Na,hát ide leírom a jegyzetem.Javarésze ismert volt számomra,de voltak olyan részek,amiket csak tippeltem,hogy úgy van és nagyon meglepett,hogy tényleg...

Lehet,hogy néhány pont hiányos,mert csak a rámvonatkozó részeket írtam le,de így is jó infókat tartalmaz.
Hipo:
-klinikai:van tünet
-biokémiai:nincs tünet
-enyhe:megérzi,segít magán ->
-középsúlyos:segítséget igényel,mert tanácstalan,de magánál van,szájon át kezelhető->
Kezelés: 10-20g gyors ch + ugyanannyi lassú ch
-súlyos:eszméletlen,györccsel jár(hat)->glukagon injekció,mentőt hívni,mert lehet az előbbi nem segít és vénásan kell cuki
Ok:
-sok inzulin
-gyors felszívódás
-túl kevés ch
-az alkohol gátolja a máj cukor leadását
-testmozgás során kiürülnek az izmok cukorraktárai,ilyenkor csökkent inzulinigény a normális
-hormonok->idegi-,stressz hatások befolyásolják kedvezőtlenül a vc-t
Amit a stressz hormonok okoznak(hiponál)
-feszültség
-éhség
-remegés
-izzadás
-sápadtság
-nyálfolyás
-szívdobogás
-hányinger
-zsibbadás
-nyugtalanság
Ha túl sok hipo éri egymást,a stresszhormonok raktárai kürülhetnek és ezek a tünetek nem fognak tudni jelentkezni hipo során
A vc-esés sebessége is okoz hipo érzetet.
Agyi cukorhiány tünetei (idegi)
-fejfájás
-a viselkedés megváltozása (agresszió,feszültség)
-fáradtság,kábultság
-látászavar
-koncentrációzavar
-beszédzavar
-szédülés,bizsergés
-görcsök
-kóma
Megelőzés
-vc-mérés min.4x naponta
-hipo-csomag mindenhova
-számít a külső hőmérséklet
-testmozgás előtt mérni
-számít a mensi-ciklus is
A sejtekben előbb csökken,mint a vérben.Ezért érezhetők a 4-es értékek is enyhe hiponak.A somogyit a folyamatos (ugyanis a somogyi mindig inzulin-hiánynál jelentkezik-pumpa:visszavétel,vagy stoppolás/lecsatolás)inzulin túlzás megakadályozza.Viszont ekkor meg állandó a hipo-veszély.
Étkezési bólus függ:
-1E=10g ch
-ch,GI,fehérje és zsír tartalom,evés előtti vc,napszak,evésutáni mozgás
Étkezési időpont:
-normál vc (5-6):5-10 perc
-alacsony vc-nél étkezés megkezdése után inzulinadás
-magas:15-20 perc
Ha az étvágytalanság huzamosan ki van szolgálva,akkor megerősítést nyer.Ezért időnként nagyon is fontos az evést forszírozni.