Két, teljesen új mesterséges hasnyálmirigy vizsgálat indul

mesterséges hasnyálmirigy

A különféle típusú, működésű mesterséges hasnyálmirigyekről időről időre hírt adtunk az elmúlt évben is a DiabFórum hasábjain. Ezen eszközök lényege: egy folyamatos cukorszint meghatározó monitor, egy inzulinpumpa és egy okostelefonra applikált inzulinadagoló algoritmus, mely tekintetbe veszi az egyének táplálkozását, fizikai aktivitását, a napi stresszeket, az alvást és az anyagcsere alakulását.

mesterséges hasnyálmirigyA Taylor MJ és munkatársai által tervezett teljesen új típusú rendszert eddig házisertésen tesztelték. A rendszert, mely egy inzulintartályból és egy glukóz-érzékelő gélből áll, a hasűrbe helyezték bele. A gél által észlelt vércukorszintek függvényében az inzulintartály megfelelő mennyiségű inzulint bocsátott ki a hasűrbe, mely a mesterségesen diabéteszessé tett állatok vércukrát 5 napon keresztül normalizálta, a szükségletnek megfelelő bázis és étkezési bólus inzulint bocsátva ki. Ezt akár 4 héten keresztül is képes volt fenntartani. Az inzulint a bőrön át tűvel juttatták a tartályba. Mivel a cél az emberi alkalmazás és a rendszer biztonságosságának bizonyítása, 2016. elején két klinikai vizsgálatot kezdenek.

Az első vizsgálat keretében 240 1-es típusú cukorbetegbe implantálják az eszközt 6 hónapra, kontrollként hagyományos inzulinpumpával kezelt betegek szolgálnak. Elsősorban a rendszer biztonságosságát, a hipo- és hiperglikémiák gyakoriságát vizsgálják.

A második vizsgálatban az első vizsgálatban résztvett betegek közül 180-nál folytatják a vizsgálatot és ellenőrzik az inzulinadagolás algoritmusát, ill. ennek függvényében a vércukorszintek normális tartományon belül, ill. ez alatt és felett tartózkodását. A legnagyobb kihívásnak az emberi szervezet viselkedésének bizonytalanságát tartják, az óráról-órára változó stresszek, a fizikai aktivitás, a félelem, a hormonális ingadozások vércukorra gyakorolt hatását.

(Izgalommal várjuk az eredményeket – a referáló megjegyzése.)

(Forrás: Int J Pharm., 2015. december 12., pii: S0378-5173(15)30424-5. doi: 10.1016/j.ijpharm.2015.12.024)

>
Close Popup

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Close Popup
Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Technikai Cookie-k
Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Save
Összes engedélyezése
Open Privacy settings
Send this to a friend