Fontos, hogy milyen gyakran mérik a HbA1c szintjét

Egy fontos mutató: HbA1c

Az Amerikai Diabetes Társaság (ADA) ajánlásai, az európai (EASD) és a hazai (Magyar Diabetes Társaság) szakmai ajánlások szerint a HbA1c szint mérése három havonta kívánatos.

Felmerül a kérdés, van-e jelentősége annak, hogy ennél gyakrabban vagy ritkábban kerül sor a hosszú-távú szénhidrát anyagcsere-állapot e fontos jellemzőjének a meghatározására.

Amerikai kutatók több mint 79,000 cukorbeteg több mint 400.000 HbA1c meghatározását elemezték három éven keresztül. Azt találták, hogy a 7% fölötti HbA1c szinttel rendelkezők között azoknál, akiknél bevezették az évi 4 mérést, 3,8%-kal csökkent a HbA1c szint. Az évenkénti egyszeri mérések esetén viszont 1,5%-kal emelkedett. Viszont, ha évente 6 alkalommal került sor a HbA1c szint meghatározására, nem észleltek javulást az évi négyszeri méréssel szemben.

Az eredmények alátámasztják az eddigi szakmai ajánlások helyességét, tehát törekedni szükséges az évente négy alkalommal történő HbA1c meghatározásra.

HbA1c szint – 6-8 hét átlagos vércukorértéke

Közelítő becsléssel állíthatjuk, hogy a glikált hemoglobin a vörösvérsejtek „fél életideje” tartalmára, azaz a meghatározás előtti 6–8 hétre vonatkozóan tükrözi az átlagos vércukorszinteket. Hogy ez a beteg anyagcsere-vezetésének szempontjából mit jelent, kitűnik a következő táblázatból:

HbA1c szintje Átlagos vércukorszint Anyagcsere-vezetés minősége
5% 5,5 mmol/l normoglikémiás
6% 6,5 mmol/l kiváló
7% 7,8 mmol/l
8% 9 mmol/l közepes
10% 11,5 mmol/l rossz
12% 14 mmol/l nagyon rossz
14% 17 mmol/l nagyon rossz

(Forrás: Diabetes Care, 2014. október)

Megjelent: DiabFórum magazin 2015/1 – március (37. oldal)

>

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Összes engedélyezése
Send this to a friend