Dühöngő, avagy ARÉNA! :-)

Akitlosz

Új tag
Köszönöm Goyo a tanácsot.
Szóval, azért egy kicsit szólnék Akitlosz mellett is. amennyiben ő egy friss diabos ,és még hozzá jön az is hogy nem a megfelelő helyen a megfelelő ellátást kapja, hát bizony érezhet így. Én a kisfiammal is végigcsináltam. Úgy éreztem nem hallgatja meg a dr.-nő a problémámat, nem figyel rá oda úgy ahogy én azt elvártam, elégedetlen voltam a helyzettel, a kezeléssel, a világgal, nindennel. Aztán: sokat olvastam, fórumot, újságot stb... okosodtam, kezdtem megfogalmazni, hogy mivel miért nem vagyok elégedett, és felsorakoztattam mellett hogy mit hogyan várnék el, hogyan lenne jó és mit tudok tenni ennek érdekében. Aztán: orvost válltottam. A mai napig beszélő viszonyban vagyunk a volt dr.-néninkkel, de nem értettük meg egymást a kezelést illetően, válltottam, és ő ezt megértette, látta hogy a lelki békémnek, nyughatatlanságomnak ez sükséges. Bizony én is azt csináltam, mentem panaszkodtam neki, kevés az étel, álandó jelleggel éhes, nem gyarapodik, elmaradt a súlyfejlődésben, éhes, éhes, éhes, mi meg kikészültünk. Aztán váltottunk, és a másik dr.-néni mindjárt úgy kezdte, anyuka miért éhezik a gyerek? Borzasztó álapotban volt, és fel kellett táplálni. A régi dr.-néni javára legyen írva, hogy bevett minket a pumpa programba, és könyebb lett az élet, miután az új dr.-néni a diétát is hozzá igazította. Szóval nem volt könnyü út de tudni, és akarni kell tenni a saját érdekünkben.

Köszönöm a hozzászólásod. Igencsak meglepődtem volna, ha csak nekem lennének hasonló tapasztalataim a diabetológusokkal.

Miért éhezik a gyerek?
Mert idióta diétára kényszerítik a zorvosok, csak azért, hogy a lehető legkevesebb inzulinnal kezelhessék.

Szerinted a napi ajánlott vitamennyiséget - RDA - hogy számolták ki?

Úgy, hogy mennyi az a minimális vitaminmennyiség amennyinek az elfogyasztása esetén még nem jelentkeznek a vitaminhiány tünetei. Mennyi az a minimális mennyiségű C vitamin például amennyinek az elfogyasztása esetén még biztosan nem alakul ki skorbut. A többinél ugyanígy.

Miért így számolták ki? Mert nem az volt a szempont, hogy az emberkék jól érezzék magukat, hanem hogy hogyan lehet a matrózokat, katonákat stb. a lehető legolcsóbban táplálni, hogy még munka/harcképesek maradjanak és még ne betegedjenek meg vitaminhiánytól.

Így működik ez.
 

Akitlosz

Új tag
Érdekes, elgondolkodtam egy kicsit... Mármint, nem az érdekes, hogy gondolkodtam...
Szóval... Akitlosz a Maga negatívkodásával, borúlátásával elgondolkodtatja az embereket... Úgy értem, én is leírom, amit gondolok. Mások is leírják, ahogy Ők gondolják... És ez jó! Azért jó, mert elgondolkodnak rajta többen, hogy most mi is van valójában?! Látják Akitlosz igencsak negatív véleményét, életképét... Ami igencsak tartalmaz túlzásokat... (ez saját szerény véleményem...;-)) És eddig annál csak pozitívabb visszajelzést írt Mindenki. Ergo, azt látják az új cukorbetegek, akik erre tévednek, hogy nem is annyira szörnyű betegség, vagyis inkább állapot ez a diab... Ha már ennyi ember állítja Akitlosszal szemben az ellenkezőjét...
Nem?!

Ha a cukorbetegség nem betegség, hanem állapot, akkor minek jársz vele orvoshoz?

Mert az állapotos hölgyek is orvoshoz járnak?
 

Akitlosz

Új tag
Az életminőséget jelentősen csökkentő egy merő szenvedés ez az egész gyógyíthatlan cukorbetegség az állandósított éhezéssel, szúrkálással, véreztetéssel.Már megint túlzol... Sajnálom, hogy így érzed... De ezeknek a dolgoknak az elfogadásában Magadnak kell segítened! Láss egy kicsit másképp! Örülj, hogy élsz, úgy értem, hogy van esélyed az életre cukorbetegen is... Nem is oly' régen tragikus véget ért a diabosok sorsa pár hónapon belül... És Nekünk már van pen-ünk, (esetleg pumpánk), cukormérőnk, kíméletesebb, korszerű bökőkkel, édesítőszerünk, internetünk, ahonnan okosodhatunk, tudjuk, mi az a szénhidrát, stb. Nos?!

Igen,ez így igaz,ahogy Tímeácska írta.Vannak jó páran,akik anno igen hamar meghaltak.Azután jött a külföldről nagy nehezen beszerezthető kellékek a maguk nagyon fájdalmas injekciójával és sokkal maceránsabb előkészítéssel,cukorméréssel.Ehhez képest már a következő fázis:az egyszerű fecskendő is megváltás volt.De amikor betörtek a penek,az már nagyon sokat könnyített.És tudod mi a jó hír?Van már pumpa!Egyszer lesz gyógyulás is,de addig örülni kell mindennek,ami megkönnyíti az életet és főleg annak,hogy van élet.Azt mondják:"egy óra élet is élet".Nem lehet így föladni és elkeseredni.Mennyi időt visz el az életedből?Párszor egy perc.Néha megállsz,de mehetsz tovább,éled az életed.Néha kell csak elrendezned magad,de minél gyorsabb,rutinosabb és lélektelen vagy,annál könnyebben,lendületesebben élheted az életed keserűség nélkül.Igen,az elfogadás,ez a kulcsa.És akkor úgymond:mehetsz tovább!Mert és ez a legjobb:nincs vége az életednek.És ennek kell örülni.Kicsit tényleg belegabalyodtál,emeld föl a fejed és lásd meg,hogy mennyi minden van még itt az életben,ami nem diab!;)

Örülj, hogy élsz,

Ha éppen jobb nincs, annak szoktam örülni, hogy két fülem van és mégsem vagyok szatyor.

úgy értem van esélyed az életre cukorbetegen is

Van, csakhát élet és élet között nagy különbség lehet. Úgy értem az életminőség sem mindegy.

Betegen az életminőség korlátozottabb és a kiszolgáltatottság érzése más embernek - orvosoknak, egészségügyi rendszernek - sem egy jó érzés.
De mégha gyógyítanának! De nem, csak kezelgetnek egy halom betegséget a gyógyulás minden reménye nélkül.

Nem is oly' régen tragikus véget ért a diabosok sorsa pár hónapon belül

Kinek mibe könnyebb beletörődnie.

Cukorbetegségben meghallni nem jelent hosszú szenvedést. Csak az elájulás elötti percek, esetleg órák, ami szenvedés.

20 mmol/l-es vércukorszinttel még vígan elvan az ember, sem ő nem érzi magát betegnek, sem a környezete nem látja annak. Legalábbis, ha magamból indulok ki.

És Nekünk már van pen-ünk, (esetleg pumpánk), cukormérőnk, kíméletesebb, korszerű bökőkkel, édesítőszerünk, internetünk, ahonnan okosodhatunk, tudjuk, mi az a szénhidrát, stb. Nos?!

Nem is annyira régen az emberek csak a gyümölcsökben, a gyümölcsökből készült készítményekben - pl. lekvár, bor - és a mézben találkoztak az édes ízzel.

Aztán feltalálták a cukrot és azóta mindent agyonédesítenek, ha nem cukorral, hát akkor a mesterséges édesítőszerekkel, mert azt hiszik az emberek csak az édes ízt szeretik a négyből.

Az a fejlődés, hogy az agyoncukrozott tonik ma már mesterséges édesítőszerrel is készül?

Olyan élelmiszerekben is látom a cukrot összetevőként melyekben amúgy semmi szükség sem lenne rá. Pl. húskészítmények, majonéz.

Azaz ha nem is olyan régen nem kezdtek volna el mindent agyoncukrozni - pl. epret (agyvérzés) - akkor ezekre a mesterséges édesítőszerekre sem lenne igazán szükség.

Kicsit tényleg belegabalyodtál,emeld föl a fejed és lásd meg,hogy mennyi minden van még itt az életben,ami nem diab!

Csak sajnos nem lehet ezekre a dolgokra eleget koncentrálni, amíg a diab is itt van. Legfeljebb néhány órára két étkezés között, amig nem éhes tudja magát függetleníteni az ember tőle.

Szép az élet!

Naná!

A betegeknek - többségüknek - is szép az élet?

Persze.

Csak kevésbé.







 

Akitlosz

Új tag
Jaj, már annyira kezd érdekelni ez a "húdenagyonsz.r" cukorbetegként diétázni ujjat bökni, és persze semmit nem tenni ellene... hogy egy kicsit eljátszadozgatok a fantáziámmal...

Nos, én egy mittudoménmióta cukorbeteg vagyok... Elmegyek az orvosomhoz...
Orvos (továbbiakban O.):- Jó napot, hogy van?
Én: -Köszönöm, vagyok... Csak éhes vagyok. Nem elég a szénhidrát...!
O.: -Ááá, elég az Magának! Sőt!
Én: -Na, de már zörögnek a csontjaim, olyan sovány vagyok!
O.: -Nem baj az! De az a 110 g CH akkor is sok lesz...
Én.: -De éhezek! Szenvedek!
O.: -Nos, akkor vegyünk csak vissza abból a szénhidrátból...
Én: -És, ha esetleg... Mondjuk ennék egy kicsit többet... És ennek megfelelően adnám az inzulint?!
O.: -Nem, nem! Így lesz helyes, ha 110-ből elveszünk még 20-at... Na, 90g éppen elég is lesz magának... És persze, visszaveszünk az inzulinból is (Hűűű, micsoda jutalmat kapok én ezért!!!:rolleyes::twisted:)
Én: -Rendben... Akkor marad a 90 g CH... És az éhezés... Meg a szenvedés...
O.: -Na, meg is volnánk... Rendszeresen véreztesse Magát, vagyis, bökdösse az ujjait, és tartsa ám be a 90 grammot! És ha megkérhetném, akkor csökkentsen még egy kicsit az inzulinon... Ha lehetséges lenne...
Én: -Rendben... Mikor jöjjek legközelebb? Vagy menjek máshova?
O.: -Dehogy menjen máshova! 2 hónap múlva jelentkezzen! Viszlát!
Én: -Viszlát!

NA, NEEE MÁÁÁR!
-És máris elnézést kérnék, ha Bárkit is megsértettem volna...!!!

Itt természetesen azt szeretném hangsúlyozni, hogy ilyen lehet, amikor az ember tudja a megoldást, de magalkuszik, nem tesz semmit saját maga életének jobbá tétele érdekében, csak "sajnálja" magát... Sajnos, biztosan vannak hasonló párbeszédek, és biztosan olyan is van, amikor ugyan ezek a mondatok hangzanak el, viszont a beteg "nem tudja a megoldást"! Ez ellen én lennék a legboldogabb, ha tehetnék bármit is... Őszintén írom ezt!!!

Humornak jó. Komolynak tragédia.

Gondolod járnék orvoshoz és nem úgy kezelném magam, ahogy szerintem helyes, ha lehetne inzulint kapni recept nélkül?

Eltérő a prioritási sorrendunk a cukorbetegeknek - nekem legalábbis - mint az orvosoknak, ezért is nem leszünk egy hullámhosszon sajnos soha.
 

tímeácska

Őstag
Örülök, hogy jobban tudod mit akarok, mint én magam.

Másik hozzászólásodra is válaszolva, nem tudom, nem emlékszem mit kérdeztél pár hónapja, amire "nem válaszoltam", valószínűleg nem is olvastam, nem járok ide, minden nap és nem olvasom az összes hozzászólást.

"Belekötésről" sem tudok. Az a te értékítéleted, mert magadból indulsz ki, mint mindenki. Én nem is jellemzem úgy magamat, sem téged, hogy "gonosz kis poénjai" vannak.

Amúgy ha rám hallgatsz azzal fogalkozol, akivel, amivel, akarsz.
De ha nem hallgatsz rám, akkor is azzal foglalkozol, akivel, amivel csak akarsz.

Ha velem óhajtasz foglalkozni az Te saját döntésed, nekem nem áll módomban sem helyetted dönteni, sem helyetted cselekedni. Tetszik nem tetszik nekem is el kell viselnem, ha idejövök, hogy iylen emberek is fórumoznak, mint Te.

További sok sikert és boldogságot!

:lol::lol::lol: :lol::lol::lol: :lol::lol::lol:
 

tímeácska

Őstag
Humornak jó. Komolynak tragédia.

Gondolod járnék orvoshoz és nem úgy kezelném magam, ahogy szerintem helyes, ha lehetne inzulint kapni recept nélkül?

Eltérő a prioritási sorrendunk a cukorbetegeknek - nekem legalábbis - mint az orvosoknak, ezért is nem leszünk egy hullámhosszon sajnos soha.

Hát, mivel sajnos nem lehet inzulint kapni recept nélkül, így sajna, elmegyek az orvoshoz felíratni... Ámde! Nem hagyom, hogy beleszóljon abba, hogy mit és hogyan teszek! Sem az inzulin mennyiségébe, sem az étkezések Ch tartalmába! És így Mátémnak a ma frissen kézhez kapott HbA1c eredménye 4,7 lett! Azt hiszem, elégedett lehetek!:rolleyes: És, mivel látják a kiváló eredményeket, így nem is szólnak bele semmibe!
 

Akitlosz

Új tag
Mutass egyet, aki több és pontosabb információt tudott meg az orvosoktól mint a sorstársaitól, saját utánajárásából!
És ez miért is baj?! Az élet más területein is vannak olyan dolgok, hogy tudom mit jelent, mire való, de nem tudom használni... Mert soha nem fogtam még a kezembe... Durva példa, tudom. Azzal is egyet értek, hogy sajnos sok orvos "nincs a helyzet magaslatán". Na, de vannak olyan helyzetek, amit a beteg minden, azaz minden esetben jobban tud az orvosnál! Az orvos csak irányelvet ad (tudom, jobb esetben meg is adja...), és itt szeretnék a saját, és kisfiam orvosai mellett érvelni! Én meg vagyok elégedve Velük!
-Csodabogártímeácska:mrgreen::rolleyes:???-

Törvényszerű,hogy az,aki csak kívülről ismeri a dolgokat és nem él benne,sosem tud több információval szolgálni annál,mint aki viszont igen!Egy diabdokinak nem kötelező diabosnak lenni,bár biztos,hogy nagy számban vannak,mert az empátia dolgozik bennük.De legyen szó bármilyen krónikus betegségről,nem várható el,hogy a doki minden velejárójáról,a hétköznapokról,az együttélésről mindent a legapróbb részletekig tudjon.Ezeket csak társaktól tudhatjuk meg.Pl.Egy doki soha nem fogja azt mondani,hogy figyelj,a D-cont ujjszúrója kb egy henteskéssel egyenlő,de ha felírjuk az A.C-jét,akkor nem is érzed.Mivel nem tudja.Honnan tudná,ha nem csinálja?De azt kerek perec megmondja,hogy mérni kell.De azért ami igaz,az igaz:addig kell dokit keresgélni,amíg meg nem vagyunk vele elégedve.<!-- / message --><!-- sig -->

És ez miért is baj?!

Szerintem nem baj, csak talán éppen ebből kifolyólag nem kellene egyes fórumozóknak olyan sokra tartania az orvosokat és meglepődniük más hozzászólók sztorijain.

Kórházból kiküldtek a városba annak idején, hogy váltsam ki egy gyógyszertárban a vércukormérő készüléket, meg a tollat, mert hát ilyeneket a kórházban nem tudnak adni. S ha már végre kint voltam egy kicsit elmentem egy órára netezni és utánaolvastam a cukorbetegségnek. Kevésbé a válaszok gyűltek inkább a további kérdések akkor még, úgyhogy fel is jegyeztem őket, hogy majd jól megkérdezem a kezelőorvosomat.

Szerinted?
 

tímeácska

Őstag
És ez miért is baj?!

Szerintem nem baj, csak talán éppen ebből kifolyólag nem kellene egyes fórumozóknak olyan sokra tartania az orvosokat és meglepődniük más hozzászólók sztorijain.

Kórházból kiküldtek a városba annak idején, hogy váltsam ki egy gyógyszertárban a vércukormérő készüléket, meg a tollat, mert hát ilyeneket a kórházban nem tudnak adni. S ha már végre kint voltam egy kicsit elmentem egy órára netezni és utánaolvastam a cukorbetegségnek. Kevésbé a válaszok gyűltek inkább a további kérdések akkor még, úgyhogy fel is jegyeztem őket, hogy majd jól megkérdezem a kezelőorvosomat.

Szerinted?

Ácsi! Én nem az orvosokat tartom olyan sokra! Hanem kisfiam jelenlegi kezelőorvosát, és teamjét! Micsoda különbség! Az előző orvosunkkal minden voltam, csak nem elégedett! Kissé felületesen olvasod a fórumot, ami nem baj, csak engem zavar... Eszem ágában sincs az előzőt dicsérni!:rolleyes::mrgreen:
 

Akitlosz

Új tag
Igazad van, az újszúrás valóban nem természetes dolog, hanem sokkal humánusabb annál, a jó öreg Természet ugyanis rövid úton elintézné a diabosok sorsát...
Inkább örülj, hogy van ez a lehetőség, amit a saját hasznodra fordíthatsz, s ez utóbbi rajtad múlik, hogy megteszed-e vagy sem!
Nyilván felnőttként lettél diabos, hogy ennyire irtózol a kezelés velejáróitól. A jó minőségű eszközök és a helyes technika azonban sokat segíthet.

Nyilván. Már gyerekként is rosszul voltam vérvételkor. Ez nem változott.

Nem vagyok vele egyedül, emberek nagy tömege ilyen, ezért is kérdezik meg - már amikor - hogy ülve, vagy fekve.

Nem hiszem, hogy aki nem élt át ilyesmit meg tudná érteni. Én sem igazán értem és tudom elképzelni a migrénes fejfájást, mert olyanom még ugyan nem volt. De másoknak meg az a komoly gond.

A gyermek cukorbetegeknek annyiban más, hogy ők ugyan nem maguk mérik a vércukorszitnjüket és adagolják az inzulint maguknak, hanem a szüleik teszik tudtommal.
 

Akitlosz

Új tag
Szia!

Te melyik diabetológiára jársz?

Olyan rossz olvasni, hogy ilyen elkeseredett vagy, de hidd el, új szelek fújnak, és ma már az az irányelv, hogy a terápiát kell a beteg igényeihez igazítani, és nem fordítva. Ergo nem muszáj éhezni...

Azt nem vitatom, hogy vannak orvosok, akik "elmaradottak", de nem áll módodban véletlenül váltani? Szerintem testednek, lelkednek jót tenne!


Mindegy melyik diabetológiára jársz! Nem az orvoson múlik. Mind ugyanazt tanulta az egyetemen és mindnek a munkájára ugyanaz a jogszabályi környezet vonatkozik.

Hány és hány fórumon - itt is - látom újra és újra, ha bekapcsolódik egy új cukorbeteg és leírja a történetét, hogy a "régiek" elkezdenek szörnyülködni, hogy hú milyen kőkorszaki módszerekkel dolgozik az orvosod, keress újat, a mienk az aztán sokkal felvilágosultabbb és modernebb kezelést alkalmaz! Csak azt nem fogják fel ezek az "okos"? régiek, hogy az talán ugyanaz az orvos, mint az övék.

Nem azért alkalmaz az orvos az új páciensnél "régi" kezelést, mert ő maga a kőkorszaki szaki, hanem azért, mert ezt KELL alkalmaznia, ez az előírás a munkájára. Aztán idővel változtathat, "ha orvosilag indokolt".

Nem az én depressziós ujjamból szopom ki, csak nem vagyok olyan naív, mint itt egyesek.
 

tímeácska

Őstag
Mindegy melyik diabetológiára jársz! Nem az orvoson múlik. Mind ugyanazt tanulta az egyetemen és mindnek a munkájára ugyanaz a jogszabályi környezet vonatkozik.

Hány és hány fórumon - itt is - látom újra és újra, ha bekapcsolódik egy új cukorbeteg és leírja a történetét, hogy a "régiek" elkezdenek szörnyülködni, hogy hú milyen kőkorszaki módszerekkel dolgozik az orvosod, keress újat, a mienk az aztán sokkal felvilágosultabbb és modernebb kezelést alkalmaz! Csak azt nem fogják fel ezek az "okos"? régiek, hogy az talán ugyanaz az orvos, mint az övék.

Nem azért alkalmaz az orvos az új páciensnél "régi" kezelést, mert ő maga a kőkorszaki szaki, hanem azért, mert ezt KELL alkalmaznia, ez az előírás a munkájára. Aztán idővel változtathat, "ha orvosilag indokolt".

Nem az én depressziós ujjamból szopom ki, csak nem vagyok olyan naív, mint itt egyesek.

Ez érdekes, mert én a diabom felfedezése első pillanatától nem az "elavult, kőkorszaki" kezelési módszereket alkalmazta az orvosom! Első naptól kezdve Levemir+NovoRapid, azaz intenzifikált kezelést kaptam! Soha nem kaptam pl. Actrapidot! Pedig, ez sem rajtam múlott, nem én kértem az orvostól az intenzifikált kezelést! És ez éppen alig fél éve volt!
 

Akitlosz

Új tag
"Az éhezés az bizony szenvedés, márpedig az a diéta amire a diabetológusok kényszerítik a pácienseiket bőven kimeríti a szenvedés fogalmát. Mennyiségileg elégtelen.Szeretsz túlozni, úgy látom... Vagy ha nem túlzol, akkor elnézést kérek! De Te is tudod, ill. tudnod kellene, hogy NEM kell ÉHEZNIE egy mai diabosnak! Mennyiségileg elégtelen?! Egyél többet, és adj ennek megfelelően több inzulint! Jó étvágyat!:wink:"

Csak egy gyanú:Akitlosz:ugye te nem tinédzser vagy? ...

És honnét vegyem azt a több inzulint?
A háziorvos nem ír fel többet, mint amennyi a diabetológus szerint kell és mindig alaposan utánaszámol, hogy mennyi időre mennyi is az annyi. Sohasem volt inzulintartalékom. Ilyet nincs miből felhalmozni.

A diabetológusok szerint pedig MINDIG kevesebb kell, mint amennyi szerintem kell(ene).

Való igaz, még nem jöttem rá a jó megoldásra.

Azért is irogatok ide, hátha írtok jó ötleteket.

Ez a válts orvost azért nem tűnik jó taktikának, mert eddig úgy láttam, hogy mind egyforma elveket vall a kezelés terén, és az kevés, ha emberileg más.

Süketek párbeszéde zajlik, ők nem értik vagy nem fogadják el az én szempontjaimat én meg nem értem, vagy nem fogadom el az övékét.

Miért? Mert mások a szempontjaink, - és az orvos nem is maga választja a szempontjait - úgyhogy ezen ugyan nem sokat változtat az orvos személye.
 

Akitlosz

Új tag
Cukorbeteg diáta az egészséges táplálkozás?

Bírom a vallásos embereket, mert akkora nyilvánvaló ökörségekben képesek hinni, hogy azon már csak mosolyogni lehet. :)

A hit része nem érdekel a cukorbeteg diétának, nézzük tudományosan!

Átlag Árpád átlagemberke napi energiaszükséglete is teljesen átlagos 2300 kkal (a továbbiakban kalória). A táplálkozási szakemberek szerint ennek az energiának a felét ajánlott szénhidrátokból fedezni, a maradék fele-fele arányban a zsír és a fehérje.

Persze ez nincs ennyire kőbe vésve, úgyhogy ha az energiaszükséglet 40-55%-a szénhidrátokból származik az jó, bár a 40% az már csökkentett szénhidráttartalmú étrend.

Tehát Átlag Árpád anélkül, hogy erre különösebben odafigyelne, átlagosan napi 1150 kalóriát visz be a szervezetébe csak szénhidrátokból. 900-1265 kalória között.

1 kalória energia 0,25 gramm szénhidrátban van, így Átlag Árpád átlagemberke napi szénhidrátfogyasztása, anélkül hogy ilyeneket számolgatna 287,5 gramm, pontosabban 225gramm és 316,25 gramm szénhidrát között van.

Nincs is semmi gond, ennyitől nem fogy le, nem hízik el, ennyi kell a testsúly tartásához.

Hanem aztán szegény Árpi egyszercsak cukorbeteg lesz és az orvosok az addigitől gyökeresen eltérő étrendet, szigorú diétát írnak elő neki. 180 grammra korlátozzák Átlag Árpád napi szénhidrátbevitelét, ehhez mérten alakítják ki a kezelést.

Csakhogy attól még, hogy Árpádunk cukorbeteg lett a szervezetének energiaszükséglete egyetlen kalóriával sem lett kevesebb. Úgyhogy a 180 gramm szénhidrát , ami 720 kalória a napi energiaszükségletének csupán a 31,3%-át fedezi. Így hát, ha Árpád nem akar belepusztulni a rá kényszerített diétára kénytelen növelni a zsírokból és fehérjékből származó energiabevitelt. Olyan táplálék, amiben nincs szénhidrát, de van energia nem sok van, csupán a hús és a tojás. Úgyhogy kedvenc étele a tojásrántotta szalonnával lesz és húst eszik hússal, ami egyes vélemények szerint szintén nem kimondottan egészséges és ajánlott, de más mód nincs.

Így aztán Átlag Árpád képes lesz megtartani a testsúlyát a 180 grammos szénhidrátszegény diéta mellett is, az orvosok meg örülnek ennek, mert kevesebb inzulin is elég a kezeléshez, és az őket nem kell hogy zavarja, hogy a hús sokkal drágább, mint a kenyér, nem ők fizetik.

Ha esetleg rosszul számoltam, szóljatok!

Ha meg mégis jól, akkor felejtsétek el, hogy a cukorbeteg diéta egészséges táplálkozás lenne, meg hogy az egészséges emberek úgy általában több szénhidrátot esznek, mint kellene, - ezt is itt olvastam - mert nem igaz. Ugyanis nem 180 gramm szénhidrátot kell enniük naponta, hanem úgy 280-at a testsúly fenntartásához átlagosan, az átlagenergiaigényű emberkéknek.

Nos akkor mi is a tudományos, orvosi magyarázata a cukorbetegek számára standard napi csak 180 gramm szénhidrátot engedélyező étrendnek?

Mitől nem működne egy pl. napi 250 gramm szénhidrátos ( az csak 1000 kalória ) étrend ennek megfelelő inzulinadagolással?

Mert elhízna a páciens mi? Na persze, az egészséges sem hízik el ennyitől.

Ja hogy az inzulint a TB fizeti az élelmiszert meg a cukorbeteg?

És a TB-t ki fizeti?

Ki tudja?

Csak nem az van, hogy a lehető legszénhidrátszegényebb de még nem kóros diétát akarják erőltetni pénzügyi és nem egészségügyi megfontolásokból?

Várom ám az életvidám topictársak véleményét is! :)
 

Akitlosz

Új tag
Hát, mivel sajnos nem lehet inzulint kapni recept nélkül, így sajna, elmegyek az orvoshoz felíratni... Ámde! Nem hagyom, hogy beleszóljon abba, hogy mit és hogyan teszek! Sem az inzulin mennyiségébe, sem az étkezések Ch tartalmába! És így Mátémnak a ma frissen kézhez kapott HbA1c eredménye 4,7 lett! Azt hiszem, elégedett lehetek!:rolleyes: És, mivel látják a kiváló eredményeket, így nem is szólnak bele semmibe!

Na ezt a szintet én még nem értem el, hogy én dirigáljak az orvosi rendelőkben.

Az üvöltözés az orvossal nem az én stílusom, máshogy meg nem igazán megy, úgysem biztos, úgyhogy inkább rájuk hagyom, aztán csinálom, ahogy tudom - adott körülmények között csak rosszul lehet csinálni - aztán idejövök irogatni egy kis meg nem értésért, meg hogy körülöttem forogjon.
 

Akitlosz

Új tag
Ez érdekes, mert én a diabom felfedezése első pillanatától nem az "elavult, kőkorszaki" kezelési módszereket alkalmazta az orvosom! Első naptól kezdve Levemir+NovoRapid, azaz intenzifikált kezelést kaptam! Soha nem kaptam pl. Actrapidot! Pedig, ez sem rajtam múlott, nem én kértem az orvostól az intenzifikált kezelést! És ez éppen alig fél éve volt!

Akkor örülök, hogy megismerhettelek, te vagy az első ilyen tapasztalatokkal, akit ismerek.

A magyarázat inkább prózaibb lehet. A gyártó cég akarja inkább már, hogy az újabb készítményét vegyék és ezért lobbizik. A karaván, ha szépen lassan is, de halad.

Én aztán ugyan nem kértem, hogy állítsanak át actrapidról novorapidra, de tudtam előre, hogy az orvos hamarosan szóba hozza és javasolni fogja. És lőn! Mégpedig onnét tudtam, hogy a cukorbeteg ismerőseimet már mind átállították. Ők sem kérték. Az orvosok akarták hirtelen a "modernebb"? kezelést. Micsoda véletlen egybeesés!

Sz'al ugyanúgy mint korábban jöhetett egy ukáz fentről, hogy mostantól ajánlott nyomatni a novorapidot az actrapid helyett és a kórházakban is ajánlott azzal kezdeni a kezelést.

Hát így működik ez.


Tetszettél volna korábban megbetegedni aztán akkor tudnád!

De nem gond, pár év múlva, majd te fogod mesélni a hitetlenkedő újoncoknak, akiket akkor már az új szupermodern novissimarapiddal kezelnek induláskor is, hogy
bezzeg ez régebben a mi időnkben még nem így volt!
 

Zsu77

Új tag
Köszönöm a hozzászólásod. Igencsak meglepődtem volna, ha csak nekem lennének hasonló tapasztalataim a diabetológusokkal.

Miért éhezik a gyerek?
Mert idióta diétára kényszerítik a zorvosok, csak azért, hogy a lehető legkevesebb inzulinnal kezelhessék.

Szerinted a napi ajánlott vitamennyiséget - RDA - hogy számolták ki?

Úgy, hogy mennyi az a minimális vitaminmennyiség amennyinek az elfogyasztása esetén még nem jelentkeznek a vitaminhiány tünetei. Mennyi az a minimális mennyiségű C vitamin például amennyinek az elfogyasztása esetén még biztosan nem alakul ki skorbut. A többinél ugyanígy.

Miért így számolták ki? Mert nem az volt a szempont, hogy az emberkék jól érezzék magukat, hanem hogy hogyan lehet a matrózokat, katonákat stb. a lehető legolcsóbban táplálni, hogy még munka/harcképesek maradjanak és még ne betegedjenek meg vitaminhiánytól.

Így működik ez.

Szerintem ez már az idiótizmus határát súrolja,már bocs.Ha én azt olvasom valahol,hogy ennyi a min. szükség egy vitaminból,akkor az számomra azt jelenti,hogy vigyázni kell,hogy az alatt ne fogyasszak.A világ ám nem olyan gonosz,ahogy te látod,mert tudod,vannak itt néhányan,akik megtapasztalták azt,amit te,meg utána azt is,ami teljesen más.Olvastam a kálváriád,tényleg szomorú,de tovább kell keresni ha az ugyan tényleg indokolt.Nem tudom,hogy Magyarország melyik eldugott részében élsz,ahol mi nem járunk,ahol maga az ördög a doki,hogy csak ilyen kezeléssel találkoztál,mint ahogy azt sem,hogy a beszámolóból mi a te szubjektív látásod,és mi nem.Egyébiránt nem tudunk rólad semmit.Én pl.egy ideális testalkatú hölgyemény vagyok,pl. és a napi tevékenységeimet figyelembe véve a ch-szükségletem olyan kb.150g.Te mi vagy?Vagyis:ki vagy?
A diab-lényegébe azért kötöttem bele,mert úgy robbantál be,hogy neked a legnagyobb gondod a bökik.Jó,most már látszik,hogy nem.Egyébiránt a lényege pedig az,hogy a vc normális tartományban legyen,és ez nem kis feladat.;)
 

Zsu77

Új tag
Hát, mivel sajnos nem lehet inzulint kapni recept nélkül, így sajna, elmegyek az orvoshoz felíratni... Ámde! Nem hagyom, hogy beleszóljon abba, hogy mit és hogyan teszek! Sem az inzulin mennyiségébe, sem az étkezések Ch tartalmába! És így Mátémnak a ma frissen kézhez kapott HbA1c eredménye 4,7 lett! Azt hiszem, elégedett lehetek!:rolleyes: És, mivel látják a kiváló eredményeket, így nem is szólnak bele semmibe!

Juj,de szuper!Hát nagyon gratulálok!Ez gyönyörű!!!:DÜgyik vagytok nagyon!:D:D:D
 

Zsu77

Új tag
Ácsi! Én nem az orvosokat tartom olyan sokra! Hanem kisfiam jelenlegi kezelőorvosát, és teamjét! Micsoda különbség! Az előző orvosunkkal minden voltam, csak nem elégedett! Kissé felületesen olvasod a fórumot, ami nem baj, csak engem zavar... Eszem ágában sincs az előzőt dicsérni!:rolleyes::mrgreen:

See?
Nekem pont ezért fájdalmas azt hallgatni,hogy az összes doki egy gengszter,aki a kormánnyal karöltve gyűrködi a pénzt a zsebébe és paritkon röhögnek,hogy mennyit gyűjtöttünk az inzulin-spórolással!Ez agyrém!!!:confused::confused::confused:
 
Oldal tetejére