Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű torta győzelmét Budapesten, az Országház Vadásztermében tartott sajtótájékoztatón hirdették ki, ahol az augusztus 20-i programok mellett bejelentették a Magyarország Tortája verseny győztesét is, amely a gyulai Kézműves Cukrászda DCJ Stílusgyakorlat nevű alkotása lett. A győztes tortákat augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában és Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján is árusítják azokat.
A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A cukrászok elsősorban a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által jóváhagyott alapanyaglistát használták fel tortáik elkészítéséhez. Az idei nyertes torta, az „ÁLMODOZÓ”, alkotója Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal Cukrászda cukrásza.
A megvalósult édes álom…
A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Ráadásul hozzáadott cukor nélkül. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut, enyhén édes tejcsokoládé krém keretezi. A rétegek között rejtőzik a csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.
A cukrász elmondása szerint valóban megálmodta tortáját. Reggel papírra vetette álmában született ötletét, majd alig várta, hogy megsüthesse és megkóstolhassa. Később kisebb módosításokkal tökéletesítette és valóra váltotta álmát. Megszületett 2025 győztes tortája – az „Álmodozó”!
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjának célja, hogy felhívja a cukrászok figyelmét a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető, hozzáadott cukrot nem tartalmazó sütemények iránti növekvő igényre. A verseny szakmai partnere a Magyar Cukrász Ipartestület.
Egy szelet „Álmodozó”
A recept alapján számolt tápértékek (1 szeletre, kb. 95 g):
- 231,1 kcal
- 13,7 g szénhidrát
- 6,9 g fehérje
- 16,6 g zsír
A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot (pl. kristálycukor, nádcukor, méz, juharszirup), nem tartalmaz mesterséges édesítőszereket sem (pl. szacharin, aszpartám), viszont tartalmaz cukorhelyettesítőket (eritritet, xilitet és a csokoládékból adódóan maltitot), amelyek nagyobb mennyiségben fogyasztva hashajtó hatásúak lehetnek. A természetes cukortartalom kizárólag a gyümölcsökből és tejtermékekből származik.
Allergének: tojást, tejet, tejterméket, dióféléket (mandula) tartalmaz. Nyomokban glutént és egyéb dióféléket, olajos magvakat is tartalmazhat. Mivel a torta nem gluténmentes üzemben készül, igazolt cöliákia esetén fogyasztása nem javasolt.
A torta laboratóriumi elemzéseit az Eurofins Food and Feed Testing Budapest Kft. végezte.
A nyertes az Egy Csepp Figyelem Alapítvány főtámogatója, a Dcont® vércukormérőket fejlesztő és gyártó 77 Elektronika Kft. fődíját, egy Zsolnay porcelánvázát vehetett át.
A verseny második helyezettje a „Meggy Mandula Szimfónia”, melyet Benczur Sándor és Kovács János, a hódmezővásárhelyi Marcipán Cukrászda cukrászai hoztak létre. A torta egyúttal elnyerte az „Egy Csepp Figyelem Alapítvány Születésnapi tortája” különdíjat is az idén 20 éves alapítványtól. Harmadik helyen végzett a makói Papp Cukrászda cukrásza, Lawal-Papp Zsófia „Bíborköd” nevű alkotása.
Gyermekzsűri különdíjas torta
Idén először a döntőben nem csak a szakmai zsűri döntött, 1-es típusú cukorbeteg kisgyermekekből álló zsűri is választott magának tortát. A zsűrizés komoly munka volt: figyeltek az ízekre, a színekre, az élményre – és persze arra is, mi illik egy különleges babához, aki pont olyan, mint ők.
A „Magyarország Cukormentes Tortája – Barbie gyermekzsűri különdíjas” torta a „Nyári Ébredés” lett. Készítői: Vadócz Jenő és Pethő Gábor, a balatongyöröki Promenád Cukrászda cukrászai.
Magyarország Tortája
A „DCJ STÍLUSGYAKORLAT” fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet, melyet Balogh László és Kis Roland, a gyulai Kézműves Cukrászda cukrászmesterei alkottak. A DCJ Stílusgyakorlat az eredeti dobostorta mesterének monogramját viseli, míg a Stílusgyakorlat utal az eredetivel való hasonlóságokra és egyúttal a különbségekre is, tisztelegve Dobos C. József munkássága előtt.
Magyarország Tortáit augusztus 19-től lehet megkóstolni a Magyar Ízek Utcájában, a Várkert Bazárban és országszerte több száz cukrászdában.
További információ, és augusztus 18-tól a két országtortát árusító cukrászdák listája elérhető a www.cukraszat.net weboldalakon. A cukormentes tortát készítő cukrászdák listája felkerül még a www.magyarorszagcukormentestortaja.hu honlapra is.
(Forrás: egycseppfigyelem.hu, 2025. július 31.)
Megjelent: DiabFórum magazin 2025/3 – augusztus (4-5. oldal)