Insulinpumpa

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Drága Katám !

AZ AQUAPA-OT FELEJTSÉTEK EL. Csak a medrtonic-os cucc jöhet számításba,ill amin agyalok !!!!!!!!!!

Sándor
A Medtronicos cuccon ne agyalj, mert azon a pumpán a cső balra megy ki, a Roche-os pedig jobbra. Ha belerakod a vízzáró tokba, akkor nem látod a kijelzőjét.
Persze, ha ügyes vagy, lehet, hogy tudod úgy forgatni, hogy látható legyen a kijelzője, de mindenképpen ki kell próbálni vásárlás előtt, hogy passzol-é. Meg azért is prószálni kell, mert a Medronicos pumpa egy picivel kisebb, csak néhány mm, de lehet, hogy ez épp elég, hogy ne legyen biztonságban a pumpesz.
Én is vágyom vízzáró pumpa tokra, ha mégis jó, akkor akkor hajrá.
 

borka

Őstag
Sziasztok!

"Sorstársak" keresése közben akadtam erre a fórumra. 17 éve vagyok cukorbeteg, és immár 3 hónapja pumpás. (Medtronic Paradigm Veo). Babát szeretnénk, és ezért sikerült a kezelő csapatnak rábeszélnie a pumpa kipróbálására. Bár a macera vele nem kicsi, már 2 és fél hónap után sikerült egy 5,8-as HgA1c-t produkálnom, úgyhogy marad... Szívesen venném olyanok segítségét, akik hasonló cipőben járnak, babázni szeretnének, vagy már babáznak is. :)

Üdvözlünk a fórumon !!!!

Nagyon jó helyre jöttél. Légyszi olvasgasd ezt a topikot : Babázhatok .......ha bármi kérdésed van tedd fel nyugodtan, valaki biztos válaszol. (lehet,hogy nem azonnal,- de türelem )

 

borka

Őstag
A Medtronicos cuccon ne agyalj, mert azon a pumpán a cső balra megy ki, a Roche-os pedig jobbra. Ha belerakod a vízzáró tokba, akkor nem látod a kijelzőjét.
Persze, ha ügyes vagy, lehet, hogy tudod úgy forgatni, hogy látható legyen a kijelzője, de mindenképpen ki kell próbálni vásárlás előtt, hogy passzol-é. Meg azért is prószálni kell, mert a Medronicos pumpa egy picivel kisebb, csak néhány mm, de lehet, hogy ez épp elég, hogy ne legyen biztonságban a pumpesz.
Én is vágyom vízzáró pumpa tokra, ha mégis jó, akkor akkor hajrá.

Nem a Medtronc-os on agyalok hanem más univeziális (Medtonic-Roche ) vízhatlan pumpatokon agyalok. Lehet,hogy a talira viszek belőle. A tervek már megvannak.
S.
 

somcsika

Aktív tag
Kedves .... mindannyiotok (nem akartam nevet irni, mert nem szeretnék senkit kihagyni)
Szóval köszönjük nektek a biztatást.
Nos végre eljött a nap és hétfő óta Szandi-n a pumpa ketyeg.
Ma délután jöhettünk csak haza a kórházból, ugyanis első-második napon (hétfőn-kedden) volt egy kis gubancunk.
Hétfőn kb. 11 óra körül szúrta Szandi az első kanült, nem panaszkodott, nem fájt neki. Pozitívan álltunk a dologhoz és vártuk az eredményt. Délutánra a 6-os induló vércukorból 12-16 lett.
Másnap Kedden folyamatosan magas cukrai voltak, (gondoltuk, hogy a női bajok játszottak ebben a darab-ban szerepet). Este 7 óra körülre eljutottunk odáig, hogy 20-es cukra volt, úgy hogy folyamatosan kapta a korrekciókat. Ekkor két buborékot talált Szandi a csőben. Amit telefonos segítséggel légtelenítettünk (Köszönöm Tímeácska, Christina), korrekciós bólust kapott és 9 órára már 22-nél járt. Ekkor szúrnunk kellett egy új kanült, és lefeküdtünk aludni, reggelre 6,1-el ébredt. Azóta szép cukrai vannak. Szerda reggel kivettünk az első kanült, és a 6 mm-es kanül kb. a felénél V alakban meg volt hajolva.
Hát nem értem, hogy ez hogyan történhetett, hiszen a tű amivel beszúrta az nem tud elhajolni, akkor a kanül, hogy tudott így elhajolni. Tehát emiatt kellett még egy napot ráhúznunk a bent tartózkodásra.

A használati útmutatót már félig elolvastam, most sok-sok kérdés kavarog a fejemben. És sok minden van amit még nem értek.
Szereléket és tartályt cserélni már tudok, de a működésébe még nem nagyon látok bele.
Az is tudom, hogy van benne 3 bólus típus.
Az első ami az egyenes az értem, hogy olyan mintha pennel adná be, (ezt reggel használjuk) a kéthullámút, pedig ebéd és vacsorakor. De az mitől függ, hogy milyen arányban osztom meg?
Általában 70-30%-ot mondtak nekünk előbbi azonnal, az utóbbi 30 percre elhúzva. Mert, hogy lassan és gyorsan felszívódó ch-t tartalmazz.
De pl. a pizza úgy van irva, hogy 50-50%, 1-2 órára elhúzva. De ezt honnan tudom, hogy mikor mennyi?
Szenzor egy kicsit később lesz feltéve, hogy a kezdeti állításhoz képest tudjon a doktornő finomítani.

Hát egyelőre ennyit tudok írni.
Bár Christina kívánt veszekedés mentes pumpa projektet, de ezt nem sikerült megvalósítanunk. Úgy látom, hogy teljesen kicsúszott a kezemből a vezérfonal. Sokszor úgy érzem, hogy a nevelési csődöm azaz állapot ami most van. Mindketten hibásak vagyunk ebben az egész történetben és már látom, hogy ebből már nem igen lesz harmónikus kapcsolat, mert olyan dolgokat vágunk egymás fejéhez ami már sokszor a szinte megbocsáthatatlan kategóriába tartozik.

És, hogy miért is nem voltak aktív az utóbbi 2 hónapban.
Sajnos testileg és lelkileg is egy kicsit összetörtem ebben az egészbe az útóbbi időben. Túldolgoztam és túlstresszeltem magam. Februárban pitvar fibrózisom volt, folyamatos rosszulléteim voltak, szapora és erős szívdobogásom, folyamatos fejfájásom van és szinte egyfolytában a torkomban éreztek egy nagy gombocot és ott éreztem, hogy dobog a szívem. Már-már kezdtem elhinni, hogy pánikbeteg vagyok, vagy depressziós és most kiderült, hogy "csupán" refluxom van. Legalább is egyelőre ennyi.
 

napocska

Őstag
A pumpa viselés első nyarán én is gyakran úgy éreztem, hogy sokkal rosszabb lett a helyzet, mint Mixtarddal volt. 16-os, 20-as cukrok, sosem fordultak elő korábban. Nincs hosszúhatású inzulintartalék a szervezetben, így ha bármi nem stimmel, akkor képes nagyon durván felmenni a cukor. Nekem Kata és Timi sokat segített a kezdeti időkben:dr_47:. Tartsatok ki, ezek a kezdeti nehézségek egyszer csak elmúlnak, megtanuljátok ezt a fajta kezelést is, és akkor már tudjátok majd az előnyeit is élvezni.
Sok sikert kívánok addig is, és sok kitartást, türelmet!
 

napocska

Őstag
A bólus beadással kapcsolatban, először mindig a kéthullámút használtuk, 50-50 %-ban, aztán 70-30 %-ban, majd egy szenzoros kaland után úgy láttuk, hogy nekünk jobban bejön a sima, egyben beadott bólus, vagy kaja előtt, vagy evés után. Attól is függ, hogy mennyi az induló cukor érték, meg hogy milyen napszak van. Reggel a kaja előtt beadott inzulin vált be.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nekem a pumpa első napjairól és heteiről csak annyit, hogy az első éjszaka komoly hipó volt. Akkor tovább csökkentettük az egész napi bázis adagolást, és a kajához adott bólust. A következő napok aránylag jól teltek, de a finom beállítást kb. 2-3 hét alatt tudtuk megvalósítani.
A doktorok ismertetőiben is az áll, hogy egy inzulin, vagy terápia módosításnál a szervezetnek szüksége van minimum egy hétre ahhoz, hogy beálljon a új formulára. Ez nekem legalább 3 hét volt, de én mindig is labilis diabos voltam, így, amikor már jónak tűnt egy beállítás, borult minden, és újat kellett kreálni.
Számomra az egyedüli megoldás az volt, hogy sokat tanultam, olvastam és nagyon megpróbáltam felismerni a szervezetem működését a terápia hatására.
Van ugye a "nagykönyv", és többiek ismerete és tanácsa, ebből kellett mindent a saját működésemre "fordítani". Így tudtam a leginkább normalizálni az ingadozásokat. Nekem Csigu segített a legtöbbet. Érdekes dolog ez, mert a doktorom is mondta, hogy túlkorrigálom magam, mégis ha Csigu mondta, valahogy komolyabban vettem a dolgot.
Nálam már szerencsére évek óta az van, hogy én módosítok, változatok, ha szükséges, a kontrollok alkalmával a dokival csak megbeszélem a módosításokat, és ő beírja a kartonomra az aktuális dózisokat. Nekem 3 jól bevált bázis van beállítva a pumpán, és azok közül választok, szerencsére már ritkán kell egyik bázisról a másikra átállítani, mivel ha valami nem oké, akkor azt %-os le,- felállítással meg tudom oldani.
Hogy miért érdekes mindez? Hát azért, mert ezeket én sem az első héten, hónapban tudtam megcsinálni. Pennel sem lehet egy-két hét alatt jó cukikat produkálni, ha ingadozik de ott lényegesen kevesebb variációs lehetőség van. A pumpánál pont az a lényeg, hogy a pumpában rejlő variációs lehetőségeket kihasználjuk, ami egyáltalán nem könnyű folyamat. Mivel sok variációs lehetőség van, nagyon könnyű "mellényúlni", viszont ha sikerül jól eltalálni az életvitelhez a megfelelő dózist, akkor a penhez viszonyítva a legnehezebben kordában tartható cukrot is is jól lehet szabályozni. Még így is be-becsúsznak bakik, de a korrekció is lényegesen könnyebb és biztonságos folyamat. De itt még egyszer hangsúlyoznám, hogy ez nem két heti tanulási-tapasztalási folyamat, hanem attól sokkal több.
Szóval minden kezdő pumpásnak: csak semmi pánik, és türelmetlenség. Higgyetek nekünk "öreg rókáknak", akik őszintén megmondjuk, hogy a kezdet nekünk sem ment zökkenőmentesen.
Én gondolom, hogy a pumpás kezdet még annak is borulós, aki egyébként pennel nem volt annyira ingadozó.
Pusszancs minden kezdő és aggódó pumpás orcájára egy kis lélekerősítés céljából. Na meg amúgy is. :dr_178:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ami fontos még, mert már többen kérdezték, hogy mennyi idő megtanulni a pumpát, pumpázást?
No, a pumpa technikai kezelése kb, 2 óra, nagyjából annyi, mint egy új mobil kiismerése. A felhasználói szintű kezelése a fontosabb folymatokra és a szervezetre gyakorolt hatása több hét, labilisabb cukoregyensúly esetében (és bocsi, de a hiányos imeretek birtokában) több hónap. (Ez legfőképpen saját tapasztalat.)
De ha technikai lehetőség (pumpa) adott, akkor igenis megtanulható, elsajátítható. A kezdeti nehézségek, ingadozások pedig szinte törvényszerű, ezt még a diabetológusok is így gondolják, és elfogadják.
 

pusimelu

Őstag
Somcsika nagyon örülök a pumpátoknak!
Kata mindent jól leírt!
Én kicsit több mint 1 éve vagyok pumpás és még mindig vannak nagyon nehéz időszakok amiket nehezen kezelek!
Nekem két bázis van beállítva és már merészen használom a százalékos bázis állítást is!nekem is volt még 25-ös cukom is ami régen elképzelhetetlen volt de már egyre jobban ismerjük egymást.
Semmiben nem zavar!
A szenzor egy érdekes dolog a legjobban lehet vele állítani a cukrot!Folyamatosan láttam a cokrom alakulását!Amikor felfogtam hogy nem kell pár napig szurkálnom annyit az ujjaimat örömömben sírtam!Ezt az érzést csak a cukorbetegek érthetik meg!
Nagyon örülök hogy ebben a korban élek és kipróbálhatom ezeket a lehetőségeket elsősorban magam miatt és a lányaim miatt.
Vigyázzatok magatokra ne idegeskedj mert nagyon sok embernek szüksége van rád elsősorban a lányodnak!
Az én lányom is most kezd serdülni és nem egy egyszerű időszak!Tanácsot adni sem lehet csak kitartást kívánok nektek!
 

somcsika

Aktív tag
Köszönöm szépem Kata és Meli a hozzászólásotokat.

Képzeljétek - olyan jó megfigyelő vagyok, hogy - most (ma) vettem észre, hogy van egy ilyen gomb is, hogy "Köszönet" :)
 

Dézi

Új tag
Reggeli után én is küzdöttem hasonló problémával, nekem az vált be hogy kivárok kb 15 percet az inzulinbeadás után a kajával, így sikerült szinkronba hozni az inzulin és a CH felszívódást. Ha kipróbálod, legyél óvatos, lehet hogy nálad más a gond.

Köszönöm, ez igazán hasznos ötlet volt, nem is értem miért nem jutott eszembe :) Nézegettem szenzorral, és mikor 20 percet vártam, szinte egyáltalán nem emelkedett meg a cukrom! Azért még kisérletezgetek majd, most kicsit várok a következő szenzorral. - Viszont a helye eléggé begyulladt, piros is, és kis gumó lett a bőröm alatt, arra van valakinek valami ötlete mivel érdemes kezelni?
 

sünike

Új tag
VALAKIIIII!
Szeretnék segítséget kérni!
Ha jól emlékszem a Roche-nak van gyerekeknek való állatfigurás pumpesztartó tokja! Ugyehogyugye?
Megtudja nekem súgni valaki, hogy hol-hogyan-mennyiért lehet ehez esetleg hozzájutni?

Sünike;)...aki, tudja ám, hogy ez gyerköcöknek való, de majd összegömbölyödik picire :rohog:!
 

tímeácska

Őstag
VALAKIIIII!
Szeretnék segítséget kérni!
Ha jól emlékszem a Roche-nak van gyerekeknek való állatfigurás pumpesztartó tokja! Ugyehogyugye?
Megtudja nekem súgni valaki, hogy hol-hogyan-mennyiért lehet ehez esetleg hozzájutni?

Sünike;)...aki, tudja ám, hogy ez gyerköcöknek való, de majd összegömbölyödik picire :rohog:!

Próbáld meg a pharma-marketing.hu oldalon, ők forgalmazták régebben. Talán, még most is van nekik!
Addig is egy árlista... 4900 Ft-ba kerültek, volt kacsás, kutyás, zsiráfos, lovas, röfis, Máténak vízilovas van. A képes katalógust nem lelem, de kutatom...:)
 

Csatolások

  • spirit tartozékok árlistaű.png
    spirit tartozékok árlistaű.png
    60.9 KB · Olvasás: 6

tímeácska

Őstag
VALAKIIIII!
Szeretnék segítséget kérni!
Ha jól emlékszem a Roche-nak van gyerekeknek való állatfigurás pumpesztartó tokja! Ugyehogyugye?
Megtudja nekem súgni valaki, hogy hol-hogyan-mennyiért lehet ehez esetleg hozzájutni?

Sünike;)...aki, tudja ám, hogy ez gyerköcöknek való, de majd összegömbölyödik picire :rohog:!

Meg is van a képes, rendelési számos katalógus: http://www.pharma-marketing.hu/images/pdf/ACCU_SPIRIT_DTRON_termekkatalogus_04.pdf
 

somcsika

Aktív tag
Képzeljétek el, hogy mióta pumpások lettünk már 4-szer fordult elő, hogy a kanül elgörbült belővés után.
Ezt vajon mitől van? A múlt héten majd minden nap új kanült szúrtunk, végül már az első 4 napig volt bent, mert mindig vissza kellett arra rakni, és volt olyan nap amikor kettőt is szúrtunk.
Mit csinálunk rosszul? Úgyanúgy csináljuk mint ahogyan megtanultuk.
 
Melyik kanült használjátok? Quick-set vagy Silhouette tipust. Lehet, hogy nem megfelelő a mérete. Misivel,(Ő a férjem) töbször jártunk így.
Sovány alkatú, keresgéljük azt a pici "hályréteget" ahol nem görbül el a kanül vége. Jártunk úgy is, hogy semmi baja nem volt a kanülnek,
mégis leált a bolusz beadás mert nem tudott megfelelő ütemben felszívódni az insulin. Azóta "kéthullámú bólust" használunk.
 
Oldal tetejére