HbA1c

HbA1c: glikált hemoglobin. A betűszót hemoglobin á-egy-cé-nek ejtjük. A fogalom a vérfesték szőlőcukorral kötődött részét jelöli, amely a nem diabéteszeseknél 4–6% között van. Minél magasabbak a vércukorszintek, annál magasabb a HbA1c is, ami az előző 6–8 hét átlagos vércukorszintjét tükrözi. Jól beállított cukorbetegeknél 6–7% között, közepes anyagcsere-állapotnál 7–8% között mozog a HbA1c. Tudni kell, hogy 8% feletti szinteknél erősen felgyorsul a cukorbetegség késői szövődményeinek kifejlődése. A HbA1c-t inzulinnal kezelt cukorbetegeknél háromhavonta, inzulin nélkül gondozott diabéteszeseknél évente egy-két alkalommal kívánatos mérni. Ez ma már minden nagyobb kórházi-rendelőintézeti laboratóriumban rutinszerűen történik.

>

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Összes engedélyezése