Insulinpumpa

lizzi

Őstag
hűha jó sok mindent írtok csak nekem nincs időm mindent jól végigolvasni
nekem van több beállítás.:pl. menszi előtti, alatti meg utáni is,hogy változatos legyen:):)
mert nekem az kavar be a legjobban

és én (anyukám)még főztük lábasban a tűket(milyen öreg vagyok már:( )
úgyhogy most inkább nem panaszkodom!!!!
 

christina

Őstag
(ezért is van a pumpákon pl gyerekzár)

Csak érdekességképp: mit nekünk gyerekzár?!
Pár hét leforgása alatt az én 3 éves fiam kifigyelte hogyan működik és be tudott lépni a menübe. Ő adogatja régóta felügyelettel!a bólust magának. Bár egy pár napja belém is állt a frász, hogy mi lesz majd ősszel az oviba, amikor esetleg a sarokba elbújva mutogatja a társainak és nyomkodja-ják majd össze- vissza!
:mad:
Erre mire megyek tegnap haza? Állítólag letekeredett a szerelék vélelenül a kanülről! :) Ő szólt, hogy ott lifeg a nadrágban. Mára persze kiderült, hogy ő volt. Ez most újdonság volt számára, mert csak a kezdetekben használtuk a combiját, jó ideje karban volt már a kanül. De most egy hétig szenzoroztunk és a combiba került mindkét ketyere.
 

pusimelu

Őstag
Sziasztok!
Még csak fizológiás sóoldattal de fennt van rajtam életem első pumpája!
Röpke 4 óra meg lassan 3 év folyamatos fórumolvasás után azt mondom most már sokat tudok!
Megdicsértek hogy mennyi mindent tudok a pumpákról!:cool:
Hihetetlen sok minden van amit meg méééég nem tudok!
Na de csak lassan!Február 10-én fekszem be és akkor már inzulin fog bele kerülni addig ismerkedés!
Meg néztem sokszor mindkét pumpacég oldalát és remélem senki nem fog rám megharagudni de a Medtronic Paradigm Minimed Veo féle pumpáját választottam.:D
Nagyon sokmindent tud és nagyon kicsi!
Holnap jövök most örülök!:dr_24:
 

pusimelu

Őstag
Első éjszaka! Eddig nem zavart aludtam mint a bunda!Reggel adtam magamnak egy fizológiás sóoldatot bólusban!Működik!
Azt mondták főétkezéshez a legjobb a szögletes bólus!30-40% azonnal a többit elnyújtva!Alig várom hogy kipróbáljam inzulinnal.
Én voltam eddig az egyetlen aki fiziológiás sóoldattal is készült biztos ami biztos!
Annyit megkérdeztem hogy már újra elfogad az OEP új kérelmeket!
Viszont ami új hogy kell egy jövedelemigazolás a betegtől!
 

borka

Őstag
Szia Meli !
Gratulálunk,hogy ügyesen elintézted a pumpát.:hurra::cool:

Reméljük,hogy sok örömöd lessz benne és ne paráz ha egyből nem sikerül minden.;) Mindanyian melleted vagyunk és drukkolunk,hogy minden simán menjen.:dr_31:
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Meg néztem sokszor mindkét pumpacég oldalát és remélem senki nem fog rám megharagudni de a Medtronic Paradigm Minimed Veo féle pumpáját választottam.:D
Nagyon sokmindent tud és nagyon kicsi!
Holnap jövök most örülök!:dr_24:
Miért haragudnánk? Gratula a pumpádhoz, és üdv a pumpások táborában. Én alig várom, hogy szemügyre vehessem a Veo-dat. Azt hiszem ezt sokan meg fogjuk csodálni, ez még a Medronicosoknak is újdonság, hiszen új pumpa.
Írjál minél többet róla.
 

blaci

Őstag
Kedves Meli!
Én annak örülök, hogy te örülsz! Remélem hamar megbarátkozol majd az új pumpáddal. Pennel is nagyon jól csináltad a kezelést, szerintem a pumpával sem lesz problémád, ez is menni fog legalább ugyanúgy vagy még jobban. Kíváncsian várom majd a fejleményeket és az infókat az átállással kapcsolatban és úgy általában is.
Kérdezhetek egyet…? Remélem nem bánod…
A kérdésem az lenne, hogy mivel ez az első inzulinpumpád igazából mit vársz tőle, mi az ami számodra fontos szempont az átállással kapcsolatban?
Üdv.,
Laci …aki csak ügyesen!;):cool::D

Ui.: Ezt kérdezném esetleg azoktól is akik már régebben inzulinpumpát használnak, hogy annak idején miért döntöttetek az inzulinpumpa használata mellett?
Milyen elvárásaitok voltak kezdetben és ezeket sikerült-e később valóra is váltani?
Mi az ami nektek könnyű volt és mi az ami nehezebben ment az átálláskor és a későbbi tényleges használatkor?

Köszi a válaszokat előre is!:dr_24: ...persze csak ha van kedvetek beszélgetni és leírni a tapsztalataitokat...;)
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Ui.: Ezt kérdezném esetleg azoktól is akik már régebben inzulinpumpát használnak, hogy annak idején miért döntöttetek az inzulinpumpa használata mellett?
Milyen elvárásaitok voltak kezdetben és ezeket sikerült-e később valóra is váltani?
Mi az ami nektek könnyű volt és mi az ami nehezebben ment az átálláskor és a későbbi tényleges használatkor?

Köszi a válaszokat előre is!:dr_24: ...persze csak ha van kedvetek beszélgetni és leírni a tapsztalataitokat...;)
Na ki válaszol elsőként? Naná, hogy én.

Nekem az elsődleges szempont (az orvosom szerint is), hogy a rendszeres éjszakai hipokat ki lehessen kerülni, ezáltal elérni egy egyenletes cukorszintet.

Az első nap, amikor a pumpa fel lett rakva, a napi össz. inzulinból le lett véve 20%, de éjszaka hipoztam. A doki még lejjebb vette a bázist, attól kezdve mintha elvágták volna az éjszakai hipot. Voltak azért hipok, de az inkább adagolási vagy diétahiba.
Nekem ez volt az első, és szinte azonnali pozitív változás.

Maga az átállás pillanatok alatt ment. Illetve egy dolgot szoknom kellett. Az esti penes bázis beadásának elhagyását. Még hónapokig bennem volt a reflex, hogy be kell adni az éjszaki szurit. Volt, hogy éjszaka megriadtam, hogy nem adtam be a Lantust, aztán visszaaludhattam, hogy nekem már azt nem kell beadni. Ezt tényleg nehezen szoktam meg, de ez tényleg csak a megszokás miatti reflex volt. (Talán ez olyasmi lehetett, mint amikor te a NovoPen 4-et szétcsavartad három darabba reflexből, de ez csak most ugrott így be.)
 

Magdika

Új tag
Sziasztok.
Ha jók a cukraid szerintem ne válts!1-2 dolog ami miatt letettem (a cukit most hagyjuk).
Éjjel nagyon zavart,nem tudom mások hová teszik én próbáltam a combos tartóban de az szorít, pamut ővtáskában de az elforog a derekamon.Még a bugyiban :) hordva volt a legkényelmesebb, habár elég kemény ha ráfekszel.Éjjel akkor is felébreszt ha éppen nem kelnél fel sem mérni, sem a gyereksírás miatt.Vagy az elem merül ki vagy elzáródása van,vagy a patron fog kifogyni éppen.Nyáron a strandolás egy külön mizéria ,nem annyit vagy a vízben amennyit a gyereked akar,folyton ragasztgatni kell a kanült.Egyébként én hosszabb (1hetes) nyaralásokra visszatértem a pennhez.A kanül belövése igaz,hogy kevesebbszer kell bökni magad de ha úgy találsz el valamit sokkal jobban fáj mint a pen és van hogy akár napokig kellemetlen hacsak nem veszed ki.Előfordul, hogy véletlenül kiesik a zsebből , a gyerek kirántja ,akkor vagy hazamész vagy egy komplett menetfelszerelést hordasz magadnál, hogy ismét bent legyen a kanül.Tömören ennyi az "előnyökről "amit azért nem mondanak a gyártók-forgalmazók.
Ha többet nem jelentkezem gyanakodjatok a pumpagyártó lobbira:) .

Kedves fiatalok.
Ez az amiért még én sem kértem a pumpát. Ha majd mindent megold helyettem, (remélem hamarosan) akkor talán bevállalnám.
Egyébként gyakori mérésekkel minden esetben tisztában lehetünk vércukor értékeinkel. A hipó érzés kiesésének oka lehet a neuropátia. Ez irányú vizsgálat nem ártana, és a thiogamma szedése javasolt, ami enyhíti, illetve késlelteti e szövődmény kialakulását.Ma már térített gyógyszer. 50. éves tapasztalatom alapján írom.
 

Magdika

Új tag
Kicsit leállt ez a topik, de talán hétfőn vagy holnap sokan fognak írni ebben a témában.
Bony szépen elmondta az összes hátráynt. Ami előnyök nélkül brutálisan hangzik.
De lássuk, mi az, amit egy átlag pumpás ezért cserébe kap:
- akkor kelsz fel, amikor akarsz
- akkor és annyiszor eszel, amikor akarsz
- azt és annyit eszel, amennyit és amit akarsz
- a legkisebb változást (kiderül, hogy nincs kaja ma a hűtőben és még tornázni is szeretnél :)) is egy gombnyomással le lehet kezelni, akár egész napra is
- ilyen rugalmasságot semmilyen bázis-gyors inzulin nem ad, pl reggel kiderül, hogy délután mégiscsak lesz foci (pl...), ami úgy volt, hogy nem, így gyorsan elmész focizni, ezért már egy picit előtte leveszel a bázisból és még a foci után órákig alacsonyabban megy a bázis, így se hipó, se magas, se semmilyen korrekció és plusz foglalkozás a cukroddal nem kell
- a legtöbb pumpásnak jóval stabilabbak a cukrai a rendszertelen életmód mellett is

Engem például a strandolásnál nem zavart, mert én spec nem strandolok sokat és ritkán megyek vízbe (mert akkor gombával térek haza). Ha elmentünk valahova, ahol nem vízben kellett lennem egész nap, ezerszer könnyebb volt pumpával! Az összevissza kajálások egy nyaralás, utazás alatt, sokkal könnyebben kezelhetőek pumpával. A hétköznapi életben a frontok hatásai (nőknek a mensi!) sokkal könnyebben kezelhetőbbek, mondjuk úgy, hogy kezelhetőek, míg sokaknál pennel nem azok.

Akinek pennel is könnyű élete van, nem kell sokat mérnie, hogy jó cukrai legyenek, mert 4 alatt mindent érez és 8 fölött is és rendszeres élete van, amit szeret és nem változtatna ezen, annak felesleges a pumpa. Aki viszont a minennapokban kemény kompromisszumokat hoz, hogy a cukrai rendben legyenek, annak a pumpa hátrányai jóval kisebb kompromisszumot fognak jelenteni, mint a penes kompromisszumok (mert ez általban a kötött életmódot takarja) és a szabad élet, amit a pumpa terápiájával el lehet érni túl nagy előny a fent szereplő hátrányokhoz képest.
Kedveskéim: Bocs, hogy ezt vitatni merem. De ha mérek rendesen, és ahhoz adagolom a penes ultragyors inzulint, mindent ugyanúgy bekombinálhatok, csak nem a pumpa gombját nyomkodom, hanem minden alkalommal mérek és pennel szúrok, avagy ha nincs rá szükség kihagyom. A bázist nem nagyon kellene változtatni, ha jól be van állítva. Max pár gram ch-val több, ha annyira nagy aktivitásnak tesszük ki szervezetünket.
Bocsánat a reakciómat bevallom még a pumpát nem próbáltam ki az előző okok miatt, de a pennel nagyon jól irányíthatónak tartom. Terrmészetesen sok méréssel, egy jó férjjel és egy felnőtt gyermekkel magam mögött, akik azonnal észre veszik, ha 4 alá kerül a cukrom.
 

pusimelu

Őstag
Második nap! Kicseréltem a kanült próbaképp és működött!Most 17 órára húztam ébresztőt mindjárt jelez!Nekem a 90 fokos Quick-set fog beválni úgy látom!
A másikat még csak a lányom bariján próbáltam de ki fogom magamon is!
Kicsit attól tartok!
Belövővel tettem be és nem fáj csak egy pillanatra!Adtam magamnak minden fajta bólust csak a hatását nem érzem még!Kicsit csíp a fiz. só!(De nem bánom.)
Laci Kata hogy mit várok az új pumpától!Tudom nem fog egyből bekövetkezni de én kitartó vagyok!
Azt szeretném hogy délután ne induljon elfelfelé a cukrom hanem 7 alatt maradjon legalább.Nekem külön dózist kellett adnom a Lantusból meg az Apidrából mikor menses idején voltam !Ez a két séma benne lesz a pumpában és csak átállítom az első napon!Lantusnál már este beadtam és csak jönnek a hipok az első menses napján!
A másik nem tudom ki hogy van vele de szeretném a lehető legkevesebb inzulint a szervezetmbe juttatni.így most 23 egység a legtöbb inzulin és 2 fajta,később elég lesz 1 fajta és 16 -17 egység kb,de nemsokára kiderül.
Még egy fontos ok nekem úgy csíp a Lantus mindegy hova adom egy jó pár percig hogy csak na!És végre ez is megszűnik!
Ja közben jelzett az ébresztőm!
Azt az érzést nem tudom leírni amikor először a kezembe fogtam!De egy kicsi szabadságot is várok majd a későbbiekben!
Nem kell szúrnom négyszer néha ötször!Éltetek már ilyet még 10 nap!
Mindenkinekmég egyszer nagyon köszönöm a biztatást és a sok jó tanácsot!
 

poe

Őstag
Ui.: Ezt kérdezném esetleg azoktól is akik már régebben inzulinpumpát használnak, hogy annak idején miért döntöttetek az inzulinpumpa használata mellett?
Milyen elvárásaitok voltak kezdetben és ezeket sikerült-e később valóra is váltani?
Mi az ami nektek könnyű volt és mi az ami nehezebben ment az átálláskor és a későbbi tényleges használatkor?

Köszi a válaszokat előre is!:dr_24: ...persze csak ha van kedvetek beszélgetni és leírni a tapsztalataitokat...;)
Én amikor a pumpát választottam nagyon keveset tudtam róla, a viselésétől pedig kimondottan idegenkedtem. Annak hogy mégis kipróbáltam, két oka volt:
- az egyik az ingyenes kipróbálás lehetősége (nekem nem voltak olyan jó értékeim, mint neked, Laci :))
- a másik, hogy tudtam, ez a diabetes jelenleg elérhető legmodernebb, legfejlettebb kezelése. Én hiszek abban, hogy mennünk kell a kezelés fejlődése után...
 

pusimelu

Őstag
Én amikor a pumpát választottam nagyon keveset tudtam róla, a viselésétől pedig kimondottan idegenkedtem. Annak hogy mégis kipróbáltam, két oka volt:
- az egyik az ingyenes kipróbálás lehetősége (nekem nem voltak olyan jó értékeim, mint neked, Laci :))
- a másik, hogy tudtam, ez a diabetes jelenleg elérhető legmodernebb, legfejlettebb kezelése. Én hiszek abban, hogy mennünk kell a kezelés fejlődése után...

Azt mondta a kordinátorom hogy 4 év múlva már valószínűleg együtt lesz a szenzor a pumpával mert gyors haladás itt legalább! 4 éve még szenzor se nagyon volt!
 
Oldal tetejére