Dió- és mogyorófogyasztás hatása a testsúlyra

Dió- és mogyorófogyasztás hatása a testsúlyra

A diófélék fogyasztása az Egyesült Államokban emelkedést mutat, eddig nem igazán tudták, hogy ez milyen hatást gyakorol a testsúly alakulására.

A kutatók ezért összegyűjtötték és elemezték három hosszú távú megfigyeléses vizsgálat ilyen irányú eredményeit.

A vizsgálatok közül a Health Professionals Follow-up Study 1986–2010 között 27.521 férfit, a Nurses’ Health Study 1986–2010 között 61.680 nőt, a Nurses’ Health Study II, 1991–2011 között pedig 55.684 fiatalabb nő különböző vonatkozású adatait tartalmazta. A megfigyelés kezdetén mindannyian mentesek voltak mindenfajta krónikus megbetegedéstől.

A dió jótékony hatása

Diófélék hatása a testsúlyra

Testsúlyváltozás 4 éves időintervallumban

A megfigyeltek dióféle-fogyasztását elemezték 4 éves bontásban. Azt vizsgálták, hogy van-e bármilyen kapcsolat 4-4 éves periódusokban a diófélék fogyasztása és 20–24 éves időtartam alatt a testsúly alakulása között. A vizsgálat végén 21.322 személy testtömegindexe haladta meg a 30 kg/m2-t, vagyis volt elhízottnak tekinthető.

Az átlagos testsúly-gyarapodás mindhárom vizsgált csoportban évente 0,32 kg-ot tett ki. A diófélék fogyasztásának egy nap alatt 14 g-mal történt növelése szignifikáns kapcsolatot mutatott a 4 éves periódusokban a kisebb arányú testsúly-gyarapodással: dió esetében ez -0,37 kg-ot, földimogyoró esetében -0,15 kg-ot. Ahányszor napi 14 g-mal növelték a diófélék fogyasztását, annál jobban csökkent az elhízás kockázata, legnagyobb mértékben a dió esetében akár 15%-kal is. A vizsgált személyek európai származású, magasan képzett és jobb módban élő egészségügyi dolgozók voltak.

Tehát a diófélék, elsősorban a dió rendszeres fogyasztása, főként, ha kevésbé egészséges táplálékot helyettesítünk vele, sok egészség-előnnyel jár, csökkenti az elhízás és társbetegségei – 2-es típusú cukorbetegség és szív-érrendszeri betegségek – kockázatát.

(Forrás: BMJ Nutrition, Prevention & Health, 2019. szeptember 23.)

Megjelent: DiabFórum magazin 2019/4. október (53. oldal)

>

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

When you visit any web site, it may store or retrieve information on your browser, mostly in the form of cookies. Control your personal Cookie Services here.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Összes engedélyezése

Send this to a friend