Egészségesek gluténszegény étrendje

Cöliákia esetén a gabonában lévő fehérje, a glutén a bélnyálkahártya gyulladását és súlyos károsodását, a tápanyagok felszívódását biztosító bélbolyhok eltűnését okozza, következményes felszívódási zavarral, malabszorpcióval. Egyéb étrendek mellett a gluténszegény étrend is egyre divatosabb nem cöliákiás emberek körében.

Az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint 2009-től 2013-ra a nem cöliákiás személyek körében 0,52-ről 1,69%-ra nőtt azok aránya, akik gluténszegény étrendet tartanak. Ez azon a hiedelmen alapul, hogy a glutén mérgező és elkerülése hasznos az általános egészségi állapot szempontjából.

A referált cikk a Nurses Health Study és a Health Professionals Follow-up prospektív vizsgálat eredményeit ismerteti. A résztvevők kétévente kérdőívet töltöttek ki, mely többek között az egészségükre, betegségeikre, életmódjukra, környezeti expozíciókra, étkezésükre vonatkozó kérdéseket tartalmazott. A fogyasztott élelmiszerekre vonatkozó adatokból tápanyagtáblázatok és adatok segítségével többek között a táplálkozásuk gluténtartalmát is kiszámították. A napi mennyiség szerint ötödrészekre osztották a populációt. A legkevesebbet fogyasztó ötödnél a napi medián gluténtartalom 2,8 g volt, a legtöbbet fogyasztóknál medián 7,1 g. Az elsődleges végpont a ellenőrzött orvosi adatok szerinti koszorúsér-szívbetegség volt, magában foglalva a halálos és nem halálos szívinfarktusokat is. A kimenetelt illetően figyelembe vették többek között az életkort, etnikumot, fizikai aktivitást, testtömegindexet, alkoholfogyasztást, dohányzást, diabéteszt, magas vérnyomást, emelkedett koleszterinszintet, acetilszalicilsav és nem szteroid analgetikum használatát, sztatinszedést, multivitamin-szedést, menopauzális állapotot. A táplálék összetételét illetően kiszámították a rosttartalmat, a telített és telítetlen zsiradék fogyasztását, a táplálék szénhidrát-, fehérjetartalmát, a főzelék- és gyümölcsfogyasztást.

Összesen 110.017 személy vett részt a vizsgálatban. Beválogatási kritérium volt, hogy ne legyen ismert koszorúér betegségük. A követési idő 26 év volt. Ez azt jelenti, hogy 2.273.931 személyév alatt 6.529 páciensnél (2.431 nőnél és 4.098 férfinál) alakult ki koszorúér-betegség. A halálos szívinfarktus száma 2.286 (540 nő, 1.746 férfi) volt, a nem halálosé 4.243 (1891 nő, 2.352 férfi). 100.000 személyévre számítva a gluténfogyasztás legalacsonyabb ötöde esetében 352 a koszorúér betegség előfordulási gyakorisága, incidenciája, a legmagasabb ötödnél 277. Tehát a sok glutént fogyasztóknál 75 esettel kevesebb az újonnan kialakuló koszorúér betegség. Ha ezt az életkorra standardizálják, akkor a koszorúér-betegség rizikóhányadosa a magas gluténfogyasztásnál az alacsonyhoz viszonyítva 0,88. Azaz 12%-kal kevesebb. Viszont ha a többi befolyásoló tényezőre is standardizálják, akkor a rizikóhányados 0,98, azaz nincs szignifikáns különbség.

Mivel a teljes kiőrlésű gabonaféléknek nagyobb a gluténtartalma, a gluténszegény diétánál kevesebb a teljes kiőrlésű élelmiszer. Ha a rizikószámításnál ezt is figyelembe veszik, akkor a rizikóhányados 1,00. Tehát a magas gluténtartalmú étrend melletti kevesebb coronariabetegség lehetséges oka, hogy a magas rosttartalmú étrend szív-érrendszeri szempontból – ismerten – kedvező. A szerzők végső következtetése az, hogy egészséges emberek számára szív-érrendszeri szempontból megalapozatlan a gluténszegény diéta.

(A dolgozat fontosságát messze alátámasztja, hogy a legújabb téveszmék között szerepel a glutén ártalmas volta, melynek semmi alapja nincs, viszont iparágak álltak rá a gluténszegény, gluténmentes termékek nem cöliákiás egyének számára történő gyártására, propagálására – a referáló megjegyzése.)

(Forrás: BMJ 2017;357:j1892:1-10.)

>

A weboldalon "cookie-kat" ("sütiket") használunk, hogy a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk látogatóinknak. A cookie beállítások igény esetén bármikor megváltoztathatók a böngésző beállításaiban.

Adatvédelmi beállítások elmentve!
Adatvédelmi beállítások

Amikor meglátogat egy webhelyet az tárolhat vagy lekérhet információkat a böngészőben, főként sütik formájában. Itt beállíthatja személyes cookie szolgáltatásokat.

Ezek a cookie-k szükségesek ahhoz, hogy a webhely működjön, és nem kapcsolható ki a rendszerünkben.

Az oldal működtetéséhez az alábbi technikai cookie-ek szükségesek
  • wordpress_test_cookie

Összes tiltása
Összes engedélyezése
Send this to a friend