Az év legszebb ünnepének közeledtével érdemes előre kigondolni az ünnepi menüt, hogy a karácsony diabétesszel élő családtagjának is zavartalanul, és felszabadultan teljen majd. A hagyományos karácsonyi ételsor kis változtatásokkal könnyedén diabétesz baráttá alakítható, ami az egész család számára is egészségesebb falatozást biztosít.
A halászléhez gyúrhatunk teljes kiőrlésű lisztből gyufatésztát. A rántott hal bundáját is rostdúsabbá, és szénhidrátban szegényebbé tehetjük, ha itt is teljes őrlésű lisztfélét használunk, és a morzsa felét szezámmaggal helyettesítjük. A legjobb választás, ha friss pucolt halat egyben, sóval, citrommal, vajjal és fokhagymával bedörzsölve sütőben megsütjük.
A köret, burgonya helyett inkább házilag cukormentesen készülő tartármártásos francia saláta, vagy még kedvezőbb, ha joghurtos öntetet készítünk nyers zöldségkeverékhez. Így a szénhidrát mellett zsiradékot is spórolunk, a desszert számára.
A süteményeket liszt helyett darált mákkal, dióval, vagy mandulával készítsük, melyek tökéletesen illenek a karácsonyi ízvilághoz, és szénhidráttartalmuk is alacsonyabb, valamint rostban dúsabbak, ráadásul a lisztérzékeny diabéteszesek számára is fogyaszthatók.
Egy jól bevált mákos süti recept
Hozzávalók:
8 db tojás, 13 dkg Ráma, 30 dkg xilit, 30 dkg mák, 6-7 evőkanál tej, 2 evőkanál rumaroma, 15 dkg magozott meggy, diabetikus sárgabarack lekvár.
A csokimázhoz:
kakaópor, Ráma, víz, xilit.
Elkészítés:
A Rámát a xilittel habosra keverjük, majd hozzákeverjük a tojások sárgáját, a felforralt, majd lehűtött tejet, a mákot, a rum aromát és a meggyet. Végül a felvert fehérjét is óvatosan hozzákeverjük. Két őzgerincbe öntjük, és előmelegített sütőben 180 fokon 1 órán át sütjük. Mikor kihűl, kiborítjuk a formából és a lekvárral megkenjük, és csokimázat öntünk rá.
Boldog Karácsonyt! 🙂
Baranyai Dóra dietetikus
Pécsi Tudományegyetem, Gyermekklinika