Vércukor érték HbA1c

bioszaky témája a 'Vércukormérés' fórumban , 2006 Október 17.

 1. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Ti még nagyon a pumpázás elején vagytok, és ilyenkor előfordulhatnak ingadozások. Sokkal jobb nem lesz nektek, ha leírom, hogy én 12 fölötti HbA1c-vel kezdtem a pumpázást, és bizony nehéz volt idáig eljutni. Az viszont adhat reményt, hogy nekem sem folyamatosan csökkent, voltak ingadozások, hol lejjebb ment, hol pedig vissza, még az előző érték fölé is. Nem könnyű az ingadozó cukornál elérni egy jó HbA1c értéket, nálatok, mivel gyerkőc, még nehezebb, mert folyamatosan változik a szervezetének az igénye. Ezekhez a megváltozott igényekhez kell egy jó cukorszintet produkálni, ami egyáltalán nem könnyű feladat.
  Bízzál magadban, hogy a legjobb tudásod szerint cselekszel, hidd el, folyamatosan egyre több tapasztalatod lesz a diabot illetően, és a pumpás kezelést illetően is.
  Szóval fel a fejjel. :)
   
  SZOMORUNAGYMAMA és edit67 kedveli ezt.
 2. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Hát igen, egy jó HbA1c érték nem "beszédes" mutatószám önmagában, mert egy átlagot mutat. Jelenthet 4-7 közötti cukrot is, de jelenthet 2-17 közötti cukrot is. (Nem pontosan számoltam, csak érzékeltettem.)
  Fontos mutatószám lenne még mellé a szórás is. Minél kisebb a szórás mutatószáma egy alacsony HbA1c (vagy alacsony átlagos cukorszint) mellett, annál jobb az anyagcsere. Ugyanígy egy alacsony szórás érték magas átlagos cukorértéknél rossz anyagcserére utal. Egyik mutatószám sem ad önmagában értékelhető eredményt.
  A szórást érdemes egy napra, egy hétre és egy hónapra is kimutatni és együtt elemezni az átlagos cukorszinttel. Ha nem tudtok adatot letöltetni, akkor excel táblázattal is tudsz szórást nézni. Kicsit pepecs munka, de megéri, még akkor is, ha ebből is csak utólag lehet következtetni, hogy hol vacak a cukor, és arra sem ad magyarázatot, hogy hogyan lehet jobbá tenni. Mert csak azt látjuk, hogy jobbá kell tenni, de azt eddig sem tudtuk, hogy hogyan, mert különben már megtettük volna minden féle kimutatás nélkül. Azért csak közelebb visz a megoldáshoz, hogy hol kell beavatkozni.
   
  SZOMORUNAGYMAMA és erica75 kedveli ezt.
 3. umbra08

  umbra08 Aktív tag

  Igen, ezért írtam, hogy nem vagyok nyugodt és elégedett, (amikor a pusztán szám miatt örülnöm kellene 5,2 %, de nem) mert nálunk ez 2-17-ig terjedő cukrot jelent.
  Nem értem, nálunk olyan könnyen 16-17-es cukiba szaladunk vagy ha hipózunk, az úgy igazán tesszük, 2-sel kezdődik. Nálunk, legalábbis a mi értelmezésünkben a 3-sal kezdődő cuki nem is hipó.:mad:

  Elég 5-10 grammnyi kenyeret nem jól számolni (azaz nem számolni, elsiklani felette), nem 20 gr kenyeret eszik, hanem 2x 20 gr-ot, de mind a kettő 20-gr-os nem is igazán 20 gr-os hanem 25gr és akkor már összesen +10 gr.....
  Egyszer uzsi időben banánhoz ennyi bólus kell, másik nap kicsivel több. Egyszer behipózik banán után, egyszer meg elszáll 12-ig. Egy 12-es cuki nálunk nem az ijedelemről szól. Miért nem vagyok már kiakadva egy 12-es cukitól? Azaz kivagyok, csak az nekünk úgy, de úgy be tud hirtelen, váratlanul (nem gondolván) csúszni, hogy csak na. Aztán mások írásaiból olvasom, hogy "jajj, 12 a cukija".
  Én vagyok béna, vagy mi van? Nálunk olyan könnyen/váratlanul/nem gondolván..... nagyon alacsony lesz, vagy nagyon magas.
   
  edit67 és SZOMORUNAGYMAMA kedveli ezt.
 4. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Umbra, hát ez a téma, amit felvetettél szerintem az orvosok asztalára kéne, hogy kerüljön és kéne kutatásokat végezni ezzel kapcsolatban. Ugyanis hiába vagyunk itt 1-es cukrosok majdnem mind, egyikünknek a 12 magas, a másikunknak mindennapos. Ha nem a saját szememmel láttam volna többször is életemben, hogy velem egykorú, ugyanannyi ideje cukros ember cukra mennyire nem változik ugyanattól, amit közösen ettünk, csináltunk, nekem meg mennyire magas vagy alacsony lett utána, nem hinném el. A legjobb példám egy srác volt, velem egyidős volt (17 évesek voltunk), ő is már több, mint 5 éve cukros volt akkor és egy buliban voltunk mindketten. Volt chips. Neki 7 valami volt a cukra chips előtt, nekem 5 valami. Ő megevett majdnem 1 zacskó (!) chipset és mért utána 8 valamit és nem adott be rá inzulint. Én beadtam inzulint és ettem mondjuk egy negyed zacskót és 10 valamennyit mértem. És azóta is, amióta fórumozom, ez egyre egyértelműbb, hogy vannak a labilisabb cukrosok és vannak, akik ugyanolyan életvitel mellett jóval stabilabb értékeket produkálnak. És ők is 1-es cukrosok. Engem foglalkoztat régóta, hogy mi a különbség? Jó lenne rájönni. Én olyan vagyok, mint Tökmag... csak úgy tudom közel normálisan tartani a cukromat, hogy napi 10x mérek és állandóan korrigálok valamit (vagy inzulinnal vagy pár falat kajával). Éjjel is legalább 1x kelek és mérek és 20ból 19szer kell inzulint adni vagy inni valami cukros lötyit. Ha lemegyek a gyerekekkel sétálni, mérek előtte, közben és utána és szinte mindig kell enni vagy beadni valami korrekciót, hogy séta közben ne essen le vagy ne menjen feljebb. Lehet így élni és mindent csinálok, nem maradt ki semmi az életemből, csak néha bosszant, hogy más 1-es cukrosnak semmi ilyesmire nincs szüksége, mégis eléri ugyanazt, amit én ennyi macerával is csak nehezen. Kitartás, és ne hibáztasd magad semmiért, sokkal könnyebb lesz, ha már 5-6 éves lesz Tökmag!
   
 5. lizzi

  lizzi Őstag

  Molli csatlakozom ,én sem voltam soha az életben stabil cukros és régen nagyon de nagyon bosszantott ,ma már nincs időm rágódni rajta ,de az utóbbi napok ,hetek kikészítenek :( el nem tudom képzelni mitől ,de 4 órán belül képes 7-ről 17-re ugrani kaja és előzmények nélkül...
  régen nem éreztem ,hogy az időjárás befolyásolt volna ,de most nem tudom másra fogni csak a szélre....
  jöhetne már a jó idő!!!!!
   
  vighkata és SZOMORUNAGYMAMA kedveli ezt.
 6. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Jajj, lányok, annyira tudom, milyen ez a látszólag ok nélküli cukoringadozás. Tudom, hogy van oka, mert mindennek van, csak az okokat nem minden esetben lehet felismerni, kitalálni, megelőzni, stb. Néha én sem értem, hogy mitől szökik fel a cuki, de olyan is van (és csodálkozom is), hogy napokig rendben van a cukim, pedig számítok az ingadozásra, vagy a magas cukira.
  Tényleg nagyon jó lenne tudni, mikor, mi zajlik le bennünk. Mert tudjuk, hogy nem a CH-n és a CH számoláson múlik minden. Az túl szép lenne.
   
  edit67 kedveli ezt.
 7. kmolli

  kmolli Moderátor Fórumvezető

  Igen, mindennek van oka, csak azt szeretném tudni (és szerintem a dokik is :)), hogy miért van az, hogy ugyanaz az ok nekem felviszi (de van, amikor nem...), másnak meg nem viszi fel. Mint a front, van, akinek semmit nem számít és van, akinek sokat borít, tök egyértelmű az oka, de mégis miért hat ennyire másként, miért van két típusú 1-es cukros?
   
  edit67 és vighkata kedveli ezt.
 8. borka

  borka Őstag

  Sajnos ezzel nem vagy egyedül.Nálam ugyan ez a helyzet.:mad:
   
 9. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Bizony, nem is lehetsz maradéktalanul nyugodt, mert a folyamatosan, és gyakran hintázó cukor ártalmasabb, és jobban megviseli a szervezetet, mint ha időnként egy kissé magasabb cukrot mérünk, akár hosszabb időn keresztül.
  Hogy mi lehet a kissé magas, és mennyi ideig lehet az a hosszabb? Na azért erre én sem tudnék pontos, vagy inkább megnyugtató választ adni, mert szerintem ezt diabetologus sem tudná meghatározni. Valószínű azért itt is van egyéni érzékenység, mármint egy szövődmény kialakulása szempontjából. Hiszen van akinek tartósan magas cukorszinttől sem alakul ki szövődmény, másnak meg irigylésre méltó cukorszintnél is kialakul valami szövődmény.
  Tudom, hogy ezzel most nem nyugtattalak meg, de szeretném sugallni, hogy ne hibáztasd magad, és ne gondold, hogy rosszul csinálsz valamit. Saját tapasztalatból tudom, hogy a legnagyobb odafigyelés mellett is becsúsznak érthetetlen, vagy csak utólag megérthető esetek. Sokszor azok a definíciók, amiket nagykönyvi szinten tudok, nem jönnek be, máskor meg tökéletesen működnek. Én meg már azon is csodálkozom, hogy amikor számítok valami felborulásra (mondjuk mert napok óta nem volt sem hipo, sem hiper), akkor meg nem következik be. De aztán menetrendszerűen mégis csak borul minden, akkor meg azt nem értem, hogy napokig miért működött a dolog. Mindig próbálok rájönni, hogy hol, mi lehetett a különbség, de még nem igazán találtam rá.
   
  erica75 kedveli ezt.
 10. vighkata

  vighkata Utolérhetetlen :) – moderátor

  Egyértelmű bizonyíték arra, amit mondasz a menzesz (erről sokat beszéltünk is). Egyik megszenvedi cukorilag azt a pár napot, más meg sem érzi, legalábbis a cukrán nem. De itt legalább tudjuk, hogy a menzesz az ok, de egyben vissza is kanyarodtunk az eredeti kérdéshez, vagyis hogy egyikre így hat a hormonváltozás, másra meg nincs hatással. De ez akkor is kicsit érthetőbb, követhetőbb, periodikusabb, mint minden más, ami meglepetésszerűen jön.
   
 11. lizzi

  lizzi Őstag

  Elmúltak a nagy ingadozások ,hurrá!!!!most meg napi minimum 2 hipo van.....
  tuti biztos ,hogy nagyon sok minden változik a szervezetünkben ,nálam pl. teljesen más volt pumpával sok minden terhesség előtt és teljesen más most
  terhesség előtt szinte sosem voltak somogyijaim ,csak ha nagyon bezabáltam akkor ugrott nagyon magasra ,de most minden hipo után 90%-ban van somogyim és nagyon el tud szállni a cukrom minden ok nélkül,és nem minden hónapban, minden menszikor jó ugyanaz a beállítás :(
  régen a szél sem befolyásolt ,most meg tuti biztos ez volt a ludas...
  és így érjük el a jó eredményt amit elvárnak tőlünk ....igazából nem is érdekelne, csak miért gondolják ,hogy nekünk az a jó ha sz.r cukraink vannak?????
   
  edit67 és vighkata kedveli ezt.
 12. erica75

  erica75 Aktív tag

  Beni HbA1C eredménye: 6,6%.
  Sajnos tudom, hogy ez nem tökéletes (akárcsak Umbráéknál Tökmag eredménye), és a drnénink is mondta, hogy ebben valószínűleg sok a hipo.
  Az ez előttinél legalább tudtam, hogy a 6,8, az jó, mert akkor szenzoroztunk, de most elbizonytalanodtam.....
  Mérek 2 óránként, kivéve éjszaka. Este 11-kor, meg hajnalban változó időpontokban (2-3-4 óra között), de mit tudok tenni?????????
  Én, ami legalacsonyabbat mértem, az 3,2 volt. 3 alattit még nem mértem soha.
   
 13. umbra08

  umbra08 Aktív tag

  Hali, azért az mindenképpen jó, hogy 7 alatt van, nem?
  Soha nem mértél még 3 alatt?? Az jóóóó!!
  Nálunk a 2-essel kezdődő gyakori, de párszor beugrott már 1-es is. Sajna. :((
  Kb. én is így mérek mint te, nappal 2-3 óránként, éjjel éjfélkor, majd ha viszonylag jót mérek, akkor csak reggel 6-kor, ha nem 3-kor vagy 4-kor, vagy éjfél után 1-1,5 órával rámérek, hogy éjfélihez képest felfelé vagy éefelé ment.
   
 14. erica75

  erica75 Aktív tag

  Szia!
  Nekünk a drnénink nagyon forszírozza, hogy 7 körüli legyen a hba1c :(
  Én még eddig sikeresen elkerültem a 3 alatti értékeket, de ugye ez a nagyon sok mérésnek is köszönhető, meg hogy folyamatosan szem előtt van Beni. De folyamatosan "rettegek", hogy be ne üssön egy nagyon mély hipó:o
   
 15. tímeácska

  tímeácska Őstag

  Örülök, hogy tényleg ilyen jó értékei vannak Beninek!
  De azért ez nem 100%-ig a 2-3 óránkénti mérésnek köszönhető... Vagyis, annak idején hiába mértem hónapokon/éveken át Máténak én is maximum (!!!) 2 óránként a cukrát éjjel-nappal, mégsem tudtuk elkerülni a durva hypokat (1 alatti cukik is fél óra alatt ki tudtak Nála alakulni!)! Igaz, hogy akkor még penes volt, de önmagában a mérés sajnos nem elegendő - lásd Umbráék... Pedig a folyamatos kontroll ott is meg van! Nem is kicsit! És pumpás ott is a gyerkőc!
  Szerintem teljes mértékben az egyéntől függ, hogy mennyire "ingatag" a cukra. Vagyis, egy brittle-típusú diabost sokkal de sokkal nehezebb normál vércukortartományban tartani, mint azt, akinek nem ingadozik a cukra!
  Ezzel szemben, Máténak elegendő (lenne) naponta 4-5 alkalommal mérni a cukrát (vannak hétvégék, amikor így is van...), mégis 5,3 % a HbA1c-je, hypomentesen! És a hyperek is "elkerülik". Már idejét sem tudom, mikor mértem Máténak 9 (!!!!) fölötti cukit, pedig ritkultak a mérések!
  Szóval, Ditti, lehet, hogy Nálatok is alakul majd, ahogy Máténál! ;-)
  Erika, Ti meg csak ügyesen, csak így tovább! :)
   
  SZOMORUNAGYMAMA és erica75 kedveli ezt.
 16. erica75

  erica75 Aktív tag

  Köszönöm! Ilyenkor úgy "irigykedem", hogy milyen jó, hogy napi 5 alkalom is elég, hogy mérjetek. Remélem, hogy nálunk is eljön annak az ideje. De addig még sok-sok rögös úton kell végigmenni.
   
 17. umbra08

  umbra08 Aktív tag

  Nálunk volt már olyan, hogy 1 óra alatt a 11-ről 2 valamennyi lett a cukija, pedig nem bólusoztam túl, nem korrigáltam. Egyszerűen tudom, hogy közeledve 13:00 órához bummm esik a cukija, pedig a bázist is visszavettem abban az időben.
  Illetve a másik, hogy néha érthetetlen módon, nincs extrém helyzet (bekajálás, kevés bólus adás) bummm, 16-17 a cukija. Annyira nem mindegy, hogy 0,1 egységgel (vagy 0,2-vel) plussz vagy mínusz. Annyira ott kell lenni agyilag, annyira mérni és számolni kell a megevett kaját. Ez főleg reggel érvényes. Látszatra egy kenyeret? Hát, nem mindegy, hogy 36 gr, vagy 42 gr.
   
  edit67, SZOMORUNAGYMAMA és erica75 kedveli ezt.
 18. umbra08

  umbra08 Aktív tag

  Igen, értelek, én is mindig attól rettegek.
  Az éjszakák?? én ezt már nem értem. Soha nincs olyan (de tényleg nincs), hogy mondjuk 6-7-es értékkel (én ennek örülnék) végig megyünk. Vagy magas végig. Mondjuk éjfélkor mérek 9 körülit (nem korrigálok dokink tanácsára), 10-11-essel kel, azaz tartósan magasan megy végig. Vagy alacsonyat mérek (4-5) és akkor ha nem adnék neki 1 kanalas tápszert, reggelre beesne. Tápszerrel ébred jó cukira.
  Másik variáció, éjfélkor magasat mérek (11, ami ugye már magas), korrigálok 0,1 vagy 0,2, reggelre hipó, kettessel kezdődik. Na, ha minimálisan korrigálok, beesik ha nem esik, felfelé megy 1-2 értékkel, tehát egész éjjel magas. Ilyenkor haragszom magamra.
   
  edit67 és erica75 kedveli ezt.
 19. umbra08

  umbra08 Aktív tag

  Két dolog. Szerintem Ti/Te m..ha ügyesek vagytok, tudtok valamit, hogy ilyen jó a cukitok! :cool: :hurra:
  Másik. Nálunk voltak mindenféle vizsgálatok (vér) és azt mondta egy kutató, hogy Pistike olyan 1. típ. cukorbeteg, olyan csoportba tartozik, hogy "jól kezelhető, jól beállítható", valami ilyesmit mondtak a génvizsgálatok után. Na bumm. Vagy ők tévedtek vagy én vagyok béna. Az utóbbi a valószínűbb, illetve az, hogy Pistike túl önálló, túl nagy az akarata és bevallom, sok meg van engedve neki, el lett kapatva és nagyon nehéz így diabosként kezelni. Akaratos, hisztis... le kellene már törni a szarvát . :rohog: Nagyon, de nagyon nehéz most vele. Szerelékcsere lefogás, kajez nem kell, az nem kell, most nem eszik, most megsértődünk.....
  Példa :rohog: : Anyukáméknál voltunk, ott is van egy köntösöm. Reggel volt, mentünk reggelizni, nem öltöztem fel, csak köntös. "Anya, ez a köntös nem tetszik nekem!, vedd le!" Én erre: "nem veszem le, fázom". Ok, ere Pistike behisztizett, lefeküdt a földre, ordított, ő nem jön reggelizni. Majd 1 órát könyörögtem, hogy jöjjön, mert reggeliznie kellene, soká van. Naná, 10 után reggelizett, ilyenkor már késő van, sok bólussal (azaz a szokásosnál picit többet adva is) is délre 13 lett a cukija. Pedig, amikor felkelt 5 volt neki.
   
 20. erica75

  erica75 Aktív tag

  Soha ne haragudj magara! Én ezt saját tapasztalatból mondom. Te minden tőled telhetőt megteszel, és a legjobb tudásod szerint kezeled Tökmag cukorját.
  Amikor én Benivel hazakerültem, nagyon-nagyon sokat éjszakáztam (értsd szó szerint, nem mertem elaludni:o), voltak nagyon rossz nappaljaink, éjszakáink. Pedig mértem, korrigáltam, etettem. De nem tudtam mást tenni, mivel egyedül maradtam minden segítség nélkül. Aztán rájöttem, hogy ez így nem mehet. Beninek szüksége van rám, és én mindent meg fogok tenni, hogy neki a lehető legjobb legyen.
  Ehhez pedig tartom magam most is, de ma már tudom, hogy vannak esetek, amikor akármit is csinálok, a cukra nem úgy reagál, ahogy én azt szeretném.:rolleyes: De már nem csinálok belőle lelkiismereti problémát, ha pl. reggel 9-es cukorral kel fel.
   
  umbra08 kedveli ezt.
: hba1c

Megosztás