Cukorbeteg gondozó/gondozás

Zsu77

Új tag
Növényke!, Ettem ám tegnap amikor hazaértem magamat, igaz csak 2db hamuba sült pogácsát és pohár tejet. 0,9 E inzulint adtam. Ebből lett éjfél körül hipo, lehet, hogy ezt nem kellett volna beadni. Csigu biztos nem engedte volna, de inzulin nélkül nem mertem enni.
Je, legközelebb jegyzettömböt viszek neked, vonalasat, kitéphetőt, lefűzhetőt, átrakhatót, vagy amilyet szeretnél.

Azé jó,mán így is öléggé szétaggódtam magam.Egész jó rémképeim voltak...:confused:
Egyébként én nem konyítok az ügyhöz,de én sem adtam volna semmit mellé,viszont:megértelek!;)

Zsu77

Új tag
vagy ha látja az ember, hogy kaja után 1 órával megy lejjebb, TBR leállít, bólus beadás megszakít, minimális CH-val (5-7g!)korrigál, oszt jóéjszakát...:wink::rolleyes:

No comment!:wink:
<!-- / message --><!-- sig -->

tímeácska

Őstag
No de figyeljetek csak! Csigu nem olyan verekedős ám!, csak fenyegetős!!!

Hétvégén voltunk Roche-os pumpás talin, és Csigu átszámolgatta a dózisokat, miket én akartam adagolni, és kicsi eltérés volt az ő és én "számolgatásom" között, de annál nagyobb volt az eredmény. Egész nap 4-5 körül volt a cukim, este hazafelé egy kicsit lejjebb ment, 3,8-at mértem, de nem éreztem hipot. Éjszaka volt ugyan hipom, de reggelre 8,0-cal ébredtem.
Pedig a változtatások tényleg minimálisak voltak. Az egységben egyet értettünk, de Csigu jobban megnyújtotta a beadandó időt, és az azonnaliból is levett az elnyújtott javára.
Ja és egyszer ő nyomkodta a pumpámat, mert én nem "értem rá", éppen a pogácsát raktam az arcomba. Van ám még: ha Csigu nem szól, a 7 km-es gyalogtúra előtt elfelejtem levenni a pumpát 60%-ra. Mivel itt is 4-5 között mértem, a csökkentés nélkül hipoztam volna.
Ami viszont azóta is furcsa számomra, a túra után én felemeltem volna a bázist 120-130%-ra, mint máskor, de Csigu nem engedte, és neki volt igaza.
Ma a reggeli 8-as ébredést leszámítva 3,2 és 3,9 között volt a cukim, ami azért egy kicsit alacsony, de most nem akarok hozzányúlni, annyira élvezem.

Csigu-bigu, egy nagy-nagy pusszancs, és köszönet jár érte. A te tanácsodra már máskor is változtattam, és most is jól bejött. Ígérem sikítok, ha borul a mutavány, és kiboszorkánykodhatsz egy olyan terápiát, amivel nem borul fel extrém módon az egyensúlyom.

Közben eszembe jutott, hogy már a múltkor kérdezte tőlem a dokim, hogy mi történt, hogy ennyit javult a cukim? Legfeljebb most magmondom neki, hogy hát van egy csigám. Na ezt írja be a egy diab doki a tudományos publicitásába.

Én vagyok a legboldogabb, hogy sikerült jól kézben (kezemben:rolleyes::mrgreen:) tartani a cukidat! Látod?! Megy ez, csak egy kicsit oda kell figyelni (séta-TBR vissza!!!) és TILOS elkapkodottan, hamar korrigálni (még jó a cukid túra után, 4,7 körüli, de Te 130%ra akartad tenni a pumpát...)!!!

Ja, és verekedős vagyok, csak tegnap nem volt miért, mert szót fogadtál...:rolleyes::mrgreen::mrgreen:

tímeácska

Őstag
vagy ha látja az ember, hogy kaja után 1 órával megy lejjebb, TBR leállít, bólus beadás megszakít, minimális CH-val (5-7g!)korrigál, oszt jóéjszakát...:wink::rolleyes:

No comment!:wink:
<!-- / message --><!-- sig -->

Azért írtam, hogy a 0,9 oké, csak a beállításon állítottam volna, mert ugye nem írt Teki cukit, hogy mennyire ette rá ezt a mennyiséget (2 pogi, 1 pohi tej), így tökéletes cukit feltételezek. Ekkor köll az az inzulin hozzája, de nyújtottam volna...
Ha hypo volt (3-3,5), én nem adtam volna hozzá inzulintot!:rolleyes: Csak akkor, ha 1 óra múlva láttam volna, hogy megy a cuki felfelé, és 7 fölött van... De akkor is csak a TBR-rel játszadoztam volna, 1-1,5 óra 120%-on... 1 óránál cukk mérés... Aztán annak megfelelően állítottam volna megint, vagy sem...:rolleyes:

tímeácska

Őstag
Én pedig mára frankón megbetegedtem... :-( Lehet, hogy tegnap sikerült valamit benyalnom, mialatt tömegközlekedtem...?! Vagy megfáztam volna?! Nem tudom...:-( Lázas vagyok (39-40 között ingok...) fáj mindenem, hapci hegyek, torok fáj... Szóval, pleccs vagyok... De cukim rendben van, 130%-on zötyögök, bólusokat is ennek megfelelően állítom, és tökéletes! Reggel keltem 10 körülivel (ez a betegség miatt volt!), és azóta, amióta a TBR-t 130-ra állítottam, 4,5-6,5 között vagyok! Szerintem tökéletes!
Ti hogyan oldjátok meg betegség alatt a magasabb cukrokat?!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Azért írtam, hogy a 0,9 oké, csak a beállításon állítottam volna, mert ugye nem írt Teki cukit, hogy mennyire ette rá ezt a mennyiséget (2 pogi, 1 pohi tej), így tökéletes cukit feltételezek. Ekkor köll az az inzulin hozzája, de nyújtottam volna...
Ha hypo volt (3-3,5), én nem adtam volna hozzá inzulintot!:rolleyes: Csak akkor, ha 1 óra múlva láttam volna, hogy megy a ciki felfelé, és 7 fölött van... De akkor is csak a TBR-rel játszadoztam volna, 1-1,5 óra 120%-on... 1 óránál cukk mérés... Aztán annak megfelelően állítottam volna megint, vagy sem...:rolleyes:

Ja, az a 3,8 volt, amit a buszon mértem. És a 0,9 E-t 15 perces kiterjesztettben adtam be. Utólag tudom, hogy nem kellett volna inzulin, vagy többet enni, de az meg nem ment. Nálam tapasztalat, hogy kondi után nem vagyok éhes, vagy alig. A TBR jó lett volna.

tímeácska

Őstag
Ja, az a 3,8 volt, amit a buszon mértem. És a 0,9 E-t 15 perces kiterjesztettben adtam be. Utólag tudom, hogy nem kellett volna inzulin, vagy többet enni, de az meg nem ment. Nálam tapasztalat, hogy kondi után nem vagyok éhes, vagy alig. A TBR jó lett volna.

Úgy biza, ebben az esetben nem kellett volna 15 perc alatt betolni 0,9 E-t...;) De örülök, hogy így utólag már Te is tudod, és remélem, nem csak tudod, de legközelebb már ennek megfelelően is fogsz cselekedni...;) Ugye?!
TBR-t ebben a helyzetben 110%ra állítottam volna, 45 percre... 30. percnél cuki mérés, és a mért értéknek megfelelően cselekedni...

Zsu77

Új tag
Ha hypo volt (3-3,5), én nem adtam volna hozzá inzulintot!:rolleyes: Csak akkor, ha 1 óra múlva láttam volna, hogy megy a ciki felfelé, és 7 fölött van... De akkor is csak a TBR-rel játszadoztam volna, 1-1,5 óra 120%-on... 1 óránál cukk mérés... Aztán annak megfelelően állítottam volna megint, vagy sem...:rolleyes:

Igen,a buszon volt neki 3,8.Most anyám fele bicajozva jutott eszembe,hogy olvastam,hogy a hipora adott ch-hoz nem adunk inzulint.És nyílván leszálló ágban volt,mert a népligeten 4,8 volt a lelkem.

Zsu77

Új tag
Én pedig mára frankón megbetegedtem... :-( Lehet, hogy tegnap sikerült valamit benyalnom, mialatt tömegközlekedtem...?! Vagy megfáztam volna?! Nem tudom...:-( Lázas vagyok (39-40 között ingok...) fáj mindenem, hapci hegyek, torok fáj... Szóval, pleccs vagyok...

Tessék ezt azonnal befejezni,irgum-burgum!:rolleyes:;)

tímeácska

Őstag
Tessék ezt azonnal befejezni,irgum-burgum!:rolleyes:;)

Én akarom, én abba akarom hagyni, de ez a hapci is csak jön, nem kérdez... Tényleg! Ezek a humán vírusaim meg ne fertőzzék a gépeiteket! :twisted::twisted:
Víííí! Tök jó! Olyan orrhangom van, hogy csak na! :mrgreen: Olyan vicces! Főleg ezek: mindig, menni, manó, (ezek a "m" hangok:rolleyes:) na, én mióta eldugult az orrom, ezeket és hasonló szavakat mondok... Mondok... Ez is tööök jóóó! :mrgreen::mrgreen:
(Igen-igen, tudom-tudom, eeegurúúút... És ráadásul most még eeeedugúúút is van:mrgreen::mrgreen:)
-Hapciorrhangútímeácska:mrgreen:-

Zsu77

Új tag
Rendben van.Ha legközelebb talizunk,akkor gyors ütemben ütögetem majd a hátad és te csak annyit mondasz közben:Aaaaaaa.És az is nagyon érdekes lesz!!!!!És közben ha magas c-zel,meg mély basszust így váltogatod,akkor az a legtutibb!!!!:lol::lol::lol:

vighkata

Csiguka, a tegnapi, és az iccakai cukik:

13:57 3,2 itt egy alma hamm-nyamm
17:29 5,6
19:17 5,3 itt a vacsi, sms oda, sms vissza 5 E, (2 E azonnal 3 E 45 perc), CH 60g
20:35 8,3
22:31 5,4
2:30 7,3
3:49 6,2
5:22 5,8
7:13 8,9 reggeli, 7 E (3 E azonnal 4 E 45 perc) CH 60 g

Reggel 1-1,1 E inzulin kell 10 g CH-hoz, délben 0,7-0,8 E/10 g CH

tímeácska

Őstag
Rendben van.Ha legközelebb talizunk,akkor gyors ütemben ütögetem majd a hátad és te csak annyit mondasz közben:Aaaaaaa.És az is nagyon érdekes lesz!!!!!És közben ha magas c-zel,meg mély basszust így váltogatod,akkor az a legtutibb!!!!:lol::lol::lol:

:mrgreen: Húúú, de jó lesz! Ilyet Mátéval szoktunk játszani!:mrgreen: Tööök jóóó az is! :mrgreen: De ha nem fogod megtenni, megharagszom ám!:rolleyes::cool::-D:-D

tímeácska

Őstag
Csiguka, a tegnapi, és az iccakai cukik:

13:57 3,2 itt egy alma hamm-nyamm
17:29 5,6
19:17 5,3 itt a vacsi, sms oda, sms vissza 5 E, (2 E azonnal 3 E 45 perc), CH 60g
20:35 8,3
22:31 5,4
2:30 7,3
3:49 6,2
5:22 5,8
7:13 8,9 reggeli, 7 E (3 E azonnal 4 E 45 perc) CH 60 g

Reggel 1-1,1 E inzulin kell 10 g CH-hoz, délben 0,7-0,8 E/10 g CH

:mrgreen: Remek! Örülök, hogy ilyen szépen alakultál! Látod?! Kellett a 3 E-t 45 percre nyújtani! Sőt, legközelebb lehetne egy kicsit talán még tovább... Mivel látom, hogy Nálad az a 2 zsömi valóban hosszan emeli a cukit... Mehetne legközelebb (ugyan ilyen kiinduló cukinál, ugyan ennyi, és ugyan ilyen minőségű kaja, azaz 2 zsömi mellett!!!) 3,5 E 60 percre nyújtva... Csak az a 22:31-kor mért 5,4 mégis elbizonytalanít... Talán elég lenne 3,3 is 60 percre nyújtva... A 2 E azonnali természetesen maradna!
Na, kipróbálod majd így is?!;-)

tímeácska

Őstag
Na,hát ide leírom a jegyzetem.Javarésze ismert volt számomra,de voltak olyan részek,amiket csak tippeltem,hogy úgy van és nagyon meglepett,hogy tényleg...:rolleyes:Lehet,hogy néhány pont hiányos,mert csak a rámvonatkozó részeket írtam le,de így is jó infókat tartalmaz.

Hipo:
-klinikai:van tünet
-biokémiai:nincs tünet

-enyhe:megérzi,segít magán ->
-középsúlyos:segítséget igényel,mert tanácstalan,de magánál van,szájon át kezelhető->
Kezelés: 10-20g gyors ch + ugyanannyi lassú ch
-súlyos:eszméletlen,györccsel jár(hat)->glukagon injekció,mentőt hívni,mert lehet az előbbi nem segít és vénásan kell cuki

Ok:
-sok inzulin
-gyors felszívódás
-túl kevés ch
-az alkohol gátolja a máj cukor leadását
-testmozgás során kiürülnek az izmok cukorraktárai,ilyenkor csökkent inzulinigény a normális
-hormonok->idegi-,stressz hatások befolyásolják kedvezőtlenül a vc-t

Amit a stressz hormonok okoznak(hiponál)
-feszültség
-éhség
-remegés
-izzadás
-sápadtság
-nyálfolyás
-szívdobogás
-hányinger
-zsibbadás
-nyugtalanság
Ha túl sok hipo éri egymást,a stresszhormonok raktárai kürülhetnek és ezek a tünetek nem fognak tudni jelentkezni hipo során

A vc-esés sebessége is okoz hipo érzetet.

Agyi cukorhiány tünetei (idegi)
-fejfájás
-a viselkedés megváltozása (agresszió,feszültség)
-fáradtság,kábultság
-látászavar
-koncentrációzavar
-beszédzavar
-szédülés,bizsergés
-görcsök
-kóma

Megelőzés
-vc-mérés min.4x naponta
-hipo-csomag mindenhova
-számít a külső hőmérséklet
-testmozgás előtt mérni
-számít a mensi-ciklus is

A sejtekben előbb csökken,mint a vérben.Ezért érezhetők a 4-es értékek is enyhe hiponak.A somogyit a folyamatos (ugyanis a somogyi mindig inzulin-hiánynál jelentkezik-pumpa:visszavétel,vagy stoppolás/lecsatolás)inzulin túlzás megakadályozza.Viszont ekkor meg állandó a hipo-veszély.

Étkezési bólus függ:
-1E=10g ch
-ch,GI,fehérje és zsír tartalom,evés előtti vc,napszak,evésutáni mozgás

Étkezési időpont:
-normál vc (5-6):5-10 perc
-alacsony vc-nél étkezés megkezdése után inzulinadás
-magas:15-20 perc

Ha az étvágytalanság huzamosan ki van szolgálva,akkor megerősítést nyer.Ezért időnként nagyon is fontos az evést forszírozni.

És még ezekhez a hasznos infókhoz tennék egy szerintem hihetetlenül érdekes, értékes, hasznos infót: a Somogyi hatásról! Mégpedig:
A Somogyi-effektus akkor fog érvényesülni, amint egy relatív inzulinhiányos állapot lép fel (tehát, nem jól állapítottuk meg pl. az étkezés CH mennyiségéhez a beadandó inzulin mennyiségét! És ez a hatás akár sok-sok óra múlva is bekövetkezhet! Nem feltétlen érvényesül az a teória, hogy minden hypot azonnal egy hyper fog követni! Persze, ha relatív inzulinhiány követi, akkor igen!). Ennek a hatása akár 2-3, azaz két-három napig is eltarthat!!! Kezelni nehezebb, mint megelőzni, ezért, amint azt látjuk, hogy hypot követően bármikor is kezd emelkedni (megmagyarázhatatlan okból) a cuki, emelni kell a bázist! (persze, ez csak pumpásoknál működik ilyen "egyszerűen"). Ezt követően szoros, akár óránkénti cukormérésre is szükség lehet, hogy nehogy újabb hypot okozzunk, és elindítsuk a "fűrészfog", ill. "hullámvasút" hatásokat!!! Tehát, itt is a PRVENCIÓN VAN A HANGSÚLY!!! És természetesen a szoros vércukor kontrollon!!!

vighkata

:mrgreen: Remek! Örülök, hogy ilyen szépen alakultál! Látod?! Kellett a 3 E-t 45 percre nyújtani! Sőt, legközelebb lehetne egy kicsit talán még tovább... Mivel látom, hogy Nálad az a 2 zsömi valóban hosszan emeli a cukit... Mehetne legközelebb (ugyan ilyen kiinduló cukinál, ugyan ennyi, és ugyan ilyen minőségű kaja, azaz 2 zsömi mellett!!!) 3,5 E 60 percre nyújtva... Csak az a 22:31-kor mért 5,4 mégis elbizonytalanít... Talán elég lenne 3,3 is 60 percre nyújtva... A 2 E azonnali természetesen maradna!
Na, kipróbálod majd így is?!;-)

Csak óvatosan, mert tudod, hogy én nem vagyok egyforma, mármint a működésem. Ma is a 45 perces nyújtást alkalmaztam, és a déli cuki felment 10,2-re. Meg tudjuk, hogy egy mérés (vagy egy nap) mérés, akkor mondjuk, hogy oké, ha huzamosabb ideig működik a dolog. De ezzel én így is nagyon elégedett vagyok.

Zsu77

Új tag
Na,mindig valami újba botlik az ember.Ma "iszonyatosan hosszú" 3 óra nem evés végére megfájdult a pocim egy picit.Ugye nem törődtem vele,megebédeltem.És utána -pedig nem volt forró,vagy túl meleg az étel és nem is ettem úgymond hirtelen-mégis annyira fölerősödtt a poci fájás(nem is volt fűszeres,snassz egyszerű kajci volt,máskor is ettem már,új sem volt benne),hogy utána két órán át nagyon erősen fájt a gyomrom,borzalmasan,sehogyse volt jó,még a szimpla beszéd is fájdalmas élmény volt.Azt szeretném tudni,hogy mit lehet egy ilyennel kezdeni és egyáltalán mi a szösszenet történt?

dg

Őstag
És még ezekhez a hasznos infókhoz tennék egy szerintem hihetetlenül érdekes, értékes, hasznos infót: a Somogyi hatásról! Mégpedig:
A Somogyi-effektus akkor fog érvényesülni, amint egy relatív inzulinhiányos állapot lép fel (tehát, nem jól állapítottuk meg pl. az étkezés CH mennyiségéhez a beadandó inzulin mennyiségét! És ez a hatás akár sok-sok óra múlva is bekövetkezhet! Nem feltétlen érvényesül az a teória, hogy minden hypot azonnal egy hyper fog követni! Persze, ha relatív inzulinhiány követi, akkor igen!). Ennek a hatása akár 2-3, azaz két-három napig is eltarthat!!! Kezelni nehezebb, mint megelőzni, ezért, amint azt látjuk, hogy hypot követően bármikor is kezd emelkedni (megmagyarázhatatlan okból) a cuki, emelni kell a bázist! (persze, ez csak pumpásoknál működik ilyen "egyszerűen"). Ezt követően szoros, akár óránkénti cukormérésre is szükség lehet, hogy nehogy újabb hypot okozzunk, és elindítsuk a "fűrészfog", ill. "hullámvasút" hatásokat!!! Tehát, itt is a PRVENCIÓN VAN A HANGSÚLY!!! És természetesen a szoros vércukor kontrollon!!!

Engem ez egy kicsit megkavart, de javítsatok ki.
A somogyi nem inzulinrezisztens állapot? Ami értelemzésem szerint annyit tesz, hogy bár van inzulin a szervezetben, de "nem hat"?
Rosszul tudtam??

tímeácska

Őstag
Engem ez egy kicsit megkavart, de javítsatok ki.
A somogyi nem inzulinrezisztens állapot? Ami értelemzésem szerint annyit tesz, hogy bár van inzulin a szervezetben, de "nem hat"?
Rosszul tudtam??

Nem, nem tudtad rosszul, csak "túl egyszerűen"... Nos, a hypo után azok a hormonok hatnak, amik a hypo alatt termelődtek, de leginkább az Adrenalin-Noradrenalin, amik önmagukban is vércukor emelő hatású hormonok. Hat ilyenkor az inzulin, csak nem tud annyira "érvényesülni", azaz hatni, mint amikor ezek a hormonok nincsenek jelen, ezért több inzulin kell arra az időre, amíg a vércukrot emelő hormonok "dolgoznak". Nem egyszerűen inzulin rezisztanciáról van szó!
A reggeli inzulin rezisztancia pl. legtöbb esetben (főleg gyerekeknél, fiataloknál) az éjszaka termelődött növekedési hormonok miatt van. És mivel ez is hormon, nem úgy hat az inzulin és több is kell belőle, mint mondjuk ha már nem termelődik...

dg

Őstag
Nem, nem tudtad rosszul, csak "túl egyszerűen"... Nos, a hypo után azok a hormonok hatnak, amik a hypo alatt termelődtek, de leginkább az Adrenalin-Noradrenalin, amik önmagukban is vércukor emelő hatású hormonok. Hat ilyenkor az inzulin, csak nem tud annyira "érvényesülni", azaz hatni, mint amikor ezek a hormonok nincsenek jelen, ezért több inzulin kell arra az időre, amíg a vércukrot emelő hormonok "dolgoznak". Nem egyszerűen inzulin rezisztanciáról van szó!
A reggeli inzulin rezisztancia pl. legtöbb esetben (főleg gyerekeknél, fiataloknál) az éjszaka termelődött növekedési hormonok miatt van. És mivel ez is hormon, nem úgy hat az inzulin és több is kell belőle, mint mondjuk ha már nem termelődik...

Az említett "ellen-hormon" tevékenység természetesen ismeretes volt számomra, tehát az világos, hogy mitől emelkedik a cukor, s ím, akkor ez más szavakkal a "relatív inzulin hiány" (csak ez nem esett le, khmm.. ). Másik oldalról meg dolgozik a rezisztencia. Ezért vannak azok az "élménybeszámolók", hogy somogyi effektus idején hiába a plusz inzulin, nincs vc csökkenés, egyszerűen hagyni kell lecsengeni, azaz, hogy az "ellen-hormonok" eltűnjenek. Amíg a vérben vannak, hiába a korrekció. Legalább is sokan ezt mondják. Vagy nem? Ennek fényében nekem még mindig nem egyértelmű, mindaz, amit a somogyi "kordábantarthatóságáról" írtál (mondtak). Nyilván itt nem az egész megelőzésére gondolok, hanem ha már lett somogyi. Hogy plusz inzulinnal nem csúcsosodik ki. Szóval ez új info az általam ismertekhez képest, ami összegezve: a plusz inzulin nemigen segít a kialakult somogyin, időtartamának csökkentésében, ellenben ha az lecsengett, egykönnyen indul a hullámvasút.

Oldal tetejére