Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) ajánlásai, az európai (EASD) és a hazai (Magyar Diabetes Társaság) szakmai ajánlások szerint a HbA1c szint mérése három havonta kívánatos.
Felmerül a kérdés, van-e jelentősége annak, hogy ennél gyakrabban vagy ritkábban kerül sor a hosszú-távú szénhidrát anyagcsere-állapot e fontos jellemzőjének a meghatározására.
Amerikai kutatók több mint 79,000 cukorbeteg több mint 400.000 HbA1c meghatározását elemezték három éven keresztül. Azt találták, hogy a 7% fölötti HbA1c szinttel rendelkezők között azoknál, akiknél bevezették az évi 4 mérést, 3,8%-kal csökkent a HbA1c szint. Az évenkénti egyszeri mérések esetén viszont 1,5%-kal emelkedett. Viszont, ha évente 6 alkalommal került sor a HbA1c szint meghatározására, nem észleltek javulást az évi négyszeri méréssel szemben.
Az eredmények alátámasztják az eddigi szakmai ajánlások helyességét, tehát törekedni szükséges az évente négy alkalommal történő HbA1c meghatározásra.
HbA1c szint – 6-8 hét átlagos vércukorértéke
Közelítő becsléssel állíthatjuk, hogy a glikált hemoglobin a vörösvérsejtek „fél életideje” tartalmára, azaz a meghatározás előtti 6–8 hétre vonatkozóan tükrözi az átlagos vércukorszinteket. Hogy ez a beteg anyagcsere-vezetésének szempontjából mit jelent, kitűnik a következő táblázatból:
HbA1c szintje | Átlagos vércukorszint | Anyagcsere-vezetés minősége |
5% | 5,5 mmol/l | normoglikémiás |
6% | 6,5 mmol/l | kiváló |
7% | 7,8 mmol/l | jó |
8% | 9 mmol/l | közepes |
10% | 11,5 mmol/l | rossz |
12% | 14 mmol/l | nagyon rossz |
14% | 17 mmol/l | nagyon rossz |
(Forrás: Diabetes Care, 2014. október)
Megjelent: DiabFórum magazin 2015/1 – március (37. oldal)