fagyireceptek
A jóidő ugyan még nincs itt, de csakazértis leírom a fagyirecepteket
... Itt mindig folyékony édesítőt használok, mivel igazából nincs jelentősége a cukor adta térfogatnak és ezek általában jobban bírják a főzést. A fagyasztást - fagyigép híjn - érdemes inkább a hűtőgép fagyasztójában végezni, a fagyasztóláda túl erősen hűt, nem lesz olyan szép krémes. Fagyasztás közben a krémet érdemes párszor egy villával átkeverni (legalább 3-4x)
Fagyialapok
Vaníliafagyi I.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 2-3 tk. édesítőszer (Polisweet)
- 4 tojás sárgája
- 1/4 rúd vanília v. vaníliaaroma
- 1 csapott kávéskanál vaníliás pudingpor
1 dl tejjel az alapanyagokat simára keverjük, a maradék tejet felforraljuk és folyamatos keverés mellett a tojásos tejhez adagoljuk. Lassú tűzön (vízfürdő javasolt! misamaci) addig melegítjük, míg gőzöl, de még nem forr, hagyjuk kihűlni, időnként átkeverjük és formába öntve, időnként megkeverve fagyasztjuk. (fagylaltgéppel könnyebb és az állaga is jobb lesz!)
Vaníliafagyi II. (gyors)
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 1 zacskó vaníliás pudingpor
- 3 tk. polisweet
A pudingport 2 dl tejjel simára keverjük, hozzáadjuk a felforralt tejet, Állandó keverés mellett felforraljuk, majd kevergetve kihűtjük.
Vaníliafagyi III. (fagyialap)
Hozzávalók
- 1 liter tej
- 2-3 tk édesítőszer (Polisweet)
- 2 csapott ek. kukoricalisz (v. finomliszt)
- 1/4 rúd vanília v. vaníliaaroma
A kukoricalisztet és az édesítőt 3 dl tejben csomómentesre keverjük, a maradék tejet felforraljuk. A forró tejben elkeverjük a lisztes keveréket és folyamatos keverés mellett, lassú tűzön (vízfürdőn) kb. tejfölsűrűre főzzök (kb. mint a pudingokat).
Önállóan az I-es a legfinomabb, a másik kettőt inkább tényleg csak fagyialapnak használom.
Csokifagyi
Bármelyik fagyialaphoz még a főzés előtt hozzáadunk 40 g /nem instant!/ kakaóport (vagy olvasztott étcsokit a főzés elején)
Mindenképpen javaslom a vízfürdőt és a folyamatos keverést... a kakaó miatt könnyebben odakap és keserű lesz.
Gyümölcsfagyi
0,5 kg gyümölcsöt megmosunk, megtisztítunk és pépesre turmixoljuk (vagy átküldjük a gyümölcscentrifugán) és a pépet a kicsit kihűtött alapfagyihoz keverjük ... utána mehet a hűtőbe.
Szinte bármilyen idénygyümölcsből készíthető fagyi.
Málnát, ribiszkét, egrest érdemes szitán vagy tüllön átszűrni hogy a magok ne kerüljenek át a fagyiba.
Sárgabarackot a turmixolás előtt meg kell hámozni (1/2 percre forró vízbe mártani, utána hideg vízbe és kiugrik a bőréből)
Minden gyümölcsfagyihoz érdemes 1-2 gerezd citromot is turmixolni ... frissebb lesz tőle az íze.