Cukorbetegség csecsemőkorban??!!

somcsika

Aktív tag
Nekünk - megközelítőleg - 40% bázis és 60% bólus az arány 220 g ch mellett. Azt gondolom, hogy a bólusszámolásnál feltétlenül szükséges ez az info is. Hiszen ha nem ennyit enne akkor kevesebb bólus is elég lenne.:)Viszont akkor azt hiszem, hogy a bázis lenne a jelenleginél több. És akkor lenne egy 50-50%-os arányunk.

tímeácska

Őstag
Nekünk - megközelítőleg -a 40 bázis - 60 bólus az arány 220 g ch mellett. Mert azt gondolom, hogy a bólusszámolásnál feltétlenül szükséges ez az info is. Hiszen ha nem ennyit enne akkor kevesebb bólus is elég lenne.:)

Igaz, igaz...
Mátém 140 g Ch-t eszik, én 180-at... Így 60% bázis, és 40% bólus arány a megfelelő számunkra.

tímeácska

Őstag
Közben végeztem egy kis eszmefuttatást és belejavítottam az általad elsőnek látott üzenetbe.

Meg van, köszi! :)
Mátém már évek óta ugyan annyi Ch-t eszik (jó, néha egy kis nasi-nasi: szülinap, ünnep, stb.). Amikor az 50-50% volt, akkor is. Viszont, ez arra enged következtetni, hogy ez a gyerek bizony növöget. Néha kevésbé, néha nagyobb iramban!:)

napocska

Őstag
Nekünk is 55-60% a bázis, és Dani kb. 180 g CH-t eszik. Van ugye a reggeli, a tízórai a póttízórai, az ebéd, az uzsi, a pótuzsi, a vacsi és a pótvacsi :) A pótuzsi és a póttízórai gyümölcs, vagy nyers sárgarépa. Ezek a főétkezés közti kajálások nagy népszerűségnek örvendenek. A Mixtardos időkben nagy szerepük volt, de kitart mellettük még most is, habár már nem volna muszáj. Viszont egy gramm zsír nincs rajta még most sem, így hát nem bánom. :)

umbra08

Aktív tag
Igen!
Hogy vagytok?

Köszönjük, megvagyunk!
Megvolt az első szülinap és volt szülinapi csokitorta, amit születése óta tervezgettem! :D
Igaz, nem én készítettem (ahogy terveztem) és diabetikus volt, de az íze vetekedett az "igazival"! A cukrát sem dobta meg vészesen, úgy-ahogy a bólust is eltaláltuk.

Voltunk kirándulni is, jót tett. Igaz, pár naponta mindig van egy mélypont lelkiállapotunkat (-mat) tekintve, küzdünk. Szinte minden nap van egyszer 10,0 fölötti cukor, sokszor megmagyarázhatatlanul. Elég egy kiflivéggel több, nem figyelünk az adott bólusra és máris megugrik 12-13-ra.

Nehéz dolog ez, minden tiszteletem azoknak, akik diabos gyermekük mellett még egy másikat (kisebbet-nagyobbat) is nevelnek!!!

umbra08

Aktív tag
Szerintetek mennyi CH-ra van szüksége egy 1 éves kisgyereknek?
Az én fiam kb. 90-100 CH-t eszik egy nap, az úgy kb. jó lehet?
Nekünk az orvosunk 6 hónappal ezelőtt 60-80 CH-t mondott, de azóta gondolom ez már lehet 90-100?

linus

Tag
Nekünk az orvosunk 6 hónappal ezelőtt 60-80 CH-t mondott, de azóta gondolom ez már lehet 90-100?

Szerintem ennyi kb elég. Mikor Nóra diabos lett még nem volt 16 hónapos és akkor 120 gr ch-ra állították, de még nem változott.

somcsika

Aktív tag

Véleményem szerint nem lehet egyik gyerekre sem ráhúzni egy másik gyerek sémáját. Hiszen biztosan nem egy a mozgás igényük, nem egyformán nőnek és legfőképpen nem egyformán dolgozza fel a szervezetük a bevitt tápanyagot vannak akiknek alapból lassabb az anyagcseréjük és vannak akiknek az étel szinte "átrobog".
Körübelöli értékek vannak, de abba gondolj bele, hogy egy kisgyerek még nem tudja magát túlenni. Legalábbis az enyémeim ha nem voltak éhesek akkor nem is ettek, tehát csak annyit esznek amennyire szükségük van.
A rossz szokások csak később alakulnak ki.

umbra08

Aktív tag
Ahogy korábban már értekeztünk többetekkel, leírtam, hogy Tökmag nagyon izzadós és mások is erről számoltak be, akiknek cukorbeteg gyermekük van.

Most viszont azt veszem észre, hogy olyan furcsa "savanyú szagú" a verejtéke, de már 2-3 órával az esti fürcsi után is!
Ismerősök megijesztettek, hogy veseproblémái lehetnek és azonnal vigyem orvoshoz!
Másnak volt ilyen tapasztalata? Tényleg komoly lenne?!
Ne jöjjön már semmi rossz!!!

tímeácska

Őstag
Ahogy korábban már értekeztünk többetekkel, leírtam, hogy Tökmag nagyon izzadós és mások is erről számoltak be, akiknek cukorbeteg gyermekük van.

Most viszont azt veszem észre, hogy olyan furcsa "savanyú szagú" a verejtéke, de már 2-3 órával az esti fürcsi után is!
Ismerősök megijesztettek, hogy veseproblémái lehetnek és azonnal vigyem orvoshoz!
Másnak volt ilyen tapasztalata? Tényleg komoly lenne?!
Ne jöjjön már semmi rossz!!!

Én úgy gondolom, hogy a veseprobléma nem elsődleges tünete a savanykás testszag. Nem savanykás olyankor, hanem kifejezetten vizelet szagú az izzadmány. És a lehelet is...
Savanykás testszagot az acidózis is okozhat, ehhez ugye nem kell állandó 20 körüli/feletti cukor... "Elég" hozzá egy rendszeresen "visszatérő" 13-14 mmol/l vércukor is... Mondjuk napi rendszerességgel.
Umbra! Én azt javasolom, hogy (ha nincs) szerezzetek be keton-vizelet tesztcsíkot, és 3 frakcióban nézzétek pár napig (~1 hétig) a vizelet keton-koncentrációját, hogy van-e, ha igen, milyen mértékű!

umbra08

Aktív tag
Én úgy gondolom, hogy a veseprobléma nem elsődleges tünete a savanykás testszag. Nem savanykás olyankor, hanem kifejezetten vizelet szagú az izzadmány. És a lehelet is...
Savanykás testszagot az acidózis is okozhat, ehhez ugye nem kell állandó 20 körüli/feletti cukor... "Elég" hozzá egy rendszeresen "visszatérő" 13-14 mmol/l vércukor is... Mondjuk napi rendszerességgel.
Umbra! Én azt javasolom, hogy (ha nincs) szerezzetek be keton-vizelet tesztcsíkot, és 3 frakcióban nézzétek pár napig (~1 hétig) a vizelet keton-koncentrációját, hogy van-e, ha igen, milyen mértékű!

Szia Timi!

Vettem korábban (még amikor kiderült a diab) keton-vizelet tesztcsíkot, ki is fogom próbálni!
Van továbbá Xceed-ünk is, ha azzal ketont mérek, az ugyanaz?

Köszi a segítséget!

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Szia Timi!

Vettem korábban (még amikor kiderült a diab) keton-vizelet tesztcsíkot, ki is fogom próbálni!
Van továbbá Xceed-ünk is, ha azzal ketont mérek, az ugyanaz?

Köszi a segítséget!
Nekem van xceed-em de a ketont még nem használtam. Viszont szerintem pontosabb, mint színskála alapján a csíkról vizelet ketont "leolvasni". Próbáld ki, biztosan ad tájékoztatást.

tímeácska

Őstag
Nekem van xceed-em de a ketont még nem használtam. Viszont szerintem pontosabb, mint színskála alapján a csíkról vizelet ketont "leolvasni". Próbáld ki, biztosan ad tájékoztatást.

Teki, azért azt se felejtsük el, hogy a vizelet keton-koncentrációjának mértéke ismeretes a "köztudatban". Azaz, ha kapunk egy számadatot a Xceed-del, arról nem feltétlen tudjuk (meg az orvos sem...), hogy a "hagyományos" vizelet reagens 1(+), 2(++) illetve 3(+++) "keresztes" értékének fele-e meg... Nagyon sokak ezekból a "keresztekből" tudják felbecsülni állapotukat (vagyis annak súlyosságát...).

tímeácska

Őstag

Igazából szerintem Umbráék esetében az a leglényegesebb, hogy lássák, nem-e esetleg acetonosság okozza a kis Tökmag furi testszagát. És azt se felejtsük el, hogy (ahogy a cukorméréseknél!), egy mérés nem mérés... Tehát, egy Xceed-del történt negatív mérés alapján nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy acetonos-e az illető, avagy sem... Legalább ugyan annyiszor kéne acetont is mérni, mint cukrot... Ez gondolom 1 heti távlatban azért költséges lenne. De a vizeletnél a napi 3 frakcióban stix-szel mérés olcsóbb, főleg, hogy van is Nekik. Sőt, láthatóvá válik, hogy van-e bármely időben aceton ürítése a Tökbogyónak, avagy sem! Mert az aceton is hamar ki tud ám ürülni a szervezetből... Akár 2-3 óra alatt is (úgy, ahogy a cuki is képes változni nagyon rövid idő alatt, és ha éppen akkor nem mérünk, rejtve marad a hypo/hyper...).

vighkata

Teki, azért azt se felejtsük el, hogy a vizelet keton-koncentrációjának mértéke ismeretes a "köztudatban". Azaz, ha kapunk egy számadatot a Xceed-del, arról nem feltétlen tudjuk (meg az orvos sem...), hogy a "hagyományos" vizelet reagens 1(+), 2(++) illetve 3(+++) "keresztes" értékének fele-e meg... Nagyon sokak ezekból a "keresztekből" tudják felbecsülni állapotukat (vagyis annak súlyosságát...).
A mérőkéhez adott kézikönyv leírja paramétereket, célértékeket, a minimum és maximum értékeket. Az értékeket pedig párosítja a 1; 2; 3; keresztes értékekhez.
Szerintem a csík dobozában is van tájékoztató, de azt még nem bontottam ki.

vighkata

Igazából szerintem Umbráék esetében az a leglényegesebb, hogy lássák, nem-e esetleg acetonosság okozza a kis Tökmag furi testszagát. És azt se felejtsük el, hogy (ahogy a cukorméréseknél!), egy mérés nem mérés... Tehát, egy Xceed-del történt negatív mérés alapján nem lehet bizonyosan megállapítani, hogy acetonos-e az illető, avagy sem... Legalább ugyan annyiszor kéne acetont is mérni, mint cukrot... Ez gondolom 1 heti távlatban azért költséges lenne. De a vizeletnél a napi 3 frakcióban stix-szel mérés olcsóbb, főleg, hogy van is Nekik. Sőt, láthatóvá válik, hogy van-e bármely időben aceton ürítése a Tökbogyónak, avagy sem! Mert az aceton is hamar ki tud ám ürülni a szervezetből... Akár 2-3 óra alatt is (úgy, ahogy a cuki is képes változni nagyon rövid idő alatt, és ha éppen akkor nem mérünk, rejtve marad a hypo/hyper...).
Ketont annyiszor nem kell mérni, mint cukrot, mert a keton egy folyamatnak az eredményét mutatja, pl a tartós, vagy extrém magas cukorét.

A való igaz, hogy egy mérés nem mérés, de az aceton megjelenése az elégtelen zsírégetés mellékterméke, az pedig nem egy fél óra alatt felszökő, de gyorsan rendeződő cukorszint eredménye.

A ketoncsík valóban drága ahhoz, hogy folyamatosan mérjenek vele, de arra jó, hogy igazolja a keton meglétét.

A savanyú testszag következetesen jelenthet vese kiválasztást jelentő zavart is.

Oldal tetejére