Bőrelváltozások és diéta

Egyre több tudományos adat támasztja alá azt a nézetet, mely szerint az étrendnek szerepe lehet bizonyos bőrelváltozások létrejöttében, illetve gyógyításában. Bizonyos élelmiszerek fokozzák az acne (pattanás), az atópiás dermatitis, a bőr-öregedés, a psoriasis és a rosacea kockázatát, mások viszont képesek ezeket előnyösen befolyásolni.

A diéta és az acne

Ma már egyértelmű, hogy szoros kapcsolat áll fenn a magas glikémiás indexű táplálkozás és az acne kifejlődése között. Hasonló hatást észleltek magas fehérje-tartalmú táplálék kiegészítők fogyasztása nyomán is.
Ezzel szemben az alacsony glikémiás indexű étkezés csökkenti az androgén hormonok hatását és a bőr zsírosodását. További jó hatásról számoltak be probiotikumok fogyasztása és omega-3 zsírsavak alkalmazása nyomán is. Végül különböző cink készítmények, így a cink szulfát, cink glucuronat és a metioninnal kapcsolt cink alkalmazása előnyösen befolyásolhatja az acne eltüntetését.

Diéta és a bőr öregedése

A dohányzás és a napfény negatív szerepe a bőr öregedésében meglehetősen tisztázott. Azt eddig is tudtuk, hogy a rossz sebgyógyulásban a diabétesz szerepet játszik. Azonban a magasabb vércukorszintek elősegítik az ún. glikozilációs végtermékek (advanced glycation end products) keletkezését, ami a rugalmas rostok elmerevedését eredményezi és így fokozza a bőr ráncosodását. Kevésbé ismert, hogy e termékeket ételeinkkel is magunkhoz vehetjük (pl. magas hőfokon történő sütés kapcsán) és ez nem cukorbetegek esetében is a rugalmas rostok merevedését okozza. Az idősödés során a vér cukorszintje is lassan emelkedik, ami a folyamatot felgyorsíthatja.
Bizonyos antioxidánsok, melyek számtalan gyümölcsben, zöldség- és főzelékfélékben, a tealevélben találhatók, lassíthatják a bőr öregedésének folyamatát, csökkenthetik a ráncképződést.

Diéta és atópiás dermatitis

Ételallergia kapcsán gyakrabban lép fel atópiás dermatitis. A leginkább allergizáló ételek a tej, a tojás, a búzafehérje, a szója, a tenger gyümölcsei és a mogyoró. Ezek korai, 1-2 órán belül fellépő és késői, 48 óra múlva jelentkező viszkető dermatitises jelenségeket okozhatnak. Hasonló hatásúak lehetnek egyesek esetében a perubalzsam és bizonyos kozmetikumok is. Néha a citrusfélék, a paradicsom és a fahéj is kiválthatja a tünetek súlyosbodását.
A prebiotikumokkal (nem emészthető növényi rostokkal) kombinált, azok által stimulált, baktériumokat tartalmazó probiotikumok (kefir, joghurtfélék) előnyös hatásúak lehetnek. A D-vitamin hatása kérdéses, ugyanígy bizonyos növényi olajoké és kínai növényi eredetű készítményeké is.

Diéta és psoriasis

A nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol és a dohányzás psoriasist előidéző hatása ismert. Egyébként a psoriasisban szenvedők esetében a diétának azért is nagy jelentősége van, mert számos társbetegség is felléphet, mint a diabétesz, a hipertónia és szív-érrendszeri betegségek. Az étrend megváltoztatásával súlycsökkenés és a psoriaticus tünetek mérséklődése is együtt járhat. Egyébként a psoriasishoz közel háromszor gyakrabban társul coeliakia, illetve ennek az antitestei gyakrabban kimutathatók.

 

A gluténmentes étrenden kívül, minden diéta, amely súlycsökkenéshez vezet, javítja a psoriasist. Ebben kiváló szerepet játszhat a mediterrán diéta. Egyes vizsgálatok szerint D-vitamin és halolaj készítmények alkalmazása is előnyös lehet.

Diéta és rosacea

Az esetek ¾ részében bizonyos fűszerek és erős szószok válthatják ki. 30%-ban paradicsom, 23%-ban csokoládé és 22%-ban citrusfélék. Az alkohol az esetek felében kiváltó tényező, főként a magas alkohol koncentrációjú italféleségek, de az esetek harmadában a kávé és a tea is.
Kutatások igazolják, hogy szoros kapcsolat van a rosacea és a bélrendszer között, a roseceasok esetében gyakoribb a coeliakia, a Crohn-betegség, a vékonybelekben a baktériumok túlszaporodása, az ulcerativ colitis, a Helicobacter pylori fertőzés és az irritabilis bél szindróma. Az összefüggések még nem tisztázottak, ezért ami a diétát illeti, rosaceaban csak a próbálkozásokig jutottak el.

(Forrás: Skin Therapy Letter, 2018;23(1))

Megjelent: DiabFórum Magazin 2018/2. – június (70. oldal)

>
Close Popup

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Close Popup
Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Technikai Cookie-k
Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Save
Összes engedélyezése
Open Privacy settings
Send this to a friend