Vércukormérők

somcsika

Aktív tag
HOgyan tudtál csíkot felíratni a havi 3 dobozon felül???? Lehet, hogy olcsóbban megúszhatnám a plusz 3 dobozt????

Képzeld, nekem is mesélték, hogy a havi közgyógyos dobozon felül írattatnak fel rendszeresen tesztcsíkot receptre, elkerülve a teljesáras pótlást. Én is úgy tudom, hogy ez nem lehetséges, de van ahol ez működik. Nem tudom, ez a rendszeren való hiba kihasználása vagy mégis lehetséges???

Na szóval az elejéről kezdem.

Mi február 23-tól vagyunk közgyógyosak, vagyis akkortól él az igazolvány. Akkor felirattam a 3 havi adagot (azaz 9 dobozzal). Mivel április végén már nagyon fogyóban volt a készlet és volt még legalább 3 hét a 3 hónap lejártáig, így először vettem egy teljes árut a patikában, de a patikus nő megkérdezte, hogy nincs-e receptem, mert úgy olcsóbb. Mondtam, hogy nincs mert már elfogyott a 3 havi keret és én is úgy tudtam, hogy csak akkor lehet újra iratni, ha újjabb 3 hónap következik.
Közben a Lacusommal mentünk a gyerekorvoshoz, de ha már ott voltam, mergkérdeztem, hogy ő irhat-e föl inzulint, és glucagont. Mondta, hogy minden további nélkül. Kérdezte, hogy tesztcsíkra nincs-e szükségünk. Mondtam, hogy igen, de még nem telt le a 3 hónap. Azt mondta, hogy akkor felirja nem közgyógyra hanem általánosra (pontosabban eü. kiemelt volt X-elve). Kérdeztem, hogy ezt szabad. Azt mondta, hogy közgyógyra valóban jól tudom, hogy csak 9 dobozzal szabad 3 hónapra. De a törvény nem tiltja, hogy egyéb jogcímen írjon fel, akkár 10 dobozzal is, mert az másfajta támogatási rendszerbe tartozik.
Én ezt nem tudtam. Most abban egyeztünk meg, hogy inkább havi szinten iratom ki a 3 dobozzal és 1 dobozzal pedig ilyen módon. Így mégsem annyira megterhelő.
A tegnapi esetet ártértékelve, hogy nem is 1500 hanem csak 500 Ft egy doboz tesztcsík, így nem is olyan megterhelő a 3 doboz plusz, az egészségkártyámra ugyis minden hónapba megy 7000 Ft.
Én nem tudom, hogy ez szabályos-e vagy sem. De nem én vagyok az egyetlen cukorbeteg gyermek anyukája, a városunkban már közel 10-en vannak és ebből következik, hogy nemcsak nekünk, hanem másnak is kiirja ugyanigy a tesztcsíkot.

somcsika

Aktív tag
Na, akkor elregélem, hogy hogyan is jártam kedden... (Már meg akartam írni, illetve meg is írtam, de elszállt a net is, meg az írásom is... Begurultam :mad:, gondoltam, majd később...:oops:)
Tehát: végre megérkezett a közgyógy igazolványa Máténak, már rohantam is a gyerekorvoshoz, felíratni a csíkokat. Kértem az asszisztenst, hogy úgy írja fel a csíkokat, hogy Personal is és Optimum is legyen. Optimumból 2-t kértem. Mondta, semmi gond. Mikor kijöttünk a rendelőből, már a kocsiban vettem észre, hogy 3 doboz Personalt és 2 doboz Optimumot írtak fel... A Personalon a közgyógy és az eü. kiemelt jogcím volt beikszelve. Az Optimumon csak az eü. kiemelt. Gondoltam, már nem megyek vissza, Bogi is velem volt, éhes volt, legfeljebb csak az egyik receptet váltom majd ki, ha kötekednének a gyógyszertárban. Ehelyett mind az 5 (!!!) dobozt megkaptam közgyógyra! El is raktam a gyógyszertárban kapott "tájékoztató kgy keretösszegről" nevű papírt, amin látszik, hogy NEM vontak le a kgy. keretösszegünkből! (bescannelem majd!) Nem tudom, miféle rendelet "engedi ezt", és eddig még nem találkoztam ilyen esettel... Ja, és nem a 3 havi csík-keretünkből lett a +2 doboz levonva!
De majd utána nézek a dolgoknak!

A tegnapi eset kapcsán aztán az igazság az, hogy én ugyan úgy kértem, hogy fizetni szeretnék a tesztcsíkért, de a hölgy az "olcsó" patikában azt mondta, hogy ez közgyógyra lett felirva, (ez látszik az extra vonalkódon) és én is így jártam, hogy nem vont le a keretösszegből. Direkt meg is nézte, mert előtte megkérdeztem, hogy mennyi lenne az ára, és mivel elég értetlen voltam (csoda, hiszen 1 hónappal ezelőtt 3X-os árat fizettem érte), így meg is mutatta a gépen, saját szememmel láttam.
Ezért is irtam le nektek, hátha találkoztatok már ilyennel.

misamaci

Aktív tag
A patikusné (az utóbbi patikának a tulaja azt mondta, hogy csak az a fix ár amit rátehetnek egy termékre, tehát ha olcsóbban szerzi be akkor százalékosabban kevesebbet tehet rá, de ha drágábban akkor evidens, hogy a százalékos értéknek megfelelően az ő haszna is több lesz.

Ezzel csak az a baj, hogy ha támogatással kerül felírásra, akkor ez nem igaz (támogatás nélkül tényleg annyiért adja, amennyiért nem szégyenli) ... ugyanis a támogatott gyógyszereknél/segédeszközöknél az OEP előzetesen meghatározza a támogatás alapjául szolgáló árat és a támogatás mértékét ... a kettő különbségét (és csak azt) kell a betegnek kifizetnie, a többit az OEP állja.

Soha többet nem megyek abba a másik gyógyszertárba. Képses volt a múltkor úgy oda adni 1500 -ért a csíkot, hogy előtte 2 nappal vettem egy teljes árút, mert az utolsó doboz a kocsiba maradt, ami elment apával Siófokra.
Undórító és egyben felháborító, hogy két gyógyszertár között, ami kb. 250 méterre van egymástól ennyi különdbség legyen.

Azért én még 1x visszamennék az elsőhöz..:mad::dr_27::dr_27::dr_27::mad:

Én támogatás nélkül veszem a csíkot ... nagyjából 800-1200 forint van a legolcsóbb (támogatási alapár+áfa+minimális haszon) és a legdrágább áron szolgáltató gyógyszertár közt ... szerinted én melyiket választottam?

tímeácska

Őstag
A tegnapi eset kapcsán aztán az igazság az, hogy én ugyan úgy kértem, hogy fizetni szeretnék a tesztcsíkért, de a hölgy az "olcsó" patikában azt mondta, hogy ez közgyógyra lett felirva, (ez látszik az extra vonalkódon) és én is így jártam, hogy nem vont le a keretösszegből. Direkt meg is nézte, mert előtte megkérdeztem, hogy mennyi lenne az ára, és mivel elég értetlen voltam (csoda, hiszen 1 hónappal ezelőtt 3X-os árat fizettem érte), így meg is mutatta a gépen, saját szememmel láttam.
Ezért is irtam le nektek, hátha találkoztatok már ilyennel.

Na, hát akkor hasonlóan jártunk... Akkor sem értem... még egyelőre... :o:cool:

somcsika

Aktív tag
ezzel csak az a baj, hogy ha támogatással kerül felírásra, akkor ez nem igaz (támogatás nélkül tényleg annyiért adja, amennyiért nem szégyenli) ... Ugyanis a támogatott gyógyszereknél/segédeszközöknél az oep előzetesen meghatározza a támogatás alapjául szolgáló árat és a támogatás mértékét ... A kettő különbségét (és csak azt) kell a betegnek kifizetnie, a többit az oep állja.

én támogatás nélkül veszem a csíkot ... Nagyjából 800-1200 forint van a legolcsóbb (támogatási alapár+áfa+minimális haszon) és a legdrágább áron szolgáltató gyógyszertár közt ... Szerinted én melyiket választottam?

evidens

somcsika

Aktív tag

QUOTE]
Az a baj, hogy alapból olyan vagyok mint Tímeácska (bocs érte), de sajnos én sem tudom, megállni szó nélkül, ha úgy érzem, hogy nekem van igazam, vagy ha én másképpen gondolom.
Ami azért tud előny is lenni, hiszen ha talpra esett az ember sok mindent el tud intézni, de leginkább hátrány, mert sokszor előfordul, hogy magamra haragítok valakit, márcsak a munkámból kifolyólag is.
A legdurvább megjegyzést egy engem vizsgáztató alaezredestől kaptam. Minden tanárommal jóbban voltam, hiszen tűzoltó berkekben majdnem belsőkörös voltam. Tőle a vizsga után megkérdeztem, hogy mi baja van velem, nem vártam el. hogy a vizsgán előnyökhöz juttasson, de azt sem, hogy mindenki másnál jobban betartson nekem.
Azt válaszota, nem szereti a nagyszájú nőket, egy nő legyen nő és ne egy harcias amazon. Legyen olyan nő akit a férfinak óvni és védeni kelljen.

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
De a törvény nem tiltja, hogy egyéb jogcímen írjon fel, akkár 10 dobozzal is, mert az másfajta támogatási rendszerbe tartozik.
Én ugyibár nem közgyógyos vagyok, hanem az egyéb jogcímű, vagyis a kiemelt támogatású, és tuti, hogy nem lehet akármennyit kiírni, csak a 9 doboz/3 hónap mennyiséget.

Amiket ti leírtok, hogy a közgyógy mellett receptre is tudtok iratni, az számomra ismeretlen, de ha írnak fel, akkor mindenképpen használjátok ki.
Nekem ugyan furcsa, de én sem vitatkoznék, ha kiírják, és kiadják, akkor elhoznám, és futnék vele jó messzire a patikától.
Ha pedig nem lehetne, kiírni vagy kiadni, hát az legyen az ő saruk.

vighkata

Tulajdonképpen volt egy tervezet még tavaly, miszerint be akarták vezetni, hogy a felírható mennyiséget egy éves keretmennyiségben határozták volna meg, és azon belül a beteg dönthette volna el, hogy milyen ütemben váltja ki a csíkot (és sok egyebet).

Nem lehetséges, hogy valami ebből megvalósult, csak hát megint baromira nem tájékoztatnak bennünket? :mad:

dg

Őstag
Én ugyibár nem közgyógyos vagyok, hanem az egyéb jogcímű, vagyis a kiemelt támogatású, és tuti, hogy nem lehet akármennyit kiírni, csak a 9 doboz/3 hónap mennyiséget.

Amiket ti leírtok, hogy a közgyógy mellett receptre is tudtok iratni, az számomra ismeretlen, de ha írnak fel, akkor mindenképpen használjátok ki.
Nekem ugyan furcsa, de én sem vitatkoznék, ha kiírják, és kiadják, akkor elhoznám, és futnék vele jó messzire a patikától.
Ha pedig nem lehetne, kiírni vagy kiadni, hát az legyen az ő saruk.

Ezek után nincs más hátra, mint megkörnyékezni a saját gyerekorvosunkat, s megkérdezni: ő hogy látja ezt a dolgot? :)
Én határozottan emlékszem, hogy a diabetológusunk azt mondta, ott a közgyógyos csík, további kedvezményes felírás sehogy sem, semmilyen formában sem.
Gyanítom, hogy itt egész egyszerűen nem érnek össze a szálak, azok se értik, hogy mi van, akiknek kéne, s keletkezett egy lik, egy kiskapu, amit ki lehet használni. Ugyanis, aki mesélte a dolgot nekem, régóta, gond nélkül váltja ki receptre a tesztcsíkokat, a havi közgyógyos adagon felül. Zsuzsinál is működik. Megpróbálom hát én is, hátha...

vighkata

Általában csíkot úgy szoktam kérni, hogy 3 hónapra, és egyfajta csíkot.
Legutóbb viszont úgy kértem, hogy 6 doboz Optimum Teszt, és 3 doboz Optium Plust. És már ezt is úgy írták ki, hogy a 6 dobozzal a kiállítás dátumán, a 3 dobozzal pedig csak úgy, hogy a következő hónap első napján vissza kellett mennem a receptért. A doki pedig óvatosan közölte, hogy az OEP nagyon szigorúan ellenőriz, őket nemrég büntette meg 1,6 M Ft-ra, mert volt egy elírás egy receptjükön.

Csodálkozom, ha valahol, bármelyik diabon, vagy gyerek rendelésen ezt lazán vennék.

Egy másik esetem, amikor elmentem a Balatonra plusz csík nélkül (kikészítettem, de itthon maradt). Bementem egy siófoki rendelésre, és kértem a dokit, hogy írjon ki csíkot, de nem tette, mert mondta, hogy ő nem tudja ellenőrizni, hogy én a havi 3 dobozból már váltottam-e ki abban a hónapban. Pedig akkor még az eredeti Active-ot használtam, így kénytelen voltam 4.550-ért megvenni egy dobozzal.

dg

Őstag
De épp ez az, hogy azt nem is a dokinak kell ellenőriznie. Mikor közgyógyos receptre váltom ki a tesztcsíkot, mindig alá kell írnom, receptenként egy kis nyilatkozatot, miszerint aláírásommal tanúsítom, hogy nem vettem igénybe többet, mint szabadna (valami ilyesmi lényegű a szöveg). Pont múltkor kérdeztem a patikáriustól, hogy ez meg minek? A nagy Számítógépes Mindenható nem látja? Azt felelte: nem biza'. Csak azt nem értem ezek után, ha a számítógépes rendszer nem víjjog rögvest, ha jogosulatlanul váltanék ki receptet, ki fogja átnyálazni a papírokat? Leginkább senki.

vighkata

De épp ez az, hogy azt nem is a dokinak kell ellenőriznie.
Hát éppen ez az, a doki feltételezheti, hogy így akarom kijátszani a kiírható mennyiségi korlátot. Bemegyek minden vidéki rendelésre, és elsírom magam, hogy otthon maradt, így csalok ki plusz támogatott receptet. Az OEP már csak azt nézni, hogy melyik orvos írt fel az engedélyezett kereten felül. Azt pedig bünteti keményen.

vighkata

A nagy Számítógépes Mindenható nem látja? Azt felelte: nem biza'. Csak azt nem értem ezek után, ha a számítógépes rendszer nem víjjog rögvest, ha jogosulatlanul váltanék ki receptet, ki fogja átnyálazni a papírokat? Leginkább senki.
A számtangépes rendszer nem látja. Az OEP az ellenőrzések során ha visszaélést tapasztal, akkor kódszám alapján ki tudja keresni a receptet, és akkor ellenőrzi csak, hogy mi van az elején, és mi a hátulján.

Azt is a dokim mondta, hogy akkor is őket büntetik, hiszen tőlük ment ki a recept idejekorán. Így valóban nincs sok teteje, hogy neked is nyilatkoznod kell, de ma nálunk sok mindennek nincs teteje.

dg

Őstag
Hát éppen ez az, a doki feltételezheti, hogy így akarom kijátszani a kiírható mennyiségi korlátot. Bemegyek minden vidéki rendelésre, és elsírom magam, hogy otthon maradt, így csalok ki plusz támogatott receptet. Az OEP már csak azt nézni, hogy melyik orvos írt fel az engedélyezett kereten felül. Azt pedig bünteti keményen.

Ez igaz, de elvileg akár több orvosa is lehetne, rendszeresen látogatva, egyugyanazon embernek, akik már miért ne írnának fel receptet a páciensüknek, nem fognak konzultálni egymással, hogy ki ír, ki nem. Gondolom, pont ezért van ez az aláíratósdi, amit fentebb írtam, csak hát, elég kőkorinak tűnik ez a megoldás is.
Annak a dokinak, aki Téged elküldött, igaza volt, féltette a bőrét, de egyébként meg :dr_123:...

vighkata

Ez igaz, de elvileg akár több orvosa is lehetne, rendszeresen látogatva, egyugyanazon embernek, akik már miért ne írnának fel receptet a páciensüknek, nem fognak konzultálni egymással, hogy ki ír, ki nem.
Amikor visszakerült a diabokra a jogosultság, hogy újra írhatnak csíkot és inzulint, akkor a házi orvostól ugyanolyan "vissza" papírt kellett vinnem a diabra, mint amikor a diab adott javaslatot a házi dokinak. A házi dokinál ki is van vezetve a számtangépből. A diabon csak ezután írták kis a csíkot és a zinzulint, miután vittem a papírt.
Na ezen okokból nem lehet máshol írotgatni ilyen cuccokat. Gondolom a vészhelyzet az más, mint pl. sürgősségi, vagy nem tervezett vidéki kórházi tartózkodás.

somcsika

Aktív tag
De épp ez az, hogy azt nem is a dokinak kell ellenőriznie. Mikor közgyógyos receptre váltom ki a tesztcsíkot, mindig alá kell írnom, receptenként egy kis nyilatkozatot, miszerint aláírásommal tanúsítom, hogy nem vettem igénybe többet, mint szabadna (valami ilyesmi lényegű a szöveg). Pont múltkor kérdeztem a patikáriustól, hogy ez meg minek? A nagy Számítógépes Mindenható nem látja? Azt felelte: nem biza'. Csak azt nem értem ezek után, ha a számítógépes rendszer nem víjjog rögvest, ha jogosulatlanul váltanék ki receptet, ki fogja átnyálazni a papírokat? Leginkább senki.

Én még soha nem irtam alá ilyen nyilatkozatot amiről te beszélsz.

somcsika

Aktív tag
Amikor visszakerült a diabokra a jogosultság, hogy újra írhatnak csíkot és inzulint, akkor a házi orvostól ugyanolyan "vissza" papírt kellett vinnem a diabra, mint amikor a diab adott javaslatot a házi dokinak. A házi dokinál ki is van vezetve a számtangépből. A diabon csak ezután írták kis a csíkot és a zinzulint, miután vittem a papírt.
Na ezen okokból nem lehet máshol írotgatni ilyen cuccokat. Gondolom a vészhelyzet az más, mint pl. sürgősségi, vagy nem tervezett vidéki kórházi tartózkodás.

Én megkérdeztem a gyerekorvosunkat, hogy irhat-e ki inzulint és glukagont. Azt mondta, hogy igen, mivel van diabetológus szakvélemény. Kérdezték a következő héten a diabon, hogy szükségünk van-e valamire. Mondtuk, hogy nem mert most irattunk a gyerekorvossal. Nem mondtak rá semmi, csak ha kell valami akkor majd szóljunk. Ez evidens.

zsuzsa

Új tag
nyilatkozatot én sem írtam alá soha, ajánlásunk van mindenre a gyerkorvosnál, mindent írhat de csak a megadott mennyiségben többet nem. Azt volt már hogy megkérdezték a diabon mikor kértem receptet hogy a gyerkorvossal még nem irattam abban a hónapban ugye? Rosszúl is esett hogy azt feltételezik hogy ki akarm játszani őket. Bár biztos csak automatikusan kérdezte mert ritkán szoktam ott iratni csak akkor pont úgy jött ki.

Oldal tetejére