Paleolit táplálkozás

poe

Őstag
Ez utóbbi hozzászólást nem értem (az előtte lévőt sem teljes mértékben). Nem hiszek az összeesküvéselméletekben, az orvostudományban hiszek. A paleo meg olyan szinten érdekel, hogy ha valaki felelőtlen ígéreteket tesz 1-es típusú diabosoknak az inzulin elhagyására, netán teljes gyógyulásra, akkor elmondom, hogy ez kamu. Itt ugyanis nem divatról, trendiségről, karcsúságról van szó, hanem emberek egészségéről, életéről. Az meg nem játék. :)
 

dg

Őstag
A gyógyszeripar talán nem belőlünk, pontosabban belőletek, makacsakból és betegekből, vagy paleo-ellenesekből él meg??
Eszméletlen, hogy látjátok, milyen beteg a világ, és mégis minden úgy jó, ahogy van??

Miért, hogy van? És ki mondta, hogy úgy jó, ahogy van??
csak nem lemaradtam valamiről (már megint...) :)
 

dg

Őstag
Mostanában sokat mutatkozik e könyv szerzője a médiában. Érdekes lenne elgondolkodni a média felelősségén is, bár az egy másik topik lenne, tudom. Tömegeket jószerivel bármiről meg lehet győzni -- szerintem mindenkinek tucatjával jutnak eszébe erre példák, az élet bármely területéről.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Na, pörögnek a dolgok. Csevegtem a doktornővel, dióhéjban összefoglalnám.
Először is, ugyanúgy csak nagy vonalakban ismeri a paleolit diétát, mint mi.
Áltudományos alapokon nyugvónak, kártékonynak, sablonokban gondolkodónak és az I-es típusú diabetesben teljesen használhatatlannak/haszontalannak tartja ő is. Nem csak fiziológiai, hanem pszichés szinten is, mert újabb, nagyon szigorú étrendi megkötéseket jelent.
Az ennél is jobb hír az az, hogy felkeltettem az érdeklődését és ígéretet kaptam tőle, hogy utánajár a dolgoknak, hogy tényleg érdemben tudjon róla nyilatkozni. ;)

Ez szuper, köszi, köszi :dr_24::dr_24::dr_24:. Végre mi sem csak a saját logikánkon, és eddigi ismereteinken tengődünk. Én már nagyon várom. :)
Szia Poe!
Egy kicsit nosztalgiáztam és körülnéztem a régi hozzászólásokban, így akadtam erre az eszmecserére. Bár tudom, hogy ezer a dolgod, de ugyi nem felejtetted el? Mer remélem a doktorod is foglakozott vele.
Előre is köszi :dr_24:
 
Kedves Moderátor!

"Refluxot tükrözés nélkül kimondani és ilyen kemény diétára fogni valakit, akinek nincs havi többszázezre erre... nem is tudom. Refluxot nem a gégész, hanem a gasztroenterológus dolga megállapítani."

Ilyen határozott megállapítást tenni, laikus létére, merész dolog!
Ajánlom figyelmébe, hogy a reflux-betegségnek több formája ismert - az egyik az amely a gyomorszáj környékére és nyelőcsőre terjed ki, ez hívjuk GERD-nek és ezzel foglalkozik a gasztroenterológus; a másik formája a refluxnak az ún. EGERD (Extraoesophagealis GERD; magyarul, nyelőcsövön kívüli GERD), melynél a nyelőcső ép, az elváltozások a garatban, orrgaratban, orrüregben és orrmelléküregekben és a gégében, légcsőben jelentkeznek, nos ez a fül-orr-gégész területe.
Az EGERD esetében a gasztroenterológus hiába tükrözi a beteget nem fog semmi kórosat látni. Miért is? Mert ebben az esetben nem a savas gyomortartalom/gyomornedv áramlik fel, hanem a savas gőzök jönnek fel a gyomorban kialakult túlnyomás következtében. A felső légúti nyálkahártyán kialakult elváltozásokat egy endoszkópiában jártas fül-orr-gégész könnyen észrevesz. Másrészt ez a reflux-forma, az idült irritációval, akár orrmelléküregi polipokat is létre tud hozni vagy idült hangszál-irritációt, mely fátyolozott hangban, rekedtségben nyilvánul meg; a légcsőbe jutó savas gőz idült légcsőhurutot idéz elő, mely a garat-irritációval együtt tartós száraz köhécselést idéz elő.
Tehát, tartós "száraz" köhögés/köhécselés, visszatérő rekedtség, idült garati irányú orrváladékozás, műtétek után is kiújuló orrmelléküregi polipok esetében mindig gondolni kell EGERD-re és akár ex juvantibus is kezelni kell a beteget ez irányban. A konvencionális reflux-kezelés elégtelen, ezért ebben az esetben nagy dózisú PPI-t (protonpumpa-inhibitort) kell adni, tehát gyógyszert - viszont ennek a kezelésnek, hosszú távon, több káros mellékhatását is leírták, ill. a betegek egy része nem is tudja tolerálni. Ha viszont, kihagyjuk az étkezésünkből a gabonaféléket, akkor a tünetek kb. 3-5 hét alatt megszűnnek, a gyomornyomás, mérhetően, normalizálódik és a gyomorszáj záróizma, mérhetően, erősödik. Ez a megfigyelés vezettet minket, kutató-gasztroenterológusokat, azirányba, hogy a reflux-betegség kialakulásával foglalkozzunk - és ma már, úgy néz ki, hogy nagy valószínűséggel megfejtettük a helyes patomechanizmust. Ezt integrálták be az ún. paleolit étkezésbe is.
Annak meg csak örülnünk kell, hogy van olyan magyar fül-orr-gégész, aki e témában jártas és megpróbálja betegeit oki kezelésben részesíteni (méghozzá, gyógyszermentesen).
 
Ne higyjetek neki, ez még mindig így van: a magas koleszterinszint egyik feltétele a szív és érrendszeri betegségeknek.

Ezt a teóriát ma már egy, valamirevaló, kardiológus sem állítja. A koleszterin csak beépül az érfal belső rétegében kialakult plakkba másodlagosan. Az ér lumenét szűkítő plakk kialakulásáért más tényezők felelősek (gyulladásos faktorok, kóros lipoproteinek, stb.)[Lásd: XVI. Kardiológiai Napok Továbbképző Konferencia; 9.00-10.30 MKT Experimentális Munkacsoport ülése: főbb irányvonalak, legújabb eredmények]
 
Nekem az a bajom ezzel, hogy a refluxra a diéta egy régóta használatos dolog és nem kell hozzá minden tejterméket és gabonát és cukrot száműzni az étrendből. Nekem ezért (sem) tetszik, ha csak így odamondjuk egy refluxosnak (akit meg sem tükröztünk), hogy tartson paleolit diétát.

A reflux oki kezelésénél senki nem állította - még Szendi Gábor sem -, hogy a tejet el kéne hagyni. Kizárólag a gabonafélék (búza, rozs, árpa, rízs, kukorica, stb.) elhagyására van szükség! Erősen gyanítom, hogy az a bizonyos fül-orr-gégész sem a paleolitot javasolta (hisz, a feleség későbbi hozzászólásából látható, hogy, valószínű, helyes magyarázatot adott a reflux kialakulására), hanem csak a gabonafélék elhagyását. Emellett megemlíthette a paleo étkezés előnyét is.
 

Zsu77

Új tag
"A koleszterin csak beépül az érfal belső rétegében kialakult plakkba másodlagosan."

Ez így ebben a megfogalmazásban(lsd:megvastagított rész) határozottan nem igaz.Maga a magas koleszterinszint oka lehet annak az intimába való bepréselődésére.Ez elindít gyulladásos folyamatokat,igen.(makrofágok->habos sejtek->sejtlízis->gyulladásos mediátorok)

"Az ér lumenét szűkítő plakk kialakulásáért más tényezők felelősek (gyulladásos faktorok, kóros lipoproteinek, stb.)"

Igen,maga az érfal-gyulladás is lehet oka az atherosclerosisnak,de nem kizárólagosan.

Normál körülmények között az oxidált LDL ellen antioxidánsok védenek.EZÉRT IS KIEMELTEN fontos,hogy a táplálkozás (főleg manifeszt diabetes esetén!) zsírszegény legyen(egy részről),mert nincs az az elegendő antioxidáns,ami hatékony védelmet tudna nyújtani.
A legújabb eredmények pedig csak megerősítik a megfelelő zsírbevitel(mennyiségi,minőségi)szükségességét.

Lsd: ÁOK kórélettani előadások,SE-ETK kórélettani,táplálkozástudományi,klinikai dietetika és orvostudomány előadások.
 

Zsu77

Új tag
Kedves Edinaxy!
Érdeklődnék a tapasztalataid felől,ha esetleg még olvasod a fórumot.Azt gondolom,hogy bármilyen irányú is az,érdekes lenne megosztanod,esetleg bővebben is mesélhetnél,eltelt egy év,biztosan van miről.Én örülnék neki,köszi.:)
 

poe

Őstag
Egy általam igen kedvelt és tisztelt íróval, Gáspár Andrással készített netes interjúban merült fel a paleolit diéta kérdése. Ő nem szakember, tehát a leírtak csak a magánvéleményét tükrözik, mégis bemásolom ide, mert érdekesnek tartom azt, hogy mire juthat valaki ezzel kapcsolatban, aki először találkozik a témával és alapvetően máshonnan közelíti meg a témát, mint mi.

"Paleolit táplálkozás

A hírét se hallottam mostanáig, de a neve úgy lenyűgözött, hogy nem bírtam nem utánanézni – a többi már jött magától.

Valahol marketinges is vagyok, ismerem a hívószavak mágiáját – az irányzat keresztapjáról/anyjáról a legjobb indulattal sem mondhatom ugyanezt. Mellényúlt a szomorú balfasz – nyilván azért, mert Hanna-Barberán szocializálódott Josef Augusta helyett, és barátkozni se barátkozik olyanokkal, akik tudják: paleolit étrendünk egyik fő összetevője mi magunk voltunk.

Még egyszerűbben, hátha ők is olvassák: akkoriban nem szimplán megöltük, meg is ettük egymást.

Azoktól, akiknek nincs fülük a kannibálos áthalláshoz, nem várható el, hogy belegondoljanak, miért kapták az általuk kipécézett gabonafélék a kultúrnövény gyűjtőnevet. A reformkonyha obligát sóiszonyán túlléptek ugyan, de még mindig nem jutottak el odáig, hogy eredeti rendeltetése nem az ízesítés vagy az ásványpótlás, hanem az amúgy eltarthatatlan húsfélék konzerválása volt.

Az összefüggések iránti érzéketlenségnek ezen a fokán életvezetési tanácsokat osztogatni a legjobb esetben is véleményes, a paleo-maszlagnak azonban nem ez a legvérlázítóbb eleme. Labdába se rúg a jóllakott önhittség mellett, amire az egész gondolatmenet épül, ami túltáplált társadalmunk összes önsanyargató szektájáját ugyanarra a tévútra vezeti : a táplálék összetételében keresik a hibát a mennyisége helyett.

Atkins óta tudjuk, hogy a szénhidráttal vigyázni kell. Régebben ugyanazért nem kellett, amiért a fehérjével meg az összes többivel: sose volt belőle elég. A Föld nagyobb részén most sincs. A baj ott kezdődik, hogy a partiállat túlfogyaszt és spájzol ahelyett, hogy megosztana… és mintha ez nem lenne elég kurva rövid az emlékezete is.

Innen üzenem a paleóknak: a krumpli ádáz haragú ellenség, az embernek nagy általánosságban mégis a táplálékhiány jelenti az igazi problémát. Adjanak hálát a sorsnak, hogy minket momentán nem érint, próbáljanak nem beledögleni a bőségbe, és mantrázzák naponta, hogy beégjen: a túlsúly mellett a túl sok szabadidőnek is megvan a maga kockázata. Vagyük csak azokat, akik hülyeségekre vesztegetik.

A paleolita tanok formális cáfolata érzelmek nélkül, vízöntőül: ha evo bá’ nem akarná, hogy vegyes táplálékon éljünk, nem adott volna mindenevő fogazatot hozzá."
 
Oldal tetejére