Vegán étrend és a diabétesz kapcsolata

vegán diabétesz étrend

A veganizmus alapfilozófiája, hogy elutasít minden állati eredetű terméket, illetve az állatok ellen elkövetett különféle kizsákmányolási formát, legyen szó ételként, ruházatként, kozmetikai cikkekben történt felhasználásukról, vagy bármilyen olyan termékről, melynek előállításához állatok szolgáltak áldozatul. A vegán étrend mindenki előtt egy lehetőség, de nem mindenkinek ajánlott. A cikkben kitérünk az árnyaló, bonyolító elemekre, melyek kiemelten a vegán diabétesz étrend szemszögéből lényegiek.

Távolabbról tekintve a témára: a vegán megközelítés támogatja, illetve igényli az állatok nélküli lehetőségek és megoldások fejlesztését majd felhasználását a Föld teljes élővilága és egy élhetőbb élet javára. A veganizmus követőjét vegánnak nevezik.

Vegán életmódra történő áttérésre általában az alábbi megfontolások, motivációk vezethetnek:

Étrendi vegán
Nem fogyaszt állati termékeket; nem csak a húst és a halat, tenger gyümölcseit, de a tejtermékeket, tojást és gyakorta a mézet is teljességgel mellőzi, továbbá nem vesz magához állati eredetű anyagokat felhasználó élelmiszereket sem.

Etikai vegán
Nem csak vegán étrendet követ, hanem vegán filozófia alapján éli életét.

„Környezetvédelmi vegán”
Ebben a megközelítésben az állati termékek elutasítása arra alapszik, hogy az állatok ipari méretű kizsákmányolása nagyban megterheli a környezetet és nem fenntartható.

Vallási vegán
Vallásának előírásaihoz hűen, morális szempontok alapján étrendi, életmódbeli előírásokat követ. Ellenez minden állati eredetű ételt valamint az állatoknak szenvedést okozó folyamatot.

A „vegetáriánus” szót először a XIX. században kezdték el használni (ezek voltak a legelső törekvések, ebben a stádiumban még nem volt kiforrott veganizmus). Az első vegán szakácskönyvet, Rupert H. Wheldon „No Animal Food” címen, 1910-ben adták ki. Azóta sok aktivista úttörő tekintette szívügyének a növényi étkezést, közöttük Mahatma Gandhi is többször felszólalt nyilvánosan a témában, hangsúlyozva a vegánság etikai megfontolásait. Az évek múlásával, a trendek formálódásával mára a vegán életmód egyre népszerűbb szerte a világon. A felmérések szerint a felnőtt társadalom körében nagyobb arányú a váltás a vegánság irányába, de a felnövekvő fiatalabb generációk között is egyre többen nyitnak efelé. Hazánkba a ’80-as, ’90-es években kezdett hangsúlyosabban betörni a növényi táplálkozás; népszerűsége nálunk is feltörekvőben van.

vegán diabétesz étrendMára már természetesen az élelmiszergyártók sem hagyhatták figyelmen kívül a vegán vonulatot; megérezték a felelősséget és a nyomást a követők kiszolgálásának irányában. Megindultak a élelmiszeripari fejlesztések, melyek eredményeképp nem csak színesedett a növényi alapanyagok felhasználása de új élelmiszer- és ételkreációk láthattak napvilágot. Ehhez szükség volt többek közt ősi, vagy „elfeledett” növények (pl. gabonák) illetve távoli vidékek gyümölcsei, zöldségei, magjai stb. felhasználási formáinak újragondolására is.

A kereslet alakítja a kínálatot – így számos nagyvállalat jelentette be, hogy vegán termékeket vezet be a piacra vagy úgy alakítja át termékei alapanyagait, hogy 100%-ig megfeleljenek a vegán elvárásoknak. Így látott napvilágot a Burger King-nél az első nagy próbálkozás: a „Rebel Whopper” elnevezésű termék, melybe teljesen növényi alapú, fenntartható gazdálkodásból származó szójából és búzából készült „REBEL pogácsa” jár. Természetesen a Mc Donald’s sem ült a babérjain, ő a „Big Vegan” burgerrel rukkolt elő, mely fejlesztéseibe a Nestlé céget vonta be partnereként.

A vegánság táplálkozás-élettani szempontból

A vegán étrend mindenki előtt egy lehetőség, de nem mindenkinek ajánlott. Összeállítása alapos körültekintést, felkészültséget igényel!

Előnyök…

Sokszorosan bizonyított, hogy a nagyarányú zöldség- és gyümölcs fogyasztás egyértelműen pozitív élettani hatásokkal bír. A szakirodalomra támaszkodva pedig bizony a vegán étrendet követők azok, akik a legtöbbet fogyasztanak ezen élelmiszercsoportokból, mely biztosítja számukra az egészséges táplálkozási ajánlásoknak megfelelő min. 5 adag vagy 500 g zöldség és gyümölcs elfogyasztását naponta. Igaz az is, hogy a jelentős mértékű növényi alapú étkezés együtt járhat bizonyos mikronutriensek, pl. C-vitamin, B1- és B6-vitamin, folsav, valamint magnézium nagyobb felvételével, illetve egészségvédő hatású fitokemikáliák (pl. karotinoidok, polifenolok) számottevő mennyiségű fogyasztásával.

Hátrányok…

A másik oldalról nézve, a jelentősebb növényi eredetű élelem (pl. teljes értékű gabona, zöldségfélék) fogyasztás miatt a vegánok nagyobb mértékben lehetnek kitéve egyes, pont ezen élelmiszercsoportokhoz köthető étrendi kockázatoknak is. Jó példa lehet erre a teljesértékű gabonafélékben vagy azok származékaiban (csíráiban, korpájában) előforduló aflatoxin, a hüvelyesek antinutritív anyagai, fitoösztrogének, illetve számos növényvédőszer-maradvány, rovarirtó szer és egyéb anyagok, pl. dioxin, arzén, nitrit, nehézfémek.

A vegetáriánus és a vegán populáció táplálkozási szokásait vizsgáló nemzetközi tanulmányok makrotápanyag (fehérje, zsír, szénhidrát) felvételre vonatkozó adatai alapján a vegán étrendek általánosságban fedezik az energia és a makrotápanyag-szükségletet felnőtteknél. A talált eredményekben azonban esetenként nagy szórás volt megfigyelhető pl. a fehérjebevitelben. Ugyanakkor az is bebizonyosodott, hogy az étrendek kedvezően alacsony telített zsírt és magas élelmirost mennyiséget tartalmaztak.

Mint minden, ez is nézőpont kérdése. Egy vegán egyén étrendjét mindig egészében és életmódja, fizikai, egészségi adottságai, illetve egyéb körülményei tükrében szükséges vizsgálnunk.

A vegán étrendre történő átálláshoz feltétlenül javasolt orvos és dietetikus bevonása!

Diétázást árnyaló, bonyolító elemek, melyek kiemelten a vegán diabétesz étrend szemszögéből lényegiek:

A fehérje kérdés

A cukorbetegek számára javasolt napi 20 energia% fehérje cseppet sem mindegy, hogy milyen minőségű forrásokból származik. Ez az a pont, amit a vegyes táplálkozást követő cukorbeteg diétázó oly sokszor figyelmen kívül hagy, mondván, az állati fehérjék – húsfélék, halak, állati zsiradékok, tojás – nem tartalmaznak szénhidrátot. Sajnos nagyon sokan sem mennyiségében, sem minőségében nem tudatosak az állati fehérjék fogyasztásában. Megemlíteném, hogy a hazai lakosság (állati) fehérje bevitele általában túlzó, és itt természetesen a vegyes táplálkozásúak széles táborára kell gondolnunk.
Ismeretes, hogy a szervezet számára oly fontos teljesértékű avagy komplett fehérjéket a vegán táplálkozás esetén egyetlen növény sem képes önmagában megadni, mégis sok előnye lehet az állati fehérjék kerülésének.

Fehérje minőség

A fehérjék önmagukban is energiaforrások (azaz hízlalhatnak), a lebontásuk során a szervezetben cukrokká és zsírokká is át tudnak alakulni – azaz nagyobb mennyiségben a vércukrot, vérzsírt is emelhetik. Ezen kívül, ha az állati termékek természetesen jelen lévő zsírtartalmát nem vesszük figyelembe, könnyen túlzásba eshetünk az elfogyasztott napi (telített) zsiradék ill. koleszterin arányok terén is. A károsodott szénhidrátanyagcsere a vesére is komoly veszélyt jelenthet. Ha a vese működése extra terhelést kap a (túlzott mértékben bevitt) fehérje emésztés során keletkező végtermékek: urea, húgysav, kreatinin kiválasztásakor, akkor ez súlyosbíthatja a szövődményeket. Nem beszélve a már mikro vagy makro szinten fennálló romlott vesefunkcióban kialakuló kompenzált vagy dekompenzált állapotokról. (A diabéteszes nefropátia és vegán étkezés egyeztetése extra kihívást jelent). A húsfélékkel, belsőségekkel bevitt purin vesekő képződéséhez és a köszvény kialakulásához is hozzájárulhat vagy fenntarthatja ezeket. A feldolgozott húsfélék (kolbászok, felvágottak, sóval és füsttelt tartósított számtalan kényelmi termék stb) valamint a sajtok között pedig a magas a sótartalom is veszélyezteti a vesét, a vérnyomást, így a keringést is.

A növényi fehérjék fogyasztását sokkal nehezebb túlzásba vinni, kedvezőbb zsírsav összetételük van, emésztésük során kevesebb a vesefunkciót veszélyeztető végtermék, nem vagy kevéssé kell számolni hozzáadott sóval. A növényi fehérjék azonban mindig tartalmaznak sok esetben nem is kevés szénhidrátot (pl. gabonafélék), melynek vércukor emelő hatásával számolnunk kell.

Látjuk, hogy az állatival szemben a növényi fehérjefogyasztásnak sok előnye lehet. Azonban ezeket csak egymással szakszerűen ötvözve lehetséges a fehérje komplettálás – azaz csak így érhető el, hogy mindez ne menjen végül a fehérjebevitel minőségi rovására. Ezen kívül tudatában kell lenni az étrend összeállításakor annak is, hogy az ’élettani fehérjeminimum’ mindenki számára kiszámítható. Ez az a legkisebb fehérje beviteli mérték, amellyel a szervezet a kiválasztott és bevitt fehérjéi egyensúlyban tudnak lenni. Ez nem egyenlő a napi fehérje szükséglettel (!), ami ennél 25%-kal több (0,8g/ttkg) – vegyes étrend esetén! De a rosszul emésztődő vagy gyengébb minőségű (pl. növényi) fehérjék kizárólagos fogyasztása mellett ez az igény még ennél is több lehet (0,9- 1g/ttkg). Az érték meghatározása mindig egyéni elbírálást igényel.

Növényi fehérjeforrásaink:
gabonamagvak és termékeik, kukorica és termékei (csíra, dara), zöldborsó, gombák, olajos magok, száraz hüvelyesek – kiemelten magas a szója. Élelmiszerek: szejtán, tofu, tempeh, növényi sajt.

Zsiradékfélék

vegán diabétesz étrendA diabéteszes étrendben általánosan javasolt napi zsiradék beviteli arány: 30 energia%. Az emberi szervezet számára, a táplálékkal bevitt zsiradékokat alkotó zsírsavak optimális aránya meghatározható.
A zsíroknak és olajoknak egyenként külön, sajátmagára jellemző zsírsavösszetétele van. Jellemző, hogy a helyes arányokat inkább a növényi olajok mutatják – melyeket tudatosan és hozzáértéssel összeállított vegán étrendben kielégítő mennyiségben tudunk fogyasztani. Mégis, (a halakban és tengergyümölcseiben gazdagon megtalálható) az érvédelemben, immunrendszer támogatásban, gyulladásgátlásban jó hatású az EPA, DHA bevitele külön figyelmet kíván a vegán cukorbeteg étrendben, mivel növényi forrásból a bevitel gyakorlatilag nulla. Ezt a zsírsavat a szervezeten belüli átalakítással lehetne fedezni, mely funkció a cukorbetegeknél csökkent. (Felmerül az étrendkiegészítő szükségessége!).
Míg az állati élelmianyagok fogyasztásával koleszterin és telített zsírok is jelentékeny mennyiségben jutnak be a táplálékkal, addig a növényi étrendben egyáltalán nem kell számolnunk a koleszterinnel – ezzel szemben helyes összeállításkor érvédő hatású (koleszterinszint csökkentő) növényi szterinek vannak jelen. Itt jegyzem meg, hogy a nem tudatos növényi zsiradékok megválasztása, egyoldalú használata (pl. túlzott pálmaolaj, kókuszolaj v. hidrogénezett zsiradékok meggondolatlan fogyasztása) szintén rejtegethet egészségkárosító hatásokat hosszútávon (pl. telített zsírok, transzzsírok)! Ezen felül a vegán étrendben is jelen vannak az általánosságban is fontos, az olajok tárolásával (hűvös, sötét hely), felhasználásával (nem túlhevített, friss, nem avas, bő zsiradékban sütés kerülendő stb.) kapcsolatos szabályok. A hidegen sajtolt olajok itt is előnyben vannak.
Az olajos magvak minél változatosabb formában történő fogyasztása nem csak a fehérje, hanem a zsiradék bevitel szempontjából is lényegesek. Ezen a ponton a kalóriatartalmuk megfontolandó.

Szénhidrát

Diabéteszes étrendben a napi javasolt szénhidrát beviteli arány: 50 energia%. Az egyén számára meghatározott napi szénhidrát elosztása ugyanúgy fontos a vegánságtól függetlenül. Ez az a tápanyag csoport, amiben nagy valószínűséggel nem kell hiánnyal számolni. Inkább a túlzás (a javasoltnál több szénhidrát fogyasztása kerülendő!) illetve a minőség kérdéseit (zömmel lassan felszívódó) kell előtérbe helyezni.
Tudjuk, hogy a magas rosttartalom a vércukorszint emelő képességet csökkenti. A sok zöldség és hüvelyes fogyasztása lassítólag hat a felszívódásra. A gyorsan felszívódó szénhidrátok főként a gyümölcsökből vagy gyümölcsszármazékokból fog eredni. Itt fontos figyelni, hogy noha a fehér kenyér, fehér liszt, fehér rizs is vegán, mégsem javasolt a diabéteszes számára, csakúgy mint a burgonyapüré vagy a burgonyával való sűrítés vagy minden olyan ételkészítési technika melyek a glikémiás indexet növelik.
Megjegyzés: inzulinnal kezelt cukorbetegségben az étrend összeállítása extra körültekintést igényel.

Vas

Az emberi táplálkozás alapvető vasforrásai a húsok. Ezek jól hasznosuló „hem vas” formában vannak jelen, a növényi forrásokban azonban „nem hem vas” formában találhatóak, melyek hasznosulási mértéke töredéke az előbbiekhez képest. A vas ellátottság a vegán étrendben szinte biztos, hogy hiányos, ennek eredményeként a fáradékonyságon túl, a koncentráció romlása, a hangulat ingadozása is megjelenhet, de ami a cukorbetegek szempontjából kritikus, hogy vashiányban az immunitás is romlik. Pótlása vagy az étrend kiegészítése mindenképp javasolt.
Napi javasolt vas beviteli ajánlás – ffi: 12mg/nap, nő: 15mg/nap (erős havi vérzésnél ennél több).

Cink

A cink felszívódása, hasznosulása jobb az állati eredetű élelmianyagokból, emiatt a növényi étrendben extra figyelmet kell fordítani a cinkellátásra. Cukorbetegségben ennek azért van kiemelt jelentősége, mert a cinknek szerepe van az inzulin térszerkezetének megfelelő stabilizálásában. Így közvetve részt vesz a vércukorszint szabályozásában is. Másfelől pedig előfordulhat, hogy a cukorbeteg a vizelettel több cinket ürít mint egészséges társa, ez szükségessé teheti a vegán cukorbeteg vérében a cink szintjének követését. A cink antioxidáns hatása miatt sem elhanyagolható, diabéteszben viszont ezen védő szerepe miatt is kiemelt.
Növényi cinkforrások:
búza, búzacsíra, zabpehely, szója, olajos magvak
Napi javasolt Cink beviteli ajánlás – ffi: 10mg, nő: 9mg.

Kalcium

vegán diabétesz étrendA kalcium nem csak a csontok szilárdságának kialakításához és a fogak épségének fenntartásához szükséges, hanem a véralvadáshoz, enzimek működéséhez, sejtmembrán felépítéséhez, ideg ingerlékenységhez is. A növényi kalcium hasznosulása gyengébb, felszívódása pedig nagyban függ az elfogyasztott fehérje (megjegyzés: kérdéses a növényi fehérje fogyasztás miatt) és D-vitamin mennyiségétől, valamint mivel a fitinsav (pl. gabonafélék, hüvelyesek) és az oxálsav (pl. rebarbara, sóska) tartalom rontja a hasznosulást igen bonyolult megfelelő mennyiségű és minőségű bevitele. Csontritkulás szempontjából megfigyelték, hogy a nem vegán I-es típusú cukorbeteg már alaphelyzetben is nagyobb kockázatnak kitéve – a fokozott csontvesztés miatt. A II. típusú cukorbetegek esetében inkább áttételesen, az esésekből és az inaktivitásból (pl. elhízás, ízületi bántalmak miatt) fakadnak a csont problémák.
Növényi kalcium források:
szója és termékei, árpa, búza és búzacsíra, zabpehely, száraz hüvelyesek, kelfélék, cékla, káposzta, spenót, sóska. Ne felejtsük el a kalciummal dúsított növényi tejek (pl. szója ital), kalciumos kenyér, gabonapelyhek, ásványvizek vagy kalciummal dúsított rágógumi lehetőségét sem.
Napi javasolt beviteli mennyiség felnőttek számára (ffi és nő): 800mg/nap

B12-vitamin

Ez a vitamin kizárólag állati eredetű élelmianyagokból hozzáférhető. Ugyan a vastagbélben élő egyes baktérium kultúrák (megjegyzés: a mikrobióta – bélrendszer minkroorganizmusainak összessége is egyénre jellemző) jelentékeny mennyiségű kobalamint (B12) állítanak elő, ez mégsem hasznosul, hanem a bélsárral kiürül. A B12 hiány vérszegénységet, romló gyomor-bélrendszeri aktivitást, idegrendszeri károsodást képes okozni. Cukorbetegségben a kobalamin jelentősége tehát az idegrendszer – láb, lábujj, talp zsibbadása, érzéketlensége, fájdalma – egyszóval a diabéteszes láb védelme miatt alapvető fontosságú. Egy másik ok, ami miatt még jelentős, hogy a B12 koenzim formában részt vesz a szénhidrát anyagcserében, tehát közvetve a vércukor szabályozásban is szerepe van. Elég okunk van tehát arra, hogy egy vegán diabéteszes étrendben feltétlenül gondoljunk az étrend e vitaminnal történő kiegészítésére is.
Megjegyzés: nem tanácsolt vaspótlással együtt fogyasztani, mert fémionok jelenlétében B12-vitamin bomlása felgyorsul.

Zárszóképpen elmondható, hogy ha a vegán étkezés együtt jár más egészséget védő életmódi szokással: több fizikai aktivitás, természet közeli életmód, dohányzás, alkohol, koffein kerülése, a szellemi egészség támogatása (pl. meditáció, jóga) akkor ezek összhatásaképp mindenképp pozitívan értékelhető. Az azonban mindig egyéni megítélést igényel, hogy kinek és milyen feltételek között javasolható cukorbetegsége mellett a vegán táplálkozás. Egyáltalán nem mindegy, hogy az egyén milyen korú, mióta cukorbeteg, milyen szövődményei vagy társbetegségei, illetve labor értékei vannak. Vitathatatlan, hogy számos szempontból érdemes csökkenteni, illetve nagy tudatossággal megválasztani az állati eredetű ételeink mennyiségét, fogyasztásuk gyakoriságát, elhagyását vagy helyettesítését. Dietetikai szempontból hangsúlyozottan javasolt a növényi eredetű ételek és nyersanyagok minél szélesebb körű kipróbálása, megismerése, beépítése a cukorbeteg étrendbe. A növényi alapú étrend megfelelően támogathatja a jó szellemi és fizikális állapotot, csökkentheti az elhízás és a gyulladásos ízületi betegségek esélyét valamint a daganatok kockázatát, pozitívan befolyásolhatja a manapság oly sokat kutatott és oly sok betegséggel (többek között a diabétesszel is) összefüggésbe hozható bélflóra állapotát, javíthatja a sejtek inzulinérzékenységét, mindezek következményeként pedig hozzájárulhat az alacsonyabb HbA1c szint eléréséhez, mely a cukorbetegség alakulásának egyik záloga.

Holzmann Brigitta
dietetikus

Forrás:

DiabFórum magazin 2020/1 – március (72-74. oldal)
DiabFórum magazin 2020/2 – június (72-75. oldal)

Kép: designed by Freepik

 

>

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Összes engedélyezése
Send this to a friend