zsiradékok: magas (9 kcal/g) energiaértékű tápanyagok, amelyek az állati szervezetekben zsírok, a növényekben főként olajok formájában fordulnak elő. Mind a zsírok, mind az olajok 3 zsírsav és egy glicerin molekulából állnak és kémiailag trigliceridek. Különbség a zsírsavakban lévő szénatomok számában (14–18) és a zsírsavak ún. telített voltában van. Utóbbiak szerint megkülönböztetünk telített zsírsavakat (állati zsírokban), egyszeresen telítetlen zsírsavakat (olívaolajban, napraforgóolajban, stb.) és többszörösen telítetlen zsírsavakat (napraforgó olajban, repceolajban, stb.). Cukorbetegek számára az egyszeresen telítetlen zsírsavak fogyasztása kívánatos. A margarinok – bár növényi olajból készülnek– különböző arányban tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat. Az állati eredetű zsírok azért is előnytelenek, mert a trigliceridek mellett különböző mennyiségû koleszterinnel együtt fordulnak elő, ami az érelmeszesedést fokozza. A növényi eredetű zsiradékokban nincs koleszterin.