is voltak ilyen somogyis kiugrások?

Nem, mert akkor még honeymoon fázisban voltam.

>Az egy egység is elég durva lépés. Más országokban (Hollandia, Svédország...) teljesen természetes hogy van fél egységes pen is.

Sajnos a treshiba-t előretöltött penekben adják, feles nincs belőle tudtommal, pedig nagyon jó lenne.

>Én biztos nem cserélném le azt ami korábban bevált*. Ha már gondolkodni kell azon hogy ez most jobb vagy rosszabb akkor azt köszönöm szépen inkább nem kérem.
>Anno amikor saját kérésemre NPH-ról váltottam Lantusra nem volt kérdés hogy ez jobb. Sokkal jobb volt.

Én korábban Levemirt használtam, de az még rosszabb volt. Igaz azóta rájöttem, hogy nem jól használtam valszeg.

Jelenleg 1.5 éve próbálgatom a treshibát: ebből az első év nem sikerült túl jól, de meg kellett tanulnom használni, mert máshogy kell, mint pl. az insulatardot. Nem lehet türelmetlenül állítgatni, csak nagyon lassú
lépésekben. Ha ehhez hozzászoksz, elkezd kitisztulni a cukorkép. Most a célom 8 alá gyűrni a 90-napos átlagértéket.
 

Vitamin

Aktív tag
Kivágod a Tresibát a műanyagból, rárakod egy korábbi kiürült Rapidról a műanyag sapkát és már rakhatod is be egy normális többször használható Novopenbe.
Ha fél egységesbe akarod tenni, be kell szerezned egy Echo-t (ebay kb. 10-15e HUF).
Ha mégis váltanál a Tresibáról :) , akkor sem lesz kidobott pénz, mert használhatod a Rapidhoz.
Bosszantó hogy nem szabványosították a patronok méretét. Mindhárom gyártó más geometriai kialakítású patront csinál. Ugyanaz a mennyiség, de más kialakítás, nehogymá a beteg
egyszerűen váltani tudjon...

Hogyan lehet rosszul használni a Levemirt?
 

Daniel87

Új tag
Kedves Daniel87!

Köszönöm a sok kérdésedet, melyekre csak röviden azt tudom mondani: több mint 37 éve vagyok 1.tipusú cukorbeteg, így tisztában vagyok azzal, talán van tudomásom arról, hogy milyen szögben kell tartani a tollat ( annak idején én még olyan fecskendőkkel és tűkkel adtam amiket főzni kellett....), azzal is, hogy váltogatni kell a helyet.....vezetni kell a naplót.......Szerinted itt mindenkinek akinek ezzel az inzulinnal vagy a Tresibával van problémája, azok közül senki nem mozog rendszeresen ( mert hogy többünknek van súlygyarapodása, vizesedés...), vagy nem vezeti a naplót vagy nem méri ki pontosan a toll szögét amikor beadja? Szeretnék visszakérdezni. Mennyi a pontos beadási fok? Te hogyan méred ki? Mindig kiméred amikor pl. tömegben vagy? Füzetedbe vezeted pontosan hogy mikor mit ettél, volt e front, volt e más hatás ami miatt más lehet az értéked....írod, hogy mikor kezdted meg az új ampullát,mi annak a sorozatszáma...? Miért hiszed azt, hogy egy adott inzulin mindenki számára, majd hogy nem az összes cukorbetegnek tökéletes és mindenkinek azt kellene felírni gondolkodás nélkül.
Attól, mert valami ÚJ, igen is lehet még rossz. Nagyon sok embernek vannak rossz tapasztalatai a Toujoe-val illetve a Tresibával. Te magad írtad az egyik ÚJ típusú inzulinra: " Osszefoglalva: a Treshiba egy szar." akkor a Toujeo miért is ne lehetne rossz vagy hatásnál bizonyos betegeknél? Hogy is van ez? Mintha ellentmondásban lennél saját magaddal. A színes grafikont nem szeretném kommentálni. Az orvoslátogatónak az a dolga, hogy eladja azt amivel megbízták. . Tényként kell kezelni, hogy minden ember más, az egyiknek ez jó, a másiknak meg az.

Ez mindössze csak egy kis irónia akart volna lenni, az inkompetens, áldozathibáztató, gazdasági érdekek mentén döntő, szociáldarwinista dokik/gyógyszerügynökök/eü.dolgozok érvkészletének
felsorakoztatásával. :) Sajnálom, hogy nem ment át elsőre. Mindemellett persze nem kívánom
elviccelni a problémát, magam is ugyanebben a csónakban evezek!
 
>
Kivágod a Tresibát a műanyagból, rárakod egy korábbi kiürült Rapidról a műanyag sapkát és már rakhatod is be egy normális többször használható Novopenbe.
>Ha fél egységesbe akarod tenni, be kell szerezned egy Echo-t (ebay kb. 10-15e HUF).

Na ezt ki is próbáltam, megsufnitunigoltam a treshibat, volt otthon egy feles novo beadóm. Működik, sapkát sem kell beszerezni, mert átraktam egy korábbi maradék levemir ampulláról. Köszi a tippet.
Remélem jól működik még ez a régebbi feles novo pen...

>Bosszantó hogy nem szabványosították a patronok méretét. Mindhárom gyártó más geometriai kialakítású patront csinál. Ugyanaz a mennyiség, de más kialakítás, nehogymá a beteg
>egyszerűen váltani tudjon...

2-3 gyártó uralja a világpiacot....

>Hogyan lehet rosszul használni a Levemirt?

Türelmetlenül: naponta állítgattam, ha nem voltak jók az értékek, egy idő után végtelen ciklusba kerültem, amelyekből nem tudtam kijönni érdemben. A detemir alapú levemirt sem lehet úgy állítgatni mint az insulatardot.
 

Vitamin

Aktív tag
Ez mindössze csak egy kis irónia akart volna lenni, az inkompetens, áldozathibáztató, gazdasági érdekek mentén döntő, szociáldarwinista dokik/gyógyszerügynökök/eü.dolgozok érvkészletének
felsorakoztatásával. :) Sajnálom, hogy nem ment át elsőre. Mindemellett persze nem kívánom
elviccelni a problémát, magam is ugyanebben a csónakban evezek!

Az inzulingyártók nagyon jól lobbiznak és ott virít a nevük a diab. szervezetek szponzorai között. A kamu inzulinjaik a jövőben is előbb fognak támogatást kapni, mint például ez:

https://diabforum.hu/forum/temak/14...ibrálás-nélkül-„freestyle-libre-flash”.15203/

Éppen 5 éve nem sikerült ennek ideérnie a bécsi bemutatóból. Mint ahogy a DexCom G6 sem ért ide. Gratulálok az illetékeseknek!
 

Daniel87

Új tag
Az inzulingyártók nagyon jól lobbiznak és ott virít a nevük a diab. szervezetek szponzorai között. A kamu inzulinjaik a jövőben is előbb fognak támogatást kapni, mint például ez:

https://diabforum.hu/forum/temak/14-napon-keresztül-működik-vércukor-kalibrálás-nélkül-„freestyle-libre-flash”.15203/

Éppen 5 éve nem sikerült ennek ideérnie a bécsi bemutatóból. Mint ahogy a DexCom G6 sem ért ide. Gratulálok az illetékeseknek!

Ami alapvetően nem volna gond, ha jó minőségű, hatékony készítményeket adnának el, de látható, hogy nem minden esetben ez történik (lásd akár a fentebb linkelt fórumon olvasható tapasztalatokat a Treshiba kapcsán).

Én nemrég visszaváltottam a Lantusra, de mintha ismét tapasztalnám a Lantus használata során előforduló fura anomáliákat, melyeket a Treshiba előtti Lantus-os időszakban nem. Elképzelhető, hogy a Lantus-on is változtattak valamit időközben? Persze lehet az is, hogy nálam változott valami, de mindenesetre különös
 

Vitamin

Aktív tag
És látsz valami szabályszerűséget?
Például amikor már régóta használod a patront (kezd megromlani), akkor jönnek az anomáliák?
 

Daniel87

Új tag
És látsz valami szabályszerűséget?
Például amikor már régóta használod a patront (kezd megromlani), akkor jönnek az anomáliák?

Ilyesfajta szabályszerűséget nem látok. A beadással kapcsolatos technikai problémákat kiszűrtem (szav.idő, hőmérséklet, eldugult tű, csomó,stb.). Nagyjából ugyanazok a jellegzetességek kezdtek mutatkozni, melyek a Treshiba használatakor jöttek: szinte napról napra változó, kiszámíthatatlan inzulinhatás, minimális extra szénhidrát által okozott irreális cukoremelkedés, indokolatlan délelőtti hypo, ezzel szemben elégtelen inzulinhatás az esti órákban (spontán emelkedés bármiféle külső beavatkozás nélkül), illetve az általános, nagyfokú labilitás (a "bemeneti feltételek" kis mértékű változása szokatlanul nagy kilengést okoz valamilyen irányban).

Még egyszer ismétlem,a legfurcsább az egészben hogy (holott akkor sem volt minden tökéletes)a korábbi Lantus-időszak esetében ezek nem jelentkeztek!
 
Oldal tetejére