Insulinpumpa

gretta

Új tag
Most ami óta ovis 10 alatti de a körüli cukrai vannak, ritkán van két számjegyű értéke de 8-9 körüli ált a cukra. Amire most mondhatnám akkor hozzá lehet nyúlni a bázishoz, igen ám de amint elkezdek ilyenen töprengeni, mindjárt csinál délelőtt egy 4 es cukrot reggel 3,2 vel keltünk, és norm napjai vannak. Ilyenkor leteszek a bázis változtatásról. Aztán megint jönnek emelkedettebb napok, és akkor igazodjak ki rajta. Egyébként én hozzá se nyúlhatnék a bázishoz, azt a dr.-nénink nagyon kifogásolná, csak vele való egyeztetés után változtathatok. Ez másik dr.-néninél is így volt.

Én is egyetértek Timeácskával abban hogy bizony csak úgy lehet kihasználni és élvezni a pumpa adta lehetőséget ha a bázishoz is hozzápiszkáltok. Vagy a mozgásnál sem szoktátok levenni a bázist? Ahhoz is kellene szólni a dokinak? Én ha tudom hogy nem diéta miatt van a magas cukor akkor bizony állítok a bázisomon....És amikor visszaáll 1-2 napon belül a jó értékre akkor visszaállítom 100%ra. Mert lehet épp front volt és nem vettem észre, vagy csak épp valami kerülgetett... Mondjuk ha állítok a bázison akkor sem mérek többet mint annakelőtte.
A dokinőm azt mondja, hogy a jól beállított bólushoz nem kell hozzányulni. mert minek??? És igaza van. ha rossz a cukor, de a bólus megfelelően működik akkor a bázisban van a bibi....

Zsu77

Új tag
Pumpások! Szoktátok nézni, vagyis figyelembe venni az étel, mondjuk az ebéd G.I.-jét, és az alacsony G.I.-s, és magas G.I.-s arányának megfelelően adni az inzulint azonnali, ill. nyújtott bólusban?!
Vegyünk egy példát:
Máté reggelije 20g Ch tartalmú kenyér, és 10g Ch tartalmú tej. A kenyérnek ugye magasabb a G.I-e, mint a tejnek... Reggelihez adott esetben Máté 3,6 E inzulint kap. Én ezt így adom be Neki: kombinált bólusban: 1,2 E azonnali (a tej miatt, mert az hamarabb felszívódik), és 2,4 E-t 45 perc beadási időre nyújtok (a kenyér miatt).
Csinálja Valaki hasonlóan, vagy csak az étel össz. Ch tartalmát veszitek figyelembe?

Az előadáson elhangzott,hogy ezt kifejezetten így kell csinálni!!!!;)

tímeácska

Őstag
Zsuzsa! Én leginkább nem is a bázis átállításra gondolok... Hanem csak az ÁTMENETI bázis állítására gondolok... Mert, ahogy Te is írod, csak pár napig rossz, de 3-4 nap után visszaáll, pont addigra, amire hozzányúlnál a bázishoz. Nem ismerem a Ti pumpátokat (sajnos...), de úgy tudom, Nálatok is lehet %-osan állítani az éppen aktuálisan futó bázison. Nos, éppen arra a pár napra jönne jól, amíg azon töprengesz, hogy nem lesz ez így jó, kéne valamit állítani... De addigra meg oké lesz a cukra. Talán, ezzel még azt a pár nap emelkedettet is ki lehetne védeni... És azt sem szabad elfelejteni a pumpásoknak, hogy pumpával olyan nagyon hatalmas galibát nem lehet kívülről okozni (de lehet, csak igen ritkán, extrém esetekben...), mivel az a jó a pumpában, hogy ha kell, AZONNAL le lehet állítani, a pennel beadott inzulint ugyebár nem lehet kiszedni az emberből, vagyis, igen nehéz lenne... :mrgreen: Szóval, én azon a véleményen vagyok, hogy ha az ember próbálkozik a %-os állításokkal, akkor szorosan figyelni kell a vércukor alakulását, és akkor nem lehet olyan nagy galiba (hamar lehet korrigálni egy esetleges alacsonyabb cukrot), nem úgy, mintha pl.nem mer hozzányúlni, pedig tudja, hogy kellene, és egy 14-16-os cukrot ki lehet védeni, az ezzel járó minden kellemetlenséggel együtt (polyuria, polydipsia, ha fejjebb megy, aceton megjelenése...). Pesze, ezekkel csakis, és kizárólag akkor szabad "kísérletezgetnie" az embernek, amikor azt érzi Valaki, hogy meg meri tenni, nem olyan bizonytalan! Mert, ha Valaki bizonytalan, akkor inkább előbb kérdezze meg az orvosát, úgy a biztos! Nincs ezzel sem semmi baj!

gretta

Új tag
Pumpások! Szoktátok nézni, vagyis figyelembe venni az étel, mondjuk az ebéd G.I.-jét, és az alacsony G.I.-s, és magas G.I.-s arányának megfelelően adni az inzulint azonnali, ill. nyújtott bólusban?!
Vegyünk egy példát:
Máté reggelije 20g Ch tartalmú kenyér, és 10g Ch tartalmú tej. A kenyérnek ugye magasabb a G.I-e, mint a tejnek... Reggelihez adott esetben Máté 3,6 E inzulint kap. Én ezt így adom be Neki: kombinált bólusban: 1,2 E azonnali (a tej miatt, mert az hamarabb felszívódik), és 2,4 E-t 45 perc beadási időre nyújtok (a kenyér miatt).
Csinálja Valaki hasonlóan, vagy csak az étel össz. Ch tartalmát veszitek figyelembe?

hát ha ilyesmit állandóan figyelembe vennénk akkor az egész napunk számítgatással telhetne. Én is kétrészletbe szoktam beadni a bólusokat. 50%át azonnal és 50% pedig csak fél órára elnyújtva.
Pénteken beszéltem egy dietetikussal is. átbeszéltük a GI-s dolgot. azt mondta hogy igazából nem is a mennyiség a lényeg, hanem a jól összeállított étrend. Szóval a milyenségre nagy hangsúlyt kellene fektetnünk.
Ha esetleg olyan ételt eszünk aminek nagy a GI-je akkor mindenképp együnk mellé alacsony GI-jű ételt is. Ezzel javítani tudjuk az össz GI-t és ez a cukrainkon is mutatkozni fog. Együnk barna rizst, de ha fehéret eszünk akor mindenképp együnk hozzá salátát, zöldséget vagy valamit. Másképp fog felszívódni a rizs is. Nem okoz hamar vércukoremelkedést.
a zabkorpáról meg annyit, hogy az is csak GI-javítónak jó :)
Együnk sok rostban gazdag ételt és ha lehet akkor csak alacsony GIt fogyasszunk. Kenyérben is csak a rozskenyér lenne helyénvaló. Presze megehetünk mindent, de ha állandó stabil vc-ot szeretnénk akkor ezzel hamarabb hozzásegíthetünk.ja és csak a ch forrássú ételeknek van GI-je. ezt eddig én nem tudtam....

tímeácska

Őstag
Nem igazán telik az egész napom számítgatásokkal... :-D Inkább csak "arányosítgatok", és ennek megfelelően állítom az azonnalit, kontra nyújtott inzulin mennyiségét. Arányosan!;-) Nem olyan bonyi, mint amilyennek tűnik. És tök logikus, szerintem. Ha már van azon a szerencsétlen pumpán olyan lehetőség, hogy utána tudjak menni a különböző felszívódási sebességeknek, akkor mán csak kihasználom!;-):-D És megyek utána!;-) Hát, nem?!
És Gretta! Ez az 50-50%, fél órára beállítva mindig, minden esetben jól működik?!

dg

Őstag
Vegyünk egy példát:

Én is ezt csinálom primitívebb formában, de lényegében igen, pennel, előkevert inzulinnal. Abszolút figyelembe vezem a glikémiás indexet és operálok vele,és ennek igen jó a végeredménye. (csak ebben az esetben előbb van a tojás mint a tyúk ;))

gretta

Új tag
Én is egyetértek Timeácskával abban hogy bizony csak úgy lehet kihasználni és élvezni a pumpa adta lehetőséget ha a bázishoz is hozzápiszkáltok. Vagy a mozgásnál sem szoktátok levenni a bázist? Ahhoz is kellene szólni a dokinak? Én ha tudom hogy nem diéta miatt van a magas cukor akkor bizony állítok a bázisomon....És amikor visszaáll 1-2 napon belül a jó értékre akkor visszaállítom 100%ra. Mert lehet épp front volt és nem vettem észre, vagy csak épp valami kerülgetett... Mondjuk ha állítok a bázison akkor sem mérek többet mint annakelőtte.
A dokinőm azt mondja, hogy a jól beállított bólushoz nem kell hozzányulni. mert minek??? És igaza van. ha rossz a cukor, de a bólus megfelelően működik akkor a bázisban van a bibi....

Timeácska hozzászolását elolvasva helyesbítek. Én is az ÁTMENETI bázist ecseteltem a fentiekben..... Csak hirtelen nem jutott az eszembe

gretta

Új tag
Nem igazán telik az egész napom számítgatásokkal... :-D Inkább csak "arányosítgatok", és ennek megfelelően állítom az azonnalit, kontra nyújtott inzulin mennyiségét. Arányosan!;-) Nem olyan bonyi, mint amilyennek tűnik. És tök logikus, szerintem. Ha már van azon a szerencsétlen pumpán olyan lehetőség, hogy utána tudjak menni a különböző felszívódási sebességeknek, akkor mán csak kihasználom!;-):-D És megyek utána!;-) Hát, nem?!
És Gretta! Ez az 50-50%, fél órára beállítva mindig, minden esetben jól működik?!

Nekem egész jól bevált, mert ezt elég sokmindenre rá lehet húzni, ha nem tudod pontosan Kiszámolni az arányokat. Nekem a dokim mikor rákérdeztem erre a GI-s dolgokra akkor azt mondta hogy nálam a bólusok eddig is egész jól működtek és nem ott érzi a problémát ( hanem a bázisomban...) Nem találta olyan fontosnak, pedig szereti a pumpát és sok a pumpás betege. Akkor mondtam neki hogy én minden étkezést ketté bontok a bólusban. Ekkor megkérdezte hogy mennyi időre szoktam beadni a második részletet. mondtam fél órára. azt mondta hogy akkor az úgy jó...
Ezzel túltárgyaltuk. Akkor fogunk rá visszatérni ha már a bázisomat is stabilnak érzni...
Pedig az én agyamat is nagyon foglalkoztatja ez a dolog. Mert nyilván jobb cukrokat lehetne elérni ha pontosan tudjuk hogy mennyi idő alatt szívódik fel az étel... Laikusan...Én egyenlőre maradok az 50-50%al, fél vagy esetleg egy órára nyújtva ( ha nehéz dolgot eszek...)

tímeácska

Őstag
Addig, ameddig a bázisban kutakodtok, nem is baj, ha nem nyúltok a bólusokhoz! De ha nem talál hibát, vagy változtatni való dolgot a bázisban az orvos (és Te sem), el ne felejtődjenek felülvizsgálódni a bólusok! ;-) Érdekes dolgokra képesek azok a bólusok ici-pici, jelentéktelennek tűnő, minimális változtatásokkal... Erről Kata is tudna már mesélni... ;-) Ugye?!;-)

A tartósan magas értékeket én is a bázissal korrigálom, hasonlóan, ahogy Tímeácska már leírta. Ugyanígy tartósan túl alcsony, illetve sok hipo esetén is a bázist csökkentem. A bólus mennyisége nálam az elfogyasztott CH mennyiségtől, az étkezés előtti vércukorértéktől és a közvetlenül megelőző időszak vércukor változásától függ. Ha pl. ha meredeken emelkedik a vc. akkor fél-egy egységgel többet adok be.
A g.i-t tudatosan ritkán számolom, inkább érzésre és főleg tapasztalat alapján osztom meg a bólust azonnali és elhúzódó (30 perc) részre.

Ti figyelembe szoktátok-e venni a vércukor változásának tendenciáját a korrekcióknál? Pl. gyors v.c. emelkedés esetén több bólust adtok vagy gyors csökkenés esetén a szokásosnál kevesebbet.

tímeácska

Őstag
Ti figyelembe szoktátok-e venni a vércukor változásának tendenciáját a korrekcióknál? Pl. gyors v.c. emelkedés esetén több bólust adtok vagy gyors csökkenés esetén a szokásosnál kevesebbet.

Igen, de ha magas, illetve hamar megy felfelé, akkor én a kivárással "játszadozom" inkább... Főleg Máténál vált ez be az elején (mármint a pumpás korszak elején), mert Nála ugye nem mertem nagyon emelni a bóluson, ha felfelé tartott a cukra evés előtt, ugyebár, egy lehetséges hypo okozásától tartottam (volt Neki éppen elég, nélkülem is...:rolleyes:). 10-15 percet vártunk evés előtt, de a bólus már ment (kombinált, avagy kettős hullámú bólus)! És általában jól működött, ha lejjebb nem is vitte azonnal, de feljebb sem ment (étkezés után másfél órával). Innen láttam, hogy a kivárással "szinten tudtam tartani" a cukrát, majd ezt követően jöhetett a %-os állítás... :rolleyes: Jaj, hát mondom én! Csudaszép!:cool::cool:

tímeácska

Őstag
Ja, igen, és a fordítottja...
Ha éppen leszálló ágban volt a cukra evés előtt (de még NEM hypo!!!), akkor sem az inzulinon állítottam, hanem úgy "üres járaton" etettem meg a gyereket, majd csak kb. 20 perccel az étkezést befejezve adtam be neki az inzulint, ez is éppen szinten tartotta.
Nálam ez viszont nem így működik, nekem nem vált be ez a csúsztatás, nekem az inzulin mennyiségén kell ilyen esetben csökkenteni. Ez persze függ a vércukor esésének "meredekségétől" gyorsaságától, mennyiségétől, de a kaja milyenségétől is. Hát, tényleg csodás! :mrgreen:

Én is ezt csinálom primitívebb formában, de lényegében igen, pennel, előkevert inzulinnal. Abszolút figyelembe vezem a glikémiás indexet és operálok vele,és ennek igen jó a végeredménye. (csak ebben az esetben előbb van a tojás mint a tyúk ;))
Ezt hogy csinálod előkevert inzulinnal?

dg

Őstag
Ezt hogy csinálod előkevert inzulinnal?

Elég egyszerű.
Ugyebár, Tímeácska azt írta, hogy figyelembe veszi a glikémiás indexet, és az étel jellegéhez mérten igazítja a gyors hatású inzulint, illetve a bólust pumpával.
Az előkevert inzulin már előre benn van, ugyhogy nem az inzulin állítgatásának lehetősége adott, hanem az étel jellegének megválasztása. Tisztában vagyok az inzulin hatásgörbéjével, tudom mikor mi várható, és ehhez választom meg az ételt. Szerencsére van választék.
Például reggel csak nagyon alacson glikémiás indexű étel jöhet szóba, közeledve a délidőhöz, jöhetnek a magasabb indexű ételek. Így nagyon jó egyensúly tartható fenn.

zsuzsa

Új tag
Na szóval itt a hangsúly a tartósságon van, és ez nálunk nem jellemző, most hogy beteg volt, egy egy magas érték volt, de nem volt folyamatos. Így nem tudok a bázison állítani. Ahhoz akkor lehet nyúlni ha tendencia a magas vagy alacsony cukor. A várakozás nálunk is működik, erre is a dr.-nénink szoktatott rá, hogy 15 ig nem korrigálunk, ne nyomkodjam a pumpát rögtön, hanem mérjek, várjak, és bizony beválik. Alacsonynál is. a gl indexet mi is úgy számóljuk mint Timeácskáék, reggel Tibus a 30 gr ra 2,5 E inzulint kap, 20 gr kenyér, 10 gr tej, 1 E azonnal, 1,5 60 percre elhúzva. Mi minimum egy órára nyújtunk. Az ebéd ideje is kb egy óra, és mire megeszi, szinte addigra jár le az inzulinbeadás, és tovább fejti ki hatását. Van amikor még ennél is többre van szükség pl. perecnél, hiába fér bele a szh mennyiségbe, nagyon megdobja a cukrát ha nem jól korrigálom. Ilyenkor szoktam fél E el többet adni, és 1,5 órára elhúzni.

tímeácska

Őstag
Mi minimum egy órára nyújtunk. Az ebéd ideje is kb egy óra, és mire megeszi, szinte addigra jár le az inzulinbeadás, és tovább fejti ki hatását. Van amikor még ennél is többre van szükség pl. perecnél, hiába fér bele a szh mennyiségbe, nagyon megdobja a cukrát ha nem jól korrigálom. Ilyenkor szoktam fél E el többet adni, és 1,5 órára elhúzni.

Ez így teljesen logikus is, és érthető is! Látom, Zsuzsa, Ti is hasonló megosztásban adjátok ugyan annyi, és ugyan olyan minőségű ételhez a bólust. Az 1 órára nyújtás is teljesen érthető, mivel lassabban eszik Tibus! Mi is több inzulint adunk, hosszabb időre nyújtva a "nehéz" Ch-hoz, mint pl. a pizza, lángos... Ilyenkor akár 2 órára is (Máténál 1,5 órára) állítom a pumpát, Nekem + 1-1,3 E inzulinra van szükségem, Máténak 0,5-0,8 plusz inzulin kell hozzá!

Oldal tetejére