mindenkinek

pumpás

Őstag
<TABLE class=contentpaneopen><TBODY><TR><TD vAlign=top>Mozgás

A rendszeres testmozgás az egészség szempontjából rendkívül hasznos. Jobban fog tőle aludni, frissebben ébred, élénkebb lesz, és tartósabban tud majd koncentrálni. A rendszeres mozgás segít testsúlyának szabályozásában, állóképességének – munkabírásának és kitartásának – fokozásában. A nagyobb teherbírás viszont mind a fizikai, mind a szellemi teljesítőképességét javítja. Újabb kutatások szerint a rendszeres fizikai erőkifejtés szerepet játszhat a kisebb depressziók megelőzésében és csillapításában is. Azt is bizonyították, hogy a rendszeres (de túlzásba nem vitt) testmozgás nőknél késleltetheti a menopauza után gyakran jelentkező csontritkulási folyamatot, az oszteoporózist.

A testmozgás hatásai és előnyei:
Kimutatták, hogy a rendszeres testmozgás a szívkoszorúér megbetegedéseinek megelőzése végett is fontos.

Szív, tüdő és az artériák:
A rendszeres élénk testmozgás növeli a szív és a tüdő erejét és rugalmasságát, segíti hatékonyabb működésüket, és fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességünket. A testmozgás csökkentheti a vérnyomást, és ezzel az érelmeszesedés veszélyét is. Az artériák tágításával az erek teljes elzáródása (pl. vérröggel — embólia) sokkal kevésbé válik valószínűvé. A legújabb vizsgálatok kapcsolatot találtak az élénk testmozgás és az érfalba történő zsírlerakódás sebességét csökkentő kémiai faktorok vérbeli koncentrációjának növekedése között.

Ízületek:
A rendszeresen megmozgatott ízületek megőrzik erejüket és mozgékonyságukat. A nem kellő mértékű igénybevétel hozzájárul az ízületeket támasztó és védő szalagok merevebbé válásához és gyengüléséhez. A kellően nem mozgatott izmok elerőtlenednek és meglötyednek.

Izmok:
A testmozgás fokozza az izmok feszülését, ezért az egész test erőnlétét szabályozza. Mivel a lábat mozgató izmok a test legnagyobb izmai közé tartoznak, a lábmunkát igénylő sportok (mint az úszás, futás és kerékpározás) kitűnő alkalmat adnak a szív és a tüdő egészséges terhelésére is.

Mozgásprogram:
Hetente legalább háromszor, de inkább napi 30 perces rendszeres mozgás elegendő a jó kondíció és az egészség megalapozásához. Válasszon olyan mozgást, amely elég erőteljes ahhoz, hogy kellemesen elfáradjon, de soha ne erőltesse meg magát annyira, hogy elszédüljön, vagy rosszullét környékezze. Fontos, hogy megtalálja azt a fajta mozgást, amit élvezni tud, különben elveszítheti a késztetést arra, hogy az edzési programot hosszabb időn keresztül teljesítse.
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

pumpás

Őstag
<TABLE class=contentpaneopen><TBODY><TR><TD vAlign=top>Utazási jótanácsok

Cukorbetegsége korántsem jelenti azt, hogy le kellene mondania az utazás örömeiről, csupán szem előtt kell tartania, hogy az anyagcsere-zavar, valamint a cukorbetegség szövődményei miatt nagyobb gondosságot igényel az út megtervezése-megszervezése. Az alábbiakban néhány jótanáccsal szeretnénk segíteni az utazásra való felkészülését, így hozzájárulva a sikeres, problémamentes nyaraláshoz. Fontos azonban, hogy kezelőorvosa tanácsait is kikérje, hiszen ő az Ön állapotának megfelelő, személyreszóló segítséget tud nyújtani, míg az alábbi lista általános pontokat tartalmaz.

Utazás előtt

Orvosi vizsgálat, konzultáció
Célszerű már jóval az utazás előtt felkeresni kezelőorvosát, és a tervezéshez az ő segítségét is igénybe venni. Egy átfogó állapotfelmérés alapján, amely az anyagcsere-állapoton túl kiterjed a szö-vődményekre (látásvizsgálat, vese, érrendszer vizsgálata) és a kísérőbetegségekre (vérnyomás, láb-vizsgálat, izületi betegségek), orvosa meg tudja állapítani milyen óvintézkedésekre és konkrét teen-dőkre van szüksége a biztonságos utazáshoz. Előfordulhat, hogy orvosa nem fogja javasolni az uta-zást, ha állapota úgy indokolja, vagy a betegsége ellátásában még nincs megfelelő tapasztalata. Ne keseredjen el, inkább válasszon közelebbi, kevésbé izgalmas helyszínt egy nyugodt nyaralásra, mint hogy a felkészületlenség miatt a várva várt nyaralás hosszadalmas és drága kórházi kezelésbe tor-kolljon.
Ha gasztronómiában is szándékozik kalandozni, nagyon fontos hogy alaposan tájékozódjon a célország tipikus ételei és italai felől, különös tekintettel azok szénhidráttartalmára. A trópusi gyümöl-csök, az édes-savanyú, vagy pikáns mártások cukortartalma igen magas, az információ birtokában kérje szakorvosa, vagy dietetikusa tanácsát.

Védőoltások
A cukorbetegek minden oltást megkaphatnak, sőt, magasabb
kockázatuk miatt évente influenza és 10 évente pneumococcus elleni védelmük is szükséges. Az oltóközpontokban tájékozódhat a szükséges oltásokról és a trópusi betegségek elkerülésének lehetősé-geiről.

Biztosítás
Érdemes kiváltani az E-111 Európai Egészségbiztosítási Kártyát (a megyei és budapesti OEP szer-veknél lehet igényelni), amellyel a sürgősségi ellátás költségei csökkenhetnek, azonban az utasbiz-tosítást nem helyettesíti! A biztosítónál mondja meg, hogy cukorbeteg, így az Önnek legmegfelelőbb csomagot tudják kínálni.

Mit és hogyan csomagoljon?

Igazolás / Cukorbeteg igazolvány
Fontos, hogy az útiokmányok között legyen egy, a célország nyelvén, vagy angolul és magyarul megírt betegkártya (amely tartalmazza a betegségen kívül a kezelés leírását, esetleges gyógyszeral-lergiát stb.), hiszen rosszullét esetén ez az életét mentheti meg. Ez határátlépéskor és a repülőtéren is fontos, hiszen a megszigorított szabályok miatt a tűket, fecskendőket egyébként nem engednék továbbutazni.
Ezen kívül, ha kísérő nélkül utazik, mindenképp tájékoztassa betegségéről legalább egy útitársát, va-lamint a csoportvezetőt.

Gyógyszerek, gyógyszerbeadás segédeszközei
Érdemes a szokásos gyógyszeradagnál többet (akár a kétszeresét) csomagolni, arra az esetre, ha a csomag elveszne, sérülne, vagy ellopnák, vagy ha az utazás valamilyen okból tovább tart, mint tervezte. Ossza el a gyógyszeradagot két poggyászba, így elkerülhető, hogy a poggyász elvesztése-kor Ön gyógyszer nélkül marad. Kérjen kezelőorvosától előre megírt receptet, hiszen mind a gyógyszerek, mind az inzulin ampullák pótolhatóak külföldön is.
A gyógyszerek tárolásánál kerülni kell a túl meleg és a túl hideg hőmérsékletet, ezért érdemes hűtőtáskában (10 és 25 fok között), fénytől védve tartani őket. Nem szabad a repülőgépen pog-gyászként feladni őket, sem az autóban, autóbuszon a csomagtartóban, vagy ablak mellett tárolni. A gépkocsifeltörés veszélye miatt távozáskor ne hagyja az inzulinadás eszközeit az autóban.

Vércukormérő eszköz, vércukornapló
Utazás során a vércukorszintet rendszeresen ellenőrizni kell: a megnövekedett fizikai aktivitás, a váratlan események, az étkezési rendszer változása vércukorszint eséshez és rosszulléthez vezethet, míg a hosszú utazások megnövelhetik a vércukor szintjét. Mérésnél figyelembe kell venni, hogy a magas hőmérséklet, a napfény, páratartalom, stb. befolyásolhatják a mért értéket, ezért érdemes lejegyezni, és egymáshoz viszonyítani az eredményeket.

Lábápolás eszközei, kötszerek
Fontos, hogy mindig kényelmes zoknit és cipőt viseljen, naponta ellenőrizze a lábát, és kerülje a mezitlábas sétákat, nehogy fertőződésre hajlamos, nehezen gyógyuló sebet szerezzen.

Étkezési csomag
Még rövid útra is vigyen magával egy gondosan összeállított kis élelmiszer csomagot, amelyben megtalálható gyorsan felszívódó (egyszerű) szénhidrátot tartalmazó étel vagy ital (normál ivólé, szőlőcukor, édes keksz), valamint összetett szénhidrátot tartalmazó sós aprósütemény vagy müzli. Mindig legyen Önnél elegendő folyadék.

Mire ügyeljen, ha repülőgéppel utazik?

A legtöbb légitársaság biztosít speciális diétás ételt, ha ezt időben jelzi feléjük. Mindig legyen Önnél cukor, keksz, arra az esetre, ha tovább tartana a repülőút, és ügyeljen arra, hogy elegendő mennyi-ségű folyadékot fogyasszon.
A légibetegséghez társuló hányinger, hányás felboríthatja a cukorháztartás egyensúlyát, ezért hajlam esetén gyógyszeres megelőzés javasolt. Mivel a légibetegség tünetei (verítékezés, rossz közérzet) hasonlíthatnak a vércukoresésnél tapasztaltakhoz, gyakrabban elvégzett vércukorszint-mérés segít-het az állapotok megkülönböztetésében.
Az inzulint sose adja fel a csomagtérben tárolt poggyásszal, mert ott megfagyhat, megsérülhet.

Mi a teendő időzónák átlépésekor?

Kelet-nyugati repülőutakon a kezelőorvossal megbeszélt többletinzulin-adagok alkalmazásával hidalható át az időeltolódás, míg keleti irányban repülve egy adag inzulin és egy főétkezés kihagyására lehet szükség. A gyógyszerszedési és étkezési rend változtatása az időeltolódás mértékétől és az Ön állapotától függ, ezért fontos, hogy egyeztessen orvosával. Hatékony segítség lehet, ha két órát visz magával, és az egyik az itthoni, a másik a célország szerinti időt mutatja.

Mire ügyeljen, ha busszal, vagy autóval utazik?

Gépkocsivezetésnél mindig készüljön fel az esetleges hipoglikémia (vércukorszint esés) kivédésének lehetőségére, a kesztyűtartóban mindig legyen szőlőcukor, keksz. Ne tervezzen hosszú szakaszokat, iktasson be gyakori pihenőket (sétával, tornával, esetleg vércukorszint méréssel egybekötve), és ne vezessen éjjel!
Az autóbuszon biztosítson magának kényelmes pozíciót, ügyeljen arra, hogy a végtagok vérkeringése szabad maradjon. Utazás közben a cipőt le is veheti, lábtornával, sétával javíthaja a vérkeringést.

Étkezés az utazás alatt

Teljes ellátás esetén tájékozódni kell a szállodában kínált diétás étkezési lehetőségekről, és ha van rá mód, rendeljen magának diabetikus étrendet. Ha erre nincs mód, már megérkezéskor térképezze fel a környéken található éttermek és élelmiszerboltok lehetőségeit.
Tartózkodjon az ismeretlen ételek kipróbálásától és a többszöri, soron kívüli étkezésektől, bár a fokozott fizikai aktivitás megkívánhatja a többletétkezések beiktatását.

Hazaérkezés után

Kezelőorvosával egyeztetett módon térjen vissza a megszokott gyógyszeradagolási és étkezési rendhez. Ha az utazás során bármilyen szokatlan panasza volt, keresse fel orvosát.

</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

pumpás

Őstag
<TABLE class=contentpaneopen><TBODY><TR><TD vAlign=top>Miért van szükségük a cukorbetegeknek fokozott vitamin- és ásványianyag pótlásra?

Egy 2003-2004-es vizsgálat* szerint Magyarországon ezeknek a vitaminoknak és ásványi anyagoknak a napi bevitele nem éri el az egészséges embernek ajánlott mennyiséget sem…


<TABLE class=narancs cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TH class=corner>
</TH><TH>Napi ajánlott
mennyiség
</TH><TH>Elfogyasztott
mennyiség

</TH></TR><TR><TD>C-vitamin
</TD><TD>90 mg
</TD><TD>79 mg

</TD></TR><TR><TD>B1-vitamin
</TD><TD>1,1 mg
</TD><TD>1,1 mg

</TD></TR><TR><TD>B6-vitamin
</TD><TD>1,3 mg
</TD><TD>1,7 mg

</TD></TR><TR><TD>Folsav
</TD><TD>200 mcg
</TD><TD>135 mcg

</TD></TR><TR><TD>B12-vitamin
</TD><TD>2 mcg
</TD><TD>2,9 mcg

</TD></TR><TR><TD>A-vitamin
</TD><TD>1 mg
</TD><TD>0,548 mg

</TD></TR><TR><TD>E-vitamin
</TD><TD>15 mg
</TD><TD>14,4 mg

</TD></TR><TR><TD>Cink
</TD><TD>10 mg
</TD><TD>8,8 mg

</TD></TR><TR><TD>Króm
</TD><TD>120 mcg
</TD><TD>66 mcg

</TD></TR><TR><TD>Szelén
</TD><TD>60 mcg
</TD><TD>n. a.

</TD></TR></TBODY></TABLE>


…miközben a kalóriabevitel majdnem másfélszerese az ajánlottnak:

<TABLE class=narancs cellSpacing=0 cellPadding=0 border=0><TBODY><TR><TH width=71>
</TH><TH width=122>Napi ajánlott
mennyiség
</TH><TH width=122>Elfogyasztott
mennyiség**

</TH></TR><TR><TD width=71>kcal
</TD><TD width=122>2500
</TD><TD width=122>3552

</TD></TR></TBODY></TABLE>

A Magyar Dietetikusok Társaságának ajánlása szerint a diétás étrend ehhez képest 1200 kcal-t tartalmaz, amely bár tudatosabban van összeállítva, mint az „átlag” étrend, a csökkentett bevitelből adódóan fennáll a vitaminhiány veszélye.
  • Vizsgálatok*** szerint a cukorbetegek szervezetében csökkent az A-vitamin, C-vitamin, az E-vitamin, a cink és a króm mennyisége, ezért ajánlatos a pótlás mindenképp.
  • A B-vitaminok csökkentik az idegbántalmak és -fájdalmak kialakulásának kockázatát, illetve enyhíthetik azokat. A vér homocisztein-szintjének csökkentésével csökkentik az érelmeszesedés és egyéb érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.
  • Az A, C és E vitaminok antioxidáns vitaminok, amelyek védenek a szabadgyökök károsító hatásával szemben. Amikor az antioxidáns és a káros oxidációs folyamatok egyensúlya megbomlik a szervezetben oxidatív stresszről beszélünk, amely károsítja az ereket. Sajnos bizonyított, hogy a cukorbetegség fokozott oxidativ stresszel jár együtt, ezért fontos a fokozott antioxidáns-bevitel.
  • A szelén és a cink fokozza az antioxidánsok hatását.
  • A ginzeg-gyökér előnyösen befolyásolja az éhomi vércukorszintet
</TD></TR></TBODY></TABLE>
 

Magdika

Új tag
DG

kedves anyuka nem sokára olvasható lesz az írásom. Herth Viktóriának oda adtam. S diabetes lapban biztosan be rak bele. Üdv Magdika



Szia Dávid!

Az én lányom cukros, 20 hónapos kora óta. Nálunk a cukorbetegség klasszikus tünetei jelentkeztek, amik a következők: rengeteget ivott, és még többet pisilt. A vizelet mennyisége annyira sok, hogy azt az ember ösztönszerűen is érzékeli: ez abnormális. A testsúlya csökkent, fogyott és fogyott, s bár a szakirodalom szerint ez jó étvágy mellett is előfordul, az én lányom étvágytalan volt, alig tudtam megetetni velel valamit. Az acetonos lehelet ismérve a betegségnek, de személy szerint én ezt nem tapasztaltaltam, talán az én hibám, de semmi rendhagyót nem tapasztaltam a lehelletén. Egy nap arra ébredtem, hogy annyira gyenge, hogy már tántorog. Aznap kerültünk kórházba. Örömmel jelentem azonban, hogy két év elteltével jól vagyunk, szépek vagyunk, életvitelünk -- tudom, sokaknak ez furcsán hangzik -- de alig változott a megelőzőhöz képest.
Én azt gondolom, hogy a legszenbetűnőbb jel a nagyon nagy mennyiségű vizelet. Nem tudom, mikor kerültök orvos közelébe, de nyilván laborbeutalóval kezd majd, ha a panasz fennáll. Egy vércukormérés irányadó lehet, de nem alkalmas a diagnózisra, akkor sem, ha épp normális értéket mutat. Ha extrém magas az érték, akkor kevésbé kérdés a diabetse fennállása.
Tán megköveznek ezért, de én nem erőltetném a vércukormérést. Az állandó éhség önmagában egyáltalán nem jel. Lehet életkori, éppen aktuális helyzet, hisz jól tudjuk, egy növekedésben lévő szervezetnél az étvágyteli és étvágytalanabb periódusok jönnek-mennek. A karikák a szeme alatt semmit nem jelentenek önmagában. Ezer más oka lehet. Ha jó a közérzete, élénk, energikus, nincs extrém sok pisi, nem kel fel éjszaka többször is (nagy mennyiséget) pisilni, szerintem ne aggódj. Természetesen, amint lehet, konzultálj orvossal, fedd fel, mire gyanakszol. Ez adja majd a biztos választ.
Üdvözlettel: Grácia
 

dg

Őstag
kedves anyuka nem sokára olvasható lesz az írásom. Herth Viktóriának oda adtam. S diabetes lapban biztosan be rak bele. Üdv Magdika


Magdika!

Örülök! Remélem, majd kezembe kerül a lap és el tudom olvasni!

Azt viszont nem értem, hogy ehhez a hírhez hogy passzol az általam korábban, másvalakinek írt üzenet? Segítségedet előre is köszönöm!
 

blaci

Őstag

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Nincs mit, szívesen! Csak arra gondoltam hogy így egyszerűbb kinyomtatni vagy elmenteni.;):D

Hát, ha te mondod akkor biztos nem bánja, de mivel nekem is írta ezért elkészítettem a többit is, hátha másnak is jól jön.;):D:D:D
Üdv.,
Laci

Itt van, ni:

Csatolás megtekintése 513
Elmenteni úgy jó, ahogy te raktad fel, pdf-ben. Viszont itt a fórumon úgy tudsz szuperul nyomtatni, hogy az üzinél a jobb felső sarokban a sorszámra kattintasz, és akkor csak azt az egy üzit nagyítja ki neked, és már nyomtatható is. Goyo súgta anno.
 

blaci

Őstag
Elmenteni úgy jó, ahogy te raktad fel, pdf-ben. Viszont itt a fórumon úgy tudsz szuperul nyomtatni, hogy az üzinél a jobb felső sarokban a sorszámra kattintasz, és akkor csak azt az egy üzit nagyítja ki neked, és már nyomtatható is. Goyo súgta anno.

Jéé! Tényleg! Kösziii! :rolleyes::mrgreen::mrgreen::mrgreen:
 

Magdika

Új tag
Magdika!

Örülök! Remélem, majd kezembe kerül a lap és el tudom olvasni!

Azt viszont nem értem, hogy ehhez a hírhez hogy passzol az általam korábban, másvalakinek írt üzenet? Segítségedet előre is köszönöm!

Elnézésedet kérem, ha összekevertelek benneteket, ez a fórum nehézsége nekem. Ha nem neked ígértem meg, biztosan ő is olvassa majd, akinek szántam.
 

pumpás

Őstag
Mi okozza a diabéteszesek bőrbetegségeit?
A legfontosabb tényező a kóros cukoranyagcsere és annak következménye. A bőr állapotát közvetlenül befolyásolja a hámsejtek megnőtt cukortartalma, a kiegyensúlyozatlan verejték- és a megváltozott faggyútermelődés.

Közvetve hat a diabéteszben kialakuló érbetegség (angiopátia), az idegrostok károsodása (neuropátia), és a szervezet védekezőképességének gyengülése, amely a fertőzések elleni védekező sejtek aktivitását csökkenti. A hám fokozott cukortartalma "ideális táptalaja" a baktériumoknak és a gombáknak. A megváltozott verejték- és faggyúmirigyek nem juttatnak elegendő verejtéket és zsírnemű anyagot a bőrfelszínre, ezért nem tudják gyengíteni, elpusztítani a kórokozókat. A hám felszíne kiszárad, bereped. Ezeken a hajszálrepedéseken át szabad utat kapnak a kórokozók: megtámadják a verejték- és faggyúmirigyeket, a szőrtüszőket. A védekező sejtek képtelenek elpusztítani a baktériumokat, gombákat, ezért gyakoriak a makacs fertőzések.
A bőr kisereinek megbetegedése miatt romlik a vérellátás: a kis sérülések is sebekhez vezetnek, nehezen gyógyulnak és a csökkent védekezés miatt felülfertőződnek. A bőr idegeinek károsodása csökkenti a nyomásérzékelést, az izmok rossz beidegzése miatt megváltozhat a lábfej csontjainak egymáshoz való viszonya, fájdalmas bőrkeményedések, kalapácsujj, bütyök, később sebek alakulnak ki, amelyek felülfertőződnek.
A cukorbetegséghez társuló bőrbetegségek
Különösen a fiatal cukorbetegeknél gyakori a baktériumok okozta szőrtüszőgyulladás, amely bárhol kialakulhat, de ha időben kezelik, gyorsan gyógyul. A kezeletlen szőrtüsző viszont megfertőzheti a szomszédos területeket is, így furunkulus vagy karbunkulus (kelés) alakulhat ki, ami már antibiotikumos kezelést, sebészi beavatkozást igényel.
A hajlatokban baktérium- és gombás fertőzés is jelentkezhet, amelyet nedvedző, fájdalmas gyulladás kísér. A probléma szakszerű ellátást, életmódbeli előírásokat - például súlycsökkenést - igényel.
A szájzug kipállásáért szintén a gombák és a baktériumok felelősek, a kezeléshez bőrgyógyász és fogorvos együttes közreműködése szükséges.
A nemi szerveken kialakuló gyulladások és fertőzések gyógyítása bőrgyógyász és nőgyógyász együttműködését igényli. Az elhanyagolt esetek a belső nemi szervek (hüvely, petefészek) és a húgyutak (húgyhólyag, vese) megbetegedéseit okozhatják.
Veszélyben a láb
Diabéteszes láb esetén egy időben vannak jelen a fertőzéses eredetű, az érbetegségre vagy az idegrostok károsodására visszavezethető megbetegedések.
Az orbánc magas lázzal járó fertőzés, kicsi bőrsebeken keresztül támad, antibiotikus kezelése szükséges. A körömlemez megvastagodását, töredezését, a körömágy gyulladását gombás elváltozások okozzák. A lábujjak közötti nedves meleg terület ideális táptalaja gombáknak: a fehér színű kipállás bűzös, és mély, fájdalmas berepedések is láthatók. A továbbterjedő fertőzés az orbánc "nyitánya" is lehet. Az érbetegség miatti bőrsebek lassan gyógyulnak, a fertőzések következtében gyakori a lábujjak üszkösödése. Elsősorban az idegrostok károsodása a felelős a talpon kialakuló nyomáspontokért. Kezdetben csak bőrkeményedések jelzik a betegséget, ha viszont nem kezelik időben, fekély alakulhat ki. Ez felülfertőződik, a fertőzés átterjed a mély szövetekre, csontokra, és a seb megfelelő kezelés nélkül el is üszkösödhet.
Megelőzés
A cukorbetegség korai felismerése mellett nagyon fontos az anyagcsere-betegség kezelése. A bőrgyógyászati szövődmények jelentős része elkerülhető, ha ismerjük a bevezető tüneteket.
DR. DARÓCZY JUDIT
 

nofre

Adminisztrátor
Fórumvezető
Mindannyian tudjuk, hogy a krónikus betegség megléte, az ahhoz való alkalmazkodás, a gyakorta fájdalmas kezelés, a szövődmények kivédésére tett folyamatos erőfeszítések nem adnak örömre okot. Ugyanakkor úgy gondoljuk, hogy a cukorbetegek élete – betegséggel, kezeléssel együtt – sem állhat csupa szomorú hétköznapból, fájdalmas mozzanatból.

Ezért a www.diabetesonline.hu pályázatot hirdet gyermek és felnőtt korú cukorbetegeknek, a kezelésükben részt vevő egészségügyi dolgozóknak, illetve a betegségben bármi módon érintetteknek: elevenítsék fel betegségük, kezelésük azon élményeit, amelyekben megcsillant a jókedv, a humor, a derű, ami erőt adhat, vagy elszórakoztathatja a sorstársakat.

A részletekért nézd meg: Derűs Diabétesz Pályázat

:) Hátha valaki elfelejtette vagy elsiklott felette... Még egy hét a határidőig! ;)
 
Oldal tetejére