Insulinpumpa

tímeácska

Őstag
Azért, még egy kérdés erejéig visszatérek... :-D
Mátém leginkább a nadrág derekára csíptetve, vagy a zsebében hordja a pumpát. Ezzel nincs is gond... Csak így viszont nagyon kopik a gumis része, a szinte állandó dörzsölődéstől. A nyakba akasztós verziótól viszont én óckodok, nehogy eladadjon valamiben, és a nyakára tekeredjen... Ti hogyan oldanátok meg a problémát? Valami átlátszó műanyag tok kéne, ami teljesen befedi a pumpát... Ha nem átlátszó, az sem baj! :) Felmerült a mobiltelefon tok is... De azok vagy túl nagyok, vagy túl kicsik... Inkább keskeny mindegyik... A mobil tartóknál még az a gond, hogy amiket eddig találtam, szinte mindegyik nyakba akasztós, így kilőve! Ha nem nyakban fityegős, akkor meg övbe bújtatósak... Ez azért nem jó, mert nem hord Máté övet, szinte dereka sincs, így, ha fel is teszek rá övet, akkor meg vágja, szorítja a derekát, ha lazábban hagyom az övet, akkor meg Őt zavarja... Valami csítetetős megoldás érdekelne... Volt az alap csomagban egy puha, tépőzáras öv, amivel meg az a gondunk, amit az előbb leírtam. Kipróbáltuk úgy, hogy nem a nadrág övbújatójába, hanem a gyerek derekára raktuk, akkor meg szinte pörgött a gyereken, körbe-körbe... Nem győztem az leseni, mikor jön ki emiatt a kanül... Hmm... Nem igazán gondoltak az erősen kiskorú pumpásokra...
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
Tímeácska, Te lezártad, én ennek ellneére egy gondolatot fűznék a témához, pusztán tényként (tegnap ugyanis mire megírtam, köüldtem vona, kidobott a rendszer).

Arra gondolok, hogy Molli szerinted túllihegjük a dolgot. Vagyis bedőlünk az ijesztgetéseknek.

Hát akkor a tények:
Az OEP januárban nem ijesztgetett, hanem a támogatás mértékét 90%-ról 85%-ra csökkentette, minden ijesztgetés nélkül.

Idén júliusban a féléves szerelékem átvételekor döbbenten tapasztaltam, hogy az igényelt 100 db szerelék helyett csak 60 db volt a dobozban. Az OEP nem ijesztgetett, hanem lehúzott 40 db-ot. Vagyis az OEP nem ijesztgetett, hanem számolt. 60 db kanül 3 naponkénti cserével elég 180 napra, ami ugye fél év.

Tényeket ígértem, tényeket közöltem, és a véleményemet le sem írom, de van.

Üdv: Kata
 

moncsi

Új tag
A kisfiam 2 hónapja cukorbeteg. Érdeklődtem a dokinál az insulinpumpáról, de azt mondta, hogy gyerekeknél nem javasolt (10 éves). Tud valaki ebben a dologban okosat mondani, valóban nem jó?
 

tufika

Új tag
Ha a nyomtatványok rendesen ki vannak töltve ,a szakorvosi javaslat,pumpa előtti-próbakezelés utáni eredmények csatolva vannak,zárójelentés stb, kereseti kimutatás -kérvény ,egyedi igénylő lap ,
nem hiszem hogy visszadobja az OEP, illetve mielőtt az OEP hez kerülnek a dokumontumok az országos pumpa-koordinátor is megnézi a papírokat.
 

tímeácska

Őstag
Biztosan az a Tufika vagy, akire gondolok, hiszen nem sok Tufikát ismerek... :)
Annál a kisgyereknél, akit leírtam, valami az általad leírt papíroknál nem stimmelhetett?
Limitálva vannak a centrumok? Mikor győrben voltunk első alkalommal, akkor az orvosunk azt mondta, pár nap múlva hívjam vissza, hogy beleférünk-e abba a hónapba, mivel csak 3 pumpát igényelhetnek, már egy gyerkőc volt "előjegyezve" arra a hónapra, és a centrum koordinátor orvosának a beleegyezése is kellett...
Ráadásul Pesten is a limitre hivatkoztak, azért "tolták" Máténál a pumpa kipróbálásának lehetőségét...
Szerinted mennyire kell indokoltnak lennie a pumpa igénylésnek ahoz, hogy valakinek az orvosa jóvá hagyja a pumpa kipróbálásának lehetőségét, és az OEP se találjon kifogásolni valót a kérvényben?
Mennyire veszik az orvosok szigorúan a kritériumokat?

Más... Máténak még mindíg fantasztikusan jók a cukrai! 4 és 9 közöttiek! Ezt nagyon eltaláltuk! :)
 

tímeácska

Őstag
Szia Moncsi!
A pumpa nincs korhoz kötve, minden életkorban lehet használni! A pumpa gyermekek esetében 1 év diabetes-tartamhoz van kötve. Mivel kisfiad "még csak" 2 hónapja cukros, így valószínű, hogy várnotok kell, aztán próbálkozhattok majd vele! Kisfiam 1 hónapja pumpás, és 1 hónap múlva lesz 3 éve diabos... Mátémnak igen jó cukrai vannak a pumpa óta! Én Mindenkinek, aki a pumpán gondolkodik, és érdekli a dolog, azt tudom javasolni, legalább egy próbát megér!
Üdv.: T.
 

bogácsa

Új tag
Szia Kata!
Igen, igen, nekem is hasonló gondolatok jutottak eszembe, hogy nem fogják jó néven venni az oviban a telefont... Csak nem tudom, mennyire megbízhatóak az óvónénik... Még csak hasonló cipőben járó kisgyermekes ismerőseim sincsenek... Akiket ismerek cukros gyerkőcöket nem járnak oviba, vagy ha jártak, akkor még nem voltak diabosok... Cukros gyerkőc még nem járt az ovinkba... Akiket iskolás diabosokat ismerek, Ők mobillal járnak suliba. Innen jött az ötlet nekem is...
Szóval, azt mondod, nem oké a dolog, hogy ennyi ideig meglátszik... De hát ez ellen mit tudnak tenni?
Még egy kérdésem lenne: A Flex Link 8 mm-es, és a Tender Link 17 mm-es átmérője azonos? Csak a hossza más? Mert mint írtam, mi most egyelőre (az első rendelésig) a 17 milliset használjuk. Valamilyen okból kifolyólag ezt kaptuk a próba idejére... De a hossza nem zavarja Mátét... Nem rossz, de azt hiszem, a Flex Linkből, és a Tender L. 13 mm-ből fogunk felesben rendelni... Volt a kezdő csomagban 2 db. Flex L., az a vállában nagyon bejött, de a hasába a Tendert-t javasolták... Kissebb az esély rá, hogy véletlen kihúzza. Ha a karjában van, nem tud beakadni a szerelék, mert végig ruha alatt van (pont akkora a szerelék, hogy válltól nadrágzsebig/nadrág derekáig ér), ha viszont a pocakjában van, ugye hosszabb a "felesleges" kilógó szerelék, szinte mindíg kikandikál a nadrágja, és a pópója alól... De így sem akadt el, meg nem zavarja!

Helló!

jó h ennyi aktív tag van itt! mivel most akadozik a netes hozzáférésem, ritkán jövök, de mindent visszaolvastam.

nekem a 9 mm-es kanül helye a combomon 4-6 napig látszik általában, ha véletlenül begyullad, akkor 1-2 hétig görcs van a bőr alatt.
a hasamba nem merem szúrni,mert kivétel nélkül begyullad, de nagyon durván. (múltkor ha nem vagyok erős karakter, felvágják és kitisztítják....egyébként jobban jártam volna, mert úgy több mint 1 hónapig borzasztó csúnya volt)

a kép mátéról nagyon aranyos, igazi belevaló, bátor kisgyerek!
és timi előtted is le a kalappal!

puszi mindenkinek!
 

tímeácska

Őstag
Hello Bogácsa!
Köszi az elismerést, jól esik! Nagyon igyekszünk a jó értékeket megtartani!
Ahogy nézegetem Máté kanül helyeit, úgy látom, hogy már halványodnak... De darabra meg lehetne mondani, mennyi kanül volt eddig benne... A vállaiban nem igazán látszanak, amiket leírtam, inkább a pocakjára jellemzőek. Pedig rendesen fertőtlenítjük csere előtt a bőrt... Én ténylegesen a bőr érzékenységére tudok csak gondolni.

Ti mivel szoktatok fertőtleníteni? Mi Egisept-tet használunk, pumpa-koordinátorunk azt mondta, hogy ez nagyon jó, mivel alkoholos bázisú, és a bőrre így jobban fog tapadni a ragacs. Tényleg! A ragacs maradványait mivel szoktátok a bőrről lemosni? Legelőször sebbenzinnel próbáltam meg letisztítani, de attól rendesen kipirosodott Mátém bőre... Most úgy vagyok vele, hogy ami fürdéskor nem jön ma le, majd lejön a holnapinál... Addig meg látszik a ragtapasz maradvány, na bumm!

Óh, van egy jó hírem! Találtam egy nagyon jó kis telefon tokot! Tépőzárral lehet nadrág övbújtatójára rakni, és ráadásul, majdnem minden nadrágján van is ilyen bújtató! Ha meg nincs, akkor a zsebében hordja, már tudatosan csak olyan nacit veszünk Neki, amin van zseb! Meg egy Micimackós zokni-mobil tartót vettünk (ehhez Mátém ragaszkodott:)), úgyhogy egy darabig el vagyunk látva tartókkal! :)

Ti, Diabosok, mit szoktatok inni? Milyen üdítőt? Csak kíváncsiságból kérdezem! Máté szereti a vizet, ezzel szerencsém van, akár hetekig is csak azt iszik! Néha a Bolero-tea italporból szoktam csinálni üdítőt, vagy diabos szörpöt, ezeket is inkább akkor, ha vendég gyerkőc van. A szénsavas diabetikus innivalókat nem szeretem, vagyis, nem akarom a gyereknek adni... Azért tettem fel ezt a kérdést, mert sajnos nem sok, valóban szénhidrátmentes üdítő van a boltok polcain...
Mi a véleményetek a Light Cola-ról?! Rengeteg cukros ismerősöm issza, akár egész nap...
 

tímeácska

Őstag
Csak megkérdezném, mi van olyankor, ha mondjuk a fél éves rendelés előtt már 1 hónappal elfogy a kanül, a szerelék, vagy a fecskendő... Tudok külön is venni, támogatás nélkül? Mondjuk gyógyászati segédeszköz boltban be tudom szerezni, teljes árért?
 

tufika

Új tag
Tudomásom szerint gyógyászati segédeszköz boltban nem kaphatók a pumpa tartozékok.Ha előbb elfogy általában a cégek előlegeznek és a receptírást követően a recepten szereplő mennyiségből levonják az előlegezett tartozékokat.
 

vighkata

Utolérhetetlen :) – moderátor
ragacs

Tímeácska, és Mindenki!

A ragacs a legjobban acetonnal jön le a bőrről. Érdemes az úgynevezett aceton mentes acetont venni (de hülye kifejezés), mert abban ban bőrbarát ápoló anyag, és nem szárít annyira. Arra viszont vigyázni kell, hogy a szúrás helyére ne menjen, mert az mégiscsak nyílt seb.

Kata
 

tímeácska

Őstag
Köszi Tufika!
De, hát igazából evvel sincs nagyon kisegítve az ember, mert az adott időszaknak már eleve annyival kevesebbel rugaszkodik neki az emberke, mint amennyit megelőlegzett a cég... Mint olvastam Kata írásában, az OEP 100-ról 60-ra csökkentette a fél éves mennyiségét... Az ugye 3 naponkénti cserével pont lefedi a 180 napot... És mi van, ha valamiért 2 naponta kell cserélni? Nekünk pl. a koordinátorunk azt mondta, semmiképp' ne várjunk 2 napnál tovább, hisz' így is eléggé meglátszanak a hegek... Vagy, ha naponta kell cserélni??? Volt, hogy Máté szólt, hogy fáj... És nekem nincs jogomban kételkedni, hogy fáj-e, és azonnal kicseréltük... Vagy, ha véletlen kijön a kanül? Eddig 2-szer fordult elő, egyszer a combjából jött ki, nadrággal együtt kihúzta, másik esetnél pedig játszótéren egy másik kissrác kihúzta... És ilyenek még tuti, elő fognak fordulni...
Szóval: hogyan számolják ki a fél éves felírandó menniséget, ill. minek alapján számol az OEP?


Köszi Kata Neked is a választ, ki fogjuk próbálni! :)
 

tímeácska

Őstag
Még lenne kérdésem: hogy a csudába lehet, szinte napi szinten légbuborék megy a szelerékbe? Pedig rendesen légtelenítünk, még csak a szerelék kónuszában sem marad levegő! A szerelék is rendesen rá van csavarva...
 

tímeácska

Őstag
Jah, és hogyan számoljam ki az egy hónapra való inzulin mennyiséget (Veszprém xarakodik...)
napi mennyiség-szer 30/31, + 2 naponkénti kanül feltöltés, + szerelék feltöltés? És mi van az esetleges légbuborékokkal?! Mert, ugye, azokat nem szabad benne hagyni... Ami inzulinnal kitolom a bubikat, az megy a "levesbe"...Na, annak a mennyiségét hogyan számoljam ki??? Tényleg! Hány naponként javasolt a szerelék cseréje? Mi a 2. kanüllel együtt azt is cseréljük, azaz 4 naponként... Mert olvastam itt, hogy van, aki csak hetente cseréli...
 

Vick

Új tag
Azért, még egy kérdés erejéig visszatérek... :-D
Mátém leginkább a nadrág derekára csíptetve, vagy a zsebében hordja a pumpát. Ezzel nincs is gond... Csak így viszont nagyon kopik a gumis része, a szinte állandó dörzsölődéstől. A nyakba akasztós verziótól viszont én óckodok, nehogy eladadjon valamiben, és a nyakára tekeredjen... Ti hogyan oldanátok meg a problémát? Valami átlátszó műanyag tok kéne, ami teljesen befedi a pumpát... Ha nem átlátszó, az sem baj! :) Felmerült a mobiltelefon tok is... De azok vagy túl nagyok, vagy túl kicsik... Inkább keskeny mindegyik... A mobil tartóknál még az a gond, hogy amiket eddig találtam, szinte mindegyik nyakba akasztós, így kilőve! Ha nem nyakban fityegős, akkor meg övbe bújtatósak... Ez azért nem jó, mert nem hord Máté övet, szinte dereka sincs, így, ha fel is teszek rá övet, akkor meg vágja, szorítja a derekát, ha lazábban hagyom az övet, akkor meg Őt zavarja... Valami csítetetős megoldás érdekelne... Volt az alap csomagban egy puha, tépőzáras öv, amivel meg az a gondunk, amit az előbb leírtam. Kipróbáltuk úgy, hogy nem a nadrág övbújatójába, hanem a gyerek derekára raktuk, akkor meg szinte pörgött a gyereken, körbe-körbe... Nem győztem az leseni, mikor jön ki emiatt a kanül... Hmm... Nem igazán gondoltak az erősen kiskorú pumpásokra...

Sziasztok!
Nekünk Medtronic Paradigm Minimed pumpánk van. Kisfiam a "puha tépőzáras övvel" hordja a pumpát. Szorossan rögzítem a derekán, nem forog körbe de amennyire kell nyúlik mert gumis. Volt úgy, hogy övtáskában hordta a pumpát. Ekkor, ha körbeforgott, érezte hogy nem tudja tovább húzni a táskát - rossz irányba forgatja- és simán visszaforgatta. Nem jön ki olyan könnyen az a kanül! Volt olyan, hogy ruha nélkül futkosott, elakadt a szerelék az ajtókilincsben és visszaránotta a gyereket. Akkor sem jött ki a kanül. Lila, véraláfutásos lett a kanül környéke, de nem jött ki! Azért kicseréltem :)
 

tímeácska

Őstag
Köszi Vick!
Épp' tegnap szabtam át a tépőzáras övet, ugyanis épp' 2-szer érte körbe a gyereket... Most már 2 tépőzáras övünk van... :)
Nekünk alapcsomagban nem volt övtáska, nézegettem a boltokban, de mind hatalmas nagy, hát, ormótlanul mutatott volna a gyerek derekán... Majd akkora táska lett volna hozzácsatolva, mint a pocakja... :-D
Hol tudnék a Medtronicos övtáskából rendelni? Mert, ugye, most találtam tök jó tokokat, de azok nem kellően védenének a homok ellen... Tudom, hogy a homoktól nem lenne semmi baja, de... Nem szertném a maréknyi homok közt keresgélni a pumpát... :)
 
Oldal tetejére