A diófélék fogyasztása az Egyesült Államokban emelkedést mutat, eddig nem igazán tudták, hogy ez milyen hatást gyakorol a testsúly alakulására.
A kutatók ezért összegyűjtötték és elemezték három hosszú távú megfigyeléses vizsgálat ilyen irányú eredményeit.
A vizsgálatok közül a Health Professionals Follow-up Study 1986–2010 között 27.521 férfit, a Nurses’ Health Study 1986–2010 között 61.680 nőt, a Nurses’ Health Study II, 1991–2011 között pedig 55.684 fiatalabb nő különböző vonatkozású adatait tartalmazta. A megfigyelés kezdetén mindannyian mentesek voltak mindenfajta krónikus megbetegedéstől.
A dió jótékony hatása
A megfigyeltek dióféle-fogyasztását elemezték 4 éves bontásban. Azt vizsgálták, hogy van-e bármilyen kapcsolat 4-4 éves periódusokban a diófélék fogyasztása és 20–24 éves időtartam alatt a testsúly alakulása között. A vizsgálat végén 21.322 személy testtömegindexe haladta meg a 30 kg/m2-t, vagyis volt elhízottnak tekinthető.
Az átlagos testsúly-gyarapodás mindhárom vizsgált csoportban évente 0,32 kg-ot tett ki. A diófélék fogyasztásának egy nap alatt 14 g-mal történt növelése szignifikáns kapcsolatot mutatott a 4 éves periódusokban a kisebb arányú testsúly-gyarapodással: dió esetében ez -0,37 kg-ot, földimogyoró esetében -0,15 kg-ot. Ahányszor napi 14 g-mal növelték a diófélék fogyasztását, annál jobban csökkent az elhízás kockázata, legnagyobb mértékben a dió esetében akár 15%-kal is. A vizsgált személyek európai származású, magasan képzett és jobb módban élő egészségügyi dolgozók voltak.
Tehát a diófélék, elsősorban a dió rendszeres fogyasztása, főként, ha kevésbé egészséges táplálékot helyettesítünk vele, sok egészség-előnnyel jár, csökkenti az elhízás és társbetegségei – 2-es típusú cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek – kockázatát.
(Forrás: BMJ Nutrition, Prevention & Health, 2019. szeptember 23.)
Megjelent: DiabFórum magazin 2019/4. október (53. oldal)