Varga Margit cukrász hozzáadott cukor nélkül készült Pöttyös Panni tortája nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt, amelyet az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdet meg.
A Pöttyös Panni győzelmét az Országházban jelentették be Magyarország Tortájával és az augusztus 20-i ünnepi programok ismertetésével együtt. Magyarország Tortája idén a Balatoni Habos Mogyoró lett, amit Vaslóczki Orsolya készített. A két győztes tortát a nagyközönség először augusztus 19-én és 20-án, Budapesten, a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatta meg.
A torta nem tartalmaz hozzáadott cukrot és fehér lisztet, az üde málna mousse kellemesen savanykás ízét finoman kiegészíti a szilvaréteg édessége. Ugyanakkor a szilva jól harmonizál a mákos piskótával is, amelyben a mák intenzív ízét a mandulaliszt teszi selymesebbé. Vidámságot, könnyedséget sugároz, melyet a tetején található pöttyök is kiemelnek. A cukrászt a névadáskor ezek a díszek ihlették meg. A Pöttyös Panni alacsony szénhidráttartalmú, a kiegyensúlyozott étrendbe illeszthető könnyű finomság melyet bátran fogyaszthatnak a cukorbetegek is.
A Pöttyös Pannit augusztus 19-től az ország számos cukrászdájában kapható.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége számításai alapján egy szelet torta 6 g szénhidrátot és 167 kcal-t tartalmaz. A vizsgálatokat a Wessling Hungary Kft., független élelmiszervizsgáló laboratórium végezte.
A tortát Varga Margit egy cukrász tanulóval, Puszta Laurával együtt találta ki. Ő 6 évvel ezelőtt megnyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyarország Cukormentes Tortája háziversenyét, melyre hobbicukrászok jelentkezhetnek. Az ő javaslatára és ötlete alapján vágtak bele a Zazzi Cukrászda vezetőjével a Magyarország Cukormentes Tortája versenybe.
Torta fotó: Erdőháti Áron
styling: Milutinovics Panka